Problem med ljud över HDMI (Linux Mint Xfce, VLC)

Permalänk
Mattecoach

Problem med ljud över HDMI (Linux Mint Xfce, VLC)

Hej,

Bytte nyligen till Linux Mint 17.1 med Xfce. Från början hade jag problem med ljud och bild över HDMI, allt spelades upp för snabbt, oavsett källa Sökte runt och hittade en fix, nämligen att lägga till "i915.disable_power_well=0" som boot-parameter och problemet löste sig! Trodde jag...

Nu funkar ljudet överallt som det ska, utom i VLC. Där för jag en väldigt högt kulsprute-liknande ljud. Detta fortsätter hela tiden, ingen skillnad i ljudet alls. Andra mediaspelare spelar upp samma filer utan problem.
Någon som vet hur man fixar detta? Eller ska jag helt enkelt byta mediaspelare och vara nöjd?

Mvh

Permalänk
Medlem
Skrivet av PuMaH:

Hej,

Bytte nyligen till Linux Mint 17.1 med Xfce. Från början hade jag problem med ljud och bild över HDMI, allt spelades upp för snabbt, oavsett källa Sökte runt och hittade en fix, nämligen att lägga till "i915.disable_power_well=0" som boot-parameter och problemet löste sig! Trodde jag...

Nu funkar ljudet överallt som det ska, utom i VLC. Där för jag en väldigt högt kulsprute-liknande ljud. Detta fortsätter hela tiden, ingen skillnad i ljudet alls. Andra mediaspelare spelar upp samma filer utan problem.
Någon som vet hur man fixar detta? Eller ska jag helt enkelt byta mediaspelare och vara nöjd?

Mvh

Såg något liknande på G+ där hen fick tipset att installera pavucontrol.

Permalänk
Mattecoach
Skrivet av jkrx:

Såg något liknande på G+ där hen fick tipset att installera pavucontrol.

Tack, men det är installerat från början i Linux Mint.

Permalänk
Medlem
Skrivet av PuMaH:

Tack, men det är installerat från början i Linux Mint.

1. sudo apt-get remove --purge alsa-base pulseaudio indicator-sound
2. sudo apt-get install alsa-base pulseaudio indicator-sound
3. sudo alsa force-reload

Det var ett annat tips. Om inte det hjälper så får du nog börja posta lite loggar och skit annars är det inte lätt att felsöka.

Permalänk
Mattecoach
Skrivet av jkrx:

1. sudo apt-get remove --purge alsa-base pulseaudio indicator-sound
2. sudo apt-get install alsa-base pulseaudio indicator-sound
3. sudo alsa force-reload

Det var ett annat tips. Om inte det hjälper så får du nog börja posta lite loggar och skit annars är det inte lätt att felsöka.

Funkar tyvärr inte!
Postar gärna logg-filer, vilka är av intresse?

Permalänk
Medlem
Skrivet av PuMaH:

Funkar tyvärr inte!
Postar gärna logg-filer, vilka är av intresse?

bootloggen brukar vara av intresse. Du kan även checka om du får felmeddelande när du startat VLC i terminalen osv.

Med "journalctl -u foo" kan du visa loggar från olika verktyg.

Permalänk
Mattecoach
Skrivet av jkrx:

bootloggen brukar vara av intresse. Du kan även checka om du får felmeddelande när du startat VLC i terminalen osv.

Inga felmeddelanden i terminalen.

Här är boot.log:

* Starting Read required files in advance[ OK ] * Starting Mount filesystems on boot[ OK ] * Starting Fix-up sensitive /proc filesystem entries[ OK ] * Starting Populate /dev filesystem[ OK ] * Starting Populate and link to /run filesystem[ OK ] * Stopping Fix-up sensitive /proc filesystem entries[ OK ] * Stopping Populate /dev filesystem[ OK ] * Stopping Populate and link to /run filesystem[ OK ] * Stopping Track if upstart is running in a container[ OK ] * Starting Initialize or finalize resolvconf[ OK ] * Starting set console keymap[ OK ] * Starting Signal sysvinit that virtual filesystems are mounted[ OK ] * Starting Signal sysvinit that virtual filesystems are mounted[ OK ] * Starting Bridge udev events into upstart[ OK ] * Starting Signal sysvinit that remote filesystems are mounted[ OK ] * Starting device node and kernel event manager[ OK ] * Stopping set console keymap[ OK ] * Starting load modules from /etc/modules[ OK ] * Starting cold plug devices[ OK ] * Starting log initial device creation[ OK ] * Stopping load modules from /etc/modules[ OK ] * Starting Uncomplicated firewall[ OK ] * Starting configure network device security[ OK ] * Starting Signal sysvinit that the rootfs is mounted[ OK ] * Starting configure network device[ OK ] * Starting Clean /tmp directory[ OK ] * Starting configure network device security[ OK ] * Stopping Clean /tmp directory[ OK ] * Starting Mount network filesystems[ OK ] * Starting Signal sysvinit that local filesystems are mounted[ OK ] * Starting restore software rfkill state[ OK ] * Starting SMB/CIFS File Server[ OK ] * Stopping Mount filesystems on boot[ OK ] * Stopping restore software rfkill state[ OK ] * Starting Flush boot log to disk[ OK ] * Starting Failsafe Boot Delay[ OK ] * Starting flush early job output to logs[ OK ] * Starting Enabling additional executable binary formats[ OK ] * Stopping Flush boot log to disk[ OK ] * Stopping flush early job output to logs[ OK ] * Stopping Mount network filesystems[ OK ] * Stopping Failsafe Boot Delay[ OK ] * Starting D-Bus system message bus[ OK ] * Starting System V initialisation compatibility[ OK ] * Starting configure network device[ OK ] * VirtualBox Additions disabled, not in a Virtual Machine * Starting modem connection manager[ OK ] * Starting configure network device security[ OK ] * Starting SystemD login management service[ OK ] ModemManager[828]: <info> ModemManager (version 1.0.0) starting... * Setting sensors limits  [ OK ] * Starting system logging daemon[ OK ] * Starting bluetooth daemon[ OK ] * Starting network connection manager[ OK ] * Starting configure network device security[ OK ] * Starting mDNS/DNS-SD daemon[ OK ] * Starting configure network device[ OK ] * Starting SMB/CIFS File and Active Directory Server[ OK ] * Starting Reload cups, upon starting avahi-daemon to make sure remote queues are populated[ OK ] * Stopping Reload cups, upon starting avahi-daemon to make sure remote queues are populated[ OK ] * Starting Bridge file events into upstart[ OK ] * Starting Bridge socket events into upstart[ OK ] * Starting SMB/CIFS File and Active Directory Server[fail] * Stopping Read required files in advance[ OK ] * Setting up X socket directories...  [ OK ] * Stopping System V initialisation compatibility[ OK ] * Starting System V runlevel compatibility[ OK ] * Starting Restore Sound Card State[ OK ] * Starting save kernel messages[ OK ] * Starting NVIDIA PRIME Power Saving Mode[ OK ] * Starting configure network device security[ OK ] * Starting anac(h)ronistic cron[ OK ] * Starting regular background program processing daemon[ OK ] * Stopping NVIDIA PRIME Power Saving Mode[ OK ] * Stopping Restore Sound Card State[ OK ] * Stopping anac(h)ronistic cron[ OK ] * Loading cpufreq kernel modules...  [ OK ] * Starting CPU interrupts balancing daemon[ OK ] * Stopping save kernel messages[ OK ] * CPU0...  * CPU1... * Starting cups-browsed - Bonjour remote printer browsing daemon[ OK ] * Starting configure virtual network devices[ OK ]  * Stopping Restore Sound Card State[ OK ] * CPU2...  * CPU3...  * CPU4...  * CPU5...  * CPU6...  * Starting MDM Display Manager[ OK ] * Stopping Send an event to indicate plymouth is up[ OK ] * CPU7...  * CPUFreq Utilities: Setting ondemand CPUFreq governor...  [ OK ] * Starting ACPI daemon[ OK ] * speech-dispatcher disabled; edit /etc/default/speech-dispatcher * VirtualBox Additions disabled, not in a Virtual Machine saned disabled; edit /etc/default/saned

Dold text

Vet inte vad journalctl är, har inget sånt installerat. Behövs det? Kommando för att installera?

Permalänk
Medlem
Skrivet av PuMaH:

Inga felmeddelanden i terminalen.

Här är boot.log:

* Starting Read required files in advance[ OK ] * Starting Mount filesystems on boot[ OK ] * Starting Fix-up sensitive /proc filesystem entries[ OK ] * Starting Populate /dev filesystem[ OK ] * Starting Populate and link to /run filesystem[ OK ] * Stopping Fix-up sensitive /proc filesystem entries[ OK ] * Stopping Populate /dev filesystem[ OK ] * Stopping Populate and link to /run filesystem[ OK ] * Stopping Track if upstart is running in a container[ OK ] * Starting Initialize or finalize resolvconf[ OK ] * Starting set console keymap[ OK ] * Starting Signal sysvinit that virtual filesystems are mounted[ OK ] * Starting Signal sysvinit that virtual filesystems are mounted[ OK ] * Starting Bridge udev events into upstart[ OK ] * Starting Signal sysvinit that remote filesystems are mounted[ OK ] * Starting device node and kernel event manager[ OK ] * Stopping set console keymap[ OK ] * Starting load modules from /etc/modules[ OK ] * Starting cold plug devices[ OK ] * Starting log initial device creation[ OK ] * Stopping load modules from /etc/modules[ OK ] * Starting Uncomplicated firewall[ OK ] * Starting configure network device security[ OK ] * Starting Signal sysvinit that the rootfs is mounted[ OK ] * Starting configure network device[ OK ] * Starting Clean /tmp directory[ OK ] * Starting configure network device security[ OK ] * Stopping Clean /tmp directory[ OK ] * Starting Mount network filesystems[ OK ] * Starting Signal sysvinit that local filesystems are mounted[ OK ] * Starting restore software rfkill state[ OK ] * Starting SMB/CIFS File Server[ OK ] * Stopping Mount filesystems on boot[ OK ] * Stopping restore software rfkill state[ OK ] * Starting Flush boot log to disk[ OK ] * Starting Failsafe Boot Delay[ OK ] * Starting flush early job output to logs[ OK ] * Starting Enabling additional executable binary formats[ OK ] * Stopping Flush boot log to disk[ OK ] * Stopping flush early job output to logs[ OK ] * Stopping Mount network filesystems[ OK ] * Stopping Failsafe Boot Delay[ OK ] * Starting D-Bus system message bus[ OK ] * Starting System V initialisation compatibility[ OK ] * Starting configure network device[ OK ] * VirtualBox Additions disabled, not in a Virtual Machine * Starting modem connection manager[ OK ] * Starting configure network device security[ OK ] * Starting SystemD login management service[ OK ] ModemManager[828]: <info> ModemManager (version 1.0.0) starting... * Setting sensors limits  [ OK ] * Starting system logging daemon[ OK ] * Starting bluetooth daemon[ OK ] * Starting network connection manager[ OK ] * Starting configure network device security[ OK ] * Starting mDNS/DNS-SD daemon[ OK ] * Starting configure network device[ OK ] * Starting SMB/CIFS File and Active Directory Server[ OK ] * Starting Reload cups, upon starting avahi-daemon to make sure remote queues are populated[ OK ] * Stopping Reload cups, upon starting avahi-daemon to make sure remote queues are populated[ OK ] * Starting Bridge file events into upstart[ OK ] * Starting Bridge socket events into upstart[ OK ] * Starting SMB/CIFS File and Active Directory Server[fail] * Stopping Read required files in advance[ OK ] * Setting up X socket directories...  [ OK ] * Stopping System V initialisation compatibility[ OK ] * Starting System V runlevel compatibility[ OK ] * Starting Restore Sound Card State[ OK ] * Starting save kernel messages[ OK ] * Starting NVIDIA PRIME Power Saving Mode[ OK ] * Starting configure network device security[ OK ] * Starting anac(h)ronistic cron[ OK ] * Starting regular background program processing daemon[ OK ] * Stopping NVIDIA PRIME Power Saving Mode[ OK ] * Stopping Restore Sound Card State[ OK ] * Stopping anac(h)ronistic cron[ OK ] * Loading cpufreq kernel modules...  [ OK ] * Starting CPU interrupts balancing daemon[ OK ] * Stopping save kernel messages[ OK ] * CPU0...  * CPU1... * Starting cups-browsed - Bonjour remote printer browsing daemon[ OK ] * Starting configure virtual network devices[ OK ]  * Stopping Restore Sound Card State[ OK ] * CPU2...  * CPU3...  * CPU4...  * CPU5...  * CPU6...  * Starting MDM Display Manager[ OK ] * Stopping Send an event to indicate plymouth is up[ OK ] * CPU7...  * CPUFreq Utilities: Setting ondemand CPUFreq governor...  [ OK ] * Starting ACPI daemon[ OK ] * speech-dispatcher disabled; edit /etc/default/speech-dispatcher * VirtualBox Additions disabled, not in a Virtual Machine saned disabled; edit /etc/default/saned

Dold text

Vet inte vad journalctl är, har inget sånt installerat. Behövs det? Kommando för att installera?

Journalctl följer med systemd vilket jag trodde mint använde... Kommer tyvärr inte ihåg vilka loggar man ska utan systemd. haha.

Har du testat att från i mints forum? Där lär du ha bäst chans för ett svar.

Fast det låter ju iofs som att vlc är boven i dramat. Har du kollat så att rätt ljudkort är valt i inställningar osv?

Permalänk
Mattecoach
Skrivet av jkrx:

Journalctl följer med systemd vilket jag trodde mint använde... Kommer tyvärr inte ihåg vilka loggar man ska utan systemd. haha.

Har du testat att från i mints forum? Där lär du ha bäst chans för ett svar.

Fast det låter ju iofs som att vlc är boven i dramat. Har du kollat så att rätt ljudkort är valt i inställningar osv?

Har inte testat det än, tänkte fråga här först. Men jo, får gå dit om det inte kommer någon lösning här.

Ja, har testat att byta mellan olika inställningar i VLC, men blir ingen skillnad alls. Det var samma fel där som överallt annars innan (snabb uppspelning), förstår inte varför endast VLC är konstigt nu...

Permalänk
Skrivet av PuMaH:

Har inte testat det än, tänkte fråga här först. Men jo, får gå dit om det inte kommer någon lösning här.

Ja, har testat att byta mellan olika inställningar i VLC, men blir ingen skillnad alls. Det var samma fel där som överallt annars innan (snabb uppspelning), förstår inte varför endast VLC är konstigt nu...

Är det bara ljudet som går för snabbt i VLC?

Permalänk
Medlem
Skrivet av PuMaH:

Har inte testat det än, tänkte fråga här först. Men jo, får gå dit om det inte kommer någon lösning här.

Ja, har testat att byta mellan olika inställningar i VLC, men blir ingen skillnad alls. Det var samma fel där som överallt annars innan (snabb uppspelning), förstår inte varför endast VLC är konstigt nu...

Testa annars att ta bort .vlc mappen och gör en reinstall. Kan ju vara någon inställning någonstans som fuckat upp allt.

Permalänk
Mattecoach
Skrivet av Commander:

Är det bara ljudet som går för snabbt i VLC?

Jag gjorde ingen tidtagning, men tror att det var hela uppspelningen, märktes tydligast på ljudet då det blev högre. Detta är dock inte problemet längre, utan att det är fel ljud (kulspruteljudet).

Skrivet av jkrx:

Testa annars att ta bort .vlc mappen och gör en reinstall. Kan ju vara någon inställning någonstans som fuckat upp allt.

Är det /usr/share/vlc/ du menar? Testade att ta bort den, men märkte att programmet fortfarande hade kvar gamla inställningar, t.ex. "tidigare öppnade filer".

Permalänk
Medlem
Skrivet av PuMaH:

Jag gjorde ingen tidtagning, men tror att det var hela uppspelningen, märktes tydligast på ljudet då det blev högre. Detta är dock inte problemet längre, utan att det är fel ljud (kulspruteljudet).

Är det /usr/share/vlc/ du menar? Testade att ta bort den, men märkte att programmet fortfarande hade kvar gamla inställningar, t.ex. "tidigare öppnade filer".

Nej, förlåt. Hade ingen koll på att vlc sparar i .config. Ta bort ~/.config/vlc