Ny dator startar ej, spänningen går till och från.

Permalänk
Medlem

Ny dator startar ej, spänningen går till och från.

Godkväll, kort historia:
Jag dömde ut min chefs arbetsdator i början av veckan.
Spänningen gick till och från i en loop. Fläktarna spann upp i 1 sekund, slog av och sedan fortsatte den processen i (stort sett) all oändlighet.
Jag provade med andra nätagg etc, gick igenom den gamla vanliga felsökningsproceduren och konstaterade att det antingen var fel på moderkortet eller processorn.
Nu var det ett s775/Q6600-system så det var bara att köpa nya grejer och nu är bekymret att det är samma problem med de nya komponenterna.

Det enda jag behöll till det nya systemet var grafikkortet och chassit (19" rack). Med andra ord de enda gemensamma nämnarna.
Om nu grafikkortet är kasst så har jag aldrig varit med om att det knäckt ett moderkort. Chassit har ett eget (även separat matat) kretskort för knapparna/lamporna i fronten så det är nästa misstänka punkt. Tycker dock inte att det verkar så sannolikt.
Kan tillägga att Dustin skickade något begagnat exemplar av moderkortet. Sönderskuren antistatpåse och inget skydd för processorsockeln.
Jag gjorde en okulärbesiktning av pinnarna innan jag började montera något men kunde inte upptäcka några skavanker. Men skicket på moderkortet kan helt klart ifrågasättas.

Har för närvarande systemet liggandes utanför chassit och då endast med processor, moderkort och ram. Problemet kvarstår.
Det enda jag än så länge inte har gjort är att plocka ur processorn igen...
Några idéer?

Processor: Intel Core i5 4690k
Processorkylare: Arctic Freezer i11
Moderkort: Gigabyte GA-Z87X-D3H
Minne: 2 x 4 GB Corsair Vengeance LP DDR3 1600 MHz 1,5 V
Lagring/media: Ej relevant, har inte varit inkopplat.
Nätaggregat: Fractal Design Edison 550 W
Grafikkort: Kommer ej ihåg, inte särskilt relevant.

Permalänk
Medlem

Inget sockelskydd? Fan vad oproffsigt.

Det funkar alltså inte om du kör på den integrerade grafiken, med bara CPU, moderkort och RAM?

Permalänk
Medlem
Skrivet av lorgix:

Inget sockelskydd? Fan vad oproffsigt.

Det funkar alltså inte om du kör på den integrerade grafiken, med bara CPU, moderkort och RAM?

Nej, inget skydd.
Citerar mig själv: "Har för närvarande systemet liggandes utanför chassit och då endast med processor, moderkort och ram. Problemet kvarstår".
Får ingen bild men det kvittar, behöver ingen skärm i detta läget. Nätagget skall ligga och mata konstant oavsett.
Datorn bootar alltså aldrig riktigt utan spänningen slår av efter ca 1 sekund sen försöker den starta igen med samma resultat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Barak:

Nej, inget skydd.
Citerar mig själv: "Har för närvarande systemet liggandes utanför chassit och då endast med processor, moderkort och ram. Problemet kvarstår".
Får ingen bild men det kvittar, behöver ingen skärm i detta läget. Nätagget skall ligga och mata konstant oavsett.
Datorn bootar alltså aldrig riktigt utan spänningen slår av efter ca 1 sekund sen försöker den starta igen med samma resultat.

Jag ville vara säker på att jag förstått dig rätt.
Är du säker på att BIOS har stöd för den CPUn?

Permalänk
Medlem
Skrivet av lorgix:

Jag ville vara säker på att jag förstått dig rätt.
Är du säker på att BIOS har stöd för den CPUn?

Nej det kan jag inte vara säker på.
Det står på moderkortets översikt (nätet och kartong) att det har stöd för fjärde generationens intelprocessorer. Dock endast från bios v.F8 om man kollar i listorna på nätet.
Men då hängrövarna på Gigabyte inte orkar sätta en klisterlapp på kartongen som säger vilket BIOS moderkortet skeppas med så har jag ingen aning om vilken version kortet har.
Deras support borde kunna kolla upp detta med serienumret men vill jag skapa ett ärende på deras support så är biosversionen en obligatorisk uppgift. Lite moment 22, idioter.

Version F8 kom 2014-01-24 men Dustin kan ju haft detta exet som en riktig hyllvärmare.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lorgix:

Jag ville vara säker på att jag förstått dig rätt.
Är du säker på att BIOS har stöd för den CPUn?

Det var moderkortet. Troligtvis kompatibilitetsproblem eller något annat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Barak:

Det var moderkortet. Troligtvis kompatibilitetsproblem eller något annat.

OK. Det känns inte jättelångsökt att du fick ett kort med relativt gammalt BIOS. Trevligt att det löste sig.