Hårddisk kraschar hela datorn!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2004

Hårddisk kraschar hela datorn!

Hej,

Jag köpte för ett tag sen en Western Digital 3 TB RED disk som jag idag har ca 700 GB ledigt på. Redan från början kunde man se problem att läsa från olika sektioner på disken i eventloggen men man sa då att det inte var något att bry sig om!?

Nu har problemet ökat, så fort jag försöker flytta filer till denna disk så går den ner till 0 kb/s (Windows 8) efter ett tag och jag ser mängder med fel av denna typ i eventloggen :

Citat:

The IO operation at logical block address 0xe96f30f8 for Disk 1 (PDO name: \Device\00000034) was retried.

Tittar jag i device manager så ser jag att Disk 1 mycket riktigt är den nyaste WD 3 TB disken.

När problemet börjar rassla in så kan mer eller mindre alla andra program också sluta svara trotts att de inte ligger på denna disk!?

Vad kan jag göra för att lösa detta problemet? Är det bara byte som gäller? Hur gör man då med all data? Ska man behöva köpa en disk till att ha grejerna på medan man skickar iväg på reperation?

CPU : Intel Core i7 2600K Moderkort : Asus P8Z68-V PRO GEN3 Grafikkort : MSI Geforce GTX 970 Gaming 4GB Minne : Corsair 8GB (2x4096MB) CL9 1600Mhz XMS3 1,5V Chassi : Fractal Design Define r3 Nätdel : Corsair 650W ModulärtOS disk : Intel 530 240 GB SSD Övriga diskar : 2x WD Red 2 TB, 2x WD Green, 1x WD 750 GB, 1x WD 500 GB Optisk enhet : Optiarc AD-7280S SATA

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Death Star
Registrerad
Dec 2004

Byt disken omedelbart. Slösa inte tid med tron att den ska plötsligt börja funka igen.
Spara bara det ABSOLUT viktigaste.. Program och filmer kan du alltid få tag på igen

Lightsaber - Black armour - and balls!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2003

I alla sånahäringa fall brukar man alltid diagnostisera disken med tillverkarens analysprogg. Läs av SMART-värdena med tex. HD Tune eller CrystalDiskInfo.

Medan du väntar på diskbyte kan du (om du vågar) köra vidare på backupdisken.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Boden
Registrerad
Aug 2005
Skrivet av Jimmy:

Hej,

Jag köpte för ett tag sen en Western Digital 3 TB RED disk som jag idag har ca 700 GB ledigt på. Redan från början kunde man se problem att läsa från olika sektioner på disken i eventloggen men man sa då att det inte var något att bry sig om!?

Nu har problemet ökat, så fort jag försöker flytta filer till denna disk så går den ner till 0 kb/s (Windows 8) efter ett tag och jag ser mängder med fel av denna typ i eventloggen :

Tittar jag i device manager så ser jag att Disk 1 mycket riktigt är den nyaste WD 3 TB disken.

När problemet börjar rassla in så kan mer eller mindre alla andra program också sluta svara trotts att de inte ligger på denna disk!?

Vad kan jag göra för att lösa detta problemet? Är det bara byte som gäller? Hur gör man då med all data? Ska man behöva köpa en disk till att ha grejerna på medan man skickar iväg på reperation?

Har du provat byta sata kabel till hårddisken?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2004

Har installerat Western Digital verktyget för att kontrollera disken men quick test hittade inget konstigt, kör ett utökat nu men jag kan tänka mig att det kan ta ganska lång tid, kanske 1 dag eller så?

Så länge jag inte flyttar stort antal filer till hårddisken så verkar det som att Windows och alla andra program fungerar som de ska.

CPU : Intel Core i7 2600K Moderkort : Asus P8Z68-V PRO GEN3 Grafikkort : MSI Geforce GTX 970 Gaming 4GB Minne : Corsair 8GB (2x4096MB) CL9 1600Mhz XMS3 1,5V Chassi : Fractal Design Define r3 Nätdel : Corsair 650W ModulärtOS disk : Intel 530 240 GB SSD Övriga diskar : 2x WD Red 2 TB, 2x WD Green, 1x WD 750 GB, 1x WD 500 GB Optisk enhet : Optiarc AD-7280S SATA

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2004
Skrivet av xp1ratex:

Har du provat byta sata kabel till hårddisken?

Nej, faktiskt inte, har ju ändå fungerat okay i början, d.v.s det var inga problem att flytta större andel filer då.

CPU : Intel Core i7 2600K Moderkort : Asus P8Z68-V PRO GEN3 Grafikkort : MSI Geforce GTX 970 Gaming 4GB Minne : Corsair 8GB (2x4096MB) CL9 1600Mhz XMS3 1,5V Chassi : Fractal Design Define r3 Nätdel : Corsair 650W ModulärtOS disk : Intel 530 240 GB SSD Övriga diskar : 2x WD Red 2 TB, 2x WD Green, 1x WD 750 GB, 1x WD 500 GB Optisk enhet : Optiarc AD-7280S SATA

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Boden
Registrerad
Aug 2005
Skrivet av Jimmy:

Nej, faktiskt inte, har ju ändå fungerat okay i början, d.v.s det var inga problem att flytta större andel filer då.

Är ju en enkel felsökning, dåliga sata kablar kan ge massor med konstiga problem.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av Jimmy:

Nu har problemet ökat, så fort jag försöker flytta filer till denna disk så går den ner till 0 kb/s (Windows 8) efter ett tag och jag ser mängder med fel av denna typ i eventloggen :
The IO operation at logical block address 0xe96f30f8 for Disk 1 (PDO name: \Device\00000034) was retried.

Detta är att systemet inte kan läsa från disken, ett allvarligt fel, som kan leda till skadade filer eller värre.
Normalt kan disken flytta om till reservsektorer så att användaren inte märker något, men risken är att en fil med något viktigt skadas, och sen är det kört.
Dessutom går prestandan ner kraftigt när disken ska kämpa mot oläsbara sektorer.

Skrivet av Jimmy:

När problemet börjar rassla in så kan mer eller mindre alla andra program också sluta svara trotts att de inte ligger på denna disk!?

Både ja och nej. Om inga andra IOPs sker till disken alls, så påverkas inte programmet, men eftersom windows själv ofta jobbar mot alla diskar mer eller mindre, så hamnar tillslut en instruktion till även den disken som desperat försöker läsa.
Alla IOPs ligger i kö när det är på samma disk, och när den inte får info så kan det bli så illa att allt blir väntade på detta.

Skrivet av kotz:

Byt disken omedelbart. Slösa inte tid med tron att den ska plötsligt börja funka igen.
Spara bara det ABSOLUT viktigaste.. Program och filmer kan du alltid få tag på igen

Mitt råd med, Backup NU! Skicka disken på garanti...

Skrivet av jookeer:

I alla sånahäringa fall brukar man alltid diagnostisera disken med tillverkarens analysprogg. Läs av SMART-värdena med tex. HD Tune eller CrystalDiskInfo.

Medan du väntar på diskbyte kan du (om du vågar) köra vidare på backupdisken.

Bra början, så att man kan se riktiga felet. Men som sagt, gör backup direkt. Bättre sent än aldrig.

Skrivet av xp1ratex:

Är ju en enkel felsökning, dåliga sata kablar kan ge massor med konstiga problem.

Visst kan kablar ge fel, men inte 0kb/s fel, och inte ökande (eller ja, inte vad jag vet). SMART info borde kunna säga om det är sektor/läs fel eller överföringsfel, men överföringsfel brukar sakta ner överföringen, inte stänga av den under längre tid. I värsta fall går ju hastigheten ner till SATA1 läge

Skrivet av Jimmy:

Vad kan jag göra för att lösa detta problemet? Är det bara byte som gäller? Hur gör man då med all data? Ska man behöva köpa en disk till att ha grejerna på medan man skickar iväg på reperation?

Jepp, du måste räkna med att ha kopia på allt, då garantin inte täcker informationen, utan endast hårdvaran.
Du bör ha en backup disk i vilket fall som helst, om du inte har, dags att investera i en.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2004

Jag har nu kört utökat test på disken utan några fel, har häller inte varit med om att data varit dåligt på disken. Ska ta o byta SATA kabeln också och se om det hjälper.

Sen är det ju så att mitt moderkort(som många andra) har 2 kontrollers, denna disken är kopplad på Marvell kontrollern om jag inte mins fel men det borde väll inte spela någon roll? Jag vet ju att Intels egna är allmänt att föredra men jag använder så gott som alla SATA portarna.

När det gäller RMA, så är disken köpt på NetOnNet men jag misstänker att jag inte bara kan gå in i butiken o lämna den trotts att det finns garanti på den? Utan jag måste själv skicka den på RMA till Western Digital själv?

CPU : Intel Core i7 2600K Moderkort : Asus P8Z68-V PRO GEN3 Grafikkort : MSI Geforce GTX 970 Gaming 4GB Minne : Corsair 8GB (2x4096MB) CL9 1600Mhz XMS3 1,5V Chassi : Fractal Design Define r3 Nätdel : Corsair 650W ModulärtOS disk : Intel 530 240 GB SSD Övriga diskar : 2x WD Red 2 TB, 2x WD Green, 1x WD 750 GB, 1x WD 500 GB Optisk enhet : Optiarc AD-7280S SATA

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2003

Första året har försäljningsstället hand om RMA, därefter tillverkaren.
Bifoga utskrift från tillverkarens diagnosprogg som påvisar att disken är paj.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2004
Skrivet av jookeer:

Första året har försäljningsstället hand om RMA, därefter tillverkaren.
Bifoga utskrift från tillverkarens diagnosprogg som påvisar att disken är paj.

Ja, problemet är dock att diagnosprogrammet visar inget fel. Får ta o prova en annan SATA kabel och se om det gör någon skillnad.

CPU : Intel Core i7 2600K Moderkort : Asus P8Z68-V PRO GEN3 Grafikkort : MSI Geforce GTX 970 Gaming 4GB Minne : Corsair 8GB (2x4096MB) CL9 1600Mhz XMS3 1,5V Chassi : Fractal Design Define r3 Nätdel : Corsair 650W ModulärtOS disk : Intel 530 240 GB SSD Övriga diskar : 2x WD Red 2 TB, 2x WD Green, 1x WD 750 GB, 1x WD 500 GB Optisk enhet : Optiarc AD-7280S SATA

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Sverige
Registrerad
Dec 2005
Skrivet av Jimmy:

Ja, problemet är dock att diagnosprogrammet visar inget fel. Får ta o prova en annan SATA kabel och se om det gör någon skillnad.

Visar WDs diagnosprogram inget fel i långa testet så finns det inget fel på disken utan du får felsöka på annat håll. Inkompatibilitet förekommer, så hjälper inte andra ström och sata-kablar, byt till annan kontroller istället. Uppdatera BIOS eller drivrutiner kan också hjälpa.

Synpunkter på min moderering? Hör av dig via PM eller mail.

W7, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Huawei P20 Pro
* Stolt paragrafryttare *

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Halmstad
Registrerad
Apr 2002
Skrivet av Jimmy:

Jag har nu kört utökat test på disken utan några fel, har häller inte varit med om att data varit dåligt på disken. Ska ta o byta SATA kabeln också och se om det hjälper.

Sen är det ju så att mitt moderkort(som många andra) har 2 kontrollers, denna disken är kopplad på Marvell kontrollern om jag inte mins fel men det borde väll inte spela någon roll? Jag vet ju att Intels egna är allmänt att föredra men jag använder så gott som alla SATA portarna.

När det gäller RMA, så är disken köpt på NetOnNet men jag misstänker att jag inte bara kan gå in i butiken o lämna den trotts att det finns garanti på den? Utan jag måste själv skicka den på RMA till Western Digital själv?

Har du dessa diskar så skulle jag satt de/den minsta disken/diskarna på Marvelkontrollern ifall det nu skulle vara den det är fel på.

OS disk : Intel 530 240 GB SSD Övriga diskar : 2x WD Red 2 TB, 2x WD Green, 1x WD 750 GB, 1x WD 500 GB

Jag skulle kört så här:

Intel® Z68-kretsuppsättning:

2 x SATA 6 Gb/s port(ar), grå -> Intel 530 240 GB SSD + WD 3 TB RED

4 x SATA 3 Gb/s port(ar), blå -> 2x WD Red 2 TB + 2x WD Green

Marvell® PCIe SATA 6 Gb/s-styrenhet :

2 x SATA 6 Gb/s port(ar), marinblå -> 1x WD 750 GB + 1x WD 500 GB

Och sedan lagra dina viktigaste grejer på dina äldsta och förhoppningsvis mest pålitligaste diskar.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2004

Jag har nu bytat kablar, tyvärr hade jag ju 2 lika dana WD 3 TB RED diskar som satt i samma kontroller så jag fick byta båda för att vara på säkra sidan. Den ena var en väldigt tjock svart SATA kabel medan den andra var en extremt tunn röd SATA kabel.

Självklart råkade jag även switcha dem i kontrollern men det spelar mindre roll verkar det som.

Iallafall så satte jag igång samma kopiering igen, denna gången låg det på 50-80 MB/s, inge fel i eventloggen alls.

Slutsatsen är alltså att SATA kabeln var kass.

Tack för all hjälp!

CPU : Intel Core i7 2600K Moderkort : Asus P8Z68-V PRO GEN3 Grafikkort : MSI Geforce GTX 970 Gaming 4GB Minne : Corsair 8GB (2x4096MB) CL9 1600Mhz XMS3 1,5V Chassi : Fractal Design Define r3 Nätdel : Corsair 650W ModulärtOS disk : Intel 530 240 GB SSD Övriga diskar : 2x WD Red 2 TB, 2x WD Green, 1x WD 750 GB, 1x WD 500 GB Optisk enhet : Optiarc AD-7280S SATA

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av Jimmy:

Slutsatsen är alltså att SATA kabeln var kass.

Där ser man... kunde inte tro att kabeln kunde försämras, eller ge så allvarliga fel.

Kanon bra att det löste sig.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2003

Glappande SATA-kontakter är ett inte ovanligt problem, ibland kan det räcka med att återansluta några gånger.