Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Ockelbo
Registrerad
Jul 2014

Problem med RAM(?)

Hej!

Jag har en MSI GX660 som jag köpte för över tre år sedan. Av någon dum anledning så har jag använt den utan batteriet, och den har varit med om flertalet strömavbrott (kanske 5 st) under åren. Till slut började den att stamma eller vad man ska kalla det var 20:e minut ungefär, men gick fortfarande att använda. Efter några månader av det problemet så lade datorn av. Det kom upp någon blå ruta med text sedan stängdes datorn av. När jag försökte att starta den så kom man bara till en skärm där man kunde välja mellan "Windows startreparation" och "Starta Windows normalt". Valde man att starta normalt startade datorn om och valde man startreparation så började den att ladda för att sedan stänga av sig själv.

Först trodde jag att det var hårddisken det var fel på så jag testade med en annan, men ingen framgång. Sedan kom en kompis över och körde en skiva som checkade hur datorn mådde, och han kom fram till att det saknades internminneskraft. Vi skruvade upp datorn och tog ut ett RAM-minne. Då gick det att starta datorn normalt. Jag köpte ett par nya minnen med förhoppning om att det skulle vara så simpelt som att byta ut de gamla som jag trodde hade blivit brända eller något vid strömavbrotten, men när jag satte in de nya minnerna så står det att datorn inte kan starta och så startar den om. Om jag testar med ett nytt minne så är skärmen bara svart när jag startar. Satte tillbaka ett gammalt minne och då funkar datorn. De gamla minnerna ligger på 2GB*2 och de nya på 4GB*2.

Är det någon som kan hjälpa? Jag själv misstänker att det är något fel på RAM-portarna på moderkortet eller om det finns någon säkring som har gått på moderkortet, men jag är total nybörjare när det kommer till sånt här. Hade aldrig öppnat en laptop innan detta. Har inte råd att lämna in den på reparation då jag är en relativt fattig student.

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Aug 2007
Skrivet av Mr. Frank:

Hej!

Jag har en MSI GX660 som jag köpte för över tre år sedan. Av någon dum anledning så har jag använt den utan batteriet, och den har varit med om flertalet strömavbrott (kanske 5 st) under åren. Till slut började den att stamma eller vad man ska kalla det var 20:e minut ungefär, men gick fortfarande att använda. Efter några månader av det problemet så lade datorn av. Det kom upp någon blå ruta med text sedan stängdes datorn av. När jag försökte att starta den så kom man bara till en skärm där man kunde välja mellan "Windows startreparation" och "Starta Windows normalt". Valde man att starta normalt startade datorn om och valde man startreparation så började den att ladda för att sedan stänga av sig själv.

Först trodde jag att det var hårddisken det var fel på så jag testade med en annan, men ingen framgång. Sedan kom en kompis över och körde en skiva som checkade hur datorn mådde, och han kom fram till att det saknades internminneskraft. Vi skruvade upp datorn och tog ut ett RAM-minne. Då gick det att starta datorn normalt. Jag köpte ett par nya minnen med förhoppning om att det skulle vara så simpelt som att byta ut de gamla som jag trodde hade blivit brända eller något vid strömavbrotten, men när jag satte in de nya minnerna så står det att datorn inte kan starta och så startar den om. Om jag testar med ett nytt minne så är skärmen bara svart när jag startar. Satte tillbaka ett gammalt minne och då funkar datorn. De gamla minnerna ligger på 2GB*2 och de nya på 4GB*2.

Är det någon som kan hjälpa? Jag själv misstänker att det är något fel på RAM-portarna på moderkortet eller om det finns någon säkring som har gått på moderkortet, men jag är total nybörjare när det kommer till sånt här. Hade aldrig öppnat en laptop innan detta. Har inte råd att lämna in den på reparation då jag är en relativt fattig student.

Exakt vad var det för minnen ni köpte. Min erfarenhet är att bärbara datorer kan vara något kinkiga med minnen. Jag tror inte att minnesslottarna är trasiga. Det är nog bara din dator som inte gillar minnet.

Använd gilla för att markera nyttiga inlägg!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Ockelbo
Registrerad
Jul 2014
Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Aug 2007

Crucial rekommenderar följande minne till din dator:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1298173

Källa: http://www.crucial.com/usa/en/compatible-memory-for/MSI-%28Mi...

Skillnaden är att minnet som är rekommenderat av Crucial kör på 1.35V och inte 1.5V som det minnet du har köpt. Kan vara det som är problemet. Jag har inte hittat någon lista med minnen som är testade med din dator, men Crucials konfigurator har aldrig svikit mig tidigare.

Använd gilla för att markera nyttiga inlägg!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Ockelbo
Registrerad
Jul 2014

Jag kollade upp det gamla minnet som kom med datorn och det verkar ligga på 1.5V det också: http://www.memory4less.com/m4l_itemdetail.aspx?itemid=1459973...

Då kan det väl inte vara voltstyrkan som är problemet? :-s

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Aug 2007
Skrivet av Mr. Frank:

Jag kollade upp det gamla minnet som kom med datorn och det verkar ligga på 1.5V det också: http://www.memory4less.com/m4l_itemdetail.aspx?itemid=1459973...

Då kan det väl inte vara voltstyrkan som är problemet? :-s

När jag googlar Corsairs nr på det minnet så hittar jag ett par artiklar om att det inte är kompatibelt med diverse grejer, så jag tror nog fortfarande att det kan vara datorn som har problem med ditt minne. Laptops är generellt sett mer kräsna med minnen. Det har blivit bättre de senaste åren, men det är fortfarande inte som med desktops där man kan sätta i nästan vad som helst.

Använd gilla för att markera nyttiga inlägg!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Ockelbo
Registrerad
Jul 2014

Okej, tack för svar! Jag drar i väg en beställning på Crucial-minnet och hoppas på det bästa. Återkommer här med resultat.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Ockelbo
Registrerad
Jul 2014

Det fungerade med de nya minnena! Tack så otroligt mycket!