Tips/hjälp att välja område för D-uppsats inom ekonomistyrning

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Dec 2007

Tips/hjälp att välja område för D-uppsats inom ekonomistyrning

Snart är det dags att välja ämne för D-uppsatsen som ska skrivas kommande termin. Vi som ska skriva är båda intresserade av att arbeta med ekonomistyrning/controller och vill då nyttja D-uppsatsen till att lära oss mer om det ämnet. Vi har lite svårt att komma på ett specifikt problemområde som vi kan undersöka/åtgärda och tänkte därför om någon här kunde ha några bra idéer på aktuella och relevanta problem? Har spånat lite löst på ämnen som dessa:

Vad skiljer controllers i offentlig verksamhet från privat?
Vilka problem kan uppstå om ledningen inte förstår den data som presenteras?
Vilken effekt får mindre företag som börjar arbeta med controllers?

Tips och hjälp mottages gärna som sagt!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2003

Skulle vara intressant att veta hur controllers arbetsuppgifter ser ut i x antal företag. Dvs fördelningen mellan att sammanställa datan vs analysera datan. Misstänker att de flesta controllers jobbar främst med att sammanställa rapporter. Sen gå vidare och se vad de företag, där controllerserna har möjlighet att ägna större delen av sin tid på att analysera datan, gör för något.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
I ett glas bubbel
Registrerad
Okt 2004

Tips; snacka med en controller på ett etablerat företag (gärna med relativt skuggiga kassaflöden i kombination med internationell anknytning) och fråga vad den personen kan identifiera som utmärkande oklart. Fördjupa och kör. Enligt min erfarenhet blir det dels bättre, dels roligare att välja ämnen utifrån ett praktiskt förhållningssätt snarare än en akademisk diskurs. Givetvis är det en akademisk produkt som ni ska leverera oavsett. But still.

Undvik den första tror jag. Offentlighet är ofta sömnpiller. Dessutom riskerar nog en stor del av informationen som ni får ut (såvida ni vill arbeta med praktiska exempel) att vara löjligt formaliserad.

Lycka till!

Skickades från m.sweclockers.com

Dekadens

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Dec 2007

Får tacka för två bra svar! Just nu lutar det åt att vi ska försöka jämföra och se vad som skiljer styrningen i gassellföretag och "vanliga" företag och hur detta kan vara en del i att de kan expandera så fort. Uppstartsmöte på måndag så kommer säkert få bra feedback på våra tankar där, uppdaterar här på måndag eftermiddag om någon av er har fler tips