Permalänk
Medlem

Kontrollera fläkt

Hej Sweclockers!

Mitt chassi är ett Cooler Master Elite 430, och jag har upptäckt att LED-fläkten som följer med chassit låter väldigt mycket mer än de andra fläktarna och gör datorn väldigt ljudlig. Vet någon hur jag skulle kunna kontrollera denna fläkt och sänka rotationshastigheten? Jag har ett program som heter "SpeedFan", men det programmet verkar inte upptäcka just den fläkten.

Tack på förhand

Permalänk
Medlem

För att sänka hastigheten så kommer jag på tre sätt att göra det på. alla mer eller mindre lika lätta, men prisskillnader och estetiska skillnader finns.

1. sätt på ett motstånd. brukar halvera volten in till fläkten och på så sätt går den långsammare.

2. en individuell fläktkontroll. koppla på den mellan fläkten och strömmen och här kan du välja hur mkt ström du ska skicka vidare till fläkten.

3. fläktkontroller. det finns många olika fläktkontroller och dom kan se väldigt olika ut, välj en som passar. I en fläktkontroller så kan du istället för att koppla in en fläkt så kan du koppla på flera stycken och oftast styra dom individuellt.

Exempel
1. motstånd hittade jag inget, man kanske inte använder sånna längre men en sådan här sladd eller liknande borde funka fint
http://www.kjell.com/sortiment/dator-kringutrustning/kablar-a...

2.https://www.inet.se/produkt/6308263/zalman-fan-mate-2-varvtal...

3.https://www.inet.se/kategori/139/flaktstyrning

Permalänk
Medlem

Ifall du råkar ha ett ASUS moderkort som är relativt nytt, kan detta eventuellt ha en inbyggd fläktstyrningsapplikation vid namn FanExpert. Krävs att fläktarna är inkopplade i moderkortet för att det ska fungera

Permalänk
Hjälpsam
Permalänk
Medlem

Köp en bättre fläkt annars.

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av VicJoh90:

Köp en bättre fläkt annars.

Bra råd...istället för att försöka få en dålig fläkt tyst. . . köp en bra PWM eller lågvarvig 3-pin

Förslag Noctua Redux