Försvarshögskolan vs. Civil-högskola

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Dec 2009

Försvarshögskolan vs. Civil-högskola

Hejsan!
Jag är en student från Chalmers som läser till högskoleingenjör. Jag har kommit fram till att jag vill läsa mer än de tre åren som jag nu läser men har inte bestämt mig vad än. Jag väger mellan att läsa en masterprofil inom ospecificerat ämne eller att utbilda mig inom försvarsmakten. Jag läser Mekatronik vilket gör att jag kan välja masterprofiler som riktar sig mot maskin, elektro och dator-tekniska program. Jag har även ett år som gruppchef (utan utbildning) i armén och har funderingar på att läsa till antingen specialistofficer eller officer på Försvarshögskolan.

Jag undrar om någon av er ute på arbetsmarknaden har några tips på vad som skulle vara mest attraktivt att ha på sitt cv utav dessa alternativen eller om någon har något annat alternativ till vad som kan vara meriterande för en framtida karriär som ingenjör.
Tack på förhand!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kungsbacka
Registrerad
Sep 2010

Har inte en aning, men jag tvivlar på att utbildningen hos försvaret ger mer än nyfikenhet hos dina framtida arbetsgivare.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Alingsås
Registrerad
Maj 2007

Som en riktig outsider både när det gäller högre utbildning och militären så är min känsla att en utbildning inom försvaret inte i värt något i det civila samhället. Kanske att det är en mindre merit inom polisen eller bevakningsbranschen, men det överskuggas ju av din tidigare utbildning oavsett.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jul 2004

Det beror ju självklart på det specifika jobbet, men generellt skulle jag säga att en masterutbildning från en teknisk högskola är mycket mer värt om du vill jobba i en ingenjörsroll.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Varberg
Registrerad
Dec 2007

Rent generellt så varierar uppskattningen av försvarsutbildade mycket, i allra högsta grad beroende på arbetsgivare givetvis. Sedan beror det givetvis på vad du vill jobba med och hos vem. BAE-systems kanske tycker det är bra att du har kompletterat din ingenjörsutbildning med kurser eller program från försvarshögskolan...men Greenpeace har nog andra åsikter (även om jag inte kan rekommendera dem som arbetsgivare).

Personligen ser jag väldigt lite nytta med en utbildning från försvaret ute i det civila arbetslivet, visst när det gäller gruppdynamik, ledarskap och (till viss mån) pedagogik så har jag alltid haft åsikten att krigsmakten inte har många rivaler men det kan ha ändrat på sig de senaste åren, jag har lite dålig koll på hur det ser ut idag.

Vad gäller de kurser och program som försvarshögskolan erbjuder så verkar de mest riktade mot tjänster inom UD eller den politiska dystopin, återigen något som de flesta arbetsgivare inte har så vansinnigt mycket nytta av, med få undantag om några.

Mitt heta tips är att fortsätta på Chalmers, där vet du vad du får, en bra utbildning...

Dator 1. MSI Z370 GAMING PRO CARBON, Intel Core i7 8700K 3.7 GHz 12MB, Gigabyte AORUS GeForce GTX 1080 Ti 11GB, Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000Mhz CL15 Vengeance, passivt vattenkyld.

Dator 2. MK MSI X79A-GD45, Intel i7-3820 @ 4,0 GHz, EVGA 980Ti med vattenblock, 16 Gig DDR3, vattenkyld

Specialskärm: ~124 tum 3840 X 1080, 178° FOV (2 x BenQ 1070+)