Krashad IDE/PATA disk, repad platta, kört ?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalmar
Registrerad
Mar 2003

Krashad IDE/PATA disk, repad platta, kört ?

Tjena,
Öppnade upp en äldre krashad disk som haft ett klickande ljud vid uppstart för att se om det skulle gå att korrigera läshuvuden men det var repigt område på översta plattan nära den innersta delen så att säga, läshuvudet såg inte heller friskt ut och hade behövts bytas.

Är det generellt sett helt kört att kunna återskapa data eller någon som lyckats att rädda en så pass skadad disk DIY?

Min tanke är att öppna upp en liknande disk om man får tag på sån, byta plattorna och köra på i nya hårddiskchassit för att återställa.
Givetvis en mycket riskfull operation men det är en risk som jag är villig att ta.

Då ytterdelen och mitten av översta plattan är ren och fin så känns det som att det är värt att ge det ett försök, men kollat en del på youtube klipp och det verkar som om diskar vid uppstart vill kontrollera från ytterst till innerst på plattorna att de är läsbara och kör den då över en del som är skrapad så ger den inte OK till processen och startar om samma process några gånger. Går det inte att kringgå denna process så känns det kört.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014

Har du väl öppnat den så är tiden tickande (pga damm och partiklar).

Återställningsföretag byter ofta ut skadade delarna och läser "bit för bit", något de kan göra med rätt programvara (som ofta är egenutvecklad).

DIY har låg till 0 chans när så allvarliga skador har skett. Och för varje gång den passerar reporna, riskerar läshuvudet själv att skadas, oåterkallerligt.
Lägg till damm och partiklar och det är typ kört.

Hela DIY iden bygger på att du kan själv få igång disken, utan något annat. Och sen läsa det som går.