13-15" till pensionärsfar (surf + svtplay + batteri) bangforbucks 4000-8000kr

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2014

13-15" till pensionärsfar (surf + svtplay + batteri) bangforbucks 4000-8000kr

Hej,

Jag har aktivt följt stationära köprådsdelen då jag har planer på att köpa mig en egen gamingburk. Det har inte blivit av ännu. Däremot måste jag hjälpa min gamla far, som nu är pensionär, att köpa en laptop inom ett par veckor. Även om jag har lite koll på stationära komponenter så har jag tyvärr ingen koll alls på vad man ska ha för delar/märken i en bärbar dator. Den kunskapen jag har inom ämnet kommer från mitt förra bärbara datorköp runt 2011 då jag köpte en Acer 3820TG vilken var ett ganska bra köp tycker jag.

Nu till frågan... Min pappa har en gammal laptop (inköpt 2008, budgetvariant) som är för seg trots formatering. Därtill är batteriet såklart dåligt. Den nya datorn ska användas till: surf, kolla på youtube/svtplay, mailande, word/excel. Tror inte att det egentligen behövs mer än 100 GB hårddisk, men ivarjefall 200 GB vore ändå att föredra (man vet ju aldrig). Datorn kommer alltså aldrig att användas till gaming/photoshop eller liknande. Jag ser det som viktigt att datorn har bra batteritid och att den gärna går att ha i sängen (kanske är temperatur då viktigt?). För övrigt är min pappa klumpig och dåligt datakunnig så coola funktioner/macroknappar är helt oviktigt (han blir även förvirrad av sådant). Sammanfattningsvis är vi ute efter en så enkel och snabb dator som möjligt för ändamålet. Datorn bör vara mellan 13-15". Vi har ingen uttalad budget, vilket har att göra med att jag inte kan priserna/marknaden, men min prisidé är någonstans mellan 4000-8000. Ju billigare desto bättre såklart och framförallt vill jag köpa en dator som är prisvärd. Jag funderar på om det kanske är bäst att välja en dator som inte har ett separat grafikkort (d.v.s. integrerat)? Bör man ha SSD för själva flytet? Operativsystem behövs. Min pappa reser en hel del så vikten är inte oviktig.

Jag vore väldigt tacksam för tips om passande datorer och blir ännu gladare om ni slänger ihop en kort motivering till er rekommendation.

Mvh
Teddeb

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Där jag arbetar
Registrerad
Dec 2004

Om det går bra med begagnad så ta en titt hos Inrego. Lägg till kostnad för att köpa en vettig SSD så går det att få ihop något som borde fungera bra.
https://www.inregodirekt.se/begagnade_produkter/barbart/tillv...

Grejen är att man kan få en dator från tillverkarnas toppsegment, vilket innebär bättre konstruktion jämfört med att köpa en ny dator ur budgetsegmenten.

Ett specifikt förslag skulle exempelvis vara denna
https://www.inregodirekt.se/begagnad/barbart/dell_latitude_e6...

Lägg på en egen SSD så landar det totalt på runt 5500kr
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2074414

Sen går det att gå både upp och ner i pris, men så länge du har en SSD i datorn så bör det inte vara några problem med det datorn ska användas till.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2012

För ett par veckor sedan köpte jag en Acer E5-411: http://www.siba.se/product/17637776/acer-e5-411-p8yn-vit?ref=...
Inte illa för priset, batteritid på runt 7 timmar.

HTPC: Silverstone Sugo SG05W Vit, Asus H110I-Plus, G4560, Corsair Vengeance LPX 2133 MHz 2x4GB, WD Blue 250 GB, MSI GeForce GT 1030 Passive OC 2GB, (& ett antal enkortsdatorer med div användningsområden).

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Någonstans i Sverige
Registrerad
Feb 2004

Jag hade köpt någon billig laptop för 2500-4000 kr och köpt en billig SSD separat och bytt hårddisk.
Kolla att laptopen har inbyggd grafik samt hyfsat med minne.
Det ger nog mest prestanda för en billig peng till gubben.