Permalänk
Medlem

Dator startas inte

Hej!
I morse blev det något fel med min dator och den startar inte alls. När jag trycket på powerknappen händer ingenting, inte äns fläktarna går igång. Men den verkar få el eftersom moderkortslamporna lyser. Det finns även en powerknapp på moderkortet som inte heller fungerar så kan utesluta att det är fel på chassi powerknappen.
Precis innan det började strula satte jag på datorn och hörde att fläktarna gick igång och bios pep som vanligt. Sen gick jag ut ur rummet och när jag kom tillbaka var datorn helt död. Jag vet därför inte om det skedde någon smäll eller liknande.

Jag har ingen aning om vad som är fel eller hur jag ska felsöka detta

Processor: Intel Core i5 760K
Processorkylare: Antec kuhler 620
Moderkort: Asrock p55 extreme
Minne: 2x 4 GB + 2x 8 GB
Grafikkort: GTX 470
Hårddisk: Intel 510 128 GB
Nätaggregat: Corsair HX 850W
Övriga komponenter: Ljudkort: Asus xonar DG

Permalänk
Medlem

Testa med ett annat nätaggregat. Att en lampa på moderkortet lyser betyder inte att nätaggregatet mår bra.

Permalänk
Medlem

Om den inte startar helt blir det ju svårt att felsöka mjukvara. Du får nog ta och byta ut komponenter för att se vilken del av hårdvaran det är fel på.
För att boota in i bios behövs det ju inte all den hårdvaran du har inkopplad så som ljudkort, SSD, GPU osv, så de kanske du kan utesluta.
Att du har olika minnen kan nog också vara ostabilt, men de är antagligen inte fel på både 4GB och 8GB stickorna så pröva att köra de separat.

Skulle därför börja med PSUn och sen moderkort.

Permalänk
Medlem

En Dator behöver 4 delar för att starta. 5 delar med bild (Grafikkort+Skärm + Kabel).

Moderkort
Processor (Kylare)
Nätagg (kabel)
Minne

Börja med att koppla ur allt utom de 4 viktigaste delarna.

Lättare att felsöka med färre delar och kablar. Dessutom är också småsaker/kablar som tex mus, tangentbord, USB kablar, SATA kablar mm också kända för att orsaka allvarliga fel som ingen bild, död dator, frysningar, olika startfel mm tills de tas bort.

Permalänk
Medlem

Uppdatering:
Tack för alla svar! har inte hunnit göra någon felsökning idag förens nu eftersom jag varit på möte hela dagen. Dock startades datorn som vanligt nu när jag kom hem utan problem, enda skillnaden var att jag stängde av nätagget innan jag gick på mötet som varade i ca 6h. Nu är jag ännu mer förvirrad, förhoppningsvis kommer felet inte tillbaka men uppenbart var det ju något knas tidigare.