Permalänk
Medlem

X-Plane Tråden

Hej!
Nån som provat flyga eller flyger X-Plane?

Köpte det för några veckor sedan, plus några flygplan (flygplanen som följer med är inte vidare bra om man vill ha det mer realistiskt). Det som är bra med X-Plane är att det stödjer alla PC plattformar samt att det utvecklas (FSX så vitt jag vet utvecklas/uppdateras inte nå mer).

Dåså, då har man flygit en del, ATC:n och AI:n är riktigt dålig, så jag började tröttna lite grann, men då kom jag på att kanske man skulle köra online. Så jag skapade ett konto på IVAO (som kopplar ihop live ATC, FSX-piloter, X-Plane piloter, och, tror jag, Prepare3D piloter). Det tog ett tag att våga sig logga in, det är inte bara att sätta sig ned och oplanerat flyga, utan IVAO eftersträvar en sån realistisk känsla som möjligt, och man måste kunna minst grundreglerna och veta hur man pratar med ATC, vilket inte är så lätt. Har bara flygit en gång online, och det var otroligt nervöst, så nervöst att jag var nära att krascha två gånger. Det är svårt att höra och alla pratar så snabbt, jag beteer mig som en långsam snigel som svamlar med uhm, ähh, öhh, i jämförelse och får inte fram dom ord jag ska förtälja. Men jag tror att det kommer att bli riktigt kul när man väl kommer in "tjargongen" (hur stavar man det?) och lära sig lyssna och prata på rätt sätt.

Apropå det här med planeringen av en rutt, det krävs mer än vad man tror, och allt detta sker utanför X-Plane. Det är viktigt att inneha (om man flyger online) dokument som anger vilka procedurer som krävs för inflygningar och med vald utrustning (man får inte heller glömma bort taxi, vilket inte skall förknippas med taxibilar. Taxi innebär förlyttning och parkering på flygplatsen), och mycket beror ju om man på flyger visuellt (VFR) eller med instrument (IFR) och hur realistiskt man vill ha. Hur ska man navigera? Det finns olika sätt, via t.e.x. GPS/GNSS eller ren VOR/DME/NDB (fyrar som anger riktning och avstånd, eller bara avstånd eller riktning i förhållande till dig), eller rent visuellt, och till viss del instruktioner från ATC. T.e.x. en flygning mellan Landvetter och Arlanda med VOR navigering, så jag går jag in på luftfartsverkets hemsida och laddar ner dom lokala reglerna för flygplatserna (dessutom om jag ska flyga online kan det finnas lokala regler som gäller för IVAO). Så jag läser igenom dokumenten noga. Sen går jag in på en www.skyvector.com (oberoende av X-Plane) där jag planerar min rutt, där letar jag efter fyrar med frekvenser, så att jag kan navigera mig fram. Man får fram riktningar, avstånd och tid det tar att flyga. Fördelen med skyvector är om man flyger i USA får man direkt tillgång till dokumenten för flygplatserna och mer detaljerade flygkartor. I europa får man leta efter dokumenten själv. Sen gäller det att kontrollera om flygrummen och flygplatserna är kontrollerade eller inte, man måste veta vad ett luftrum innebär då det innefattar olika regler för IFR och VFR flygning om luftrummet är kontrollerat eller inte.

Ursäkta om jag babblar på, det blev ju lite mastigt. Självfallet börjar man inte med det ovanstående på en gång, först måste man lära sig hur ett flygplan fungerar och hur man flyger runt en flygplats. Vad menas t.e.x. med 'crosswind' eller 'left downwind', vad menas 'flight levels', 'transition levels', 'transition altitudes'? Det finns mycket att lära sig, och det är kul att försöka förstå sig på hur flygvärlden fungerar. Själv har jag många frågor att ställa, är fortfarande en absolut nybörjare.

Goa länkar:

LiveATC -- www.liveatc.net
Lyssna på kommunikationen live mellan piloter och ATC (Air Traffic Control). Rekommenderar att söka på högtrafikerade flygplatser i USA, t.e.x LAX som är Los Angeles. Efter det här vågar man inte flyga! Man kan också söka på LiveATC på youtube för att hitta lite roliga händelser.

En liten webbaserad ATC-simulator----
http://atc-sim.com/

Två entiuaster flyger en Boeing 737 med en mycket mer realistisk motsvarighet till IVAO som heter PilotEdge.
https://www.youtube.com/watch?v=hrjwvpgpnbI

Länk till IVAO online----
https://www.ivao.aero/

IVAO Sverige----
http://www.ivao.se/

Permalänk
Medlem

Jag köpte X-Plane 10 under julrean på Steam. Har inte kört extremt mycket, än, men det känns ändå som en lovande sim som har framtiden för sig. Standardplanen är, som du skriver, oftast rätt kassa (eller värre) men en handfull är ok med en vettig VC så det finns ändå en del att klicka på. Jag tycker att flygmodellen både är bättre och sämre än i FSX. Planet "känns" mer, det drar och kränger, man märker motorns vridmoment mm men samtidigt så är många plan rena raketerna är man tex ska lyfta.

Jag har tänkt köpa denna Saab-kärran när jag har lite mer tid över: http://www.x-aviation.com/catalog/take-command-saab-340a-p-10...
Hoppas att någon kommer med en bra 737ng snart med. Har sett att det finns en A320 med lite mer utvecklingstid bakom sig ute men jag vet inte hur bra den är.

Hela detta året har gått åt till att flytta till hus, skaffa bil mm så jag har inte varit uppe i luften allt för mycket. En ny stationär maskin är planerad med. När allt det är på plats ser jag fram mot att lämna marken igen.

Permalänk
Medlem

Kul att det finns någon som är relativt intresserad. Har redan införskaffat några flygplan, den första var Carenado B1900D, dock har jag relativt stora problem att ställa in HSI-nålarna och radiofrekvenserna. Införskaffade sen Beechcraft B58 av samma tillverkare som har samma problem. :S Så just nu är istället min favorit Boeing 727:an, med 737:an som följd (har dock ej lärt mig denna, men den är mycket lik 727:an). Har också provat 757:an, dock är den för mycket datoriserad för att det ska vara kul. 727:an är ett äventyr att flyga då vad som helst kan hända då motorerna lätt försvinner då man gör fel, dessutom kan man bara navigera via radio-fyrar om man inte installerar någon GPS som plugin, det gör ju allt så mycket mer roligare (utan GPS).

Permalänk
Medlem
Skrivet av Arghuleh:

Kul att det finns någon som är relativt intresserad. Har redan införskaffat några flygplan, den första var Carenado B1900D, dock har jag relativt stora problem att ställa in HSI-nålarna och radiofrekvenserna. Införskaffade sen Beechcraft B58 av samma tillverkare som har samma problem. :S Så just nu är istället min favorit Boeing 727:an, med 737:an som följd (har dock ej lärt mig denna, men den är mycket lik 727:an). Har också provat 757:an, dock är den för mycket datoriserad för att det ska vara kul. 727:an är ett äventyr att flyga då vad som helst kan hända då motorerna lätt försvinner då man gör fel, dessutom kan man bara navigera via radio-fyrar om man inte installerar någon GPS som plugin, det gör ju allt så mycket mer roligare (utan GPS).

Kanske kan vara läge att köpa radio-enheten från Saitek? De ska inte vara allt för svåra att gå igång till X-plane har jag för mig.

Det senaste har jag suttit mer i world editor än i X-plane i sig. Fanns inget bra addon för Göteborg City Airport så jag gav mig på att bygga ut den flygplatsen själv istället. Klippte ihop en bra kartbild från Google maps som jag importerade och matchade med den nuvarande layouten. Sedan så började jag snygga till taxi-vägar, sätta ut hus, placera belysning etc. Har kommit en bit på vägen nu men alla hus och terminaler som följer med som default är minst sagt undermåliga, de få som finns det vill säga. Hade jag velat bygga en amerikansk landsbyggdsflygplats så hade det inte varit några problem, men utöver det så verkar det vara dåligt med material. Får nog lära mig något enkelt 3d-program så att jag kan bygga egna modeller istället.

Permalänk
Medlem

Kul att du håller på med World Editor. Tänk på att satellitbildarna topografiskt inte helt stämmer överens, då bilderna troligtvis är tagna med en viss vinkel. Och sen tror jag inte att du behöver var alltför detaljerad, för mig räcker det gott och väl att det finns lite byggnader här och var så världen känns mer levande, dom behöver inte se exakt likadana ut som i verkligheten. Fördelen med att bara använda de resurser som följer med X-Plane är att man kan ladda upp sin flygplats till X-Planes airport scenery (http://gateway.x-plane.com), och som sedan efter godkännande kommer att skickas med i uppdateringar eller nya versioner av simulatorn. Hållit på och försökt leka lite med Borlänge, Sundsvall och Arvidsjaur då dessa är relativt enkla flygplatser att göra. Nackdelen med mig är att jag är alltför petnoga vilket försvårar en del.

Landvetter Airport finns att ladda ned från:
http://gateway.x-plane.com/scenery/page/ESGG
Dock vet jag inte hur detaljerad den är från verkligeten, och den använder bara resurser från X-Plane, så därför är den godkänd.

Angående Saitek:s radio-enhet så kommer jag att gå en annan väg. Är just nu i startgroparna att bygga min egen hårdvara. Har införskaffat några displayer, rotary encoders och toggle switchar samt 4 styckna Teensy enheter som förhoppningsvis kommer räcka gott och väl. Så det första jag kommer att göra är ju som sagt en radio-panel, och kommer fortsätta vidare på det. Och snart kommer jag att få tillgång till en någorlunda kvalitativ 3d-skrivare, så det blir intressant att se vad man får ut av detta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Arghuleh:

Kul att du håller på med World Editor. Tänk på att satellitbildarna topografiskt inte helt stämmer överens, då bilderna troligtvis är tagna med en viss vinkel. Och sen tror jag inte att du behöver var alltför detaljerad, för mig räcker det gott och väl att det finns lite byggnader här och var så världen känns mer levande, dom behöver inte se exakt likadana ut som i verkligheten. Fördelen med att bara använda de resurser som följer med X-Plane är att man kan ladda upp sin flygplats till X-Planes airport scenery (http://gateway.x-plane.com), och som sedan efter godkännande kommer att skickas med i uppdateringar eller nya versioner av simulatorn. Hållit på och försökt leka lite med Borlänge, Sundsvall och Arvidsjaur då dessa är relativt enkla flygplatser att göra. Nackdelen med mig är att jag är alltför petnoga vilket försvårar en del.

Landvetter Airport finns att ladda ned från:
http://gateway.x-plane.com/scenery/page/ESGG
Dock vet jag inte hur detaljerad den är från verkligeten, och den använder bara resurser från X-Plane, så därför är den godkänd.

Angående Saitek:s radio-enhet så kommer jag att gå en annan väg. Är just nu i startgroparna att bygga min egen hårdvara. Har införskaffat några displayer, rotary encoders och toggle switchar samt 4 styckna Teensy enheter som förhoppningsvis kommer räcka gott och väl. Så det första jag kommer att göra är ju som sagt en radio-panel, och kommer fortsätta vidare på det. Och snart kommer jag att få tillgång till en någorlunda kvalitativ 3d-skrivare, så det blir intressant att se vad man får ut av detta.

Kul att du gör egna paneler. Jag har använt mig av några Arduino och Link2Fs i FSX tidigare. Har mest varit test-byggen, har aldrig kommit så långt att jag gjort en fast installation med en panel. Känns som att panelen i sig är det svåra på ett sätt, i alla fall om man inte vill att det ska se ut som skräp.

Ingen annan som kör X-plane? Är ju lite liv i FSX-tråden då och då, borde väl finnas flera som använder sig av båda?

Permalänk
Medlem

Jo, X-Plane verkar ha kommit i skymundan, och det är många som går på niten och tror att FSX fortfarande utvecklas. Tråkigt, men i och med den här tråden hoppas jag fler får upp ögonen för denna underbara simulator.

I köptvångstankar hittade jag ett nytt flygplan som är helt underbart. Antonov 24, här får man verkligen lära sig att navigera på riktigt istället för dom alla andra datorstyrda GPS flygplanen.

Permalänk
Medlem

Hej folket nu har man köpt FSX och X-plane 10.
Svårflyget skulle jag säga, får ingen ordning på kontrollerna.

Hållet på o ändrat i kontrollerna, funderar på en ominstallation,
då borde väl all sån data återställas?

Jo just det styr med hjälp av tangentbord, några tips och råd hur jag får ordning på det hela?

Permalänk
Medlem

Hej Pe4r.
Helt enkelt får du nog införskaffa joystick, trottel och pedaler, och det är inte helt enkelt det heller. Om man ska använda tangentbord tror jag det är bara att ge upp.

Permalänk
Medlem

Ja tangentbordet är inget att ha. Jag körde det ett kort tag i FSX när jag började, lärde mig faktiskt att landa vissa plan med det och nu när jag har kört ett bra tag så kan jag få ner en del av dem när man följer en procedur (i bra väder) på rätt sätt. Skulle ändå säga att det inte ger någon vettig spelupplevelse. Har provat en gamepad med men det är ingen höjdare i längden heller.

Detta är en billig joystick som hängde med mig ett bra tag: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=486416
Inte superstabil i krigsspel eller om du flyger Redbull-tävlingar men annars så tycker jag att den är ok. Har många knappar, en ok switch för att se sig omkring och ett enkelt men fungerande gasreglage.
Det jag har sett som negativt med den var att "huvudet" har en på tok för stark blå LED som lyste på skärmen. Dock så var det lätt att skruva bort en plastbit och sätt lite svart eltape över den. Efter ett halvår så började den bli lite trög med, löste det genom att hämta lite glidmedel från nattduksbordet, det höll ett tag. Finns säkert bättre sätt att lösa det på. Tror att den kom med lite smörja runt kulan i botten, det torkar nog ut efter ett tag.

Finns en lite dyrare storebror med som kanske också kan vara värd att kolla på.

Permalänk
Medlem

Keyboard i FSX inga problem, men i X-plane får ja de inte ens o funka.
Kan ju komma i flygläge o varva upp motorn men planet går ju bara rakt fram.
Testat alla funktioner, ändrat om o.s.v.

Ne får köra FSX tills vidare. Inga tips?
Yokern rör sig inte ett dugg, testa med mus på en liten jet men det var för svårt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pe4r:

Keyboard i FSX inga problem, men i X-plane får ja de inte ens o funka.
Kan ju komma i flygläge o varva upp motorn men planet går ju bara rakt fram.
Testat alla funktioner, ändrat om o.s.v.

Ne får köra FSX tills vidare. Inga tips?
Yokern rör sig inte ett dugg, testa med mus på en liten jet men det var för svårt.

Jag har fått det att funka då jag testade demot för något år sedan så det ska nog inte vara några problem. Dock så skulle jag väl säga att om det är svårt att flyga med tangentbordet i FSX så kommer det vara nästintill omöjligt i XP10. Sätter du dig i en liten cessna kommer motorns vrid, vindar och liknande märkas betydligt mer då de olika plattformar använder olika sätt för att simulera planens fysik.

Skaffa dig en billig joystick istället

Permalänk
Medlem

Snart släpps ett nytt flygplan, Boeing 737 Classic;
http://ixeg.net/

Ser riktigt fram emot detta.

Permalänk
Medlem

Jag har flugit X-plane ett bra tag, men nu har jag haft uppehåll i något år. Försökte mig på online-flygning men det var en rätt ordentlig inlärningskurva, och så kunde jag inte få flygplanen att följa flight level i FMC riktigt som jag ville.

Rotate har släppt en MD-80 (http://rotatesim.com) som jag är riktigt sugen på att prova, så det kanske är dags att dra igång igen Annars tyckte jag den bästa flygmaskinen var 737 från http://eadt.eu

Permalänk
Medlem

Dock, om du har FlyJSim B732, eller ett annat fåtal flygplan, kan man flyga tillsammans i samma cockpit om man har köpt Smartcopilot: http://xsmart-plane.com/
Har flygit tillsammans med en norrman och det är riktigt kul.
En lista över flygplan som fungerar med smartcopilot: http://xsmart-plane.com/wiki/Downloads

Har precis införskaffat MD-80:an, verkar var ett smutt flygplan! Dock än så länge finns inget stöd för smartcopilot.