Fördelen med PWM över 3-pin på fläktar?

Permalänk
Medlem

Fördelen med PWM över 3-pin på fläktar?

Hej!

Ja, det har jag undrat över och sökt på utan att finna något vettigt svar. Vad är fördelen med PWM styrda fläktar? Vad innebär PWM? Varför går det inte bara att minska spänningen (som i en fläktkontroller) på en 3-pin fläkt?

Permalänk
Inaktiv

Du kan styra PWM-fläktar från OS.

Permalänk
Medlem

Det går ypperligt att sänka hastigheten på en 3-pins fläkt med en fläktkontroller genom att minska spänningen. Problemet är att om man vill styra flera fläktar så spelar effekten på fläktarna in i om fläktkontrollern klarar av dem eller inte. Till exempel så klarar en Zalman Fan-Mate bara av en max belastning av 6.5w.

PWM har inte någon sån begränsning då man bara levererar en 12V spänning utan samma begränsningar och sen sköter regleringen av fläkthastigheten via en digital signal (PWM), vilket gör att man lätt kan koppla ihop många fler fläktar till samma kontroller.
Sen så är ju det även enklare att implementera en PWM kontroller på moderkort så jag tror nog att vi kommer se mer och mer av dem i framtiden.

Skall man styra enskilda fläktar i en dator så spelar det ingen större roll (så länge styrningen klarar av det) men skall man ge sig in i vattenkylning med ett stort antal fläktar så är PWM en fördel då man lättare kan styra alla från en enskilld kontroller utan att tänka på effektbegränsningar.

Kan ju lägga till att mitt nya moderkort bara kan styra PWM fläktar och har ingen form av spänningsreglering, vilket gör det lönlöst att använda 3-pins fläktar.

Permalänk
Medlem

En fördel med PWM är att du i princip kan köra dem hur långsamt du vill. Har man för låg spänning på en vanlig fläkt kommer den inte gå runt, möjligtvis orkar den bibehålla farten om man sänker spänningen när fläkten väl är igång.

Permalänk
Avstängd

Här har du lite kortfattat information om PWM, direkt från Cryorig:

"PWM stands for Pulse Width Modulation. PC fans with PWM function use a dedicated signal line to send a series of electrical pulse signals to modify fan speed. This is also why PWM fans have an extra PWM signal line compared to traditional 3 pin fans. Traditional 3 pin fans achieve fan speed adjustment through lowering or increasing power input, which in comparison may damage the fan in the long run."

Permalänk
Rekordmedlem

Fördelen är att det är billigare med pwm än spänningsstyrning, i övrigt inga som helst fördelar, snarare tvärt om eftersom pwm styrda motorer i allmänhet (och fläktar) oftast väsnas mera i motorn pga momentpulastionerna som uppstår.