Bör jag anmäla min läkare?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Nov 2007

Bör jag anmäla min läkare?

Hej alla, vet inte om detta blir rätt område att fråga detta.

Jag är en 26årig kille som har blivit diagnoserad med något som heter Hortons huvudvärk (det tog ca 5 år att få diagnosen satt då vårdcentralen inte tog mina besvär seriöst, dock inte det som är problemet).

Jag genomgick en magnetkameraundersökning i mars/april i år för att utesluta andra besvär och i samband med detta så hittade man en cysta i hjärnan samt ett okänt fynd på/vid hypofysen (kontrollerar produktion av hormoner).

Efter detta så fick jag vänta ca 3 månader Innan jag fick en ny tid där dom skulle göra en ny kameraundersökning för att se över detta fynd och detta gjordes i juli i år.

Nu har det gått ca 6-7 veckor sedan jag genomförde denna MR och när jag bad min läkare om ett svar så ringde han upp mig och sa att han inte hade någon koll alls då han varit på semester och ingen Annan har kikat på detta ännu.

Han skulle remittera mig vidare till endokrin för en bedömning av fyndet för 2-3 veckor sedan då jag pratade med honom och nu ringde jag dit för att se så att dom hade fått remissen. ICKET sa dom frågandes då dom inte hade fått någon info alls om mig eller en remiss.

Jag ringer upp min neurologmottagning och dom säger att han har skrivit remissen men inte skrivit under och skickat den ännu. Nu kommer det dröja ytterligare Innan man ens får en hum om vad det är dom har hittat.

Jag har rätt klassiska symptom för hormonproblem så som:

Konstant trött
Depression
sömnsvårigheter
m.m.

Min fråga är då, har detta blivit hanterat rätt? Tar det så här lång tid inom vården eller bör jag anmäla detta? Om ja, vart vänder man sig?

Tack på förhand.

Xbox live: Fisk nacke
System: MSI GeForce GTX 970 4gb - Intel Core i7 2600 @ 3.40 GHz - 8gb RAM - 1.8 TB HDD - 75gb SSD - Razer arctosa - Qpad mus - Asus 24" LED VG248QE - Samsung Syncmaster S22B370

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppland
Registrerad
Dec 2009

CPU I5 2500K@4,6Ghz |EVGA GTX 1060 SC 11209p 3DMark |Ram 16GB CorsAir DDR3 Vengence |Antec P182| ASUS SaberTooth Z77 | SSD Intel 320 120GB |CorsAir 650W | Samsung 24" @1920*1200 | Win 10 Pro

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Ängelholm
Registrerad
Feb 2011

Problemet med dagens sjukvård är i mitt tycke den stora privatiseringen. Din läkare som har fallet kanske bara är på den avdelningen var tredje vecka medan han är den övriga tiden på en helt annan klinik.

Om det är värt en anmälan eller ej är ju upp till dig, men jag hade nog bara legat på. Ringt varje dag och tjatat och jagat. Trägen vinner

i7-920 @ 4.0Ghz - 12GB Corsair XMS3 - EVGA GTX 980 SC - Corsair TX850 - Asus pb298q
Main rigg - LAN-dator

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västerås
Registrerad
Dec 2013

Jag är sambo med en läkare och kan säga några saker om detta :-).

Det bör verkligen inte vara sådana ledtider i att få fram remisser, det bör ske väldigt mycket fortare (då det inte är speciellt mycket egentligt jobb), att det tar tid mellan remiss och besök är naturligt då sjukvården är väldigt pressad.

Det är inte OK att det tar flera veckor att skriva en remiss, oavsett om det är semester eller inte.

http://www.ivo.se/for-privatpersoner/klaga-pa-varden/
På denna hemsida finns information, det står följande som är relevant för din del:

Vänd dig först till din mottagning eller avdelning
I första hand ska du vända dig till personalen på den mottagning eller avdelning där du blivit behandlad; exempelvis vårdcentral, sjukhus, tandläkarmottagning eller äldreboende. ​

Om något gått fel i vården är vårdgivaren skyldig att utreda vad som har hänt och att vidta åtgärder för att det inte ska inträffa igen.

Om du inte är nöjd med personalens förklaring
Vänd dig till verksamhetschefen vid den vårdinrättning där du har blivit behandlad.
Inom kommunalt äldreboende eller hemsjukvård, vänd dig till medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS).
Gäller det privattandvård, vänd dig till Privattandvårdsupplysningen.
Patientnämnden> kan ge dig hjälp och stöd i dina kontakter med vårdgivaren eller hjälpa dig att hitta rätt myndighet att kontakta.​

Dold text

EDIT: Två på bollen.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2006

kolla upp Marie picassos fall

Intel 2600K@4.7GHz | LG 55EG920V | Silverstone Raven RV02 | Zalman 9900CCMAX | MSI GTX970 4096Mb 3-way SLi | Kingston 16Gb DDR3 1866Mhz | Windows 8 64 Bit | Hyper 880W Gold | LG BH10LS30 | Asus P8P67 Maximus IV Extreme| Samsung 840 Pro 256GB SSD | Acer H5360 |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Jul 2002

Sjukvården är helt jävla korrupt tyvärr..har varit sjukskriven en tid nu, mest pga att det är så långa väntetider överallt, 2-3 månader för remissundersökningar överallt. Fick först vänta 3 månader på gastroskopi, sen fick jag veta att det skulle ta 4 VECKOR att få provsvaren, men det tog 2 månader istället, trotts att jag ringde och undrade va fan som pågick (dom skyllde på nåt datasystem).
Sen när provsvaren äntligen kom såg man att jag behövde gå till en specialistläkare, vilket innebar ytterligare 2 månaders väntetid.

Fick alltså bara under denna period gå på sjuklön i 7 månader för något som i en fungerande sjukvård skulle ta typ 4 veckor max.
Jag fick alltså 7 månades sjuklön från skattemedel pga att det inte finns skattemedel nog för en fungerande sjukvård.......eeehhh??

Men tycker absolut du ska anmäla om du tycker din läkare begått ett stort misstag som orsakat dig onödigt lidande.
Anmäls aldrig idiotläkare kommer dom för alltid att se ut som perfekta läkare på pappret.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Jul 2006

tycker absolut du ska anmäla

Asus Geforce GTX 980Ti 6GB Strix OC @ 1500/8000Mhz - Sound BlasterX AE-5 - Deepcool Captain 120 EX RGB - Intel i7 4790K Delid@4.8GHz - MSI Z87 G45 Gaming - 16GB Corsair Vengeance 2400MHz - WD Blue 3D Nand 500GB SSD - 9TB WD RED HDD - Fractal Design Tesla R2 1000W Gold - Silverstone RV01 Raven - Windows 10 Pro.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Växjö
Registrerad
Nov 2011

Tycker definitivt att du ska anmäla. Jag har haft mycket med sjukvården att göra men det har aldrig hänt mig något liknande.

Skrivet av biorrith:

Problemet med dagens sjukvård är i mitt tycke den stora privatiseringen. Din läkare som har fallet kanske bara är på den avdelningen var tredje vecka medan han är den övriga tiden på en helt annan klinik.

Om det är värt en anmälan eller ej är ju upp till dig, men jag hade nog bara legat på. Ringt varje dag och tjatat och jagat. Trägen vinner

Skulle inte säga att privatisering har något med saken att göra. Politiker säger att det fattas pengar men det är inte sant. En enorm effektivisering är vad som krävs. Hade det varit privat så hade det redan varit effektivt. Det är inte folket på golvet som är problemet. Det är det ineffektiva organisationen och administrationen som är problemet. Dock inget ovanligt i en sektor som inte jobbar för en vinst vad ska det jobba för? Gör de jobbet dåligt så spelar det ingen roll, ingen gör deras jobb ändå. Konkurrens är vad marknaden behöver. Dock kan jag hålla med om att en privatisering av sjukvården inte är bra. Men något system för att motivera hela hjulet krävs!

Intel core i7 6700K, MSI Radeon R9 390X GAMING 8G, ASUS Z170i Pro Gaming, Corsair Vengeance DDR4 2666MHz 8GB, OCZ Trion 100 240GB, Samsung SSD EVO Basic 840-Series 250GB, Fractal Design Define Nano S, Be Quiet Pure Rock, Corsair SF 600, Windows 10 Pro N 64-bits

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2004

Vad är det i förloppet du vill anmäla? Är du orolig för att man inte gör något åt en allvarlig åkomma? Tre månaders väntetid från remiss till undersökning/besök är vanligt och beror på att det finns andra sjuka eller presumtivt sjuka som väntat längre än dig. Remisser till röntgen liksom till specialister prioriteras efter angelägenhet. Det är sannolikt att remissbedömaren (också läkare) inte funnit något alarmerande i din sjukdomsbild och då rätteligen prioriterat lågt. De symptom du anger (depression, trötthet och sömnsvårigheter) är är mycket ospecifika och har allra oftast ingen bakomliggande kroppslig orsak. De är inte klassiska för hormonproducerande hypofystumörer.

Det är dåligt att du inte fått svar på 6-7 veckor efter MR-undersökningen. Detta förklaras sannolikt men ursäktas inte av semestertider.

Jag skriver inte detta för att påstå att allt har gått rätt till. Det är omöjligt att veta utan att vara fullständigt insatt. Jag hoppas dock att det medför viss förståelse för utredningsgången. Hoppas du snart får klarhet!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Jul 2001

Har noterat i flera vändor både med mig själv och andra att det finns hur mycket pengar som helst tilgängligt för att låta folk gå sjukskrivna i månader, för saker som borde vara ordnat relativt snabbt. Det är faktiskt tragiskt...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
127.0.0.1
Registrerad
Aug 2014

....Utan att vara specialist inom neurologi eller ens färdigutbildad läkare: med fynd som "cysta" och "okänd förändring på hypofysen" känns det som om läkaren borde agera extremt fördomsfullt och förutsätta att det är potentiellt akuta förändringar, för att vara på den säkra sidan, även om det inte är det sannolika.

Råd: anmäl hanteringen och ange att du tycker att det tagit orimligt lång tid. Det handlar inte om att vara en bråkstake utan om att få vården att bli bättre på att vårda.
Genom en anmälan kan du uppmärksamma dem på brister som finns i organisationen, och ge dem möjlighet att göra något åt dem; anmäler inte folk när de tycker att det har gått fel, så händer inte mycket.

Lycka till!

CPU: I7 4790K@4,8 Ghz | MB: ASUS Maximus ranger VII |RAM: Adata 16GB 1600 Mhz |GPU: 2X ASUS GTX 980Ti STRIX DirectCUIII SLI |PSU: Corsair AX1200i | Kylare: Corsair H100i | SSD: Samsung SSD 840 EVO 256GB | Tangentbord: Corsair K95 RGB | Razer Orbweaver keypad | Mus: Logitech MX Master | Hörlurar: Sony MDR-1RBT | Monitor: Acer XB280HK G-sync 3840x2160, Acer Predator X34 3440x1440
Mitt galleri: "The Pixel collider V1.5"

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västerås
Registrerad
Apr 2005

Jag tycker du ska skriva ett brev till verksamhetschefen och kräva ett svar på varför det brustit i denna hantering.
Även när jag som läkare tar semester så ser jag till att någon tar hand om samtliga mina provsvar etc för att just sådana här saker inte ska hända. Givetvis händer det ändå pga mänskliga faktorn, men då är det bra att man belyser detta så det händer igen.

HTPC - Silverstone Grandia GD08 | Asus X99-Deluxe | i7 5820K | 16GB Ballistix 2400MHz | ASUS GeForce GTX970 | Samsung 840 EVO SSD | 4TB | EVGA SuperNova G2 750W | LG 60" Plasma | W7 64
Ljud - Onkyo TX606 | Dynavoice Challenger M-65
CITERA FÖR SVAR | SweCare

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Nov 2007

Tack för alla svar, dom har hjälpt.

Jag ska kontakta i första hand Neurocentrum för att be dom se över hanteringen. Jag kommer även be om att få byta läkare i framtiden.

Jag vet att vissa typer av mina besvär är rätt normala och kan beskriva många olika tillstånd, det som jag reagerar på är att jag uppenbarligen har en "suspekt cysta" vid hypofysen om man ska utgå från det som står i mina journaler, dvs man vet inte exakt vad det är. I mina ögon (jag är inte läkare) så låter det som något som man bör utreda rätt snabbt ändå.

Är det besvär med hormoner m.m. så ska detta tydligen utredas väldigt snabbt för att få rätt behandling eller medicinering då vissa besvär kan förvärras rätt hårt om man låter det gå obehandlat för länge.

Har fått höra att Endrokrin i Umeå är riktigt duktiga så får hoppas på lite bättre bemötande där!

Xbox live: Fisk nacke
System: MSI GeForce GTX 970 4gb - Intel Core i7 2600 @ 3.40 GHz - 8gb RAM - 1.8 TB HDD - 75gb SSD - Razer arctosa - Qpad mus - Asus 24" LED VG248QE - Samsung Syncmaster S22B370

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2013

oj, var glad för att dem inte kastar runt en som dem gjorde med ett nageltrång jag hade då VC ville at jag skulle gå till fotspecialist som skre remiss till VC så jag fick vänta 3 mån, sen när jag kom dit så hade det blivit infekterat och behövde alltså äta antibiotika då, fick ny tid 3 mån senare och då ville dem att en specialist läkare skulle genomföra "operationen" så det var bara att vänta på denna läkare, det var alltså bara att gå med en fot med nageltrång i 9 månader.. dock anmälde jag det inte då jag var 16 år när jag genomgick det...

MB: ASUS Z170-a CPU: Intel® Core™ i7-6700K 4,0Ghz Kylare: Evo 212 GPU: eVGA GTX 980TI RAM: 32 GB Corsair Vengeance SSD: Kingston 120 GB, 256 GB Intel 520, 2x Corsair LE Force 480 GB PSU: Fractal Design Integra 750W Chassi: Mission SG GGX 2.5

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jan 2011
Skrivet av JeagerMeisterSWE:

Tycker definitivt att du ska anmäla. Jag har haft mycket med sjukvården att göra men det har aldrig hänt mig något liknande.

Skulle inte säga att privatisering har något med saken att göra. Politiker säger att det fattas pengar men det är inte sant. En enorm effektivisering är vad som krävs. Hade det varit privat så hade det redan varit effektivt. Det är inte folket på golvet som är problemet. Det är det ineffektiva organisationen och administrationen som är problemet. Dock inget ovanligt i en sektor som inte jobbar för en vinst vad ska det jobba för? Gör de jobbet dåligt så spelar det ingen roll, ingen gör deras jobb ändå. Konkurrens är vad marknaden behöver. Dock kan jag hålla med om att en privatisering av sjukvården inte är bra. Men något system för att motivera hela hjulet krävs!

Gällande privatisering (privata vårdgivare) så är det absolut inte det som är problemet.
Det går generellt sätt inte att peka ut en enskild faktor men ett stort problem är dels att landstingen inte mäter kvalitet på rätt sätt samt att ersättningen är extremt dåligt utformad för flera landsting. T.ex har SLL ersättning baserad på antalet patienter man hinner med under en dag, dvs antalet besök medans VGR baserar på antalet listade patienter.
Sköter man sig och är en bra vårdgivare får man fler listade patienter vilket ger mer ersättning.

Ett annat stort problem är de undermåliga journalsystem som i stort sett hela sverige kör som levereras av CGM.
Många sitter idag kvar med Journal3, Medidoc osv som är över 20 år gamla.
Extrema tidstjuvar från patienttid.

Det går att bedriva vård i privat regi på mkt bra sätt om man inte "straffas" av landstingens dåliga beslut gällande lösningar.

WS: 4770K, 16GB, 1TB SSD, GTX 970 SLI, Acer XB271HU+Asus PB278Q.
FS: Supermicro X9SCM/CSE-743TQ, Xeon 1230, 28TB
HP MS G8 Xeon 1265L. Qnap TS453A 12TB, Asrock HTPC, HP Elitebook, Aruba AP:s, HP Poe switch, Fortigate 60D

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Nov 2007

Lite uppdatering:

Kontaktade min neurologmottaning idag för att informera dom om lite mer besvär som dykt upp på senare tid.

Jag passade på att fråga om remissen och hur det går med min utredning. Sjuksköterskan låter väldigt förvånad och säger att remissen fortfarande ligger på min läkares skrivbort, färdigskriven men inte underskriven och skickad till medicinmottagningen.

Det har alltså nu gått ca 7-8v sedan min MR utan att min läkare ens remitterat mig. Sjuksköterskan jag talade med blev väldigt upprörd och tyckte att hanteringen av min läkare var väldigt dålig. Får hoppas dom kan skynda på något nu. Förtroendet för min läkare är då helt slut i dagsläget.

Xbox live: Fisk nacke
System: MSI GeForce GTX 970 4gb - Intel Core i7 2600 @ 3.40 GHz - 8gb RAM - 1.8 TB HDD - 75gb SSD - Razer arctosa - Qpad mus - Asus 24" LED VG248QE - Samsung Syncmaster S22B370

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Täby
Registrerad
Mar 2009

Fråga angående Hortons Huvudvärk. Jag fick detta diagnoserat förra året, men fick ingenting utom att ta vanliga migräntabletter. Fick du någon riktig medicin?

MOBO: ASUS Maximus VIII Hero           CPU: i7 6700k @ 4,6Ghz
RAM: Corsair 8GBx4 2,6Ghz                 GPU: GTX 1070 ASUS
SSD: Samsung 840 EVO 0.5TB             HDD: Western Digital 2.5TB   
BOX: Fractal Design R4                           NÄT: 850W Corsair Modulärt

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Nov 2007

@Grusburk:

Jag äter i dagsläget blodtrycksmedicin varje dag som heter Isoptin retard samt att jag tar imigraninjektioner vid attacker. Vanligt migränmedicin har aldrig hjälpt för mig.

Imigraninjektionerna är guld värda då dom för mig stannar en attack efter ca 10 min.

Isoptinet är förebyggande, det bästa ska dock vara olagliga preparat vilket du kan googla mer om, vet inte riktigt om jag får prata om det här

Xbox live: Fisk nacke
System: MSI GeForce GTX 970 4gb - Intel Core i7 2600 @ 3.40 GHz - 8gb RAM - 1.8 TB HDD - 75gb SSD - Razer arctosa - Qpad mus - Asus 24" LED VG248QE - Samsung Syncmaster S22B370

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västerås
Registrerad
Apr 2005
Skrivet av zeddiz:

Lite uppdatering:

Kontaktade min neurologmottaning idag för att informera dom om lite mer besvär som dykt upp på senare tid.

Jag passade på att fråga om remissen och hur det går med min utredning. Sjuksköterskan låter väldigt förvånad och säger att remissen fortfarande ligger på min läkares skrivbort, färdigskriven men inte underskriven och skickad till medicinmottagningen.

Det har alltså nu gått ca 7-8v sedan min MR utan att min läkare ens remitterat mig. Sjuksköterskan jag talade med blev väldigt upprörd och tyckte att hanteringen av min läkare var väldigt dålig. Får hoppas dom kan skynda på något nu. Förtroendet för min läkare är då helt slut i dagsläget.

Skriv ett brev till verksamhetschefen på berörda läkarens arbetsplats och be om en förklaring. Då kommer chefen att be läkaren förklara sig och förhoppningsvis ge klarhet på varför denna remiss tagit så lång tid på sig.

HTPC - Silverstone Grandia GD08 | Asus X99-Deluxe | i7 5820K | 16GB Ballistix 2400MHz | ASUS GeForce GTX970 | Samsung 840 EVO SSD | 4TB | EVGA SuperNova G2 750W | LG 60" Plasma | W7 64
Ljud - Onkyo TX606 | Dynavoice Challenger M-65
CITERA FÖR SVAR | SweCare