Permalänk
Medlem

Datorn dör efter ½ sekund vid boot

Hejsan!
Införskaffade mig precis ett nytt R9 290x 4GB i hopp om att kunna öka mina siffror i burken en aning, installationen gick felfritt där datorn samtidigt fick sig en dusch av tryckluft på burk.
Datorn startade direkt vid bytet och flöt på under 1½ CS:GO match tills den helt plötsligt dog framför ögonen på mig. Efter det så öppnade jag upp burken och kände direkt att det var väldigt varmt, jag kände på PSU och brände mig nästintill.
Jag avvaktade i 15 minuter och startade sedan datorn igen, den drog då igång igen utan problem.. Men jag valde att stänga av datorn då jag antog att problemet bara låg på standby.

Det visar sig då att en stor dammtuss hade samlat sig och låst fläkten i nätagget under min ombyggnation. Dammet blåstes bort, och datorn kopplades in igen.
Men nu till problemet: Datorn dör efter ½ sekund efter att jag klickar på powerknappen, fläktarna hinner att snurra denna halvsekund, och sedan dör datorn. Jag tänker att det kan vara PSU'n som tyvärr sagt sitt, men det känns ändå underligt då lamporna i moderkortet fortfarande lyser(Nej, det är inte kondensatorerna då lamporna aldrig slutar lysa).

Zalman ZM850-HP 850W
Intel® Core™ i5-2500K Processor, Socket-LGA1155, Quad Core, 3.3Ghz, 6MB, 95W, Boxed w/fan
ASUS P8Z68-V PRO/GEN3, Socket-1155, ATX, Z68, DDR3, 3xPCIe(3.0)x16, CFX&SLI, SATA 6Gb/s,USB3.0,FW, VGA,DVI,HDMI, EFI
4x Kingston DDR3 HyperX 1600MHz 4GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av kAKANftw:

Hejsan!
Införskaffade mig precis ett nytt R9 290x 4GB i hopp om att kunna öka mina siffror i burken en aning, installationen gick felfritt där datorn samtidigt fick sig en dusch av tryckluft på burk.
Datorn startade direkt vid bytet och flöt på under 1½ CS:GO match tills den helt plötsligt dog framför ögonen på mig. Efter det så öppnade jag upp burken och kände direkt att det var väldigt varmt, jag kände på PSU och brände mig nästintill.
Jag avvaktade i 15 minuter och startade sedan datorn igen, den drog då igång igen utan problem.. Men jag valde att stänga av datorn då jag antog att problemet bara låg på standby.

Det visar sig då att en stor dammtuss hade samlat sig och låst fläkten i nätagget under min ombyggnation. Dammet blåstes bort, och datorn kopplades in igen.
Men nu till problemet: Datorn dör efter ½ sekund efter att jag klickar på powerknappen, fläktarna hinner att snurra denna halvsekund, och sedan dör datorn. Jag tänker att det kan vara PSU'n som tyvärr sagt sitt, men det känns ändå underligt då lamporna i moderkortet fortfarande lyser(Nej, det är inte kondensatorerna då lamporna aldrig slutar lysa).

Zalman ZM850-HP 850W
Intel® Core™ i5-2500K Processor, Socket-LGA1155, Quad Core, 3.3Ghz, 6MB, 95W, Boxed w/fan
ASUS P8Z68-V PRO/GEN3, Socket-1155, ATX, Z68, DDR3, 3xPCIe(3.0)x16, CFX&SLI, SATA 6Gb/s,USB3.0,FW, VGA,DVI,HDMI, EFI
4x Kingston DDR3 HyperX 1600MHz 4GB

du skriver ju att misstankarna faller på nätagget, men vilket nätagg har du ?
ett nätagg levererar 3,3V 5V 12V om någon av dessa är fel på så stänger moderkortet av datorn. ett nätagg behöver inte "dö" helt det kan fortfarande antingen ge helt fel värden eller att den bara orkar med ex: 50Watt.

Permalänk
Medlem

Det står kanske lite otydligt, nätagget är ett Zalman ZM850-HP 850W som ska vara +80 Silver enligt Google.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kAKANftw:

Det står kanske lite otydligt, nätagget är ett Zalman ZM850-HP 850W som ska vara +80 Silver enligt Google.

okej ser det nu.. men till saken ett nätagg kan fortfarande ge ström även fast det är defekt eller håller på att dö.
har du möjlighet testa något annat. sen kan du ta bort allt som inte är nödvändigt för att datorn ska starta.

ta bort grafikkort, koppla bort alla hdd/ssd även den med Windows, några andra kort ?
har du original kylaren till processorn eller någon vattenkylning ?

Permalänk
Medlem

Troligtvis nät agget utifrån det du förklara, särskilt med damm tuss och att fläkten inte snurrande. Jag hade exakt samma symptom på mina gamla Core2Duo dator för en massa år sedan och då var det nät agget som det var fel på.

Som Grönahunden säger så skickar det säkert ut fel volt och att moderkortet stänger av datorn under post testet för att skydda alla andra komponenter i datorn.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kAKANftw:

Det står kanske lite otydligt, nätagget är ett Zalman ZM850-HP 850W som ska vara +80 Silver enligt Google.

Enligt denna http://www.realhardtechx.com/index_archivos/Page1530.htm
så har det nätagget minst 4 rails vilket betyder att man kan felbelasta nätagget om man kopplar allt på en rail, väldigt dumt faktiskt, så det kan vara så att det nya kortet helt enkelt belastade det för hårt och grillade nätagget för dig pga felbelastning.

Permalänk
Hedersmedlem

Enhance som verkar ha gjort detta agget är bra (annars har Zalman en hel del stolpskott), men som sagt är det multirail (4st på drygt 20A var) och en rail orkar troligen inte med enbart grafikkortet (250W+) och oftast finns det mer på samma rail som drar. Läs på vilka rail som ligger på vilka kontakter och balansera om kopplingen. Har inte agget fått sig en kyss och allt annat är rätt kopplat ska bör det fungera sedan.

Är bara HP-varianten av agget och inte plus så är det ett gammalt agg från 2008 med Teapo-kondingar och inte 80+ silver, så det kan mycket väl vara på upphällningen.

Permalänk
Medlem

Problemet löst, ett nytt nätagg införskaffat men inte blev det nån skillnad.. Nejnej, det visade sig att det finns en liten sketen IC krets som fått sig en smäll vid grafikkortsbytet, och därmed lossnat lite halft.