Matte 3bc - inte läst matte på 6 år

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2009

Matte 3bc - inte läst matte på 6 år

Har det tveksamma nöjet att tvingas läsa ovanstående kurs för att kunna läsa vidare specialisera mig inom mitt område. Problemet är bara att jag inte läst matte på ett antal år, och jag märker redan nu att jag är i en uppförsbacke efter bara lite drygt en och en halv månad.

Jag hade inte svårt för mig när jag läste matte senast, men nu är det riktigt tungt. Självförtroendet fick sig en redig törn då jag inte ens klarar av det första kapitlet, som är ren repetition från matte b (som det hette när jag läste det).

Någon som har något bra tips på hur man pluggar upp grunderna inför matte 3bc snabbast möjligt? Hur går man tillväga för att så snabbt som möjligt lära sig att använda grafräknaren igen? Den modell jag har nu är ärvd av en ingenjörspolare, trots den heter något med ti-nspire cx.

Alla tips mottages tacksamt:)

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2013

Repetera det läraren går igenom på lektionen på kvällen, funkar utmärkt

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Södra norrland
Registrerad
Jul 2003

När allt känns tungt i matte brukar jag köra på mantrat "Bryt inte ihop, bryt ut". Mycket av matte handlar om att sönderdela problemen i många små delar som du vet hur man ska lösa.

Vad ingår i Matte 3bc? Är det typ derivator, gränsvärden och sånt som ingick i Matte C? Isåfall rekommenderar jag att du ritar mycket och verkligen försöker förstå grafiskt vad det är du gör och sedan gör kopplingen till hur det går ihop med algebran du använder.

Stationär: i5 750@3.8GHz kylt av H80 P'n'P| Asus DC2 7970 | 8GB RAM | 750GB SSD + 2.5TB HDD | FD Define R2 | beQuiet Dark Power 850W |
Bärbar: 13" rMBP | i5 2.4GHz | 8GB RAM | 256GB SSD | Intel Iris |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jul 2006

Kan göra lite reklam för Mattecentrum, där jag jobbar som volontär. De anordnar räknestugor runt om i gymnasieskolor runt om i landet, speciellt i Stockholm om du bor där. Där kan du fråga om all matte upp till och med gymnasienivå (och högre också beroende på om volontären ifråga kan svara)
Alla är välkomna. Man behöver inte anmäla sig eller något, bara att dyka upp när det är dags.
Tider finns på deras hemsida.
http://www.mattecentrum.se/raknestugor

Namn : Jesper | Ålder : 42 | In-game namn : iller
Yrke : Matematisk modellerare (finansiell matematik), mjukvaruutvecklare för risksystem.
Utbildning : Doktor i matematik + en del mat-stat, numme och IT-relaterat.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Luleå
Registrerad
Apr 2007

Använd grafräknaren så lite som möjligt. Annars finns manual, den är svårläst men användbar. Går såklart även att googla sig till vad man än vill göra med den.
Sätt dig ner och räkna mer, tråkigt men effektivt. Du behöver inte sitta en timme extra. Ta en 20 min i taget. Eller bara en lösning i taget, det tar dig frammåt.

Allmänt:
* Försök rita upp vad du håller på med. Använd grafer och geometriska figurer och försök se det i bilder vad du försöker göra. Hjärnan har oftast så mycket lättare att förstå när den ser det framför sig. Att rita upp det tvingar dig dessutom att resonera med dig själv.
* Tala högt för dig själv vad ett steg eller en lösning innebär, vad som sker. Detta av samma anledning som ovan.
* Läs före. Tjyvkika vad som kommer fram i nästa kapitel, så hinner du sova på saken.
* Fråga dumma frågor. Det är att tänka högt och tänka bör man annars omtentar man.
* Om du fastnar, leave it och ta något annat, sov sen på saken.
* Ta dig an problem över din nivå (t.ex. C-uppgifter istället för A-uppgifter), så slipper du mängdräkningen och kortar således tiden att lära sig.

It's not that you don't comprehend what's laid out before you, or that you're unable to process. It's all about what you're to live up to, your position, an identity created by the expectations of your affiliation.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
~
Registrerad
Jul 2001

Lägg som sagt var undan räknaren. Tyvärr är många läroböcker gjorda för att räknas med räknare, vilket medför att uppgifter inte är "tillrättalagda", men räkna i så fall med ungefärliga närmevärden. Fördelen med att släppa räknaren är att man i slutänden får en betydligt bättre känsla för vad det är man pysslar med. Dessutom får man tänka till lite, och tänka bör man, precis som Alakai sade.

Fastnar du på ett tal, lägg det åt sidan för en stund och gå tillbaka lite senare. Måhända är det något i nästföljande uppgift som får det hela att falla på plats.

Ännu ett länktips är http://www.khanacademy.org där det finns otaliga videor som förklarar hur olika saker fungerar. Har hjälpt mig både en och annan gång när jag fastnat på något.

Fedora, i3wm, Ansible, Vim, git, LaTeX - allt som behövs för att göra mig nöjd.