Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2012

Bärbar dator utan CD/DVD

Har börjat titta efter en ny bärbar dator och på många så saknas CD/DVD enhet. På min tidigare laptop skulle man göra en återställnings CD om något hände.
Hur gör man nu, utan CD/DVD? Använder man USB minne istället?
Och hur gör man med en gammal installationsCD där 'hemliga' koder ligger på skivan för att säkerställa att det inte är en piratkopia?

Tacksam för info, särskilt om hur man gör återställnings CD!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2010

Återställning sker oftast via usb nu. Vanligtvis så får man inte med ett usb-minne med filerna utan man får uppmaning att skapa upp ett själv. Har man en dator med liten disk så är det nästan ett krav för återställningen tar upp så mycket plats. Ofta kan man dock ladda ner återställningsfilerna från tillverkaren om man tappar bort dem eller så, men det varierar mellan olika tillverkare. En del datorer har en egen enhet för återställningsfilerna, exempelvis hade en polare en laptop med en ssd på 4 eller 8 GB med bara återställningen på sig, men det är ju ett väldigt slöseri med en ssd liksom.

Hemliga koder på skivorna är inte så hemliga utan de går att kopiera precis som alla skivor, så det är inget problem.

För att göra ett eget bootbart usb-minne så tillhandahåller MS ett verktyg som heter typ Win7 usb dvd download tool som trots sitt namn gäller även nyare versioner. Men då får man ha en riktig Windows ISO, det fungerar nog inte med tillverkarens återställnings-"skiva" utan då får du använda tillverkarens egna program.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2007

Man kan ju även köpa en extern dvd brännare, perfekt om man har nåt gammalt spel eller nåt man vill installera också.
http://www.prisjakt.nu/kategori.php?m=s184097881&o=produkt_pr...

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2012

Tack för svaren!