Laptop som Archlinux-server med Apache och SVN

Permalänk

Laptop som Archlinux-server med Apache och SVN

Hej,

Jag har fått en brilliant idé att köpa mig en laptop, begagnad eller ny, köra in Arch Linux för att få lära sig lite, och sedan sätta upp Apache och en privat SVN server. Laptopen tänkte jag väl koppla via Ethernet till min router hemma och låta stå på dygnet runt. Jag har kört mycket Ubuntu tidigare, men nu vill jag gå över till Arch Linux för att det är lite coolare

Fråga: vilken grundprestanda rekommenderas? jag vill inte att fläktarna drar igång ens om jag tankar hem ett större projekt vis SVN eller om min webserver nu skulle få många anrop samtidigt. Vilket rekommenderas som minsta storlek på HDD:n? Kan jag köra SSD för att göra servern snabbare? alla tips för detta hemmabygge mottages tacksamt! jag vill ju såklart komma ned i pris, men en Raspberry Pi verkar vara lite väl klen för detta, eller?

När jag är klar sen tänkte jag kanske skriva en rad om resultatet också.

Mvh

Permalänk

En Raspberry Pi klarar att agera Git-server utmärkt, vad jag hört ska SVN vara lite segare, men kan tänka mig att det spelar rätt liten praktisk roll. Du får ju självklart inte samma prestanda som en PC, men frågan är hur viktigt det är.

Som webbserver så beror det väldigt mycket på vad för server du kör, vilka plugins/extensions och framförallt belastningen. Kolla lite benchmarks för pajen och se om det passar.

Jag skulle dock ändå rekommendera att köpa en laptop, mest för att det är långsamt att använda pajen (om du vill "leka" med datorn så gäller det att det inte blir jobbigt att använda den), och den kommer att kännas långsam. Om du vill testa att köra Arch så är det dessutom bättre att göra detta på en dator där du tvingas installera det själv. Själva installationsprocessen är viktig att ha gått igenom för att kunna underhålla systemet.

Slutligen så är väl inte Arch det absolut bästa valet till en server, men om du ska ha det som en personlig experimentburk så är det ett OS du helt klart kommer lära dig mycket av. Är du däremot ute efter stabilitet så finns det många distros som passar bättre.

Visa signatur

Stationär: {Fractal Design R2 [Cosair TX 650W | Asus P7P555D EVO [i5 750 @3.6GHz [Corsair H50] | 16GB Corsair @1333MHz | Gigabyte GTX 670]] | Benq g2220HD 22" TFT x3 i nVidia Surround} , HP 2560p: {i7-2620M @ 2.7GHz | 128GB SSD | 1TB HDD}
Ljud: {Yamaha RX-V667 | Front: Heco Celan XT 500 | LAB12 Tapped Horn}
Kamera: {Nikon D90 | Nikkor 18-105 | Nikon SB-800 | Tamron 90 | Tamron 70-300}

Permalänk
Medlem

Skulle säga tvärtom, Arch funkar perfekt på servrar men kräver kanske lite mer kunskap. Pratar vi riktig enterprise med skyhöga krav på tillförlitlighet och API-stabilitet etc, nej då är nog inte Arch att rekommendera. Men för hemanvändare med en enkel server så..

Ju fler som kör på det senaste ju snabbare går utvecklingen och desto bättre blir grejjerna. När saker väl landar i stable på Debian (och sen stannar där oförskämt länge) så är det några andra som fått ta smällar, och större sådana tidigare. Det är inte sällan fel upptäcks i stable ändå (så mkt för stable) för att användarbasen ökade enormt och därmed även antalet användare/testare.

Ligger man i framkant är det enkelt att släppa små uppdateringar ofta istället. Då är det enkelt att hitta felkällan om fel uppstår och det går ofta betydligt snabbare att patcha.

Stable blir en synonym med falsk trygghet ibland (API-stabilitet är något annat). Att ta klivet upp till en ny majorversion av en mjukvara är ofta ett stort steg, men ligger man i framkant är man dessutom ofta medveten om att något nytt är på gång.
En annan nackdel med stable-distros likt Debian är att de kräver maintainers (Debian har egna) medans upstream blickar framåt.

Min filosofi är att vägen till bättre mjukvara är att man hela tiden går framåt, inte bakåt.

Visa signatur

Citera mig för svar.
Arch Linux

Permalänk
Skrivet av Dimman:

Håller till viss del med, själv kör jag Arch på alla mina fyra system (inkl. server) för att det är den (i min mening) bästa distron och att det blir enklare att administrera. (Jag behöver endast lära mig laga en eventuell destruktiv uppdatering eller liknande en gång. (detta är bra mycket mer sällsynt än vad Arch's "rykte" säger))

Jag tycker alltså att Arch är en ytterst trevlig distro med många saker som talar för den, speciellt det uppdaterade paketutbudet, pacman, AUR och communityn.

När jag säger att Arch inte är det absolut bästa valet till en server menar jag alltså att det finns andra distros som gör jobbet bättre. Men då ser jag också en server som något som du låter gå och pillar så sällan som möjligt med, och alltså inte vill uppdatera så ofta.

Med Arch så är man i princip "tvingad" att uppdatera regelbundet, dels för att det blir enklare att hantera uppdateringar som kräver manuella ingrepp, men också för att du annars kan komma att stå still med en programvaruversion med en kritisk bugg som uppdaterades redan dagen efter (och således också uppdaterades i Archs repo).

Det finns dock inga paketspecifika anledningar att undvika Arch, snarare tvärtom. Arch är verkligen det du gör det till, varför det funkar utmärkt att skapa en fullt fungerade server med det. Paketutbudet är dessutom fenomenalt, och skulle något inte finnas, så har förmodligen någon annan paketerat det i AUR.

Rent filosofiskt/ideologiskt kan jag inte annat än att hålla med dig, Arch och dess community bidrar i allmänhet mer än medeldistron till att rapportera buggar i diverse applikationer, och har man inget problem med att några gånger per år vara "testkanin" och kan se det som en lärandeprocess istället för ett problem så tycker jag att Arch passar utmärkt.

Så för att förtydliga, jag tycker att neckutreck ska välja att köra Arch till sin experimentburk, speciellt då han vill lära sig. Ville egentligen bara flika in att Arch inte är ett system som man installerar och sen "glömmer bort", en ibland önskvärd egenskap hos en server.

Visa signatur

Stationär: {Fractal Design R2 [Cosair TX 650W | Asus P7P555D EVO [i5 750 @3.6GHz [Corsair H50] | 16GB Corsair @1333MHz | Gigabyte GTX 670]] | Benq g2220HD 22" TFT x3 i nVidia Surround} , HP 2560p: {i7-2620M @ 2.7GHz | 128GB SSD | 1TB HDD}
Ljud: {Yamaha RX-V667 | Front: Heco Celan XT 500 | LAB12 Tapped Horn}
Kamera: {Nikon D90 | Nikkor 18-105 | Nikon SB-800 | Tamron 90 | Tamron 70-300}