Grafikkort för uppspelning av 4k video

Permalänk
Medlem

Grafikkort för uppspelning av 4k video

Tja !

Har precis skaffat mig en UHD 4K TV.
Har dragit ner några små filmsnuttar som jag kikat på och tycker det laggar till lite då o då,
För övrigt är bilden kristallklar och knivskarp.
Misstänker starkt mitt grafikkort i media datorn, ett Radeon HD 5670.

Vill även dra upp skrivbordet i 3840 x 2160 vilket inte verkar gå nu.

Vad har ni/skulle ni skaffa ? AMD eller Nvidia spelar ingen roll, bara det funkar bra med 1080 i 3D också.

/Homer_S

Permalänk
Medlem

Jag gillar 3D med mitt/mina R9 290. Både för film och spel.
simpelt och bra.

Kan rec CyberLink PowerDVD. Finns såklart massor med mjukvara att välja på.

Permalänk
Medlem

Ska man ha grafikkort för uppspelning på UHD-tv och koppla med HDMI bör man ha ett som stöder HDMI 2.0 och HDCP 2.2.

Det klaras vad jag vet bara av de allra senaste Nvidia korten i 9x serien med Maxwell v2 än så länge.

Det billigaste av dem är 960 som är sådär som spelkort då det bara har 2GB och rätt klent (funkar hyggligt till 1080p spel men inte mer)men det har hårdvarustöd just för att klara 4k video och H265 så det bör fungera bra för video som inte kräver alls lika mycket av kortet jämfört med spelgrafik. Dessutom är det strömsnålt och tyst då den semipassiva driften gör att fläkten inte gör mycket väsen av sig.

Många har klagat på att kortet är klent och dyrt jämfört med konkurrensen, men just för 4k video verkar det bra.

Det röda lagets alternativ funkar väl via displayport men det brukar inte tv-apparater ha och tveksamt om Displayport till HDMI adaptrar stöder HDMI 2.0 och HDCP 2.2 och jag tror nuvarande AMD kort är för gamla för att ha det. Möjligt det kommer med deras nya och uppgraderade kort i 3x serien och deras nya Fiji/Fury kort borde klara det men ännu är det väl ingen som vet?

Just HDCP 2.2 är jag inte helt säker på , men jag har läst en recension som påstod att Nvidia 960 kortet klarar av det.

http://www.pcworld.com/article/2872308/nvidia-gtx-760-graphic...

Permalänk
Medlem

Tack för infon !

Hade dock hoppats på en lite billigare lösning, men man kan inte få allt här i världen.

Hur viktigt är det med just HDCP delen och har alla 960 korten det??

/Homer_S

Permalänk
Medlem

ja alla 960 korten ska klara det, det som skiljer mellan korten är fabriksöverklockning(ganska små skillnader i praktiken och kortet är ganska lätt att klocka om man köper ett av de lägre klockade korten).

Det finns några med 4Gb minne jämfört med vanliga 2GB dock dyrare och då kommer priset lite för nära 970 som är betydligt bättre på spel (men saknar hårdvaru encoder för H265 utan har bara stöd för decoding i hårdvara).

Däremot bör det splitternya 980ti ha det gissar jag utan att ha kollat upp det, men det kortet spelar i en helt annan division och prisklass.

Men för videouppspelning lär det inte göra någon större skillnad med mer minne på ett 960 och minnesbussen blir ännu mer flaskhals med 4GB minne.

Vill man ha mer minne, vilket är bra i högre upplösning än 1080P för spelande och om nyaste spelen ska köras i ultra(vilket detta kort ändå inte klarar på nya tunga spel som GTA V eller Witcher 3) så får man helt enkelt köpa ett annat (dyrare)kort.

Lite olika kyllösningar som inte heller spelar större roll då kortet ändå är så svalt och tyst.

Finns väl också någon kortare specialvariant för trånga HTPC-lådor.

Nej detta korts största fördel är just 4K stödet över HDMI och HDCP stöd. Däremot för spelprestanda finns det andra mer prisvärda alternativ.

Man kan lika gärna köpa det billigaste varianten av 960 kortet för skillnaden mellan korten är små om det bara får plats i ens datorlåda.

Det spelar framför allt roll med HDCP stödet på den kommande nya blu-ray standarden för 4K då dom skivorna kommer kräva HDCP 2.2 för att spelas upp och det kan tänkas komma ytterligare mer 4K material som kräver det. (samtidigt är det lite sjukt att den som råkat köpa en budget UHD-tv som kanske bara har HDCP 2.1 inte kommer kunna se nya 4k blu-ray och det är många som är ovetande om detta)

http://www.techradar.com/news/television/why-hdcp-2-2-will-be...

Så egentligen klarar man sig någorlunda just för stunden, det är om man vill någorlunda framtidssäkra sig det är bra(4k blu-ray kommer troligen i höst/vinter).

Kan man vänta till nästa år och köpa nytt grafikkort då lär det säkert finnas mer att välja på men om man inte vill riskera byta ut det pga avsaknad av HDCP 2.2 så är det bättre välja det från början om man tror man kommer behöva det. Skulle inte förvåna mig om exvis netflix skulle börja med det för 4k material längre fram.

Permalänk
Medlem

OK.

Jag är alltså inte ute spelprestanda alls utan bara bra uppspelning av video 1080p i 3D
samt UHD 4k video.

Men tack igen för infon.
Det lutar åt ett 960 kort.

/Homer_S

Permalänk
Medlem

Då var det tur att jag köpte Sony KD-55X8505BBAEP som har Hdmi 2.0 och hdcp 2.2 inget jag tänkte på när jag köpte den, kollade bara efter Hdmi 2.0 he.he. Har inte 980 Hdmi 2.0 o hdcp 2.2 eller man måste vänta på 980 ti.