Blev osäker..var installera Grub?

Permalänk
Medlem

Blev osäker..var installera Grub?

Tänkte installera Ubuntu på min laptop,den har 2 st hårddiskar, på den första är Windows 7 och windows 10 installerad (i den ordningen)
På den andra disken har jag 2st partioner (D 0ch E) efter det har jag gjort en partion för Ubunntu.
Men nu till frågan ska jag installera grub i root på första disken eller i 100mb partionen windows gjort?

Permalänk
Medlem

Den bästa platsen är oftast först på disken, viket är sda eller motsvarande på vart disken är monterad. Har du Linux på en fysiskt separat disk, dvs en sdb eller motsvarande så kan det vara smart att installera på denna och sedan ändra bootordningen i BIOS/UEFI så att den andra disken startar och i Linux uppdatera så att grub startar Windows. På så sätt vet Windows aldrig om Linux.

Permalänk
Medlem

Du skall INTE installeraGrub på Windows 100MB:s partition.
Det spelar ingen roll vilken disk den hamnar på, Ubuntus installation hanterar detta bra och normalt får du ingen fråga om var den skall ligga.

Permalänk
Medlem

Som nämns ovan: Installera GRUB2 på disken med Ubuntu. När du installerar Ubuntu kommer du tillfrågas om var och hur GRUB2 ska installeras, säg bara åt den att lägga GRUB2 på samma disk som Ubuntu så sköter den allt av sig självt. Jupp, den söker igenom dina diskar och ser efter vad som finns tillgängligt att boota och lägger dem i en fin lista vid start.

Permalänk
Medlem

Japp det funkade ja la grubb på samma hårddisk som linux (2:a).
Har installerat Gnome classic ,men hur var det man gjorde för att autohida listerna uppe och nere...?