Positivt överraskad av KDE!

Permalänk
Medlem

Positivt överraskad av KDE!

Har alltid haft känslan att KDE är något som är segt som sirap och tar evigheter att starta. Så jag har kört XFCE de senaste åren för jag tycker det är lättviktigt och responsivt. Testade KDE för något år sedan på min gamla laptop och känslan av seghet fanns kvar då men till saken hör att den gamla laptopen hade mekanisk hårddisk, 2GB RAM och någon Core Duo Mobile processor så det var väl ändå inget under av prestanda.

Men har kört lite KDE-sessioner emellanåt på min stationära och det har väl funkat. Men nu när jag installerade min "nya" (bättre begagnade) laptop, en Thinkpad T420 med Core i5 sandy bridge, Samsung 840 Evo mSATA SSD och 8 GB RAM bestämde jag mig för att köra KDE som primär desktop. Installerade Arch Linux och kde-base, alltså en minimal KDE-installation för att bygga vidare på. Och nu efter några dagars konfigurerande inser jag att det är ju jättesmidigt användargränssnitt och absolut ingen dålig prestanda.

Testade lite mer även på min stationära som ju har både XFCE och KDE och märkte att de flesta programmen startade minst lika snabbt i KDE. Det grafiska gränssnittet känns rappare i KDE tack vare accelererad grafik. Chromium visar sidan snabbare när jag öppnar den i KDE jämfört med XFCE. Till och med fonterna på hemsidorna ser snyggare ut av någon anledning i KDE, fast jag vet inte varför, det är ju samma program jag kör. Överhuvudtaget verkar fontrendering funka bra i KDE. Även programmen som hör till KDE känns rappa. Okular är mycket snabbare på att bläddra runt i stora PDF-filer jämfört med Evince.

Så slutsatsen kanske är att med modern hårdvara med hyfsad grafikkrets, flerkärnig processor och någorlunda mycket RAM-minne så kan en "fullfjädrad" skrivbordsmiljö såsom KDE dra större nytta av hårdvaran än en minimal skrivbordsmiljö. Eller är det bara grafikaccelerationen som får mig att känna det så? Fick stänga av composing eller vad det heter i XFCE för att få bort problem med tearing när man tittade på video så kanske grafiken får generaras i CPUn istället för GPUn eller något sådant?

Visst jag fick göra en del anpassningar för att jag skulle trivas. Första grejen var att ändra programmenyn till klassiskt läge så att den mer känns som menyn i XFCE. Sedan har jag inte bestämt mig om jag ska stänga av "glow effect" runt aktivt programfönster. Först tyckte jag det var fult men samtidigt blir det tydligare vilket fönster som är aktivt. Jag gillar också att när man drar musen upp i vänstra övre hörnet på skrivbordet så får man alla programfönster uppradade i nedkrympta versioner så man snabbt kan växla till vilket fönster man vill. Känner att än så länge finns verkligen inget att klaga på KDE. Nu har jag inte testat "plasma 5" eftersom man inte kunde köra det samtidigt som kde-base men KDE4 verkar riktigt moget nu. Finns till och med en notifieringsmeny som Windows 10 skryter med som en nyhet. Antagligen har den funnits länge i KDE om jag får gissa.

Har långt ifrån förstått allt i KDE ännu. Särskilt inställningar för paneler och annat verkar lite lurigt. Råkade få fram 3 stycken batteriindikatorer eftersom jag saknade en när jag körde nätdrift men så visade det sig att den kom fram automatiskt vid batteridrift så då hade jag två stycken. När jag försökte ta bort en så råkade jag lägga till ytterligare en. Slutligen råkade jag ta bort hela bottenpanelen men med "lägg till standardpanel" fick jag till den precis som den skulle vara igen. Allting känns inte helt logiskt men jag får väl läsa "manualen" eller något...

Permalänk
Entusiast

Jag själv kör en full KDE miljö på en gammal laptop med en Core 2 Duo 2.2 GHz, och 2 GiB RAM samt en gammal nvidia 8600m grafikkrets.
Det tar visserligen några sekunder extra att starta upp jämfört med de minimalistiska fönsterhanterarna (fluxbox, i3 med flera), men när den väl har startat, så flyter det på prima.

Samma dator går på knäna och gråter av smärta om den försöker köra Windows 7/8. Det går, men inget jag trivdes med. Inte helt odugligt, men stundvis seg som en bunt gummisnoddar.

Jag kan göra så mycket mer under KDE, än vad jag kan under Windows. Det är mer minne ledigt för mina program, vilket gör att det inte swappar lika mycket/eller alls under Linux/KDE, än vad den gör med Windows.

Om jag kör XFCE, så får jag lite mer RAM-minne ledigt, men det är inte så stor skillnad. Istället för att logga om, så väljer jag hellre att helt sonika stänga ett par tre tabbar i webbläsaren istället.
Dessutom känner jag att KDE är mycket mer komplett än någon annan miljö. Detta tack vare QT-biblioteken, och den mängd program som nyttjar QT.
Nu är ju inte GTK illa det heller.

KDE har verkligen mognat till de senaste åren/månaderna, och är komplettare än någon annan miljö. Fast dettaa är ju min subjektiva åsikt. Allt beror ju på hur man arbetar och opererar sin dator.
XFCE har jag fått komplettera med tredjepartsmoduler/program oftare än vad jag behövt göra det under KDE.
...och Windows skall vi nog inte ens tala om på den här punkten

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Medlem

Jag kanske skulle prova på gammel-laptopen igen. Den har intel chipset grafik av något slag som nog saknar opengl 2.0 i hårdvaran så det kanske gör skillnaden i upplevelsen. Blir väl segare om det ska emuleras i mjukvara.

Som du skriver så är uppstartstiden inte så viktig utan mer hur det sedan fungerar. Nu är det ju inga problem att ha flera skrivbordsmiljöer installerade samtidigt men jag tycker de verkar "smitta av sig" lite mot varandra. Dyker upp vissa KDE-effekter i XFCE som exempel. Men på nya laptopen är det "rent" KDE och där känns det snyggt integrerat allting.

Permalänk
Hedersmedlem

KDE retade verkligen upp många i och med version 4, men bortsett barnsjukdomarna är KDE helt klart bland de mer genomtänkta DE som utvecklats och då menar jag i konkurrens med allt som finns på marknaden. "Problemet" är inte utformningen men alla fria och lättillgängliga inställningsmöjligheter. En mindre driven datoranvändare kan lätt göra hela skrivbordet till en total röra (min svärmor lyckas ibland med detta).

Däremot använder jag inte KDE eftersom jag är fast i tiling WM miljö.

Permalänk
Medlem

Jo det var ju riktigt ståhej när 4:an släpptes och massa saker slutade fungera. Hoppas övergången till KDE 5 blir smidigare. Gnome hade väl liknande ståhej med Gnome 3 men vet inte om det har mognat ännu, har inte testat. Även ubuntus unity orsakade ju ståhej liksom Windows 8. Fördelen med Linux är att man kan välja något annat GUI så länge tills saker fixar till sig.

Permalänk
Medlem

Själv kör jag för tillfället Mate 1.8.1 under Ubuntu 15.04 Dev., som sagt trevligt att man enkelt kan byta DE!

Visa signatur

|| R9 7950X MSI PRO X670-P WIFI 32GB-DDR5-6400c32 MSI RTX4080 Ventus 3X OC || CORE i9 12900KF MSI Z690 Tomahawk WIFI DDR4 32GB-3600c16 Gear1 TUF RTX3080 OC V2 || R7 5800X3D X570S CH8 Extreme 32GB-3800c18 Gigabyte RTX3080 GAMING OC || R9 5900X(B2) B550-F 32GB-3800c18 EVGA RTX3070 FTW Ultra || R9 3900X X470-Prime Pro 32GB-3200c16 MSI RTX2070 Super ||

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronnylov:

text om kde

grattis till en gammal räv som upptäcker världens bästa DE. Personligen ser jag riktig fram emot stable Plasma.

(och respekt att du för 1oooste gången orkat förklara varför du anser att Linux är bättre ..... den texten måste du väl snart kunna utantill eller? )

Visa signatur

5800x -- 32Gb DDR4@3600 -- 3080Ti -- 500Gb M2+1Tb M2 +2x1Tb sata SSD

Permalänk
Inaktiv

Akonadi + Kgpg + Kmail(2) + Mysql. Underbar kombination när den fungerar. Kruxet är bara att det är det vanligaste som går sönder i KDE och är en complete mess vilket gör ont i hjärtat. Ingen är i princip heller längre intresserad att arbeta i den spaghettihögen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tombman:

grattis till en gammal räv som upptäcker världens bästa DE. Personligen ser jag riktig fram emot stable Plasma.

(och respekt att du för 1oooste gången orkat förklara varför du anser att Linux är bättre ..... den texten måste du väl snart kunna utantill eller? )

Tack!

Jag har testat KDE förut och även använt det primärt när jag körde Mandriva för några år sedan. Det var bra redan då men det märks att utvecklingen gått framåt.

Jo, förresten jag tycker att Linux är bättre.

Permalänk
Medlem

Roligt att fler återupptäckt KDE. Enligt mig den mest kompletta och avancerade DE som finns tillgänglig. Animationshastigheten som är standard brukar göra att det känns segt så den brukar jag dra upp ett snäpp.

KDE känns som en trygg hand att hålla i när Ubuntu gått över till Unity och Gnome-projektet knappt själva vet vad de håller på med. KDE håller kvar vid det traditionella skrivbordet utan att se ut som Windows 98. KDEs egna programsvit är dessutom enligt mig mycket bättre än Gnomes diton.

Visa signatur

ASUS TUF Gaming B550M-PLUS ~ AMD Ryzen 5600 XT ~ ASUS TUF Gaming AMD Radeon RX 6800
Corsair Vengeance LPX Red 16GB (2x8GB) 2400MHz DDR4 ~ Samsung SSD 860 EVO M.2 1TB
Corsair RM750 750W 80+ Gold

Permalänk
Medlem

Bra tips om animationshastigheten! Ökade från normal till "mycket snabb" så blev det rappare i menyerna.

Permalänk
Medlem

Intressant, jag har alltid tyckt KDE har verkat tungdrivet men måste nog prova igen.

Permalänk
Medlem

Det är det första jag ändrar. Jag tycker dom borde ändra animationshastigheten till mycket snabb som standard, eftersom många tycker att KDE känns segt.
Lite tips:
http://kdetipsdb.nielsvm.org/

Just nu testar jag Gnome 3 på min desktop i väntan på att Plasma 5 ska mogna mer. Har testat många DE:s men går alltid tillbaka till KDE. Det jag gillar i KDE är att man kan få det precis som man vill ha det. Möjligheterna verkar vara oändliga
Håller med om att KDE:s egna program håller väldigt hög kvalité.
Kanske även ska prova LXQT i framtiden.

Visa signatur

CPU: Ryzen 3600 | RAM: 16GB (2x8GB) Crucial | MB: Gigabyte B550M AORUS PRO-P | GPU: RX 6700XT MERC 319 | Chassi: FD Arc mini R2 | PSU: CM700V | SSD: Gigabyte NVMe 1TB | Monitor: LG 27GN800 | Input: CM Quick Fire TK, Roccat Kone Pure Optical, Steam Controller | OS: Garuda Linux

Steam Deck har tagit över datorn :)

Permalänk
Medlem

Jag kikade också på LXQT men eftersom det mer verkade vara ett utvecklingsprojekt (fanns inte i repositories för Arch Linux och jag kände inte för att köra in det via AUR). Ska testa det om/när LXDE byter till Qt i skarpa versionen.

Nämnas bör (vilket jag nog redan nämnt) att jag kör kde-base i Arch Linux, alltså bygger jag på en ganska minimal installation av KDE där det inte följer med så många program och så lägger jag till program allt eftersom det behövs. Kanske därför jag inte upplever det så "bloatat" som man kanske kan göra om man installerar full KDE med allt som hör till.

Har lagt till kdenlive eftersom jag brukar redigera video med det programmet. Rekommenderas!

Försökte ersätta geany med kate men saknade viss funktionalitet vid C-programmering i kate såsom tab completion när man skriver in funktionsanrop. Kanske finns som något tillägg? Kör med geany tills vidare trots att det inte är KDE-anpassat. Kollade lite på KDevelop men det verkade inte stödja C, det var mer för C++ vilket jag inte börjat använda ännu.

Installerade kde-anpassningar för OpenOffice för att få mer integrerat användarinterface. Det var bra.

Installerat K3B eftersom jag har DVD-brännare. Bästa brännarprogrammet för Linux.

Kör med Thunderbird för mail men funderar på att undersöka om kmail är en värdig ersättare. Har gmail via IMAP då jag inte gillar köra webbmail.

Kwallet kommer upp hela tiden när jag surfar. Funderar på om det är något jag borde använda eller om det går att få bort? Det stör mig att behöva klicka bort det hela tiden och jag har inte velat köra konfigureringen innan jag bestämt om jag ska använda det eller inte.

Tyckte inte Konqueror var någon höjdare som webbläsare så det fick bli chromium som jag är van med. Har inte kollat om det går att få chromiums användarinterface att integrera bättre med KDE. Fast det var ju lite off även när jag körde XFCE. Har inte avinstallerat Konqueror men ställt om till chromium som default browser.

KDE-spel har jag inte lagt in men när barnen var mindre gillade de "potatismannen". Kan tänka mig att det finns en hel del spel om man vill ha det.

En grej som stör mig på stationära datorn är meddelanden som kommer upp att mitt tv-kort ej är åtkomligt och om jag vill ta bort det från någon hårdvarumanager. Fattar inte meddelandet för kör jag via terminalen så funkar TV-kortet som det ska. Ibland när visa systemljud spelas upp kommer det upp något meddelande att mitt ljudkort fallit bort tätt följt av meddelande att det kommit tillbaka. Kan jag få bort alla de där hårdvarumeddelandena? Jag vet vad som fungerar och inte fungerar i min hårdvara och den verkar alltid ha fel när den meddelar att saker inte funkar. Vad är vitsen egentligen? Bärbara datorn verkar inte ha det här problemet (vad jag märkt än så länge). Jag kan förstå om det finns stöd för att informera om USB-prylar som man pluppar i och ur men stationär hårdvara som fast installerade ljudkort på moderkortet, PCI-kort och annat vill jag inte ha meddelanden om.

Så allt är inte enbart positivt. Men jag tror det bör gå att fixa småsakerna jag irriterar mig på.

Permalänk
Entusiast

LXQT?
Intressant. Tror jag skall testa... bara för att se vad det är.
Men jag misstänker redan nu att den inte är lika komplett eller konfigurerbar som KDE, men det är inte meningen heller.
Håller på att kompilera i skrivande stund.

EDIT:
Nehej. Det kan vi tydligen glömma.

==> Installing missing dependencies... error: target not found: lxqt-session-git ==> ERROR: 'pacman' failed to install missing dependencies. :: lxqt-desktop-git cleaned :: git is a new orphan package :: lxqt-about-git is a new orphan package :: lxqt-admin-git is a new orphan package :: lxqt-config-git is a new orphan package :: lxqt-notificationd-git is a new orphan package :: lxqt-panel-git is a new orphan package :: lxqt-policykit-git is a new orphan package :: lxqt-powermanagement-git is a new orphan package :: lxqt-qtplugin-git is a new orphan package :: lxqt-runner-git is a new orphan package

Övergivna paket och en saknad. Paketansvarig verkar inte vara aktiv längre.
Kan visserligen ladda ner själv direkt från GIT:en, och kompilera på egen hand. Men det är lite för mycket för att bara testa.
Nu när jag tänker efter, är LXQT på väg att gå samma öde som Razor-QT tro? Allt långsammare utveckling, för att snart helt avta?
Verkar som om folk tar sig vatten över huvudet och orkar inte hålla projekten igång.

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Medlem
Skrivet av SysGhost:

Nu när jag tänker efter, är LXQT på väg att gå samma öde som Razor-QT tro? Allt långsammare utveckling, för att snart helt avta?
Verkar som om folk tar sig vatten över huvudet och orkar inte hålla projekten igång.

Bättre upp! LXQT är resultatet av att LXDE och Razor QT bestämt sig för att slå sina påsar ihop. Som en följd av detta så kommer/har namnet Razor Qt gått i graven även om mycket av dess teknik och kod lever vidare i LXQT. GTK-versionen av LXDE kommer, vad jag förstått, få fortsatt utveckling men antagligen i mindre skala. Kanske kommer det så småningom dö ut det också.

LXQT är, föga förvånande, betydligt tunnare och lättviktigare än KDE som är så mycket mer än ett skrivbord med sina ramverk och programsviter. KDE är nästintill ett operativsystem i sig självt.

Visa signatur

ASUS TUF Gaming B550M-PLUS ~ AMD Ryzen 5600 XT ~ ASUS TUF Gaming AMD Radeon RX 6800
Corsair Vengeance LPX Red 16GB (2x8GB) 2400MHz DDR4 ~ Samsung SSD 860 EVO M.2 1TB
Corsair RM750 750W 80+ Gold

Permalänk
Medlem
Skrivet av SysGhost:

LXQT?
Intressant. Tror jag skall testa... bara för att se vad det är.
Men jag misstänker redan nu att den inte är lika komplett eller konfigurerbar som KDE, men det är inte meningen heller.
Håller på att kompilera i skrivande stund.

EDIT:
Nehej. Det kan vi tydligen glömma.

==> Installing missing dependencies... error: target not found: lxqt-session-git ==> ERROR: 'pacman' failed to install missing dependencies. :: lxqt-desktop-git cleaned :: git is a new orphan package :: lxqt-about-git is a new orphan package :: lxqt-admin-git is a new orphan package :: lxqt-config-git is a new orphan package :: lxqt-notificationd-git is a new orphan package :: lxqt-panel-git is a new orphan package :: lxqt-policykit-git is a new orphan package :: lxqt-powermanagement-git is a new orphan package :: lxqt-qtplugin-git is a new orphan package :: lxqt-runner-git is a new orphan package

Övergivna paket och en saknad. Paketansvarig verkar inte vara aktiv längre.
Kan visserligen ladda ner själv direkt från GIT:en, och kompilera på egen hand. Men det är lite för mycket för att bara testa.
Nu när jag tänker efter, är LXQT på väg att gå samma öde som Razor-QT tro? Allt långsammare utveckling, för att snart helt avta?
Verkar som om folk tar sig vatten över huvudet och orkar inte hålla projekten igång.

https://aur.archlinux.org/packages/lxqt/ kanske funkar bättre än lxqt-git?

Permalänk
Entusiast
Skrivet av ronnylov:

https://aur.archlinux.org/packages/lxqt/ kanske funkar bättre än lxqt-git?

Behöver uppdateras även den. Saknade beroenden och övergivna paket.
Det tyder på att Arch AUR inte har någon aktiv användare på dessa paket.
...och när jag tittar runt på LXQTs hemsida, så verkar det vara lite av en röra. Bloggen har luckor i uppdateringarna. Hemsidan har annonserat version 0.8.0... och de har enligt bloggen så har man hoppat från 0.7.2 till 0.99.
Samt flera andra små, men ändock oroande tecken på att projektet inte är så aktivt som det skulle behöva vara.
Jag misstänker att projektet snart stannar av.

==> Making package: lxqt 0.8-1 (Fri 14 Nov 14:18:15 CET 2014) ==> Checking runtime dependencies... ==> Installing missing dependencies... error: target not found: lxqt-about error: target not found: lxqt-notificationd error: target not found: lxqt-panel error: target not found: lxqt-runner error: target not found: lxqt-session ==> ERROR: 'pacman' failed to install missing dependencies. :: lxqt cleaned :: lximage-qt is a new orphan package :: lxqt-config is a new orphan package :: lxqt-openssh-askpass is a new orphan package :: lxqt-policykit is a new orphan package :: lxqt-powermanagement is a new orphan package :: lxqt-qtplugin is a new orphan package

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Medlem

Git versionen a v lxqt har ju jag installerad i ett VM . Jag ser inga orpaned paket i aur någon "jleclanche" verkar vara maintainer för allt.
För mig kompilerade allt utan problem. Vill man inte kompilera har han enligt wikin även ett repo med snapshots från git.

Permalänk
Medlem

KDE med plasma 5 kan bli riktigt bra, testade bara livedisten kubuntu och är impad, dock körde jag in arch med senaste gnome och gillar det mer, känns lättare på något sätt.

Visa signatur

Save us from fate, save us from hate. Save ourselves before it's too late

Permalänk
Medlem

Vet någon när kde/plasma 5 dyker upp skarpt till arch? Tänkte prova det nyss men ändrade mig och nu tänker jag vänta till dess det blir officiellt.

Visa signatur

///Arch

Permalänk
Entusiast
Skrivet av M3Johan:

Vet någon när kde/plasma 5 dyker upp skarpt till arch? Tänkte prova det nyss men ändrade mig och nu tänker jag vänta till dess det blir officiellt.

Enligt wikipedia: http://en.m.wikipedia.org/wiki/KDE_Plasma_5
5.0 är redan släppt. Den är tänkt för utvecklare, och vi normala dödliga finner inte mycket i den. Släpptes officiellt den 15 Juli, 2014.

5.1 är lite mer tänk för oss tidiga påhoppare, men vi bör ha i åtanke att det fortfarande lär vara rätt skralt, då inte speciellt många tredjepartsutvecklare har hunnit komvertera/skapa några widgets ännu. Släpptes officiellt den 15 oktober, och anses vara stabil.

Arch kommer nog inte släppa in Plasma 5 förrän version 5.3 eller 5.4 skulle jag gissa.
Tills dess får vi nöja oss med AUR.

Jag själv väntar nog till version 5.4, då det var samma historia med KDE 4.x. Den blev inte användbar förrän i version 4.4 enligt min mening

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Entusiast
Skrivet av NoWin:

Intressant, jag har alltid tyckt KDE har verkat tungdrivet men måste nog prova igen.

Ja det är tungrott, men ingen som helst match för moderna datorer. ... om man jämför med WMs såsom i3 eller fluxbox. Det är ändå Linux-världens mest kompletta DE det är frågan om. Det går inte att jämföra en komplett DE med en minimalistisk WM.

Er 386dx 33 MHz med 4 MiB RAM kan få lite problem att köra den dock ;p

Som perspektiv så är Windows flera gånger mer "tungrott".

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Medlem

https://wiki.archlinux.org/index.php/Kde#Plasma_5
https://www.archlinux.org/groups/x86_64/plasma-next/

Så Plasma 5 desktop finns redan till Arch Linux men det har inte ersatt KDE4 utan man kan köra det som ett alternativ. Verkar inte gå att ha det installerat samtidigt som KDE 4 så därför kändes det inte aktuellt för min del.

Permalänk
Medlem

Dessutom är de flesta av KDEs egna progamvaror fortfarande i version 4.x och inte omskrivna för Qt5. Jag har provat femman några gånger men det är lite krascher och prestandaproblem att dras med ibland. Har inte bråttom frammåt så jag kör lugnt och nöjt med 4an ett tag till.

Visa signatur

ASUS TUF Gaming B550M-PLUS ~ AMD Ryzen 5600 XT ~ ASUS TUF Gaming AMD Radeon RX 6800
Corsair Vengeance LPX Red 16GB (2x8GB) 2400MHz DDR4 ~ Samsung SSD 860 EVO M.2 1TB
Corsair RM750 750W 80+ Gold

Permalänk
Entusiast
Skrivet av ronnylov:

https://wiki.archlinux.org/index.php/Kde#Plasma_5
https://www.archlinux.org/groups/x86_64/plasma-next/

Så Plasma 5 desktop finns redan till Arch Linux men det har inte ersatt KDE4 utan man kan köra det som ett alternativ. Verkar inte gå att ha det installerat samtidigt som KDE 4 så därför kändes det inte aktuellt för min del.

Se där.
Verkar som om jag inte uppdaterat mig om detta.
Tack för upplysningen.

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Medlem

Först igår kom jag underfund med hur man gör med virtuella skrivbord i KDE. Hade väl inte försökt innan heller men kände nu att jag behövde fler skrivbord. Det var ju den där knappen med tre färgade prickar intill KDE-meny-knappen! Jag kopplade inte att "starta ny aktivitet" betydde att man skapade ett nytt virtuellt skrivbord men nu inser jag att det är jättesmidigt system med de virtuella skrivborden (alltså "aktiviteter") i KDE. Var först lite frustrerad över att jag inte hade några virtuella skrivbord innan jag förstod hur det fungerade. Man skapar dem vid behov!

Jag har nu döpt ett virtuellt skrivbord, nej förlåt en aktivitet menar jag till C-programmering och där har jag öppet alla fönster jag använder när jag programmerar i C. Låter det pågående projektet ligga där helt enkelt. Har en annan aktivitet (d.v.s. virtuellt skrivbord) för C++. När jag sedan stänger ner KDE-sessionen så ligger allting kvar nästa gång jag går in i KDE. De dokument som var öppna öppnas på nytt där de låg innan. Det här med att namnge de olika virtuella skrivborden som man gör i KDE underlättar navigeringen. Sedan kan man välja vilka skrivbord ett öppet fönster ska synas på så exempelvis webbläsaren och eposten visar jag oftast på alla skrivborden samtidigt.

Hittar nya grejer i KDE varje dag som underlättar daglig datoranvändning. Men vissa grejer känns fortfarande krångligt men det är säkert jättelätt när man väl förstår hur det är tänkt. För väl söka på YouTube och se om jag hittar någon relevant demonstration som på enkelt sätt visar hur det är tänkt man ska jobba i KDE. Kör mer "testa och se vad som händer" vilket inte alltid känns så effektivt...

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronnylov:

Först igår kom jag underfund med hur man gör med virtuella skrivbord i KDE. Hade väl inte försökt innan heller men kände nu att jag behövde fler skrivbord. Det var ju den där knappen med tre färgade prickar intill KDE-meny-knappen! Jag kopplade inte att "starta ny aktivitet" betydde att man skapade ett nytt virtuellt skrivbord men nu inser jag att det är jättesmidigt system med de virtuella skrivborden (alltså "aktiviteter") i KDE. Var först lite frustrerad över att jag inte hade några virtuella skrivbord innan jag förstod hur det fungerade. Man skapar dem vid behov!

Jag har nu döpt ett virtuellt skrivbord, nej förlåt en aktivitet menar jag till C-programmering och där har jag öppet alla fönster jag använder när jag programmerar i C. Låter det pågående projektet ligga där helt enkelt. Har en annan aktivitet (d.v.s. virtuellt skrivbord) för C++. När jag sedan stänger ner KDE-sessionen så ligger allting kvar nästa gång jag går in i KDE. De dokument som var öppna öppnas på nytt där de låg innan. Det här med att namnge de olika virtuella skrivborden som man gör i KDE underlättar navigeringen. Sedan kan man välja vilka skrivbord ett öppet fönster ska synas på så exempelvis webbläsaren och eposten visar jag oftast på alla skrivborden samtidigt.

Hittar nya grejer i KDE varje dag som underlättar daglig datoranvändning. Men vissa grejer känns fortfarande krångligt men det är säkert jättelätt när man väl förstår hur det är tänkt. För väl söka på YouTube och se om jag hittar någon relevant demonstration som på enkelt sätt visar hur det är tänkt man ska jobba i KDE. Kör mer "testa och se vad som händer" vilket inte alltid känns så effektivt...

Inte för att jag vill krångla till det i onödan men Aktiviteter och virtuella skrivbord är inte riktigt samma sak om man ska vara petig. Det går att ha "äkta" virtuella skrivbord också. Jag själv använder inte aktiviteter för att jag inte ser behovet av dem. Om man går in i Systeminställningar->Arbetsytans beteende->Virtuella skrivbord så kan man lägga till virtuella skrivbord. Aktiviteter tror jag är något som är tänkt att vara mer isolerat ifrån varandra t.ex. en för jobb, en för underhållning m.m. men som sagt. Jag ser inte behovet av dem och använder dem därför inte.

Visa signatur

ASUS TUF Gaming B550M-PLUS ~ AMD Ryzen 5600 XT ~ ASUS TUF Gaming AMD Radeon RX 6800
Corsair Vengeance LPX Red 16GB (2x8GB) 2400MHz DDR4 ~ Samsung SSD 860 EVO M.2 1TB
Corsair RM750 750W 80+ Gold

Permalänk
Medlem

Aha då kanske man kan ha olika virtuella skrivbord inom samma aktivitet? Får väl testa. Jag tycker ändå det är smidigt att kunna isolera grejerna från varandra. Det är så jag brukar använda virtuella skrivbord. Men visst ibland kan man ju behöva extra skrivbordsyta för samma aktivitet om man säger så. Bra att du upplyste mig!

Permalänk
Entusiast
Skrivet av ronnylov:

Aha då kanske man kan ha olika virtuella skrivbord inom samma aktivitet? Får väl testa. Jag tycker ändå det är smidigt att kunna isolera grejerna från varandra. Det är så jag brukar använda virtuella skrivbord. Men visst ibland kan man ju behöva extra skrivbordsyta för samma aktivitet om man säger så. Bra att du upplyste mig!

Det stämmer.
Aktiviteter är egentligen bara en bunt applikationer som man kan pausa och återhämta. Att stoppa, pausa och återhämta program är något som de flesta *nix baserade systemen kan. KDE har bara implementerat och nyttjat detta i den grafiska miljön, och lagt upp det i en enkel och övergripande vy de kallar för "aktiviteter". (Eng: "Activites")

De virtuella skrivborden är helt oberoende av "aktiviteter".
Du kan sprida ut dina applikationer på så många virtuella skrivbord du vill, och det är fortfarande en och samma aktivitet. När aktiviteten pausas, så pausas alltså alla programmen på samtliga virtuella skrivbord.

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)