Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Strax utanför EU
Registrerad
Okt 2005

Justera jpg?

Hej!

Jag brukar själv alltid fotografera i RAW (Canon 7D) men är egentligen inte speciellt förtjust i att sitta i Lightroom och "normalisera" bilderna efteråt.

Nu har jag fått ett gäng jpg-bilder från en kompis som var med på en resa. I mitt tycke är bilderna alltför mättade i färgerna. Dessutom är det för mycket skärpa (inte i objektivet då...).

Vad har i för erfarenheter när det gäller att justera ovanstående i efterhand? Spontant känns det som om det borde gå att fixa färgerna utan att förlora speciellt mycket (något alls?). Skärpan känns svårare att justera, men å andra sidan är den inte lika störande.

Tack för att ni delar med er av era erfarenheter!

i7-7700K - Asus Prime Z270-A - 2x8 GB Crucial Ballistix 3000 MHz CL 15 - Palit GeForce 1080 // Intel NUC NUC5i3RYH // Synology DS214play // Surface Pro 2 // Macbook Pro late 2016

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kristianstad
Registrerad
Okt 2010

Visst kan du mecka med jpg du får ju dock som du kanske redan vet förstå att den del av informationen har gått förlorad i jpg konvertering och går ej att få tillbaka därför man hellre använder raw för att det inte sabbar bilden lika lätt.
Brukar själv göra lite enkla justeringar i jpg,som skärpning,kontrast,svärta osv och det brukar funka rätt ok.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Maj 2005

Du kommer få förluster från omkomprimeringen. Inte troligt att det spelar roll dock om du sparar om dem med hög kvalitet. I bästa fall är de redan sparade med högkvalitet, och du tar då bara en minimal kvalitetsförlust, har du otur är de väldigt komprimerade sedan innan och då får du både kvalitetsförlust från denna komprimering utan att kunna ta del av de mindre filstorlekarna, alternativt en andra kvalitetsförlust om du använder hög kompression.

Z87-Pro, I5 4670K@4.0 (4.2 single), Sapphire 290 TRI-X ~10% överklock, 16GB Crucial Tactical@stock, Deep Silent 1, Samsung Evo 250GB + 2x1TB 7200 + 500GB SSD (också Evo?)
På hyllan: E5300 2600Hz -> 3640Hz

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Gbg
Registrerad
Maj 2003

Om du minskar mättnaden kommer eventuell posterisering som uppkommit i den ursprungliga komprimeringen att synas mindre. Sparar du sedan om bilden med hög kvalitet bör skillndan i bildkvalitet bli minimal.
Om din fråga är "Går det att göra?", så ja, det går att göra mycket mer med JPEG-filer än vad många tycks tro. Man kan, förutsatt att de inte är väldigt hårt komprimerade, dra rätt bra i reglagen utan större problem. Det är väl typ ändra uppskärpning, vitbalans och att ta fram detaljer i högdagrarna som är svårt med en jpeg, typ annars är det bara att "go nuts".

Ang. att fixa skärpan, som jag antar handlar om att du ser halos osv runt kanter så kan det funka att dra "clarity" till ett negativt värde, för att minska på detta en aning. Annars är det, som sagt, svårt att göra något egentligt åt det.