Använda gammal dator som filserver

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2005

Använda gammal dator som filserver

Jag får fler och större filer på datorn och har nu ont om plats. Kan jag istället för att köpa en ny USB låda för flera diskar eller en NAS använda min gamla XP dator.
Men om jag vill köra den utan tangentbord, grafikkort och bildskärm, kopplad antingen direkt till min dagliga dator som har två nätportar alternativt via min router. I första alternativet är fildatorn inte kopplad till Internet men i andra alternativet är den ju det.
Tanken är ju att jag enbart startar datorn när jag behöver den.

Hur gör jag för att få detta att fungera?
Vad kan jag behöva i programväg, o.s.v.?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
~/
Registrerad
Mar 2008

Det enklaste är att dela ut filerna i nätverket. Koppla den gamla datorn och din nya till samma nätverk (router), så är saken biff. Använd alltså vanlig nätverksdelning i Windows.

Sen finns det ju otroligt många fler sätt än så...

AMD Ryzen 5 2600X, Asus ROG Strix B350-I, 16GB Corsair Vengeance LP 2400MHz, Nvidia GeForce GTX 970, Fractal Design Nano S, EVGA Supernova G2 650W.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2005

Ja det blir nog inga problem. Om jag kör den på XP kopplar jag den nog direkt till min vanliga dator men.
Men hur gör jag för att köra datorn utan tangentbord, grafikkort och skärm?
Går det att få så att datorn startar upp helt och ge mig tillgång till alla filer från min andra dator när jag sätter på den. Jag måste ju också kunna administrera denna dator från den andra.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västra götaland
Registrerad
Jul 2012

I bios ställs in om datorn skall strunta i om mus/tangentbord är anslutna.
Ev bör grafikkortet sitta kvar för att den skall starta. Ett tips är att köra en NAS mjukvara på en usb sticka.

GA-Z97P-D3 | i5 4690K | 8Gb DDR3 | Gigabyte GF 760GTX | Samsung 850EVO 120Gb
Kylare: CPU: CM TX3 EVO3 | CPU: Arctic TwinTurbo II | PSU: Silver Power SP-S460FL (Passiv)
Lur: OnePlus 3T | NAS: Synology 211j + XPEnology Hemmabygge

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Tyskland
Registrerad
Dec 2008

Vad du än gör så kör INTE ZFS baserad lagring på sådan hårdvara. ZFS är det utan tvekan bästa filsystemet för NASar men den är ytterst känslig för minnesfel och bör INTE användas utan ECC RAM! Du kan förlora data på disken om minnesfelet påverkar checksummen den har i minnet för då tror den att data på disken är korrupt och tar bort den. Bryr du dig om din data så gör inte detta.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2005

Jag hade hoppats på att kunna köra Windows 8.1 och senare Windows 10, nu när det blir gratis att uppgradera. Men jag undrar fortfarande hur jag skall göra.
Eftersom jag inte vill ha någon skärm tycker jag inte jag vill ha ett grafikkort. Visserligen har ju ett men jag vill även hålla strömförbrukning nere så mycket det går.
Jag har en Intel Core2duo E8600 CPU http://ark.intel.com/sv/products/35605/Intel-Core2-Duo-Proces... men jag har även en Intel Pentium E2220 CPU http://ark.intel.com/sv/products/32430/Intel-Pentium-Processo.... Tanken var ju att använda E2220 men jag ser att bägge har samma TDP värde, 65 Watt så core2duo CPU:en kanske inte drar mer ström.