Permalänk
Medlem

Min första direkta kontakt med *nix va på KTH, i dess datorsal med SUN Solarismaskiner. Windowssalen var alltid full så jag gick till solarisburkarna istället. De hade CDE som fönsterhanterare. Jag skulle ju bara skriva i openoffice så det spelade ingen roll. Men jag gillade dem.

Min riktiga *nix-resa började egentligen med en guide här på sweclockers om hur man skapar en hemmaserver med Ubuntu. Det va väl runt år 2010 nånting. Det va kul att skapa olika tjänster i den och sen tanka motsvarande appar i min androidtelefon, t.ex ftp, ssh, Transmission (torrents), etc. Säkerheten va nog obefintlig men det va min första server. Efter ett tag ville jag vidareutveckla den och fokusera lite mer på raid och dataintegritet. Så jag hittade en guide om freebsd och zfs (skriven av en här på swec) och har väl kört det i olika skepnader sen dess.

Men alla fördelar med *nix fick mig att börja testa det på desktop också. Det var även ett sätt att minska mitt datorspelande som länge tagit alltför mkt tid. Körde massa dualboot och meck på olika datorer tills jag för några år sen bytte till linux på desktopen helt. Har testat Ubuntu, Mint, Crunchbang, Archlinux, PC-Bsd, Elementary OS, några till mindre saker, innan jag till slut fastnade för Xubuntu. Jag pallar inte pilla så mkt med desktopen men har heller aldrig fastnat för unity. Nu går det också att spela på Ubuntu vilket görs ibland. Total spel-nedläggning funkar inte för mig, då det slutar med relapse och spel 24/7... XCOM2 va senast det hände.

Jag kan inte scripta eller så utan har nöjt mig med att försöka lära mig hur systemet fungerar och konfigurera det. Är nog därför jag fastnat för FreeBSD, det är mer konservativt än linux så jag behöver inte lära om massa saker vid varje ny version.

Skrivet av SysGhost:

Innan Linux var det OS/2 som gällde. Även privat. Min första riktiga kontakt med Linux var "Slackware" och "Best Linux" (Redhat-fork)
Men för en mer detaljerad historia om mig (Delvist om mitt Linux-användande), se länk: #14239877

Väldigt intressant läsning, tack för den
Intelligenta lärare, IT-admins och även rektorn, som istället för att tjafsa insåg potentialen. Tumme upp för dem, vilka de än var!

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Började som så många andra att testa lite nyfiket till och från under dom tidiga RedHat dagarna.
Men på den tiden så var det helt enkelt inte användbart för mig så som jag ville köra det.
Runt 2000 eller strax därefter så provade jag SuSe lite till och från. Körde några månader hit och dit, men på den tiden så spelade man mycket så efter några månader så var man alltid tillbaka i windows träsket. I samband med att Ubuntu släppte version 5.10 så byggde jag min första HTPC för delning av musik och film över nätverket. Då blev det just version 5.10 som åkte in och sedan dess har det alltid funnits någon dator i hemmet med någon version eller variant av Ubuntu.

För tillfället så är det Xubuntu på HTPC:n och Ubuntu Gnome på huvudburken där jag både spelar, redigerar bild och film, surfar streamar e.t.c utan några som helst hinder eller svårigheter.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Började -98 med Slackware, hade även en RedHat skiva eftersom min morbror körde det och vi delade intresse i det här med att pilla med datorer. Det var mest Slackware som gällde, testade även friskt med
diverse BSD varianter men fastnade aldrig för någon av dom. Runt -02 så kom Gentoo och eftersom portage blev en liten game-changer så testade jag givetvis även denna distro. Men allt kompilerande på en stackars P2@266Mhz / 64mb RAM som var min labb-burk blev för mycket och jag fortsatte aldrig med Gentoo. Över tid så har jag testat de flesta distributionerna men oftast så använder jag Slackware om jag ska kicka igång en server av något slag, men tiden har även gjort mig lite lat och med familj så har man mindre tid till datandet så exempelvis Ubiquiti managern kör jag på debian eftersom det verkar vara deras goto-dist, istället för att fippla in det i Slackware så kör jag hellre "apt-get update ; apt-get upgrade" för att uppdatera managern.

När jag körde HTPC så var även det Slackware väldigt länge, men efter ett tag så hoppade jag in på Ubuntu spåret där men det var ubuntu server + dom saker jag behövde. Numer har jag en Nvidia Shield TV/Console som tagit över och så kör jag Plex, på Slackware såklart. Main desktop är dock Windows eftersom frugan behöver SPCS och lite andra saker som inte funkar i Linux, på våran laptop är det OpenBSD med Gnome 3 som snurrar.

Visa signatur

Cisco - Linux - VMWare
-- Citera mig om ni vill få återkoppling --

Permalänk
Avstängd

Började använda Linux för 4-5 år sedan, efter typ 15 år med windows. Har kvar en gammal laptop med windows men använder den nästan aldrig. Linux känns säkrare och har de program jag behöver. Brukar byta distros ibland men just nu kör jag Mint Xfce på min stationära och Korora Xfce på min nya laptop.

Permalänk
Medlem

Testade BeOS på 90-talet nångång, 98-99, men blev inte nå värsta klok på det,
sen medföljde Red Hat 6.2 någon datortidning runt 2000, testade även detta, gick väl hjälpligt,
men Windows installerades väl tillbaka efter några dagar skulle jag tro..
Tror det dröjde till 2003 och någon Debian-release för att jag skulle byta helt..

Testade även FreeBSD under ett tag där..

Visa signatur

Linux: because a PC is a terrible thing to waste.

Permalänk
Medlem

Jag började med ubuntu 6-7 kring 2008, men sen dess har jag kört mint, sabayon, försökt mig på sourcemage linux, gentoo och just nu archlinux.
Mest imponerad är jag av arch och sabayon även om sabayon i princip är gentoo med förkompilerade program.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

No man is free who is not master of himself

Permalänk

Började med Slackware nån gång runt 96, mycket supportsamtal till polaren som hade mer erfarenhet än mig. Körde slack under ganska många år och på högskolan blev det en del unix.
Men idag körs enbart W10, bortsett från min HTPC som kör OpenElec, men det räknas väl knappt

Visa signatur

"?"

Permalänk
Medlem

Höll på med open tibia servrar i Ubuntu. Tyckte OSet var sjukt nice. Installerade CentOS på min server och blev störtkär. Kör nu Mint som primärt os på min laptop och kommer ALDRIG mera gå tillbaks till Windows.
Windows har jag dock på min stationära då jag behöver det för att spela ArmA bland annat med polarna. (Native linux klienten kan inte spela på servrar avsedda för windows klienten)

Visa signatur

Ryzen 1700 @3,8Ghz 1,342V | Corsair Vengeance LPX 2x8Gb (CMK16GX4M2B3000C15) | Asus Prime x370 Pro | KFA2 GTX 1080 Ti