Lenovo B5400 vs. HP-15r (Dustin Home?)

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2014

Lenovo B5400 vs. HP-15r (Dustin Home?)

Står och väger mellan dessa två datorer.

Lenovo B5400:
https://www.dustinhome.se/product/5010795660/b5400-80b6

HP-15r
http://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/barbar-dat...

Båda kommer med GT820M grafikkort och i5 processor. Dock har Lenovon 4200M versionen medan HPn sitter på 4210u.
4200M är bättre enligt flertalet benchmarkingsidor såsom, http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i5-4200M-vs-Intel-4210U , http://www.cpu-world.com/Compare/836/Intel_Core_i5_Mobile_i5-... och http://www.game-debate.com/cpu/index.php?pid=2120&pid2=1941&c....

Fördelarna som jag ser det är processorn i datorn från Lenovo, och HP-datorns fördelar är att den säljs av Elgiganten där jag kan lämna datorn utan att behöva skicka på posten vid strul..

Utseende eller så spelar ingen roll, ej heller den kortade batteritiden av 4200M processorn.

Vad har ni för erfarenheter? Är HP i grunden en bättre tillverkare än Lenovo? Har ni goda erfarenheter av Dustin? Det kanske inte är så krångligt som jag föreställer mig. Jag lutar just nu åt Lenovon!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sandviken
Registrerad
Jun 2009

När det kommer till att välja laptop så hade jag gått på utseende/känsla i detta fall. En laptop är en grej man lever med, då är det viktigare hur varm den blir, hur den känns att ha i knäet, hur tangentbordet känns och hur byggkvaliteten upplevs av Dig.

Om man inte vill gå på flummiga värden så hade jag plockat Lenovon, lite bättre prestanda och i mina ögon ett bättre rykte än hp. Aldrig haft själv eller hört om något strul med Dustin som leveratör, men blir det strul är det så klart posten som gäller, och det är en risk man får ta.

Spelburk: 4670k + GTX 1060 i ett BitFenix Phenom
HTPC/NAS: AMD Trinity-system i ett Fractal Node 304
Citera för svar!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Öland
Registrerad
Dec 2013

Jag köpte för lite sen en Lenovo B5400 åt föräldrarna. Nu hade den förvisso i3 4000M och endast integrerat grafikkort men chassit lär vara samma. Jag har varit och tipsat om den i några andra trådar men nu efter att ha använt den en del vill jag varna lite för den.

För det första är tangentbordet inte särskilt roligt att skriva med. För mig går det otroligt långsamt att skriva med det och bokstäver kommer inte alltid med på grund av att det är svårt att få bra respons på när man har tryck ner tillräckligt långt. Min egen dator, som är fem år lite drygt och var en budgetdator redan då, har mycket bättre tangentbord.

För det andra är pekplattan en pina att använda. Nu vet jag inte om det beror på dåliga drivrutiner (som alltså skulle lösa sig med en uppdatering) eller om den bara är kass i allmänhet. Jag använder oftast datorn i knät varpå datorn blir varmare än annars men efter att ha haft igång datorn en tid blir plattan helt störd. Det går bara att flytta musen på en smal bit längst till vänster. Överallt annars börjar den att zooma eller scrolla. Jag har tyvärr inte hunnit kolla ifall det händer även om den står länge på ett ordentligt skrivbord.

För det tredje verkar det lite lotteri det där med drivrutiner. Tittar man i medföljande program vid namn Lenovo Solution Center kan man se vilka versioner man har på sina drivare och BIOS. På den datorn föräldrarna fick var en del drivrutiner senare än de som erbjuds på Lenovos hemsida medan exempelvis BIOS var äldre. Dessutom finns det ännu nyare grafikdrivare på Intels hemsida.

För det fjärde lyckades inte Windows få klocka och datum rätt varken första eller andra gången jag installerade datorn (fel på olika sätt båda gångerna).

För det femte hackar Youtube och andra klipp trots att jag har senaste Flash installerat (dock inte senaste grafikdrivrutinen) oavsett upplösning. Vet ej hur man fixar det.

Eftersom jag egentligen inte har använt Windows på 6 år (XP) vet jag heller inte hur det funkar med att uppdatera BIOS och drivrutiner på egen hand, eller om det är tänkt att fungera via Lenovos medföljande program, har jag inte kunnat testa ifall några av problemen försvinner den vägen.

Dessutom verkar Lenovo ta cirka en vecka på sig att svara på mejl (supporten). Har mejlat tre gånger nu och väntar på det tredje svaret.

Kort sagt kan man säga att Lenovo B5400 i bästa fall är en dator med taskigt tangentbord och en mjukvara som behöver mycket kärlek. Förmodligen är det dock en dator med taskigt tangentbord och en pekplatta gjord som tålamodstest.

Jag ska skriva en utförligare recension om/när jag får lite mer ordning på mjukvaran.

# = Brädgård
FD Nano S|Corsair SF450 V2|Asrock AB350 ITX|AMD 2400G|Ballistix Sport 2666Mhz CL 16|Samsung 860 EVO 250GB|Dell U2415|Logitech K400+