Nybyggd dator startar inte efter att ha stängt av sig

Permalänk
Medlem

Nybyggd dator startar inte efter att ha stängt av sig

Utan att gå in på dator specs så undrar jag vad som kan vara boven i min nybyggda dator. Problemet är att när den troligtvis överhettar (håller på med felsökning avseende vilken del) så vägrar den starta upp, nu senast tog det 3 dagar. Datorn dör under längre hård belastning så det klassiska överhettningssymptomet men den startar inte upp när den är "sval". Av någon mystisk anledning startade den upp idag. Googlat massvis på detta, provat resets (hålla in powerknapp 30+ sek osv). Denna gång hade jag ingen strömsladd inkopplad i datorn på 24h+ om det kan ha med saken att göra (har haft sladden utdragen i massvis med timmar tidigare gånger utan att få det att fungera)?

Kan ju vara någon defekt del, sannolikt mobo.. Men men, om någon har haft liknande symptom vore det intressant att felsöka/undersöka. Har byggt massvis med dator och kunnat lösa alla andra tidigare fel genom googling men det här känns annorlunda.

Tacksam för svar!

/Karl

§3.1
Permalänk
Medlem
Skrivet av Caezar:

Utan att gå in på dator specs så undrar jag vad som kan vara boven i min nybyggda dator. Problemet är att när den troligtvis överhettar (håller på med felsökning avseende vilken del) så vägrar den starta upp, nu senast tog det 3 dagar. Datorn dör under längre hård belastning så det klassiska överhettningssymptomet men den startar inte upp när den är "sval". Av någon mystisk anledning startade den upp idag. Googlat massvis på detta, provat resets (hålla in powerknapp 30+ sek osv). Denna gång hade jag ingen strömsladd inkopplad i datorn på 24h+ om det kan ha med saken att göra (har haft sladden utdragen i massvis med timmar tidigare gånger utan att få det att fungera)?

Kan ju vara någon defekt del, sannolikt mobo.. Men men, om någon har haft liknande symptom vore det intressant att felsöka/undersöka. Har byggt massvis med dator och kunnat lösa alla andra tidigare fel genom googling men det här känns annorlunda.

Tacksam för svar!

/Karl

Det kan inte vara så att ditt nätaggregat är är precis på gränsen för vad den klarar av och när du pressar den så ger den upp?

Permalänk
Medlem

Hade tidigare inte problem att datorn låste sig men blev datorn strömlös så ville den inte starta. Ibland starta det direkt ibland efter några timmar tillslut inte alls.
Efter ett nätaggsbyte så fungerade det sen utan problem så förutom dina värmeproblem kanske du även har ett nätagg som inte är riktigt 100

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Ingen överhettning tar tre dagar för att kallna !
Möjligen glappkontakt i strömförsörjningen som påverkas av värme.

Trixandet med att hålla power knappen intryckt länge gör ingen nytta.
Enda anledning är att tömma nätaggregat och moderkort på ström (med sladden urdragen !)
vilket tar två röda sekunder...

Minimera systemet genom att bland annat dra ur interna och externa USB anslutningar.
Kontrollera att alla skaddar och kort sitter ordentligt nedtryckta.

Permalänk
Medlem

Jag inser att jag formulerade mig lite fel angående vad jag menade med startar upp (sry). Datorn är inte helt död när jag försöker starta den, utan den startar upp, dvs powerknappen lyser och man hör hur hårddiskarna laddar. Inga fläktar går igång dock (cpu, chassi) och ingen signal till skärmen.

Nätaggregatet är nyköpt och det finns en bred marginal så jag misstänker inte det. Dock är jag medveten om att nya prylar krånglar första månaden eller aldrig :).

Tack för svaren iaf

Permalänk
Forumledare

*rubrik redigerad i enlighet med §3.1*

Tänk på att bra rubriker ofta ger bättre svar

Vad är det för delar du har köpt?

Har du möjlighet att ta ett foto på hur allt sitter kopplat inuti datorn och posta här?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Caezar:

Jag inser att jag formulerade mig lite fel angående vad jag menade med startar upp (sry). Datorn är inte helt död när jag försöker starta den, utan den startar upp, dvs powerknappen lyser och man hör hur hårddiskarna laddar. Inga fläktar går igång dock (cpu, chassi) och ingen signal till skärmen.

Nätaggregatet är nyköpt och det finns en bred marginal så jag misstänker inte det. Dock är jag medveten om att nya prylar krånglar första månaden eller aldrig :).

Tack för svaren iaf

Om du har rum i chassit prova flytta grafikkortet till en annan PCI plats eller prova helt utan om du har den möjligheten.
Prova med bara en ram-sticka och i olika dimm-slots då också

Kan vara bra och veta också vad du har för delar i datorn då man får ett bättre hum om vad som felet kan vara

Permalänk
Medlem
Skrivet av Caezar:

Jag inser att jag formulerade mig lite fel angående vad jag menade med startar upp (sry). Datorn är inte helt död när jag försöker starta den, utan den startar upp, dvs powerknappen lyser och man hör hur hårddiskarna laddar. Inga fläktar går igång dock (cpu, chassi) och ingen signal till skärmen.

Nätaggregatet är nyköpt och det finns en bred marginal så jag misstänker inte det. Dock är jag medveten om att nya prylar krånglar första månaden eller aldrig :).

Tack för svaren iaf

Det du beskriver tyder på att processorn inte startar... = nätaggregatet eller mindre troligt moderkortet.
BIOS testerna körs aldrig om processorn inte får sin ATX12V strömanslutning.

Du använder väl 8-pin (eller 4-pin) kontakten som sitter fast inkopplad i nätaggregatet !? (OBS ingen modular kontakt !)

Permalänk
Medlem

Får prova de olika alternativen nästa gång datorn överhettar (samt också se vart det hänger sig), om alla temperaturer är ok så antar jag att det är nätaggregatet.

Specs:

Chassi: Raijintek Metis Svart Fönstersida mITX - http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2796439
Cpu: Intel Pentium G3258 3,2GHz Socket 1150 Box - http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2681878
Minne: BallistixSport 8GB 1600MHz - http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1527003
Moderkort: ASRock B85M-ITX - http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1864081
PSU: Corsair CX 600M - http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1563421
Grafikkort: MSI GeForce GTX 750 Ti OC HDMI 2GB - http://www.prisjakt.nu/produkt.php?pu=2511313
Hdd1: PNY Optima SSD 120GB SATA 6G - http://www.prisjakt.nu/produkt.php?pu=2511313
Hdd2: Gammal 3,5"

Bild genom "fönstret" på chassist - kör utan fönster för tillfället och antagligen permanent. Lite ont om plats för grafikkortets fläkt men det är å andra sidan inget kort som ska gå varmt enl allt jag läst om det. PSU, CPU etc har bra flöde.
https://drive.google.com/file/d/0B0Dvpc6Hbl9mSU91VE5FQTJOdm8/...

Processorn kör utan överklockning. Kan inte byta plats på så mycket pga MITX.

Lurigt det här

/Karl

Permalänk
Medlem
Skrivet av Caezar:

Får prova de olika alternativen nästa gång datorn överhettar (samt också se vart det hänger sig), om alla temperaturer är ok så antar jag att det är nätaggregatet.

Specs:

Chassi: Raijintek Metis Svart Fönstersida mITX - http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2796439
Cpu: Intel Pentium G3258 3,2GHz Socket 1150 Box - http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2681878
Minne: BallistixSport 8GB 1600MHz - http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1527003
Moderkort: ASRock B85M-ITX - http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1864081
PSU: Corsair CX 600M - http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1563421
Grafikkort: MSI GeForce GTX 750 Ti OC HDMI 2GB - http://www.prisjakt.nu/produkt.php?pu=2511313
Hdd1: PNY Optima SSD 120GB SATA 6G - http://www.prisjakt.nu/produkt.php?pu=2511313
Hdd2: Gammal 3,5"

Bild genom "fönstret" på chassist - kör utan fönster för tillfället och antagligen permanent. Lite ont om plats för grafikkortets fläkt men det är å andra sidan inget kort som ska gå varmt enl allt jag läst om det. PSU, CPU etc har bra flöde.
https://drive.google.com/file/d/0B0Dvpc6Hbl9mSU91VE5FQTJOdm8/...

Processorn kör utan överklockning. Kan inte byta plats på så mycket pga MITX.

Lurigt det här

/Karl

Får hoppas du blir av med problmet. CX är inga trevliga agg, men hoppas det inte är felorsaken. Försök utesluta allt annat först.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Broken-arrow:

Får hoppas du blir av med problmet. CX är inga trevliga agg, men hoppas det inte är felorsaken. Försök utesluta allt annat först.

Tack, får google det agget och kända problem, läste inget dåligt om det när jag köpte det dock. Dator har fungerat bra sedan senaste gången den hängde sig några dagar, sitter och monitorerar alla olika temperaturer och inget sticker ut, av just den anledningen så lutar sannolikheten gentemot PSUn.. Återkommer och tack för hjälpen :).

Permalänk
Medlem

Råkade ur för precis samma fenomen som du.
Hylsorna i modular kontakten på nätagget hade farit ut en bit, var bara att trycka in igen.
Kontakterna hade hakat i spärrarna som dom skulle till gpu sladdarna, men när jag
snyggade till kabeldragningen så åkte hylsorna ut, tillräckligt för att driva å starta som det skall.
Men vid belastning gav dom upp, tog en stund innan jag hittade felet..

Permalänk
Medlem

@SSRaven2: Hoppas det är så lätt, datorn har fungerat bra hittills. Tack för svaret!