Permalänk

Har jag brickat mitt moderkort?

Hej!

Jag läste runt lite på nätet varför jag inte kunde komma åt kontrollerna för min processor, och tydligen så hade jag hämtat en version av BIOS-firmware som var skapad för Ivy-Bridge när jag själv kör Sandy (2500k). Jag läste flera tips som var att flasha tillbaka versionen till 4.1 istället för 4.3 då denna hade hjälpt många andra användare.

Flashningen gjorde så att datorn startade om och nu så står datorn nu bara i en permanent loop. Jag får ingen bild till skärmen och fläktarna går igång på "vanlig" hastighet i 15 sekunder och sedan loopar tillbaka till lågvarv i 5 sekunder, och sen tillbaka till den normala hastigheten. Jag lät USB-minnet sitta kvar och hade igång datorn i detta läge i ca 1 timme då jag vet att man inte ska pilla för mycket vid en BIOS-ändring. Jag har moderkortet MSI P67A-GD55 och jag hämtade båda firmware-versionerna från MSI's hemsida.

Jag har återställt CMOS (både via knapp samt testat att plocka bort batteriet), testat att koppla ur alla hårddiskar och CD-spelare, testat med bara ett RAM-minne. Finns det något mer att testa innan jag börjar leta efter ett nytt moderkort? Nu i efterhand så förstår jag att jag bara skulle hålla händerna borta, speciellt när det handlar att gå tillbaka till en äldre version av BIOS, men innan jag köper ett nytt så vill jag i alla fall testa allt som kan tänkas lösa detta.

TLDR; Sitter på moderkortet P67A-GD55, försökte flasha om bios 4.3 -> 4.1, nu bootloopar datorn och jag får ingen bild till skärmen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av wedgruzet:

Hej!

Jag läste runt lite på nätet varför jag inte kunde komma åt kontrollerna för min processor, och tydligen så hade jag hämtat en version av BIOS-firmware som var skapad för Ivy-Bridge när jag själv kör Sandy (2500k). Jag läste flera tips som var att flasha tillbaka versionen till 4.1 istället för 4.3 då denna hade hjälpt många andra användare.

Flashningen gjorde så att datorn startade om och nu så står datorn nu bara i en permanent loop. Jag får ingen bild till skärmen och fläktarna går igång på "vanlig" hastighet i 15 sekunder och sedan loopar tillbaka till lågvarv i 5 sekunder, och sen tillbaka till den normala hastigheten. Jag lät USB-minnet sitta kvar och hade igång datorn i detta läge i ca 1 timme då jag vet att man inte ska pilla för mycket vid en BIOS-ändring. Jag har moderkortet MSI P67A-GD55 och jag hämtade båda firmware-versionerna från MSI's hemsida.

Jag har återställt CMOS (både via knapp samt testat att plocka bort batteriet), testat att koppla ur alla hårddiskar och CD-spelare, testat med bara ett RAM-minne. Finns det något mer att testa innan jag börjar leta efter ett nytt moderkort? Nu i efterhand så förstår jag att jag bara skulle hålla händerna borta, speciellt när det handlar att gå tillbaka till en äldre version av BIOS, men innan jag köper ett nytt så vill jag i alla fall testa allt som kan tänkas lösa detta.

TLDR; Sitter på moderkortet P67A-GD55, försökte flasha om bios 4.3 -> 4.1, nu bootloopar datorn och jag får ingen bild till skärmen.

Bara för att dubbelkolla, du bröt strömmen när du gjorde cmos? Och du är säker på att flashningen slutfördes?

Permalänk
Skrivet av Carlj:

Bara för att dubbelkolla, du bröt strömmen när du gjorde cmos? Och du är säker på att flashningen slutfördes?

Ingen ström när jag clearade CMOS, nej,

Flashning kanske var fel ord för mig att använda, filen var en vanlig .exe som man hämtade från MSI's hemsida och det stod som vanligt att datorn kunde starta om ett par gånger (som vanligt) efter att jag körde filen från Windows. Jag är osäker om flashningen/nedgraderingen gick igenom som den skulle.

Permalänk
Entusiast

Ouch. Uppdatering af firmware/UEFI bör inte ske från Windows. Det bör helst ske ifrån UEFI-menyn direkt, med uppdateringsfilen på en FAT32 formaterad USB-pinne.

Har ni tur, behöver ni bara en grundlig CMOS-nollställning:

Stäng av och plocka ur strömmen ur nätaggregatet. Låt stå några minuter så att kondensatorerna får ladda ur. Man vill inte ha någon spänning kvar på +5VSB-ledaren. Vill man vara extra säker, kopplar man ur den 24-poliga ATX-kabeln rån moderkortet.

Plocka ur klockbatteriet och lägg det åt sidan. Kortslut sedan batteriterminalerna i batterihållaren någon minut. Detta ser till att ladda ur eventuell kvarvarande spänning i andra kondensatorer på moderkortet. En del moderkort är designade så att de håller kvar minnet i flera sekunder efter att man plockat ur batteriet. Detta för att underlätta batteribyte utan att förlora inställningar/lösenord/datum/tid.

Låt datorn stå i nuvarande skick under några minuter "bara för att".

Plugga i batteriet igen, och anslut allt som kopplats ur. Återställ datorn till bruksbart skick. dubbelkolla att inget är kortslutet innan nätspänningen kopplas på igen. Håll alla tre tummarna och provkör.

Fungerar inte detta, kolla om moderkortet har en så kallad backup BIOS/UEFI (Dual BIOS, etc. ). Använd funktionen. Kolla i manualen om det behövs.

Permalänk
Skrivet av SysGhost:

Ouch. Uppdatering af firmware/UEFI bör inte ske från Windows. Det bör helst ske ifrån UEFI-menyn direkt, med uppdateringsfilen på en FAT32 formaterad USB-pinne.

Har ni tur, behöver ni bara en grundlig CMOS-nollställning:

Stäng av och plocka ur strömmen ur nätaggregatet. Låt stå några minuter så att kondensatorerna får ladda ur. Man vill inte ha någon spänning kvar på +5VSB-ledaren. Vill man vara extra säker, kopplar man ur den 24-poliga ATX-kabeln rån moderkortet.

Plocka ur klockbatteriet och lägg det åt sidan. Kortslut sedan batteriterminalerna i batterihållaren någon minut. Detta ser till att ladda ur eventuell kvarvarande spänning i andra kondensatorer på moderkortet. En del moderkort är designade så att de håller kvar minnet i flera sekunder efter att man plockat ur batteriet. Detta för att underlätta batteribyte utan att förlora inställningar/lösenord/datum/tid.

Låt datorn stå i nuvarande skick under några minuter "bara för att".

Plugga i batteriet igen, och anslut allt som kopplats ur. Återställ datorn till bruksbart skick. dubbelkolla att inget är kortslutet innan nätspänningen kopplas på igen. Håll alla tre tummarna och provkör.

Fungerar inte detta, kolla om moderkortet har en så kallad backup BIOS/UEFI (Dual BIOS, etc. ). Använd funktionen. Kolla i manualen om det behövs.

Testade, men det fungerade tyvärr inte och jag har inte någon Dual BIOS på mitt moderkort. Tack dock för ett väldigt bra och beskrivande svar, hoppas det hjälper någon annan som befinner sig i samma sits.

Någon som vet kostnaden för en RMA hos MSI? Har ingen garanti kvar på kortet då tiden gick ut för ca 6 månader sedan (fast den kanske inte skulle gälla om jag har fipplat med firmwares...).