Hjälp, bråkande dator att starta, boota.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Feb 2012

Hjälp, bråkande dator att starta, boota.

Hej.
Jag har som rubriken säger ofta svårt att boota datorn.
Den passerar bios men sedan istället för att starta datorn så blir skärmen 'svart', ingen signal.
Ibland när den väl startar har jag ofta strul med att komma åt internet.

Det här händer ofta. När jag väl lyckas boota och starta datorn så funkar allt bra.

Kan det vara min SSD som bråkar? Funderar på om man ska flytta över allt till en annan SSD för att testa?
Någon som har något annat förslag?

Corsair Obsidian 900D // Asus RIVBE // Intel i7 4930K // Corsair AX 1200W // G.Skill 4 X 4gb 2400 // 2 x Asus Strix GTX 980 ti // 2xIntel SSD 335 240GB // Seagate SSD 480GB //2 X Seagate 2T // Asus PB287Q // Corsair 2000 // Razor Tiamat 7.1 // Logitec 5.1 //

Trädvy Permalänk
Inaktiv
Registrerad
Sep 2011

Prövat med en ominstallation?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Feb 2012
Skrivet av anon176726:

Prövat med en ominstallation?

Den är ominstallerad för 1- 2 veckor sedan, så hoppades på att slippa det igen.

Corsair Obsidian 900D // Asus RIVBE // Intel i7 4930K // Corsair AX 1200W // G.Skill 4 X 4gb 2400 // 2 x Asus Strix GTX 980 ti // 2xIntel SSD 335 240GB // Seagate SSD 480GB //2 X Seagate 2T // Asus PB287Q // Corsair 2000 // Razor Tiamat 7.1 // Logitec 5.1 //

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014

Har du kollat om där finns lite SMART status på disken?
Just faktumet att när den bootar klart, fungerar allt, låter mer som skadad boot (vilket inte borde ske på nyinstall) eller inkompabilitet (drivrutin problem).

Vilken SSD är det som är din system SSD? När du gjorde ominstallation, gjorde du secure erase på den, eller bara snabb format?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Feb 2012
Skrivet av Paddanx:

Har du kollat om där finns lite SMART status på disken?
Just faktumet att när den bootar klart, fungerar allt, låter mer som skadad boot (vilket inte borde ske på nyinstall) eller inkompabilitet (drivrutin problem).

Vilken SSD är det som är din system SSD? När du gjorde ominstallation, gjorde du secure erase på den, eller bara snabb format?

Hej, det är en Seagate 600 SSD , tror jag att den heter. Jag gjorde inte någon secure erase på disken vid om installationen utan det var nog enbart en snabb format. Funderar på att flytta över os'et till en annan SSD, kanske byta sata kablar också...

Kan man i läget då man har bootat och allt funkar 'testa' disken på något bra sätt?

Corsair Obsidian 900D // Asus RIVBE // Intel i7 4930K // Corsair AX 1200W // G.Skill 4 X 4gb 2400 // 2 x Asus Strix GTX 980 ti // 2xIntel SSD 335 240GB // Seagate SSD 480GB //2 X Seagate 2T // Asus PB287Q // Corsair 2000 // Razor Tiamat 7.1 // Logitec 5.1 //

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av orbsaaeri:

Hej, det är en Seagate 600 SSD , tror jag att den heter. Jag gjorde inte någon secure erase på disken vid om installationen utan det var nog enbart en snabb format. Funderar på att flytta över os'et till en annan SSD, kanske byta sata kablar också...

Kan man i läget då man har bootat och allt funkar 'testa' disken på något bra sätt?

En av de få SSDna jag inte har *skämt*...

Av vad jag vet är den modern nog att kunna ha både TRIM och bra GC, så snabb format bör räcka, men om du gör det igen, kan det vara värt att prova. Börja dock inte med att göra om allt nu.
Crystal Disk Info kan ta fram SMART info om den, och det finns en uppsjö av test program.
HD Tune Pro kan ju testa att läsa alla sektorer och se om du har fel. De flesta andra testprogram testar ju bara nyskriven data och hur fort de kan skriva/läsa.
OCCT är ett test program som kan testa din CPU/GPU så du har last på datorn om du vill testa den i hårdare scenario.
Kan du testa byta SATA kabel till SSDn? Dessa kan ibland glappa eller bli oxiderade och då får problem.

Om du har en disk du kan undvara och bara installera på den (för att testa) så ta ut alla andra diskar och testa med bara den. Så vet du om det är hårdvarufel på annat än SSDn. Men du behöver inte tömma din huvuddisk för det, utan bara om du har en disk du kan undvara.
Om det fungerar så vet du att felet ligger i mjukvara eller någon del du dragit ut, och inte i resten av datorn.

Eftersom du beskriver att den får problem med "internet" och svart skärm (GPUn) mm hade jag först gissat dock mer åt moderkortet, drivrutin eller nätaggregatet. Om det är datorn i din sign, så är moderkortet < 1 år iaf och nätaggregatet ett kvalitets aggregat, så jag har svårt att misstänka hårdvarufel.
Visst, det KAN gå sönder ändå, men du bör nog steg för steg testa andra delar först.

Därför tror jag du bör börja med mjukvara:
Har du uppdaterat moderkortets BIOS (när i så fall)?
När du installerade om, använde du bara Windows drivrutiner, eller har du laddat ner tillverkarnas egna?
Uppstod felet plötsligt, eller har du haft felet tidigare? Innan ominstallering? Direkt efter?
Har du överklockat datorn? Vet du att den är 100% stabil? Har du ökat BCLK?
När datorn "fungerar" som den ska. Är det långsamt att göra något, spel/surf/läsa och skriva till disk osv? Har du något konstigt i Enhetshanteraren? (Typ varning eller nån enhet som inte fungerar)
Har du fått blåskärmar? Om ja, kolla med "bluescreenview" (finns en version som inte behöver installeras, bara att köra). Har du kollat loggarna i Windows? Högerklicka på "Den här datorn", välj hantera. I Rutan välj loggboken, Windows-loggar. Tar lite tid att ladda ibland, ha tålamod. Finns info i allt från Program till System. Kolla om du hittar kritiska fel, eller fel.

Blev en lång lista, men börja med det du känner dig manad till. Fråga om du undrar så ska jag försöka svara.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Feb 2012

Hej och tack för alla tips. Jag har testat med Crystal Disk Info. På min boot disk så stor det , hälsostatus 'bra'. På mina andra SSD'er Bra 100%?
Read Error Rate, Aktuellt , sämst =166??

Ska fortsätta med dina förslag i listan här, givetvis så startade allt på första försöket idag....

Blir att kolla lite , körde OCCT och upptäckte att CPU'n går varmare än vad den borde... bygde iofs om kylningen till den i helgen, kanske är luft i systemet.
Kyler cpu'n med en 240 och en 360 radiator så borde inte vara något problem....

Skrivet av Paddanx:

En av de få SSDna jag inte har *skämt*...

Av vad jag vet är den modern nog att kunna ha både TRIM och bra GC, så snabb format bör räcka, men om du gör det igen, kan det vara värt att prova. Börja dock inte med att göra om allt nu.
Crystal Disk Info kan ta fram SMART info om den, och det finns en uppsjö av test program.
HD Tune Pro kan ju testa att läsa alla sektorer och se om du har fel. De flesta andra testprogram testar ju bara nyskriven data och hur fort de kan skriva/läsa.
OCCT är ett test program som kan testa din CPU/GPU så du har last på datorn om du vill testa den i hårdare scenario.
Kan du testa byta SATA kabel till SSDn? Dessa kan ibland glappa eller bli oxiderade och då får problem.

Om du har en disk du kan undvara och bara installera på den (för att testa) så ta ut alla andra diskar och testa med bara den. Så vet du om det är hårdvarufel på annat än SSDn. Men du behöver inte tömma din huvuddisk för det, utan bara om du har en disk du kan undvara.
Om det fungerar så vet du att felet ligger i mjukvara eller någon del du dragit ut, och inte i resten av datorn.

Eftersom du beskriver att den får problem med "internet" och svart skärm (GPUn) mm hade jag först gissat dock mer åt moderkortet, drivrutin eller nätaggregatet. Om det är datorn i din sign, så är moderkortet < 1 år iaf och nätaggregatet ett kvalitets aggregat, så jag har svårt att misstänka hårdvarufel.
Visst, det KAN gå sönder ändå, men du bör nog steg för steg testa andra delar först.

Därför tror jag du bör börja med mjukvara:
Har du uppdaterat moderkortets BIOS (när i så fall)?
När du installerade om, använde du bara Windows drivrutiner, eller har du laddat ner tillverkarnas egna?
Uppstod felet plötsligt, eller har du haft felet tidigare? Innan ominstallering? Direkt efter?
Har du överklockat datorn? Vet du att den är 100% stabil? Har du ökat BCLK?
När datorn "fungerar" som den ska. Är det långsamt att göra något, spel/surf/läsa och skriva till disk osv? Har du något konstigt i Enhetshanteraren? (Typ varning eller nån enhet som inte fungerar)
Har du fått blåskärmar? Om ja, kolla med "bluescreenview" (finns en version som inte behöver installeras, bara att köra). Har du kollat loggarna i Windows? Högerklicka på "Den här datorn", välj hantera. I Rutan välj loggboken, Windows-loggar. Tar lite tid att ladda ibland, ha tålamod. Finns info i allt från Program till System. Kolla om du hittar kritiska fel, eller fel.

Blev en lång lista, men börja med det du känner dig manad till. Fråga om du undrar så ska jag försöka svara.

Corsair Obsidian 900D // Asus RIVBE // Intel i7 4930K // Corsair AX 1200W // G.Skill 4 X 4gb 2400 // 2 x Asus Strix GTX 980 ti // 2xIntel SSD 335 240GB // Seagate SSD 480GB //2 X Seagate 2T // Asus PB287Q // Corsair 2000 // Razor Tiamat 7.1 // Logitec 5.1 //

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av orbsaaeri:

Hej och tack för alla tips. Jag har testat med Crystal Disk Info. På min boot disk så stor det , hälsostatus 'bra'. På mina andra SSD'er Bra 100%?
Read Error Rate, Aktuellt , sämst =166??

Ska fortsätta med dina förslag i listan här, givetvis så startade allt på första försöket idag....

Blir att kolla lite , körde OCCT och upptäckte att CPU'n går varmare än vad den borde... bygde iofs om kylningen till den i helgen, kanske är luft i systemet.
Kyler cpu'n med en 240 och en 360 radiator så borde inte vara något problem....

166 verkar vara normalt:
http://www.thessdreview.com/our-reviews/seagate-600-series-ss...
Kan du ordna en skärmdump, så jag kan se mer detaljer (om du vill).

Visst är teknik underbar.... fungerar när man ska hitta fel, havererar när det bara inte får göra det. "Muphys law" gäller
http://sv.wikipedia.org/wiki/Murphys_lag

Tempen kan ju påverka, men det borde ju inte göra det när du kallstartar det. Jag antar att du har stabilitets testat den när du har vätskekylning och då troligen överklockad.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Feb 2012

Lite uppdatering. Har bytt Sata kabel i afton. Vet inte ännu om det gjort något.
Internet problemet kanske jag har fått något mer koll på, varit så dum att jag anslutit både kabel och kört wifi, det verkar inte funka så bra, testade bara att dra ut sladden och... vips så blev det lite mer fart...

Nu ska vi se om vi kan få in en skärmdump...
La till som senaste bild där hum..

Fått ner tempen på cpu'n lite som bonus också, men ska kanske fixa en kraftigare pump, tycker tempen är för hög...

Skrivet av Paddanx:

166 verkar vara normalt:
http://www.thessdreview.com/our-reviews/seagate-600-series-ss...
Kan du ordna en skärmdump, så jag kan se mer detaljer (om du vill).

Visst är teknik underbar.... fungerar när man ska hitta fel, havererar när det bara inte får göra det. "Muphys law" gäller
http://sv.wikipedia.org/wiki/Murphys_lag

Tempen kan ju påverka, men det borde ju inte göra det när du kallstartar det. Jag antar att du har stabilitets testat den när du har vätskekylning och då troligen överklockad.

Corsair Obsidian 900D // Asus RIVBE // Intel i7 4930K // Corsair AX 1200W // G.Skill 4 X 4gb 2400 // 2 x Asus Strix GTX 980 ti // 2xIntel SSD 335 240GB // Seagate SSD 480GB //2 X Seagate 2T // Asus PB287Q // Corsair 2000 // Razor Tiamat 7.1 // Logitec 5.1 //

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av orbsaaeri:

Lite uppdatering. Har bytt Sata kabel i afton. Vet inte ännu om det gjort något.
Internet problemet kanske jag har fått något mer koll på, varit så dum att jag anslutit både kabel och kört wifi, det verkar inte funka så bra, testade bara att dra ut sladden och... vips så blev det lite mer fart...

Nu ska vi se om vi kan få in en skärmdump...
La till som senaste bild där hum..

Fått ner tempen på cpu'n lite som bonus också, men ska kanske fixa en kraftigare pump, tycker tempen är för hög...

Hmm. Har försökt nu med min inloggning både i FF och Chrome, och den bara hoppat tillbaka till "inloggningen" igen. Är det kanske så att bara du har tillgång till den länken?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Feb 2012

Aha, kan vara så, ska försöka fixa det när jag kommer hem

Jag la till en bild till i mitt ena galleri om den ledtråden hjälper....

Skrivet av Paddanx:

Hmm. Har försökt nu med min inloggning både i FF och Chrome, och den bara hoppat tillbaka till "inloggningen" igen. Är det kanske så att bara du har tillgång till den länken?

Corsair Obsidian 900D // Asus RIVBE // Intel i7 4930K // Corsair AX 1200W // G.Skill 4 X 4gb 2400 // 2 x Asus Strix GTX 980 ti // 2xIntel SSD 335 240GB // Seagate SSD 480GB //2 X Seagate 2T // Asus PB287Q // Corsair 2000 // Razor Tiamat 7.1 // Logitec 5.1 //

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av orbsaaeri:

Aha, kan vara så, ska försöka fixa det när jag kommer hem

Jag la till en bild till i mitt ena galleri om den ledtråden hjälper....

Hittade den.

AB och AC är oftast SSD Program Fail Count och SSD Erase Fail Count.
B6 är oftast Erase Fail Count, inga problem där heller.
C9 och CC är typ Soft Read Error Rate och Soft ECC Correction, allt är 0 fel där med.
F1 och F2 anger hur mycket disken har skrivit och läst. Beror på hur de räknar, men det verkar som de flesta räknar 512MB eller 1GB per steg. Så om det är så, då har du skrivit 416GB eller 832GB och läst 289GB eller 578GB, ca då. Du kan ju skriva med test program, 2GB, så ser du om den tickar 2-3 steg eller 4-5 steg.

Inte 100% säker, men FA är oftast Read Error Retry Rate. Och där har du en del räknat. Det beror dock på hur tillverkaren använder det för att bedöma om det är ett problem eller inte. Detta innebär att disken har haft problem att läsa lite data och gjort om det och då fått rätta på det utan ECC. (eftersom ECC rättning är 0). Det är ju hex räknat så 2211 hex är 8721 gånger.

SSD diskar brukar ibland få läsa om sektorer, och så länge de inte måste använda extra ECC eller får läs fel (hårda läs fel då, dvs de som inte går att rätta) så är det ingen fara. All data som skulle läsas har lämnats till systemet som det ska, så detta ska inte påverka så att något hänger sig eller så, endast kanske sakta ner läsningen lite.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Feb 2012

Hej igen.
Tack för att du kollade, uppdaterade ursprungslänken nu innan jag såg att du hittade.
Idag bråkade den inte heller faktiskt. När jag tittade i error loggen i windows som du föreslog hittade jag några critical errors. De verkarde vara relaterade till Corsairs Link. Det försökte jag avinstallera efter att jag bytte ut min H100i mot en cutom loop. Men lite skräp verkade vara kvar, så tog helt enkelt bort det och ... kanske det gjort någon skillnad? Även bytt SATA kabel.

Efter att enbart använda wlan till internet har inte det heller bråkat.....

Så just nu ganska så nöjd.
Tack för alla tips och hjälp.

Skrivet av Paddanx:

Hittade den.

AB och AC är oftast SSD Program Fail Count och SSD Erase Fail Count.
B6 är oftast Erase Fail Count, inga problem där heller.
C9 och CC är typ Soft Read Error Rate och Soft ECC Correction, allt är 0 fel där med.
F1 och F2 anger hur mycket disken har skrivit och läst. Beror på hur de räknar, men det verkar som de flesta räknar 512MB eller 1GB per steg. Så om det är så, då har du skrivit 416GB eller 832GB och läst 289GB eller 578GB, ca då. Du kan ju skriva med test program, 2GB, så ser du om den tickar 2-3 steg eller 4-5 steg.

Inte 100% säker, men FA är oftast Read Error Retry Rate. Och där har du en del räknat. Det beror dock på hur tillverkaren använder det för att bedöma om det är ett problem eller inte. Detta innebär att disken har haft problem att läsa lite data och gjort om det och då fått rätta på det utan ECC. (eftersom ECC rättning är 0). Det är ju hex räknat så 2211 hex är 8721 gånger.

SSD diskar brukar ibland få läsa om sektorer, och så länge de inte måste använda extra ECC eller får läs fel (hårda läs fel då, dvs de som inte går att rätta) så är det ingen fara. All data som skulle läsas har lämnats till systemet som det ska, så detta ska inte påverka så att något hänger sig eller så, endast kanske sakta ner läsningen lite.

Corsair Obsidian 900D // Asus RIVBE // Intel i7 4930K // Corsair AX 1200W // G.Skill 4 X 4gb 2400 // 2 x Asus Strix GTX 980 ti // 2xIntel SSD 335 240GB // Seagate SSD 480GB //2 X Seagate 2T // Asus PB287Q // Corsair 2000 // Razor Tiamat 7.1 // Logitec 5.1 //

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Feb 2012
Skrivet av Paddanx:

166 verkar vara normalt:
http://www.thessdreview.com/our-reviews/seagate-600-series-ss...
Kan du ordna en skärmdump, så jag kan se mer detaljer (om du vill).

Visst är teknik underbar.... fungerar när man ska hitta fel, havererar när det bara inte får göra det. "Muphys law" gäller
http://sv.wikipedia.org/wiki/Murphys_lag

Tempen kan ju påverka, men det borde ju inte göra det när du kallstartar det. Jag antar att du har stabilitets testat den när du har vätskekylning och då troligen överklockad.

Hej, tänkte bara säga att mitt boot problem förmodligen är det här:
http://www.reddit.com/r/nvidia/comme..._successfully/

DVS relaterat till mitt nya grafikkort. Lite trist, hur hanterar man det? RMA, ännu mer trist när jag beställt ett kort nummer 2. Frågan är om det är ett drivrutings/HW problem med Gigabyte, eller om det är nvidia 970/980 problem.

Corsair Obsidian 900D // Asus RIVBE // Intel i7 4930K // Corsair AX 1200W // G.Skill 4 X 4gb 2400 // 2 x Asus Strix GTX 980 ti // 2xIntel SSD 335 240GB // Seagate SSD 480GB //2 X Seagate 2T // Asus PB287Q // Corsair 2000 // Razor Tiamat 7.1 // Logitec 5.1 //

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av orbsaaeri:

Hej, tänkte bara säga att mitt boot problem förmodligen är det här:
http://www.reddit.com/r/nvidia/comme..._successfully/

DVS relaterat till mitt nya grafikkort. Lite trist, hur hanterar man det? RMA, ännu mer trist när jag beställt ett kort nummer 2. Frågan är om det är ett drivrutings/HW problem med Gigabyte, eller om det är nvidia 970/980 problem.

Världens otur vi har med länkar:

"sidan du letade efter finns ej"

Men om det påverkar boot, är det troligen moderkort/grafikkort hw inkompatibilitet. Börja med att kontakta din försäljare och hör med dem (förklara vad du har kommit fram till).
Det kan troligen lösas med BIOS/drivare, men det måste göras också, och det är lite väl svårt för en slutkund att "fixa" om inte fix finns.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Feb 2012
Skrivet av Paddanx:

Världens otur vi har med länkar:

"sidan du letade efter finns ej"

Men om det påverkar boot, är det troligen moderkort/grafikkort hw inkompatibilitet. Börja med att kontakta din försäljare och hör med dem (förklara vad du har kommit fram till).
Det kan troligen lösas med BIOS/drivare, men det måste göras också, och det är lite väl svårt för en slutkund att "fixa" om inte fix finns.

http://www.reddit.com/r/nvidia/comments/2lljsx/has_anyone_wit...
Du kan testa den kanske.

Ja, det verkar vara ett problem med GTX970/980 kort, kankske i kombination med DP och 4K monitor.
Tog kontakt med Netonnet där jag köpt kortet / korten, och de säger att Gigabyte enbart har mailkontakt och att jag måste ta ärendet via netonnet.
Andra med samma problem säger att det fungerar utmärkt med GTX 780 kort och DP/4K monitor.

HDMI ska också funka, kan testa det, men då kan jag ju enbart köra 30Hz så det är ju inte någon lösning.

O svårt att motivera att det skulle vara något med själva skärmen när andra kort tydligen funkar...

Corsair Obsidian 900D // Asus RIVBE // Intel i7 4930K // Corsair AX 1200W // G.Skill 4 X 4gb 2400 // 2 x Asus Strix GTX 980 ti // 2xIntel SSD 335 240GB // Seagate SSD 480GB //2 X Seagate 2T // Asus PB287Q // Corsair 2000 // Razor Tiamat 7.1 // Logitec 5.1 //

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av orbsaaeri:

http://www.reddit.com/r/nvidia/comments/2lljsx/has_anyone_wit...
Du kan testa den kanske.

Ja, det verkar vara ett problem med GTX970/980 kort, kankske i kombination med DP och 4K monitor.
Tog kontakt med Netonnet där jag köpt kortet / korten, och de säger att Gigabyte enbart har mailkontakt och att jag måste ta ärendet via netonnet.
Andra med samma problem säger att det fungerar utmärkt med GTX 780 kort och DP/4K monitor.

HDMI ska också funka, kan testa det, men då kan jag ju enbart köra 30Hz så det är ju inte någon lösning.

O svårt att motivera att det skulle vara något med själva skärmen när andra kort tydligen funkar...

4K är fortfarande lite i barn stadiet. Men kan du inte testa att göra som en beskrev på det forumet.
Starta skärm med både DP och HDMI. När du är inne, sätt DP som primär, starta om (så det sparas som lyckad konf.) och sedan plocka bort HDMIn?

Det är trots allt väldigt ung teknik, och buggar har skett med 4k till rätt stor utsträckning. Det kommer att bli bättre. Om jag minns rätt så är 9X0 kort en av de första som nativt stöder 4k med DP?
Vill minnas att förr så lades det som 2 st skärmat som totalt hade 4k upplösning, vilket kan vara orsaken till "primär/sekundär" problemet.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Feb 2012
Skrivet av Paddanx:

4K är fortfarande lite i barn stadiet. Men kan du inte testa att göra som en beskrev på det forumet.
Starta skärm med både DP och HDMI. När du är inne, sätt DP som primär, starta om (så det sparas som lyckad konf.) och sedan plocka bort HDMIn?

Det är trots allt väldigt ung teknik, och buggar har skett med 4k till rätt stor utsträckning. Det kommer att bli bättre. Om jag minns rätt så är 9X0 kort en av de första som nativt stöder 4k med DP?
Vill minnas att förr så lades det som 2 st skärmat som totalt hade 4k upplösning, vilket kan vara orsaken till "primär/sekundär" problemet.

Hej.
Har kopplat in HDMI, o givetvis har jag inte fått problemet just nu. Men dyker det upp ska jag se om jag kan gå in på 'HDMI monitorn' och sätta DP som default , som det iofs är nu...

Corsair Obsidian 900D // Asus RIVBE // Intel i7 4930K // Corsair AX 1200W // G.Skill 4 X 4gb 2400 // 2 x Asus Strix GTX 980 ti // 2xIntel SSD 335 240GB // Seagate SSD 480GB //2 X Seagate 2T // Asus PB287Q // Corsair 2000 // Razor Tiamat 7.1 // Logitec 5.1 //

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av orbsaaeri:

Hej.
Har kopplat in HDMI, o givetvis har jag inte fått problemet just nu. Men dyker det upp ska jag se om jag kan gå in på 'HDMI monitorn' och sätta DP som default , som det iofs är nu...

Nackdel/Fördel med HDMI/DP är ju att den känner av när man kopplar ur och in den på ett annat sätt än VGA gjorde. Så vad som är "Default" nu, kan lätt ändras när man pluggar in/ut saker om den får för sig att ändra.

Förr gjordes aldrig denna ändring tills du startade om datorn, om ens då. Testa tex byta mellan 2 skärmar med HDMI/DP med olika upplösning. Den justerar det rätt direkt. Gör du samma med VGA så byter den sällan upplösning och du kan hamna i ett läge där du har för hög upplösning och ena skärmen inte fungerar.

Och om de nu gjort en fullösning (Nvidia verkar ha gjort det med tidigare kort) så kan lite små fel uppstå när man pluggar in/ut 2 virtuella skärmar samtidigt (där fel "skärm" blir första). Är vad jag gissar på iaf.

Men regeln är, "dont fix what aint broken"... så fungerar det för dig nu, låt det vara om du är nöjd.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Feb 2012
Skrivet av Paddanx:

Nackdel/Fördel med HDMI/DP är ju att den känner av när man kopplar ur och in den på ett annat sätt än VGA gjorde. Så vad som är "Default" nu, kan lätt ändras när man pluggar in/ut saker om den får för sig att ändra.

Förr gjordes aldrig denna ändring tills du startade om datorn, om ens då. Testa tex byta mellan 2 skärmar med HDMI/DP med olika upplösning. Den justerar det rätt direkt. Gör du samma med VGA så byter den sällan upplösning och du kan hamna i ett läge där du har för hög upplösning och ena skärmen inte fungerar.

Och om de nu gjort en fullösning (Nvidia verkar ha gjort det med tidigare kort) så kan lite små fel uppstå när man pluggar in/ut 2 virtuella skärmar samtidigt (där fel "skärm" blir första). Är vad jag gissar på iaf.

Men regeln är, "dont fix what aint broken"... så fungerar det för dig nu, låt det vara om du är nöjd.

Nu har jag haft båda kablarna i ett tag, och så har det inte varit något strul någon gång. Märkligt va.
Ett grafikkort till har åkt in också så nu flyter det faktiskt på ganska så okej i det mesta.

Nästan så att jag kan vara lite nöjd. Får bli att testa FarCry 4 imorgon och se om jag förblir lika nöjd.

Corsair Obsidian 900D // Asus RIVBE // Intel i7 4930K // Corsair AX 1200W // G.Skill 4 X 4gb 2400 // 2 x Asus Strix GTX 980 ti // 2xIntel SSD 335 240GB // Seagate SSD 480GB //2 X Seagate 2T // Asus PB287Q // Corsair 2000 // Razor Tiamat 7.1 // Logitec 5.1 //

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av orbsaaeri:

Nu har jag haft båda kablarna i ett tag, och så har det inte varit något strul någon gång. Märkligt va.
Ett grafikkort till har åkt in också så nu flyter det faktiskt på ganska så okej i det mesta.

Nästan så att jag kan vara lite nöjd. Får bli att testa FarCry 4 imorgon och se om jag förblir lika nöjd.

Du ska se... juldagen när du ska koppla av och spela, så kraschar allt igen.

MURPHY RULZ!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Feb 2012
Skrivet av Paddanx:

Du ska se... juldagen när du ska koppla av och spela, så kraschar allt igen.

MURPHY RULZ!

Det värsta av allt, jag tror att du har helt rätt... är med säkerhet så det är.

Men får vara nöjd med det lilla . Och ta i trä, men FarCry 4 verkar så långt flyta på riktigt bra...

Corsair Obsidian 900D // Asus RIVBE // Intel i7 4930K // Corsair AX 1200W // G.Skill 4 X 4gb 2400 // 2 x Asus Strix GTX 980 ti // 2xIntel SSD 335 240GB // Seagate SSD 480GB //2 X Seagate 2T // Asus PB287Q // Corsair 2000 // Razor Tiamat 7.1 // Logitec 5.1 //