Hittar inte hårddisk vid byta av moderkort och processor.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2014

Hittar inte hårddisk vid byta av moderkort och processor.

Hej på er.

Som rubriken lyder, så hittar jag inte min hårddisk.

Jag har fått hem lite "nya" grejer till datorn.
Bland annat moderkort och processor.
Moderkortet är ett gigabyte 990fxa-ud3 och processorn en AMD fx-8320.

Jag slängde i allt, har kopplat allt rätt även till hårddiskarna.
De två diskarna som är i är en SSD och en SATA och det är SATAn jag inte hittar.
Hittar den inte i bios eller något.
Den funkade klockrent igår innan jag bytte...
Jag hittade den inte heller när jag installera om windows och jag installerade win 7.

Vad kan problemet vara?
Har sökt runt lite men har inte fått något svar.

Jag är inte så kunnig när det gäller bios och sådant.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Jun 2007
Skrivet av TheProof:

Hej på er.

Som rubriken lyder, så hittar jag inte min hårddisk.

Jag har fått hem lite "nya" grejer till datorn.
Bland annat moderkort och processor.
Moderkortet är ett gigabyte 990fxa-ud3 och processorn en AMD fx-8320.

Jag slängde i allt, har kopplat allt rätt även till hårddiskarna.
De två diskarna som är i är en SSD och en SATA och det är SATAn jag inte hittar.
Hittar den inte i bios eller något.
Den funkade klockrent igår innan jag bytte...
Jag hittade den inte heller när jag installera om windows och jag installerade win 7.

Vad kan problemet vara?
Har sökt runt lite men har inte fått något svar.

Jag är inte så kunnig när det gäller bios och sådant.

Har du provat byta sata port på moderkortet?
Startar disken?
Du bör kunna känna på disken om den spinner upp när datorn startar.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2014
Skrivet av MacAllan:

Har du provat byta sata port på moderkortet?
Startar disken?
Du bör kunna känna på disken om den spinner upp när datorn startar.

Har testat och bytt till alla (6st) på kortet och inget av de verkar fungera.
Jag känner inte om den snurrar eller om den startar, men den blir varm och de måste väl tyda på att den snurrar?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Apr 2012

Hårddisken kan inte ha skadats när du bytte mobo?

CPU:Core i7 4790k @ 4.7Ghz GPU: 290x Crossfire RAM:Crucial ballistik sport 8GB HDD:WD blue 1TB SSD:Intel 520 240GB PSU:CEvga g2 1000W Moderkort:Asus Maximus VII Hero z97 Chassi:Nzxt h440 Kylare:Corsair H110i

Tangentbord:Func kb-460 Skärm:ASUS VG248QE

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2014
Skrivet av MacAllan:

Har du provat byta sata port på moderkortet?
Startar disken?
Du bör kunna känna på disken om den spinner upp när datorn startar.

Skrivet av ianmoon123:

Hårddisken kan inte ha skadats när du bytte mobo?

Jo, jag gissar på de också. Eftersom den inte dyker upp i biosen eller något sådant...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Jun 2007
Skrivet av TheProof:

Jo, jag gissar på de också. Eftersom den inte dyker upp i biosen eller något sådant...

Tror inte det behöver vara så illa.
Känner igen problemet men kan inte komma ihåg vad lösningen är

Har du kollat igenom sata inställningarna i bios om där kan vara något fel?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2014
Skrivet av MacAllan:

Tror inte det behöver vara så illa.
Känner igen problemet men kan inte komma ihåg vad lösningen är

Har du kollat igenom sata inställningarna i bios om där kan vara något fel?

Jag har kollat allt i biosen men hittar inget där. Har testat att enbart ha i SATA disken, men den dyker inte upp då heller.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Jun 2007
Skrivet av TheProof:

Jag har kollat allt i biosen men hittar inget där. Har testat att enbart ha i SATA disken, men den dyker inte upp då heller.

Har du prövat byta sata kabel så det inte är den som spökar?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2014
Skrivet av MacAllan:

Har du prövat byta sata kabel så det inte är den som spökar?

Yes, har gjort de också. Fick med ett par nya kablar testade dom och även de gamla, men inget utav de funkade i sata disken

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lidköping
Registrerad
Jul 2013

SATAns disk men testa att koppla de till de gamla moderkortet so se om den hittar disken annars så kan de va så att disken e körd :/

Jag har en dator :)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Sep 2007

Lever diskarna när du känner på dom etc?

Hittar du i bios diskarnas SATA inställningar?
Den bruka ha 3 lägen. IDE, ACHI och RAID. Testa att ändra den. Ibland är det gemensam inställning och ibland är det separat för varje disk som syns.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2014
Skrivet av john00133:

SATAns disk men testa att koppla de till de gamla moderkortet so se om den hittar disken annars så kan de va så att disken e körd :/

Haha ja, SATAns disk ;D Ska springa hem till min föräldrar senare idag och testa se om någon av deras datorer hittar den disken

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2014
Skrivet av panpo98:

Lever diskarna när du känner på dom etc?

Hittar du i bios diskarnas SATA inställningar?
Det bruka ha 3 lägen. IDE, ACHI och RAID. Testa att ändra den. Ibland är det gemensam inställning och ibland är det separat för varje disk som syns.

Jag var inne och fingrade lite där, men vågade inte riktigt ändra något då jag inte förstod mig på de "/
Men det är som du säger, det stod lite om IDE, ACHI och RAID där.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Sep 2007
Skrivet av TheProof:

Jag var inne och fingrade lite där, men vågade inte riktigt ändra något då jag inte förstod mig på de "/
Men det är som du säger, det stod lite om IDE, ACHI och RAID där.

Testa att både IDE och ACHI läget.

Man kan alltid nollställa bios och försöka igen så du behöver inte vara orolig. Finns flera sätt att nollställa. Tex ta ut det runda platta batteriet som ser ut som ett mynt. Strömkabeln ska vara utdragen så att du slipper vänta i en hel evighet. Om det gick bra går du efteråt in i bios, ställ in det du känner igen och sparar.

Kollar du i bios där man sparar så ser du också ett default nånting alternativ. Inte lika bra som en grundligt nollställning om datorn en dag fått konstiga fel men är bra när det är du som lekt med bios inställningarna och nu väll återställa.