Referenskort versus tredjepart - vad är bäst?

Permalänk
Medlem

Referenskort versus tredjepart - vad är bäst?

Hej Alla,

Nu är jag en gröna-laget-noob, men misstänker att det är det samma i det röda laget.
Alltså, hur är det med referensbyggen och deras kylare? Jag har alltid utgått från att moderna grafikkort måste ha en tillhörande kylare med dito ev överklockning. Men det var ju (iaf delvis) fel..

Så nu börjar jag om. Vad tycker du som prestandamonster på grafiksidan?
1. Är en referenskylare att föredra, eller vill du ha någon annan, och i så fall varför just den?
2. Är referenskort att föredra så man kan klocka upp dom själv, eller gillar du färdigklockade, eller oklockade??
3. Verkar jag dum i hela huvudet, eller bara "lite" gåslever?

Tack och tack!

//HL

Permalänk
Medlem

Jag har ett stort och luftigt chassi så jag gillar öppna kylare mest, har nu Asus DC kylaren och har kört på Asus ett bra tag

Men om jag hade haft ett litet kompakt bygge hade jag nog satsat på en gpu med referensdesign då den blåser ut luften ur lådan. Radian fläkt (?) eller ngt heter dem på referensdesignkorten, suger luft från chassit och sedan ut ur lådan.

Själv tror jag inte att jag har kollat så mkt på om korten är färdigklockade eller inte, har mest gått på att kortet uppfyller mina skärmkrav med utgångar etc, valde just Asus Matrix Platinum för att det har stöd för 6 skärmar medans vanliga Asus R9 280X bara stödjer 4st.

Permalänk
Medlem

1) I ett litet trångt bygge, för att förhindra att processorn blir varm, alternativt vid 3-4 korts-lösningar, då 4 eftermarknadskylare lär grilla det översta kortet.
Själv ogillar jag referenskylare, då de nästan alltid kyler sämre och låter mer än eftermarknadskylarna. Dock är det skillnad på referenskylare och referenskylare. Radialfläkten som sitter på GTX 780, GTX 780 Ti, GTX Titan och GTX 980 är betydligt bättre och tystare än radialfläkten som sitter på t.ex. R9 290 och R9 290X.

I välventilerade chassin ser jag ingen poäng med referenskylare heller, och där brukar även 2korts-lösningar där båda korten har eftermarknadskylare funka bra.

2) Du kan klocka både referenskort och kort med eftermarknadskylare. Faktum är att de flesta korten med eftermarkadskylare både klockar bättre än referenskorten, och kommer med fabriks-överklock i grund.

3) Tycker det är bra att du frågar när du är osäker på svaren.