Hur? Styra servo utifrån dator. PPM och PWM

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borås
Registrerad
Jul 2014

Hur? Styra servo utifrån dator. PPM och PWM

Jag har nu fått en lite galen idé. Den går ut på att kyla datorer genom att bygga vattenkylning med radiatorerna i utblåset för mekanisk ventilation (före värmeväxlaren). Detta då för att värmeväxlaren ska kunna flytta in värmen och sprida den jämnt igenom huset om man vill ha den eller blåsa ut den om man inte vill det. Även kommer luften vara rumstempererad, ingen kondens på komponenter, och flyttas av ventilationens fläktar, inget extra fläktljud.

Men för att radiatorerna inte ska damma igen direkt så vill jag att det bara ska gå luft igenom dem när datorn (/en dator kopplad till dem) är på och de används till kylning. Eller, om jag vill använda det till flera datorer, att jag styr luftflödet genom temperaturen på vattnet (innan det kylts). Då är luftflödet precis det som krävs för den värme som bildas.

Det skulle kunna kopplas till ett centralt system som kyler alla datorer i ett hus (om de har en egen pump (de kanske behöver en hjälp-pump för att besegra trycket)). Inspirerad av https://www.youtube.com/watch?v=b8bLtg9J1Oc .

Den styrning jag har tänkt mig är ett vanligt servo som jag öppnar/stänger en luftkanal med/utan radiatorer (när den ena kanalen öppnass tängs den andra i proportion). Jag funderar på hur detta servo skulle kontrolleras. Det skulle få vara ett positions-servo (där varje frekvens motsvarar en position). Den direkta styrningen till det skulle vara en PPM signal. Jag har hört att sådana är mycket lika PWM signaler och undrar "Hur lika?" skulle jag kunna koppla servot till en fläktkontakt på moderkortet och köra? (antar nej) Vad krävs för att omvandla mellan dem? Kan man få en specifik position genom att ge servot likström åt en riktning?

All hjälp uppskattas. Även förklaringar till varför detta är en extremt dålig idé. (Skippa dock gärna saker som att det blir väldigt stationära datorer och att det kommer krävas mycket vatten för att fylla den resulterande loopen)

Protonmail: enkel krypterad mail gratis
KeePass: krypterad lösenordshantering för alla operativsystem
Tor: gratis VPN tunnel (inte helt säker men kringgår blockeringar)
Spybot Anti-Beacon: låser ner övervakning i windows 10

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borås
Registrerad
Okt 2002

Man kan styra ett servo med en PWM-signal.
En mikrokontroller har ofta inbyggd PWM generator.
En Arduino eller en AVR kan sköta detta. Eller en PIC om man hellre vill det.
Exempel på servostyrning http://eliaselectronics.com/atmega-servo-tutorial/

Nej du kan inte koppla moderkortets PWM direkt mot servot. Möjligen kan du ha PWM-signalen från moderkortet som insignal till mikrokontrollern som sedan styr servot med en annan PWM-signal som genereras av mikrokontrollern. Men jag tror det är bättre du reglerar på vattentemperaturen, det är ju ändå vattnet som ska kylas. Temperaturgivare för vattnet kopplar du då lämpligen till mikrokontrollern som styr servot och så har du hela reglersystemet i mikrokontrollern. Kräver en del programmering och en del elektronikbygge. Kör du Arduino finns ofta färdiga "Shields" med moduler man kan använda, exempelvis temperaturgivare, LCD-displayer med mera.

Nu börjar det även komma prylar för "internet of things".
Har själv köpt ett par ESP8266 moduler för ca 40 kr styck från Kina.
Dessa har inbyggd Wifi och inbyggd mikrokontroller. Har tyvärr inte hunnit börja leka med dem men de ligger hemma i hyllan.
Man kan bygga applikationer direkt i den där WiFI-modulen eller koppla den exempelvis till en Arduino som extern kommunikationsmodul. Med nätverksanslutningen över Wifi kan du sedan kommunicera med dator.
http://elektronikforumet.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=75642
http://www.gripner.se/?page_id=149

Men du kan ju också ansluta dig direkt med kabel till din dator. Arduino har USB-anslutning men det finns också Ethernet Shields och liknande. Kör du direkt mot en mikrokontroller såsom AVR så kan du köra med USB-TTL adapter. Kostar några tior på tradera/ebay.
Jag köpte denna: http://www.tradera.com/item/171011/205636724/usb-till-rs232-k...
Återstår att testa den dock. Tänkte ha den för att testa att kommunicera mellan datorn och ESP8266 modulen för att provköra den.

Verkar som ett roligt projekt.
För egen del brukar mina projekt stanna vid idéstadiet men sedan blir det liksom aldrig av att genomföra dem.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borås
Registrerad
Jul 2014

Kan erkänna att många av mina landar på samma nivå. Jag har till exempel ingen förhoppning om att ha mekanisk ventilation på 15 år eller något liknande.

Tack för hjäpen oavsett!

Protonmail: enkel krypterad mail gratis
KeePass: krypterad lösenordshantering för alla operativsystem
Tor: gratis VPN tunnel (inte helt säker men kringgår blockeringar)
Spybot Anti-Beacon: låser ner övervakning i windows 10