Hur förbereda sig för ett eventuellt längre strömavbrott?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
SueCia
Registrerad
Apr 2002

Hur förbereda sig för ett eventuellt längre strömavbrott?

Förra veckan exploderade en större 400kV transformator här, hela västerbergslagen blev svart och efter cirka 1 timme driftsatte dom reserven, efter ytterligare en timme exploderade även den, nätet kopplades om och på något vis matades vi ifrån ett annat ställe som vi normalt inte matas från, efter någon dag exploderade även den transformatorn och nu är nätet omkopplat på något vis så vi kör på en 4:e reserv.

Hur många fler reserver som finns vet jag inte, men det kan inte vara många. Efter 3:e explosionen började jag bunkra vatten, ser till att bilen är fulltankad hela tiden och att vi har mat åt dottern hemma så det räcker några veckor iaf.

Hur lång tid skulle det ta innan allt faller samman utan ström? Vad händer först? Hur skulle ni förbereda er?

Har funderat på ett elverk, men verkar inte gå att köpa dieselverk som privatperson? hittar iaf. inga. Bara massa bensinverk på biltema/jula osv. osv.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
I Villan
Registrerad
Jul 2001

Jobbigast blir det såklart på vintern om det är kallt och strömmen fimpar i länge tid.

Förr hade vi titt som tätt långa avbrott. Så direkt när man visste det var dags för strömavbrott (läs blåste mera än 15 m/s) sä böjade man:
- Höja värmen
-Tappa upp vatten i badkar och hinkar
-Ta fram spritköket.
-Kolla att ficklamporna och alla ljus var i ordning
etc.

De stora problemen är ju om man skulle hamna i en situation med krig/samhällskollaps när hela infrastrukturen faller ihop.
Hur man förbereder sig på det?
Ser till att alltid ha groteskt mycket konserver och basvaror hemma. Har ett hus som klarar uppvärmning utan el. Se till att man har tillgång till vatten från brunn, frisk sjö/vattendrag. etc...

Dieselverk finns det gott om.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
\\Localhost
Registrerad
Mar 2006

ladda upp bergvis med värmeljus...

ett 20tal ljus kan lätt hålla ett rum varmt på vår/höst/sommar iaf självt.

Asus Z97-A, I7 4790K @4.8GHz 1.29V, 24Gb ram, 2x GIGABYTE GTX 970 WindForce 3X OC @ 1511Mhz/7246Mhz.
[Lista] De bästa gratisprogrammen

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Årsta, Stockholm
Registrerad
Jan 2003

Dieselverk finns gott om för dig som privatperson att köpa. Dock får du börja leta hos riktiga handlare och inte leksaksbutiker
Tex Tools eller Swedol. Och det är ett dieselverk du behöver om du vill ha något som orkar göra flera timmar om dagen flera dagar.
Bensinverk är konstruerade för kortare drift.

Sedan om man bor i hus så gäller det att ha ett välisolerat hus, så du inte behöver ha så mycket uppvärmning.
Sedan är uppvärmning något man faktiskt ändå kan behöva vintertid, och då är det vedeldat som gäller. En värmekälla som aldrig sviker.
För att laga mat fungerar gasolkök eller liknande.

Skall vi tänka o stora proportioner så gäller det att skaffa ett hushåll som är helt självförsörjande, tänk dig en bondgård på 1800-talet. Men det kanske inte var aktullet?

In the real world, size matters. And the big guy always win.

Jag har en svart dator med skärm och tangentbord.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västsverige
Registrerad
Mar 2011

Defenda har hyfsat billiga dieselverk...

Skickades från m.sweclockers.com

Detta meddelande skrevs på en porrfylld dator, av en elak skitstövel. Det innehåller ingen praktisk eller användbar information, och skrevs faktiskt enbart för att förvilla och föra dej bakom ljuset.

Trädvy Permalänk
Forumledare
Registrerad
Okt 2002

Det finns en rätt aktuell fallstudie: efter januaristormen 2005 var 730 000 hushåll (märk väl: inte "personer") utan ström samtidigt; 68 000 var utan ström mer än 8 dygn, 12 000 mer än 20 dygn [1], just i vintertid (även om det råkade vara en väldigt mild vinter). Områdena som var strömlösa var ju generellt geografiskt fokuserade, så det var inte bara att "gå över till grannen" för att hitta fungerande toalett, dusch, spis, etc.

7 personer dog av direkt stormrelaterade orsaker och 11 under efterkommande uppröjning. Trots det så får man väl säga att samhället svalde katastrofen rätt väl. Om vi bortser från rent krig då främmande entiteter medvetet försöker underminera infrastrukturen så vet jag inte vad som ska krävas för att den helt skulle "kollapsa" i Sverige; storskalig sjukdomsepidemi skulle vara min bästa gissning.

Jag vet inte exakt vilken omfattning du menar med "allt faller samman". Att vara förberedd och ha tänkt igenom nödsituationer är i sig bara bra, men om det går över gränsen till att förbereda för "Mad Max"-scenarion så lägger man troligen fokus på fel saker, och snarare odlar rädsla, vilket i sig kan vara ett problem.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap driver sidan Krisinformation.se som har mycket material med samlade tips från flera olika källor, exempelvis just vad gäller strömavbrott.

När det blir elavbrott [Energimyndigheten] rekommenderar att ha mat för ca tre dygn hemma (som alltså klarar sig utan kyl/frys); mer än så antar jag att de bedömer är ytterst osannolikt att faktiskt behöva planera för (över "Mad Max"-gränsen ). En prioritet är att på förhand ha koll på sin uppvärmning. Har man direktel så är det ju tvunget att ha något fullkomligt alternativ; exempelvis kamin som åtminstone kan värma upp ett rum ordentligt. Även vid andra uppvärmningsformer så krävs vanligen el i någon utsträckning (t ex för cirkulation, matning), men då kanske ett reservbatteri/en mindre generator kan täcka behovet. Just en kamin inne kan ju dock vara hur praktiskt som helst i vilket fall för att kunna spara på elen.

Ett annat intressant tips som de skriver ut explicit är "Lär känna dina grannar". Om det skulle bli en långvarig tid utan el så finns det mycket att tjäna på att bland flera hushåll kunna poola resurser och tankar, dela på värme och mat på ett rationellt sätt och kunna hantera personer som drabbas av panik, vilket troligen är ett av de större problemen när saker börjar gå åt skogen.

———

En mer specifik teknisk fråga jag kom att tänka på nu är den där "batteriradion" som alltid tipsas om. Idag lär ju fler och fler ha en sådan via mobilen, men samtidigt har mobilutvecklingen producerat mobiler vars batteritider går neråt mot någon enstaka dag vid användning. Dock så kan ju "alla" nya telefoner laddas via USB. Att ladda via sin laptop under strömavbrott kommer ju dra onödigt mycket ström om datorn ska behöva stå på tomgång, men faktum är att flera laptopmodeller idag har USB-portar som kan vara strömsatta även om laptopen är helt avstängd. Det brukar i så fall bara gälla ett USB-uttag (ibland med annan färg; gult i Lenovos fall), och ibland behöver man aktivera det manuellt i något inställningsprogram, men det är en praktisk sak för att hålla sin mobil vid liv även om live-strömmen är borta. Ett laptopbatteri håller ju bra mycket mer laddning än en mobil.

Även om man inte har en strömsatt port vid avstängd laptop så kan man spara på batterikapaciteten genom att låta datorn vara i sömnläge (åtminstone S3) under laddning, då porten bör vara aktiv. Kan vara en intressant sak att testa på sin egen modell.

[1]: Stormen Gudrun [PDF, Energimyndigheten]

Nu med kortare användarnamn, men fortfarande bedövande långa inlägg.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Karlstad
Registrerad
Nov 2010

Jag själv kör med elverk på 25KW och ett par tusen liter diesel som räcker för kortare strömavbrott.. Skulle det blir lite längre strömavbrott så har jag lite större problem att tänka på som gör att jag inte bryr sig så mycket om strömmen. (WW4)
För portabilitet så har jag ett portabelt elverk på runt 2000W och för strömspikar så en UPS.

Så mitt råd är att göra som mig först UPS, sedan lite större elverk och sedan ett ännu större.

Bor man i en stad så räcker det med UPS, sedan kan man besöka ett bibliotek eller något och släpa med laptoppen.

Tillägg:

På frågan om dieselelverk går att köpa som privatperson så självklart. Kommer man upp i effekt så blir det billigare om man kan använda en annan motor, t.ex. traktorns. (Har man en traktor på säg 200hk så kan man ha en fin elverk bakom denna som klarar av att driva hårt klockade speldatorer)
Man måste dock be behöriga personer skapa uttag i strömskåpet.
Elverk säljs överallt, nytt som begagnad. Många byter elverk innan de har blivit slitna eftersom kostnaden om den skulle strula är så hög, vilket innebär att privatpersoner kan göra riktiga fynd när man ej har så höga krav.

Nackdelen är dock att privatpersoner både får använda beskattade pengar och ej dra av momsen på elverk.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Dalarna/Norbotten
Registrerad
Dec 2004

Stirlingmotor + generator! Kanske inte den bästa lösningen, men hög skrytfaktor!

Dalmas..

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Södra norrland
Registrerad
Jul 2003

Har när jag var liten bott på en plats med oerhört instabil ström där korta avbrott på en dag eller så var vanligt förekommande och längre avbrott på flera dagar eller i något enstaka fall närmare en vecka hände till och från. Om det nu "bara" är strömmen som försvinner rekommenderar jag att lokalisera någon i närheten med självtryck i vattensystemet utifall du inte själv har det. Självtryck innebär att vattnet fungerar även utan ström, i mitt fall hade vår granne det då hans vattenkälla låg högre än huset så vatten gick alltid att hämta där. Ha en redig stash med konserver, vi hade så gott som alltid konserver för 2-3 veckor liggande men det skulle nog bli ensidigt i slutet om vi någonsin var tvugna att ta oss igenom allt.

Är det vinter blir ditt största problem väldigt snabbt värme. Ha värmeljus i massor liggande, de gör mer nytta än du anar och fungerar dessutom som ljuskällor om än ganska dåliga sådana. Sätt upp stänger i alla dörröppningar och ha tjocka draperier redo att hänga upp på dem så att du i nödfall kan stänga ner delar av hemmet. Där jag bodde var kall-hall mer standard än inte under strömavbrott på vintern så hallen agerade som en kyld buffer och ytterdörren fick aldrig öppnas fören draperiet var fördraget. På så sätt förlorar du mindre värme när du rör dig in och ut ur huset. Ha en plan på hur du ska stänga ner huset om avbrottet pågår riktigt länge, finns det något rum utan fönster eller med minimalt antal fönster som lätt kan täppas för så förbered så att ni lätt kan flytta in dit och utnyttja kroppsvärmen och ljus för att hålla det varmt.

Vårt hus hade en vedspis i köket så vår plan var alltid att i absoluta nödfall så sover vi i det rummet eftersom vi kan hålla det varmt en hel vinter med ved om så behövs.

Transport löste vi faktiskt ett par gånger när vi blev insnöade genom att använda häst och kälke för att ta oss till ställen. Hade även en del djur och en plan på att i händelse av någon katastrof kunna poola resurser med grannen som alltid hade en välfylld potatiskällare.

Mycket av ovan är ganska så extremfall dock och i de få tillfällen strömavbrott på ish en vecka förkom fixade ofta kommunen hjälp i form av duschbaracker, värmestugor etc till de som var mindre välförberedda än oss. I ett eget hus är det mycket enklare att fixa saker än i lägenheter eller radhus som styrs av någon annan.

Stationär: i5 750@3.8GHz kylt av H80 P'n'P| Asus DC2 7970 | 8GB RAM | 750GB SSD + 2.5TB HDD | FD Define R2 | beQuiet Dark Power 850W |
Bärbar: 13" rMBP | i5 2.4GHz | 8GB RAM | 256GB SSD | Intel Iris |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2010

Det finns typ strålkastare med inbyggd radio och usb-laddare som man kan veva igång, det hade nog varit fint om elen försvinner. Annars som de andra säger, konserver för några dagar borde vara tillräckligt om man inte bor helt åt helvete, se bara till att ha en konservöppnare (som inte kräver ström). Ett extra batteri till laptopen/telefonen är inte fel om ens laptop/telefon stöder sådant. Sen det klassiska; stearinljus, filtar osv. Någon form av solpanel är förstås inte fel heller, men mindre sådana som man kopplar direkt till telefonen eller så är inte särskilt bra, det tar hur lång tid som helst att få något användbart från dem. Ett dieselverk är ju grymt men det kostar förstås en hel del, tänk också på att sådana är väldigt stöldbegärliga av någon anledning, jag har flera polare som har haft inbrott där de bara snodde elverket.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Finland
Registrerad
Jun 2007

Här t.ex. hittade jag en massa dieselverk: http://www.kvanumsjarn.se/produktval.asp?kat=53&Info=1

Gjorde backup anläggning åt mina föräldrar för några år sedan m.h.a. vad som torde ha varit dåvarande versionen av detta verk.

Dieselverket ansluts med 3-fast stöpsel (det används på andra ställen ibland) i källaren till en kopplingbox, därifrån går det kabel till en rejäl 1-0-2 brytare dit också stigarkabeln till huset är dragen. Från brytaren går sedan matningen till gruppcentralen inne i huset. I gruppcentralen installerade jag även ett relä som kopplar bort en massa onödiga grupper när matningen kommer från verket, så kvar blir allt väsentligt som vattenpump, kyl&frys, uttagen & belysningen i vardagsrummet etc (värme behövs ej eftersom de eldar i vedspisar). Man kunde automatisera det hela, men jag ville ha det så simpelt och "idiotsäkert" som möjligt, så man måste själv vrida brytaren i det läge man vill ha, och nät och generator kan aldrig mata samtidigt.

De har haft nytta av systemet många gånger, senast förra vintern, så om ni också bor ute på landsbyggden där problem med elen är vanligt kan det vara något att fundera på.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Köping
Registrerad
Jan 2011

Jisses, för 11år sen när jag hade soc så blev jag av med elen i 3 månader över julen, inga problem alls.

Skickades från m.sweclockers.com

Kebabrulle

Desktop = AMD A10-6800K, 8GB, AMD R9 290 4GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
1
Registrerad
Jan 2009
Skrivet av quattro-2.6:

Jisses, för 11år sen när jag hade soc så blev jag av med elen i 3 månader över julen, inga problem alls.

Skickades från m.sweclockers.com

Ska det vara någon form av bragd eller hur tänkte du nu? Frågeställningen gäller dessutom ett mer omfattande avbrott än en person. Du klarade dig förmodligen för att det fanns el i resten av stan/byn/grannen.

OnT: Reserver finns i ganska många steg. Att en havererad transformator i stamnätet ska inte leda till något större avbrott om det inte är avbrott i maskorna i 130 kV-nätet. Frågan är dock vad som låg bakom detta. Jag gissar på att det var något större eftersom det tog över en timme att koppla in reserven.

Finns det någon artikel i någon lokaltidning/dagstidning där någon person berättar lite om problemen? Låter jättekonstigt att tre transformatorer har exploderat då det är ytterst sällsynt och kräver att flera skydd/vakter och brytare lagt av.

Sen angående beredskap. Min hemkommun har dieselkraft för att driva värmestugor och andra viktiga byggnader som skall kunna husera en stor andel människor vid längre strömavbrott. Beroende på händelse eller omständighet kan även styrel bli aktuellt och då är det ju inget större problem att klara sig bara man har nog att klara sig en dag.

Men som sagt, jag är tveksam till att tre transformatorer exploderat.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
SueCia
Registrerad
Apr 2002
Skrivet av Murer:

Ska det vara någon form av bragd eller hur tänkte du nu? Frågeställningen gäller dessutom ett mer omfattande avbrott än en person. Du klarade dig förmodligen för att det fanns el i resten av stan/byn/grannen.

OnT: Reserver finns i ganska många steg. Att en havererad transformator i stamnätet ska inte leda till något större avbrott om det inte är avbrott i maskorna i 130 kV-nätet. Frågan är dock vad som låg bakom detta. Jag gissar på att det var något större eftersom det tog över en timme att koppla in reserven.

Finns det någon artikel i någon lokaltidning/dagstidning där någon person berättar lite om problemen? Låter jättekonstigt att tre transformatorer har exploderat då det är ytterst sällsynt och kräver att flera skydd/vakter och brytare lagt av.

Sen angående beredskap. Min hemkommun har dieselkraft för att driva värmestugor och andra viktiga byggnader som skall kunna husera en stor andel människor vid längre strömavbrott. Beroende på händelse eller omständighet kan även styrel bli aktuellt och då är det ju inget större problem att klara sig bara man har nog att klara sig en dag.

Men som sagt, jag är tveksam till att tre transformatorer exploderat.

Till att börja med var det en sanning med modifikation. Det jag hörde i början var att det var transformatorer som exploderat. Detta förstärktes lite med tanke på att man såg eldklotet på ett par kilometers avstånd och explosionerna fick rutorna att skaka.

Men nu efter att ha fått mer info från min chef (jobbar på lokala energibolaget, dock sysslar jag inte med någonting alls över 400 volt, så verkar det vara någon oljekylanläggning som hör till transformatorerna som exploderat. Och infon min chef hade fått angående vad problemet var, var att elförbrukningen var för låg vilket medförde att spänningen blev för hög. Om detta är rimligt vet jag inte, varken jag eller min chef jobbar med nät, vi är installatörer så det är långt bortom vår kompetens.

Men den ordinarie 400 kVolt matningen är/var utslagen helt och vi matades istället via en 135kVolt matning via nå omvägar

(detta är den infon jag fått, och jag är inte kompetent inom området så vissa saker jag skrivit kanske är helt orimliga )

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
1
Registrerad
Jan 2009
Skrivet av SueCia:

Till att börja med var det en sanning med modifikation. Det jag hörde i början var att det var transformatorer som exploderat. Detta förstärktes lite med tanke på att man såg eldklotet på ett par kilometers avstånd och explosionerna fick rutorna att skaka.

Men nu efter att ha fått mer info från min chef (jobbar på lokala energibolaget, dock sysslar jag inte med någonting alls över 400 volt, så verkar det vara någon oljekylanläggning som hör till transformatorerna som exploderat. Och infon min chef hade fått angående vad problemet var, var att elförbrukningen var för låg vilket medförde att spänningen blev för hög. Om detta är rimligt vet jag inte, varken jag eller min chef jobbar med nät, vi är installatörer så det är långt bortom vår kompetens.

Men den ordinarie 400 kVolt matningen är/var utslagen helt och vi matades istället via en 135kVolt matning via nå omvägar

(detta är den infon jag fått, och jag är inte kompetent inom området så vissa saker jag skrivit kanske är helt orimliga )

Det kan mycket väl stämma. Långa ledningar och låg last kan ställa till mycket spännande (höhö) i spänningsväg. Förmodligen har den höga spänningen orsakat något överslag i/på transformatorn och ljusbågen kan ha pyrt på såpass länge att oljan fattat eld. Är det dessutom reservkoppling så kan skydden på ovanliggande linje (egentligen reserv för de trafospecifika skydden) varit felställda och inte löst för detta.

Ljusbågar är otäcka saker och man vill aldrig vara nära en, speciellt inte om de uppstår i slutna utrymmen.