Permalänk

Val av GPU?

Hej!

Jag har sen 2008 haft en dator som har väl tjänat sitt syfte... fram tills nu.

Jag håller på att gneta ihop en ny dator och jag har märkt att en av de svåraste valen idag är helt klart att välja rätt GPU.

Eftersom GTA V nyligen lanserats för PC så ser jag det som ett bra riktmärke att gå efter vad gäller GPU prestanda.
Jag har tänkt lägga mig någonstans mellan 2000 till 4000 för ett grafikkort och med 4GB minne.

Någon som har beprövad erfarenhet av ett i dagsläget färskt grafikkort som kan leva upp till GTA V standarden på något högre grafikinställningar så är jag tacksam för rekommendationer. Jag är även lite kräsen med att det ska vara dubbel eller trippel 80mm fläkts kylning på kortet.

Permalänk
Frilansskribent

Vill du har ett Nvidia kort så är det GTX 970 som gäller, Föredrar du AMD så är det R9 290 eller R290X.

Alla kort har 4GB minne (I princip, Tror du är medveten om GTX 970 och dess minneskonfiguration, Det är dock inget du behöver bry dig om)

Generellt sett så är R9 290X det starkaste kortet, Framförallt i högre upplösningar (1440p+), GTX 970 ligger strax bakom och R9 290 ligger på samma nivå eller några få procent under GTX 970.

Värt att nämna är att Radeon korten har betydligt högre energiförbrukning och klockar oftast inte lika bra som GTX 970, I just GTA V presterar GTX 970 bäst av dessa 3 kort.

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

Sapphire 290 för 2699kr är nog mest kort för pengarna idag. Som nämnts presterar det i princip som ett 970 men är betydligt billigare och lider inte av den speciella minneskonfigurationen som 970 har. Finns även billigare 290 för 2500kr på netonnet men det är asus kort o deras kylare är inte så bra.
Sapphire anses vara det bästa 290 kortet.
https://www.komplett.se/sapphire-radeon-tri-x-r9-290-4gb-oc/8...

Här ser du hur korten presterar i förhållande till varandra:

Dold text

Tänk på att vad ett kort presterar i ett enskilt spel inte säger så mycket då prestandan i enskilda spel ändras med bättre optimerade patchar etc. Och att jämföra prestanda i det allra nyaste spelet är det sämsta då varken spelet eller drivrutiner är fullt optimerade än.
Sweclockers prestandaindex är ett medel från 10 olika spel tror jag det var och visar bättre overall hur korten presterar.

Permalänk

Jag kan hålla med om att det kan verka något naivt att bara gå efter det senaste toppkrävande spelet, och det ligger givetvis nåt i det att allt nödvändigtvis inte är optimerat genom patchar etc.

Tack för eran feedback, den har gjort mitt val något enklare 10/10

Permalänk

https://www.komplett.se/sapphire-radeon-tri-x-r9-290-4gb-oc/8...

Detta får det bli, har från flera källor fått tummen upp på detta för prisvärt och prestandamässigt i god dager