Vad gör en Automationsingengör

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2013

Vad gör en Automationsingengör

Hej alla Sweclockers!

Jag undrar om vad en Automationsingengör gör. Hur man jobbar/var man jobbar?
En vanlig arbetsdag? Tider när man börjar/slutar? Hur arbetsmarkaden ser ut. Hur lönen är(Spelar inte så stor roll så länge yrket är intresant )? Vad man behöver för utbildning?
Läser just nu el kommer få välja snart på "El El" eller "El Data"?

Så nu frågar jag dig med kunskap om detta!

Mvh //Mackan

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Krillehöla
Registrerad
Jul 2001

En Automationsingenjör jobbar nog främst inom någon industri där det finns mycket elektriska styrningar. Du jobbar troligen främst med att få elektriska saker att funka ihop med andra elektriska saker. Motorer, givare, ställdon, reglering osv.

Du får förmodligen lära dig att programmera PLC och något annat styrsystem.

Det finns garanterat alltid något nytt att lära sig.

Du kommer nog antingen jobba dagtid eller skift, beroende på var du hamnar.

"Problemet med socialism är att till sist tar alla andras pengar slut" - Margaret Thatcher

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2013

Tack EyE0n!

Vet du något hemsida man skulle kunna läsa mer om det här?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jan 2008
Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Karlstad
Registrerad
Nov 2010

För runt 30år sedan så kunde man säga att en automationsingenjör framförallt jobbade inom industrin med olika linor och arbetsredskap. Då programmera allt som finns på linor som robotar, plc och hmi-gränssnitt m.m

Idag kan däremot en automationsingenjör jobba lite varstans, industrin är ett område som går dåligt och om jag förstår våra politiker rätt så behöver vi inte ha industrin kvar utan vi kan leva på annat, telefonförsäljare har jag ett vagt minne att Stefan Löfven pratade varmt om..

I vilket fall en automationsingenjör idag kan även arbeta mycket med fastighetsautomation och infrastruktur, där det i de båda är mycket mer automationsteknik än vad man kunde tro. T.ex. vill de i automationssystem koppla ihop mängder av byggnader till ett gemensamt hmi med en massa funktioner för att analysera datan. När hmi blir så avancerade så kallas de för scada-system.

Inom infrastruktur så har vi vägnätet, trådtrafik, båt och flygplatser etc. Där mycket av programvarorna man använder är samma oavsett om det är för att taxa in ett flygplan eller hålla koll på energiförbrukningen i ett hus.
En dålig jämförelse är Microsoft office, vilken är en programvara man flitigt kan använda för många olika slags arbeten.
Däremot är det såklart skillnad på plc, inom fastighet kör man ofta med ducar och på flygplatser så är det ofta mycket plc i redundans.

Så automationsyrket är otroligt brett, väldigt många som jobbar inom detta har ingen automationsutbildning och gör hellre inte direkt programmering av automationsteknik heller. T.ex. kan man göra scada-jobb utan att kunna plc.

Arbetstider etc så varierar det kraftigt beroende på vad man arbetar och även var. Min uppfattning är att det är ett tufft jobb och jag personligen hade valt elkraft eller vvs-ingenjör(värme, ventilation och sanitet), lantmätare istället då de ofta har det enklare, dock så har vi roligare uppgifter så..

Angående valet så rekommenderar jag "el el" om detta betyder att man får göra elinstallationer. Sedan efter det så minst 3, men helst 5 år på högskola om man vill jobba med automation.

Gått över till enbart Google Chromebook på klientsidan.