Grannen nedanför klagar (Ljudisolera hur?)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alpha77:

Hela grejen känns mer som dom som bygger lägenheter isolerar aldeles för dåligt mot o/ljud.
Trapphus har ju ofta ingen ljudisolering alls, man kan undra varför.
Sedan om man jobbar sent så måste man ju få duscha innan man går och lägger sig etc.
Förhoppningsvis vaknar inte grannarna av sånnt.

Skrivet av mrqaffe:

Stomljud kan höras starkare på de avstånd där resonans uppstår än närmare ljudkällan, håller för övrigt med om att ljudisolering prioriteras alldeles för lågt i de flesta fall, man lägger tyvärr pengarna på dyra material på väggbeklädnader och annat trams som inte fyller någon funktion, att ha en ljuddämpning på 70-90dB mellan lägenheter så man kan bo i dem utan att smyga är ju betydligt mer viktigt än marmortvättställ som man använder 5 minuter per dygn och där det dessutom fungerar utmärkt med billigare material.

Nja, att gamla hyreshus är kasst ljudisolerade finns ju inte så mycket att göra någonting åt, särskilt inte många av dem som byggdes i samband med miljonprojektet. Har iofs haft tur de gånger jag bott i hus från typ 60-talet och har inte haft några problem med ljud från grannar mer än när de borrat i väggarna.

I moderna hus försöker man ändå göra något åt det hela och klär ofta betongväggarna med både isolering och gipsskivor. Det är också ganska vanligt att man lägger akustikmattor i hallen eller i köket (eller rent av i hela lägenheten om det är en påkostad sådan) i samband med att man ska lägga flytspackel.
Trapphus är förstås lite svårare att ljudisolera men idag lägger man ofta akustikmattor på golven innan man flytspacklar, det hjälper mot vibrationerna i golvet som så men det ekar ju kraftigt i ett trapphus oavsett. På vissa hus nu för tiden försöker man hitta andra lösningar än att ha trapphus eller så bygger man ett trapphus som bara leder till utvändiga loftgångar där dörrarna till lägenheterna är istället.

Bor nu själv i ett hyreshus byggt kring 2011 och hör inte ett smack från grannarna, varken de som bor ovanför eller de som bor under. Alla betongväggarna är klädda med gips, förutom väggen som utgör gaveln på huset - hur de gjort med golven har jag ingen aning om. Det man kan höra ibland är om man står i trapphuset så kan man höra lite musik från någon granne och då är det ytterdörren som tycks vara den svaga länken men så fort jag kommer in i min lägenhet och stänger min dörr blir det tyst.

Visa signatur

| I7 3770K | NH-D14 | Asus P8Z77 V | Corsair AX 760 | Gigabyte G1 Gaming GTX 1080 | Fractal Design R4 | Cruical BallistiX Tactical 16GB | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung 850 EVO 500GB | 1TB WD | Windows 10 Pro |

Permalänk
Medlem

Vad grannen under säger till hyresvärden är inte intressant, tror heller inte de tar det på något större allvar. Det är ju först när störningsjouren kan lägga fram bevis som det kan bli jobbigt.
Det är nog inte ovänligt med överkänsliga grannar.

Hade själv en rolig typ under mig en period som en dag la ett brev i brevlådan där han påstod att jag skulle ha gjort dom mest absurda saker och då är jag (om jag får säga det själv) en relativt lugn person.

Han tog även upp det att han utan problem kunder höra när jag t.ex. ställde ett mjölkpaket på mitt köksbord.
Fick klart känslan av att han under en längre tid retat upp sig på mindre skitsaker som en normal människa som bor i hyresrätt får acceptera.

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av Zyphoon:

Han tog även upp det att han utan problem kunder höra när jag t.ex. ställde ett mjölkpaket på mitt köksbord.

Sådana brev ska man spara på. Blir det någonsin en fråga för hyresvärden, så är det bara att lämna in en kopia, och fråga om det verkligen är rimligt att klaga på mjölkpaketen... Det skulle förvåna mig om hyresvärden går vidare med frågan efter det.
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Medlem

Enda gången någon granne öht har klagat på mig var för en massa år sedan när jag å sambon hade lite musik på runt 13-14, inte högre än att man knappt hörde musiken om man gick in i ett annat rum men helt plötsligt kom pensionärstanten från grannhuset som ligger 10 meter bort (bor på gaveln av den lägenhetslänga jag bor i) och klagade på att hon inte kunde vila för att det dunkade så fasligt.

Nu stängde vi visserligen av och gick ut istället då det inte var någon mening med att sänka eftersom man då i princip blev tvungen att sitta bredvid högtalarna för att höra något men vissa klagomål får man ta med en nypa salt, man ska som sagt kunna vistas i sin lägenhet utan att för den delen behöva smyga runt som en mus.

Har flera grannar jag kan störa mig på emellanåt men inte fan tänker jag anmäla dem för det om det inte spårar ut fullkomligt.

Visa signatur

Guide för felsökning av Bluescreen! (tack till m4goo2 som gjort denna)
Chassi: Antec Twelve Hundred | Moderkort: Asus z170-A | CPU: I7 6700K @ 4.7GHz | Corsair H80 | RAM-minnen: Corsair Vengeance LPX 16GB@2666MHz | GPU: MSI NVIDIA GTX 1070 Gaming G8 | Nätagg: EVGA SuperNova G2 750w | HDD: Samsung 850 EVO 500GB, OCZ Vertex3 120GB, 4x Seagate Barracuda Green 2TB, 1x Western Digital My Book 3TB, Western Digital My Book 4TB.