Ska börja plugga IT på högskolan, behöver ny laptop.

Permalänk
Medlem

Ska börja plugga IT på högskolan, behöver ny laptop.

Hej!

Ska börja plugga IT nu om några veckor. Mestadels är det väl programmering som datorn kommer användas till men vill även att den ska fungera bra för vardagsbruk. Har absolut inga som helst erfarenheter av programmering eller liknande sedan innan och är därför rätt osäker på vad som krävs av min dator. Jag har kollat lite olika modeller och skulle gärna behöva tips på vilken ni tror är bäst och vilken som är mest prisvärd. Helt nya tips uppskattas också väldigt mycket om ni har några bättre alternativ.

Lutar mest åt denna just nu http://www.netonnet.se/art/dator/laptop/skarmstorlek/laptop-15---16-tum/hp-pavilion15-p079no/206651.3003/

http://www.netonnet.se/art/dator/laptop/skarmstorlek/laptop-15---16-tum/asus-x550lc-xo333h/205922.3003/

http://www.netonnet.se/art/dator/laptop/skarmstorlek/laptop-15---16-tum/acer-aspiree5-521-4270/205876.3003/

http://www.netonnet.se/art/dator/laptop/skarmstorlek/laptop-15---16-tum/toshiba-l50d-b-132office365/206625.3003/

http://www.netonnet.se/art/dator/laptop/skarmstorlek/laptop-15---16-tum/asus-k550la-xo172h/199313.3003/

Har även en färdig länk där jag klickat in på jämför mellan de olika modellerna: http://www.netonnet.se/CompareView/3003?itemList=205922&compareItemId=205922&itemList=205876&itemList=206625&itemList=206651&itemList=199313

Tack på förhand!

Permalänk
Medlem

Jag skulle prioritera batteritid och skärmupplösning

Edit: SSD om det går för priset

Permalänk

HP laptopen hade trevliga specs, Det verkar dock fortfarande vara många som har problem med HP, Vet inte om det gäller alla HP laptops eller vissa modeller men det kan vara värt att kolla upp.

Om du kan sträcka din budget en aning så är detta en riktigt trevlig maskin för priset: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2651256

1080P IPS panel
SSHD disk på 1TB
Riktigt trevlig metallfinish
6,5 Timmars batteritid

i5 4200U processor samt GT 750M grafik vilket är trevligt om man skulle få för sig att spela någon gång.

Visa signatur

/ Tidigare: Dr.Pez /
Stationär:- Lian Li o11 - Asus B450F Gaming II - Ryzen 9 3900X - Kingston HyperX 3200mhz 4x8GB - Corsair RM750x - RX 6900 XT - Custom Loop -
Bärbar: Dell Latitude 5290
Monitor: Acer X34 + Asus PB278Q Lurar: Sennheiser HD599

Permalänk
Medlem

Jag skall själv börja plugga programmering på högskola nu i höst och för min del lutar det åt en Macbook Pro 13" med Retina.

Har granskat webben efter recensioner på allt med bra batteritid och upplösning, så du inte blir trött i ögonen och inte behöver ta fram laddaren varje timma.

I stort sett säger alla sidor att Macbook Pro 13" med Retina är det bästa valet för bra batteritid, upplösning, kvalité och prestanda för bra peng.
Om man inte vill lägga så mycket så är Airen det näst bästa valet med 12 timmars batteritid, dock sämre upplösning.
Finns även en Samsung med Windows 8, men den kostar lika mycket som Pro'n och då väljer jag hellre orginalet än en kopia med onödiga funktioner(touchskärm osv)

Själv tänkte jag installera Ubuntu på min Pro, då jag inte gillar OSX.

Tänk också på att du inte vill inte ha en "släpbar" med 4 timmars batteritid och högljuda fläktar för att kyla grafikkort du inte behöver till studerandet, det är min åsikt i alla fall.

Skall du skaffa en "ultrabook" med minst 1080p i upplösning och SSD så ligger de på samma pris som en Macbook Pro, och om du köper en Mac behöver du inte installera om den eller byta dator innan du läst färdigt heller.
Till skillnad från många plastiga Windows-laptops som bara blir trögare med åren..

Dessutom är det nästan 1k rabatt när du köper Mac och studerar + 700kr prestentkort för framtida köp(extra laddare osv).

Det är min åsikt i alla fall, sen kommer säkert någon säga att man aldrig skall köpa Apple-produkter för att dem är jävulen, men som jag sa är just Macbook Pro 13" Retina den bästa datorn för pengarna enligt majoriteten av opartiska-tester.
Och man kan ju inte klaga på deras känsla för kvalité direkt..

Visa signatur

Gigabyte B550 Aorus Pro AX | AMD Ryzen 5800X | 32GB 3600Mhz CL16 | GIGABYTE Radeon RX 6900 XT Ultimate Xtreme WaterForce | Corsair Obsidan 900D | EK-WB CPU & GPU | 2x480-Radiator | ASUS PG348Q | Logitech G604 | Logitech G915 | BeyerDynamic MMX 300 + SB X-Fi Titanium Fatal1ty |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Vnox:

Klokt inlägg ang. MBP

Jag ska börja studera Webbutveckling och kommer med största sannolikhet införskaffa mig en ny laptop då min nuvarande HP sjunger på den allra sista versen efter tre års pendlande med den. Jag har funderat en del på MBP Retina men det är en del saker som får mig att inte slå till på direkten... Det fördelar som gör en väldigt köpsugen har du själv listat men det finns fortfarande en del orosmoment...

Den är dyr - oavsett studentrabatt, man får förvisso vad man betalar för men dyr likväl. Jag ämnar att köra W7 på min och många hävdar att det är onödigt att köpa en dator som är hårdvaruoptimerad för OSX om man ändå ska köra något annat OS. Jag vet inte hur prestandaförlusten är med Ubuntu kontra W7 men tydligen så ska datorns batteritid inte vara lika imponerande med Windows och den höga upplösningen tappa sin finess (har läst på en del ställen, vet ej vad som menas, jag kör ju 2560x1080 just nu i W7. )

Jag har 13" på min nuvarande HP och finner det egentligen lite litet men 15" är uteslutet dyr när det kommer till MBP. Jag har alternativt hittat den här som verkar ha allt jag söker men kostar hälften så mycket som MBP. Kan man motivera att punga ut det dubbla om man ändå ska köra Windows?

Var tror du/ni?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Matheeeew:

Jag har 13" på min nuvarande HP och finner det egentligen lite litet men 15" är uteslutet dyr när det kommer till MBP. Jag har alternativt hittat den här som verkar ha allt jag söker men kostar hälften så mycket som MBP. Kan man motivera att punga ut det dubbla om man ändå ska köra Windows?

Var tror du/ni?

Jag har själv funderat på alla de olika alternativen som jag sa i mitt tidigare inlägg, men för mig blir det nog en 13" MBP med Retina.
Man förlorar batteritid och prestanda genom att köra Windows ja, men Ubuntu skall tydligen vara betydligt bättre vad jag läst, angående prestandaförlust på en MBP.

Varför skall du köra Windows? Jag förstår varför du föredrar Win7 över Win 8.1 men fortfarande, Linux-kunskaper är bra inför arbetsmarknaden och de flesta standardprogram finns ju även där, och gratis dessutom. Är det något speciellt Windows-endast program du tänkt köra?

Datorn du länkade är ju nästan dubbelt så tjock som MBP och Air, speciellt Air'en som är kilformad.
Om du sedan läser denna recensionen(http://www.notebookcheck.net/Asus-F550LN-CN89H-Notebook-Revie...), så kan du läsa touchpad'en ger ifrån sig ett relativt högt klickljud vid användning samt att vid WLAN-test( dem laddar en hemsida var 40e sekund), håller batteriet i 3.5timma.
Dvs, du måste ladda datorn relativt ofta och måste därför placera dig vid ett uttag vid föreläsningarna för att kunna använda datorn. Dessutom kommer du att sitta och ha ett irriterande(enligt mig) mekaniskt klickljud under föreläsningarna.

Angående dålig batteritid:
Det är för att de flesta Windows laptops, säger "upp till x-timmar" medans Apple säger vad du MINST får ur den.
Om 13" MBP säger Apple 9timmar, men enligt tester ger den oftast ut betydligt mer, till exempel 11timmar vid konstant video-uppspelning med 9 av 16 på brightness osv. (http://www.engadget.com/2013/10/29/macbook-pro-with-retina-di...).

Det är sånt som jag hellre lägger ut lite extra för, att slippa ens ha med mig en laddare till skolan om jag känner för det.
Och veta att jag inte behöver leta upp ett uttag för att kunna skriva lite anteckningar.

Angående att 13" är för litet:
Beror det kanske på att du har låg upplösning på din nuvarande laptop? Då blir ju allt väldigt stor och fönsterytan tar snabbt slut.
Vid en MBP 13" retina upplever jag inte alls det problemet, just för att upplösningen är såpass hög och allt blir väldigt smått.
Sedan tycker jag att 13" är relativt lagom för att använda vid pendling, användning tillsammans med eventuella papper och block, vid ett bord med klasskamrater osv. Väldigt bökigt att ha en större skärm i vissa fall.

Men utöver det är det väl som med allt, åk ut och kläm och känn på sakerna.
Jag tycker datorer för under 8k osar "fuskbygge" och jag förväntar mig att något har gått sönder eller tappat mycket prestanda(batteri osv) inom ett år, oavsett hur aktsam man är med sakerna.
Men sen kanske jag är lite onödigt kräsen också

(Varning för onödigt lång och oinformativt del i inlägget)

På tal om att klämma och känna på prylarna i butik så var faktiskt jag ute på Elgiganten idag med flickvännen och klämde och kände på lite datorer.
Hon skall också börja plugga IT(systemvetare) till hösten och eftersom att det rekommenderas att ha en egen dator på hennes program kikar hon nu på en ny, då hennes fyra år gamla släpbara Compaq som tar 5min att starta och kräver laddaren i konstant inte är en fördelaktig skoldator.

Efter att ha gått runt och klämt och känt på de olika modellerna har även hon beslutat sig för en MBP 13", då hon vill ha en lätt, lagom stor dator med bra batteri-tid.
Hon funderade först på Samsung Ultrabook för 8.5k( 4GB RAM, 128gb SSD samt 1080p), men kände att man då lika gärna kan köpa "orginalet"(MB Air) för 300kr mer, även om skärmen är sämre.
Då skillnaden mellan Air och Pro är såpass liten(2000kr delat på åren hon tänkt ha den = minst 3år), tycker hon att det är värt att lägga ut lite extra för att få en som håller sig i prestanda i ett par år(bättre skärm, bättre cpu, hdmi-out utan adapter(!), osv), även fast hon tyckte att Airen är "snyggare".

För oss båda blir det nog var sin MBP 13", där i alla fall jag skall uppgradera till 8GB RAM och 256GB ssd och installera Ubuntu.

Som du sa, man får vad man betalar för.
Jag betalar hellre lite mer och slipper störa mig på besparningar så som dålig kvalité och prestandalöften som inte hålls.
Måste du köra Windows kan du ju köpa en Mac-kopia och få samma prestanda fast på Windows, typ Asus Zenbook för samma pris.
Jag är hört mycket gott om dem, även fast det är en "kopia"

(Och ja, jag gillar att skriva inlägg i form av noveller. )

Visa signatur

Gigabyte B550 Aorus Pro AX | AMD Ryzen 5800X | 32GB 3600Mhz CL16 | GIGABYTE Radeon RX 6900 XT Ultimate Xtreme WaterForce | Corsair Obsidan 900D | EK-WB CPU & GPU | 2x480-Radiator | ASUS PG348Q | Logitech G604 | Logitech G915 | BeyerDynamic MMX 300 + SB X-Fi Titanium Fatal1ty |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Vnox:

Ännu längre och ännu klokare inlägg inlägg ang MBP

Till och börja med; ett stort och hjärtligt tack för att du orkar engagerade dig i mitt datorköp och hjälpa mig i valet och kvalet, det uppskattas till tusen. Det här är anledningen till varför jag började hänga på forum från första början.

När det kommer till val av operativsystem så handlar det främst om vana men till viss del kompatibilitet, det finns en del program jag använder som för tillfället endast finns till Windows. Ett utav dessa är den senaste versionen av Popcorn Time, projektet är dock ständigt under utveckling och kommer väl så småningom vara tillgängligt för de tre stora plattformarna med senaste versionen. Utöver det så har jag väl ingen egentlig anledningen till varför jag bestämt måste ha Windows.

Att köra Ubuntu är klart ett alternativt då jag gjort detta på min laptop ett tag och jag älskar att kunna navigera mig igenom operativsystemet utan att behöva använda pekdon. Dock har jag tröttna gång på gång då en del saker är så överjävligt krångliga på Ubuntu som bara fungerar på Windows. Det kan vara att installera program, hantera partitioner och annat. Det slutar med att man googlar i timmar för att hitta något förbannat kommando som visar sig vara ofungerande då källan inte finns längre.

När det kommer till Asus-modellen så är den nu helt utesluten efter att ha läst den omfattande recensionen du länkade som konstaterar att upplösningen är det enda positiva med skärmen då den verkar ha bedrövlig färgåtergivning, dåliga betraktningsvinklar och kasst ljus. Det känns som att man alltid får göra en relativt stor kompromiss på samtliga PC-modeller i 6-7k segmentet som man slipper med en MBP. Förvisso kan man köpa en Zenbook eller dylikt. i samma prisklass men då är det väl kanske bättre att köpa en MBP pga. skärmen och byggkvalitén.

Just nu lutar det åt att köpa en Macbook Pro Retina och köra triple boot men att lära sig OSX och använda det primärt för att få ut så mycket som möjligt av datorn. Vid behov av Windowsexklusivt program så är det bara att köra Windows för stunden. Stort, stort tack för all rådgivning. Även jag ska bege mig till storstaden och få se till att klämma lite på en Mac och se hur jag känner innan jag bestämmer mig. Återkom gärna med mer synpunkter eller rentav ett omdöme.

Tillägg: Det råder lite delade meningar angående hur bra Windows 7 fungerar på en MBP och en del påstår att det är felfritt medan andar avråder. Det här testet lämnar en del att önska då det framkommer under sektionen "Display" att skärmens färgåtergivning blir det felaktig. Jag vet dock inte om problemet finns med W7 men det är fortfarande en anledning att köra OSX.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Matheeeew:

Till och börja med; ett stort och hjärtligt tack för att du orkar engagerade dig i mitt datorköp och hjälpa mig i valet och kvalet, det uppskattas till tusen. Det här är anledningen till varför jag började hänga på forum från första början.

När det kommer till val av operativsystem så handlar det främst om vana men till viss del kompatibilitet, det finns en del program jag använder som för tillfället endast finns till Windows. Ett utav dessa är den senaste versionen av Popcorn Time, projektet är dock ständigt under utveckling och kommer väl så småningom vara tillgängligt för de tre stora plattformarna med senaste versionen. Utöver det så har jag väl ingen egentlig anledningen till varför jag bestämt måste ha Windows.

Att köra Ubuntu är klart ett alternativt då jag gjort detta på min laptop ett tag och jag älskar att kunna navigera mig igenom operativsystemet utan att behöva använda pekdon. Dock har jag tröttna gång på gång då en del saker är så överjävligt krångliga på Ubuntu som bara fungerar på Windows. Det kan vara att installera program, hantera partitioner och annat. Det slutar med att man googlar i timmar för att hitta något förbannat kommando som visar sig vara ofungerande då källan inte finns längre.

När det kommer till Asus-modellen så är den nu helt utesluten efter att ha läst den omfattande recensionen du länkade som konstaterar att upplösningen är det enda positiva med skärmen då den verkar ha bedrövlig färgåtergivning, dåliga betraktningsvinklar och kasst ljus. Det känns som att man alltid får göra en relativt stor kompromiss på samtliga PC-modeller i 6-7k segmentet som man slipper med en MBP. Förvisso kan man köpa en Zenbook eller dylikt. i samma prisklass men då är det väl kanske bättre att köpa en MBP pga. skärmen och byggkvalitén.

Just nu lutar det åt att köpa en Macbook Pro Retina och köra triple boot men att lära sig OSX och använda det primärt för att få ut så mycket som möjligt av datorn. Vid behov av Windowsexklusivt program så är det bara att köra Windows för stunden. Stort, stort tack för all rådgivning. Även jag ska bege mig till storstaden och få se till att klämma lite på en Mac och se hur jag känner innan jag bestämmer mig. Återkom gärna med mer synpunkter eller rentav ett omdöme.

Tillägg: Det råder lite delade meningar angående hur bra Windows 7 fungerar på en MBP och en del påstår att det är felfritt medan andar avråder. Det här testet lämnar en del att önska då det framkommer under sektionen "Display" att skärmens färgåtergivning blir det felaktig. Jag vet dock inte om problemet finns med W7 men det är fortfarande en anledning att köra OSX.

Lugnt, jag har ju själv skummat igenom nätet de senaste veckorna, så jag kan ju lika gärna dela med mig av mina åsikter.
En rolig sak jag glömde att påpeka är att Samsung Ultrabook'en för 8.5k stod med blåskärm inne på Elgiganten.
Känns ju smidigt med en helt ny dator som står i Idle.

Popcorn Time finns till alla tre operativsystemen, om du skrollar längst ned på sidan kan du välja OS där.

Ja, eftersom att jag inte kommer att installera Windows 7 på den så har jag inte kollat upp hur bra det fungerar eller ej, tyvärr.
Jag har inte beställt någon än då Apple förmodligen uppdaterar processorerna i alla bärbara nu i september.
När det väl blir ett köp skall jag försöka slänga upp något om jag kommer ihåg.

Visa signatur

Gigabyte B550 Aorus Pro AX | AMD Ryzen 5800X | 32GB 3600Mhz CL16 | GIGABYTE Radeon RX 6900 XT Ultimate Xtreme WaterForce | Corsair Obsidan 900D | EK-WB CPU & GPU | 2x480-Radiator | ASUS PG348Q | Logitech G604 | Logitech G915 | BeyerDynamic MMX 300 + SB X-Fi Titanium Fatal1ty |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Matheeeew:

Jag har beställt en MBP 13" för studier (civilingenjör datorsäkerhet). För de grejerna där windows/linux kommer behövas, ska jag köra det med parallels Annars så finns det nog datorsalar man kan vara i. Trippleboot fungerar, dock kanske det äter upp utrymme på SSDn. Men åk in till staden och kläm och känn på den

Skrivet av Vnox:

Lugnt, jag har ju själv skummat igenom nätet de senaste veckorna, så jag kan ju lika gärna dela med mig av mina åsikter.
En rolig sak jag glömde att påpeka är att Samsung Ultrabook'en för 8.5k stod med blåskärm inne på Elgiganten.
Känns ju smidigt med en helt ny dator som står i Idle.

Popcorn Time finns till alla tre operativsystemen, om du skrollar längst ned på sidan kan du välja OS där.

Ja, eftersom att jag inte kommer att installera Windows 7 på den så har jag inte kollat upp hur bra det fungerar eller ej, tyvärr.
Jag har inte beställt någon än då Apple förmodligen uppdaterar processorerna i alla bärbara nu i september.
När det väl blir ett köp skall jag försöka slänga upp något om jag kommer ihåg.

^^ Dem har precis uppdaterat dem med nya processorer LÄNK

Får min på torsdag(förhoppningsvis) så kanske skriver lite hur intrycket är

Visa signatur

OS: MacOS/ Windows 10 Pro 64-bit MB: ASUS-Z97-A CPU: i7 4790k
NÄTAGG: EVGA SUPERNOVA G2
RAM: 32768 MiB GPU: 1070 FTW Chassi: Fractal Design R4
MBP 13" i5 | 256GB | 16GB RAM | MID 2014

Permalänk
Medlem
Skrivet av N0iZE:

Jag har beställt en MBP 13" för studier (civilingenjör datorsäkerhet). För de grejerna där windows/linux kommer behövas, ska jag köra det med parallels Annars så finns det nog datorsalar man kan vara i. Trippleboot fungerar, dock kanske det äter upp utrymme på SSDn. Men åk in till staden och kläm och känn på den

^^ Dem har precis uppdaterat dem med nya processorer LÄNK

Får min på torsdag(förhoppningsvis) så kanske skriver lite hur intrycket är

Ah, nice! Och 8GB RAM som standard också! Då kanske man kan överleva med 128gb ssd och spara några kronor på det

Visa signatur

Gigabyte B550 Aorus Pro AX | AMD Ryzen 5800X | 32GB 3600Mhz CL16 | GIGABYTE Radeon RX 6900 XT Ultimate Xtreme WaterForce | Corsair Obsidan 900D | EK-WB CPU & GPU | 2x480-Radiator | ASUS PG348Q | Logitech G604 | Logitech G915 | BeyerDynamic MMX 300 + SB X-Fi Titanium Fatal1ty |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Matheeeew:

Var tror du/ni?

Jag kan varmt rekommendera rMBP 13". Kör på mellanmodellen (2,6GHz, 8Gb, 256Gb) och är väldigt nöjd. Vill man vara extremt flexibel så tycker jag att man ska slänga in Parallels med Windows och/eller Ubuntu och köra dem som virtuella miljöer. Då har man fortfarande OSX i bakgrunden och kan snabbt växla mellan om det är så att det bara är enstaka program man behöver köra i Windows-miljö. Man får ju även en chans att testa hur det skulle vara innan man kör dem i dual/triple-boot.

Bor du i närheten av en Apple Store (Malmö, Helsingborg eller Täby) så kan du åka dit och klämma och känna och dessutom få nämnda studentrabatt och presentkort på plats.

Permalänk
Medlem

Säger som ovanstående redan har sagt.. Prioritera skärmstorleken och tangentbordet.. Inge kul att programmera på 13" med miniknappar.

Visa signatur

ASUS Z170-K | ASUS Strix 960 OC 4GB | Crucial Ballistix Sport LT 16GB 2400MHz | Core i5-6600K @4,2Ghz| Corsair 650W | Fractal Design Define S | BenQ XL2411 144hz | Intel 600p M.2 256gb

Permalänk
Medlem
Skrivet av tussii:

Jag kan varmt rekommendera rMBP 13". Kör på mellanmodellen (2,6GHz, 8Gb, 256Gb) och är väldigt nöjd. Vill man vara extremt flexibel så tycker jag att man ska slänga in Parallels med Windows och/eller Ubuntu och köra dem som virtuella miljöer. Då har man fortfarande OSX i bakgrunden och kan snabbt växla mellan om det är så att det bara är enstaka program man behöver köra i Windows-miljö. Man får ju även en chans att testa hur det skulle vara innan man kör dem i dual/triple-boot.

Bor du i närheten av en Apple Store (Malmö, Helsingborg eller Täby) så kan du åka dit och klämma och känna och dessutom få nämnda studentrabatt och presentkort på plats.

Håller också med vad Tussii skriver. Batteritiden på rMBP är bra(sägs det) och tangentbordet var hur skönt som helst(har annars mekaniskt med blåa brytare på min stationära). Jag gick in och frågade i min lokala MH store. Där kunde du få mecenatrabatten men inte presentkortet, så det kan vara värt att kolla upp!

Visa signatur

OS: MacOS/ Windows 10 Pro 64-bit MB: ASUS-Z97-A CPU: i7 4790k
NÄTAGG: EVGA SUPERNOVA G2
RAM: 32768 MiB GPU: 1070 FTW Chassi: Fractal Design R4
MBP 13" i5 | 256GB | 16GB RAM | MID 2014