Datorn hittar inte nätverket Ubuntu

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Apr 2009

Datorn hittar inte nätverket Ubuntu

Hej!

Har en dator som kör trådat nätverk och sist jag startade datorn så fungerade inte nätverket på den. Prövade med en annan ethernet kabel som jag vet fungerar som används till PS3:an men datorn hittar inget nät.

Kan man felsöka detta på något sätt i Ubuntu eller är det nätverket på moderkortet som slutat att fungera?

Tacksam för svar.

Speldator: AMD Ryzen 7 2700 I Sapphire R9 270X DualX I 8GB I Kingston SSDNOW V300 120 GB I Crucial BX100 500GB I 320GB 640GB I W10
Acer B1 770 I LG G3 I Nvidia Shield TV V2 I PS4 PS3 & X360 I 2DS DS PSP I Canon EOS M I Raspberry Pi 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Apr 2009

Körde följande i terminalen:

htpc@HTPC:~$ ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 20:cf:30:e6:2a:5d
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:65536 Metric:1
RX packets:668 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:668 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:52376 (52.3 KB) TX bytes:52376 (52.3 KB)

Någon som vet vad detta betyder? Kan man på något sätt få tillbaka internet igen? Har läst olika trådar men hittar inget som verkar fungera på denna datorn.

Speldator: AMD Ryzen 7 2700 I Sapphire R9 270X DualX I 8GB I Kingston SSDNOW V300 120 GB I Crucial BX100 500GB I 320GB 640GB I W10
Acer B1 770 I LG G3 I Nvidia Shield TV V2 I PS4 PS3 & X360 I 2DS DS PSP I Canon EOS M I Raspberry Pi 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östhammar
Registrerad
Sep 2008

Har inte GUI på nån av mina linux maskiner hemma, så kan inte guida dig så bra.

Men eth0 indikerar ju att det länk, kan det vara så att DHCP är inaktiverat på nätverkskortet.

//zekel

I'd rather hate you, for everything you are
Then ever love you, for something you are not

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Apr 2009
Skrivet av zekel:

Har inte GUI på nån av mina linux maskiner hemma, så kan inte guida dig så bra.

Men eth0 indikerar ju att det länk, kan det vara så att DHCP är inaktiverat på nätverkskortet.

//zekel

Tack för svar!

Så den känner alltså av att där är en kabel i kopplad? Hur vet jag om DHCP är inaktiverat? Jag har bara använt datorn som vanligt så vet inte vad som kan ha hänt.

Speldator: AMD Ryzen 7 2700 I Sapphire R9 270X DualX I 8GB I Kingston SSDNOW V300 120 GB I Crucial BX100 500GB I 320GB 640GB I W10
Acer B1 770 I LG G3 I Nvidia Shield TV V2 I PS4 PS3 & X360 I 2DS DS PSP I Canon EOS M I Raspberry Pi 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östhammar
Registrerad
Sep 2008

Hittade denna sida, http://askubuntu.com/questions/302310/how-to-check-whether-dh...

Testa skriva följande i terminalen

cat /etc/network/interfaces

Har du DHCP aktiverat borde du få ett av svar liknande detta

iface eth0 inet dhcp

Vet du vilken version av Ubuntu du har installerad?

//zekel

I'd rather hate you, for everything you are
Then ever love you, for something you are not

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Apr 2009
Skrivet av zekel:

Hittade denna sida, http://askubuntu.com/questions/302310/how-to-check-whether-dh...

Testa skriva följande i terminalen

cat /etc/network/interfaces

Har du DHCP aktiverat borde du få ett av svar liknande detta

iface eth0 inet dhcp

Vet du vilken version av Ubuntu du har installerad?

//zekel

Då har jag något att gå på tackar!

Det är Ubuntu 12.04 LTS vilket jag glömde skriva innan. Kan det vara så att det installerats något på fel sätt när man fått nya uppdateringar vilket gjort att nätet slutat funka på datorn?

Speldator: AMD Ryzen 7 2700 I Sapphire R9 270X DualX I 8GB I Kingston SSDNOW V300 120 GB I Crucial BX100 500GB I 320GB 640GB I W10
Acer B1 770 I LG G3 I Nvidia Shield TV V2 I PS4 PS3 & X360 I 2DS DS PSP I Canon EOS M I Raspberry Pi 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jan 2007

Hur ser interfaces filen ut?

cat /etc/network/interfaces

posta vad du får.

Vad är datorn kopplad till, direkt till router? Fungerar alla andar enheter på samma router/switch?

HTPC - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/album/?id=2902
HTPC - Galleri; http://www.sweclockers.com/galleri/6562-htpc-galleribilder
42U - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/galleri/7862-42u-rackskap-i-hemmet
i7 920, Antec kühler 620, Asus P6T-Deluxe, Corsair Dominator 6*2GB 1600Mhz, XFX Core Edition 750W, Nvidia GTX 770

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Apr 2009
Skrivet av Tozzi:

Hur ser interfaces filen ut?

cat /etc/network/interfaces

posta vad du får.

Vad är datorn kopplad till, direkt till router? Fungerar alla andar enheter på samma router/switch?

Jag ska kolla detta!

Den är kopplad till routern och alla andra datorer och konsoler är också kopplade till den och de fungerar trådat så något har hänt med denna datorn.

Speldator: AMD Ryzen 7 2700 I Sapphire R9 270X DualX I 8GB I Kingston SSDNOW V300 120 GB I Crucial BX100 500GB I 320GB 640GB I W10
Acer B1 770 I LG G3 I Nvidia Shield TV V2 I PS4 PS3 & X360 I 2DS DS PSP I Canon EOS M I Raspberry Pi 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Apr 2009
Skrivet av zekel:

Hittade denna sida, http://askubuntu.com/questions/302310/how-to-check-whether-dh...

Testa skriva följande i terminalen

cat /etc/network/interfaces

Har du DHCP aktiverat borde du få ett av svar liknande detta

iface eth0 inet dhcp

Vet du vilken version av Ubuntu du har installerad?

//zekel

Skrivet av Tozzi:

Hur ser interfaces filen ut?

cat /etc/network/interfaces

posta vad du får.

Vad är datorn kopplad till, direkt till router? Fungerar alla andar enheter på samma router/switch?

Detta får jag när jag kör kommandot cat /etc/network/interfaces

htpc@HTPC:~$ cat /etc/network/interfaces
auto lo
iface lo inet loopback

Något mer man kan göra åt detta?

Tack för alla tips!

Speldator: AMD Ryzen 7 2700 I Sapphire R9 270X DualX I 8GB I Kingston SSDNOW V300 120 GB I Crucial BX100 500GB I 320GB 640GB I W10
Acer B1 770 I LG G3 I Nvidia Shield TV V2 I PS4 PS3 & X360 I 2DS DS PSP I Canon EOS M I Raspberry Pi 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Solna
Registrerad
Mar 2005

Nu har jag inte Ubuntu framför mig, men det ser ut som den precis som Debian (som Ubuntu är baserat på) sköter sin nätverkskonfiguration via /etc/network/interfaces filen. Och enligt ifconfig så är det ingen adress satt. Jag förutsätter att du ska få adress dynamiskt (via DHCP).

Om du som root kör "dhclient eth0", får du en adress då?
I sådana fall räcker det med att du slänger in dessa rader i /etc/network/interfaces:
auto eth0
iface eth0 inet dhcp

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jan 2007
Skrivet av Swedish Berserk:

Detta får jag när jag kör kommandot cat /etc/network/interfaces

htpc@HTPC:~$ cat /etc/network/interfaces
auto lo
iface lo inet loopback

Något mer man kan göra åt detta?

Tack för alla tips!

Sedär, din config för eth0 är borta.

Lägg till dessa två rader överst i filen:

auto eth0
iface eth0 inet dhcp

Starta sedan om nätverket:

sudo service networking restart
eller
sudo /etc/init.d/network restart

Slulle det fortf inte fungera, skriv då;
sudo ifconfig eth0 up

Alternativt starta om.

HTPC - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/album/?id=2902
HTPC - Galleri; http://www.sweclockers.com/galleri/6562-htpc-galleribilder
42U - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/galleri/7862-42u-rackskap-i-hemmet
i7 920, Antec kühler 620, Asus P6T-Deluxe, Corsair Dominator 6*2GB 1600Mhz, XFX Core Edition 750W, Nvidia GTX 770

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Apr 2009
Skrivet av jagardaniel:

Nu har jag inte Ubuntu framför mig, men det ser ut som den precis som Debian (som Ubuntu är baserat på) sköter sin nätverkskonfiguration via /etc/network/interfaces filen. Och enligt ifconfig så är det ingen adress satt. Jag förutsätter att du ska få adress dynamiskt (via DHCP).

Om du som root kör "dhclient eth0", får du en adress då?
I sådana fall räcker det med att du slänger in dessa rader i /etc/network/interfaces:
auto eth0
iface eth0 inet dhcp

Skrivet av Tozzi:

Sedär, din config för eth0 är borta.

Lägg till dessa två rader överst i filen:

auto eth0
iface eth0 inet dhcp

Starta sedan om nätverket:

sudo service networking restart
eller
sudo /etc/init.d/network restart

Slulle det fortf inte fungera, skriv då;
sudo ifconfig eth0 up

Alternativt starta om.

Är det sudo man ska köra då när man öppnar cat /etc/network/interfaces filen? Och sen är det bara att lägga till de två raderna i filen var som helst?

Speldator: AMD Ryzen 7 2700 I Sapphire R9 270X DualX I 8GB I Kingston SSDNOW V300 120 GB I Crucial BX100 500GB I 320GB 640GB I W10
Acer B1 770 I LG G3 I Nvidia Shield TV V2 I PS4 PS3 & X360 I 2DS DS PSP I Canon EOS M I Raspberry Pi 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sikfors
Registrerad
Feb 2007

@Swedish Berserk:
"sudo nano /etc/network/interfaces" i terminalen.
Det är lättare för nybörjare att använda en full texteditor än cat (nano är inlkuderat i alla ubuntuspins oavsett paket som installerats, även i netboot). Om du föredrar kate eller gedit så funkar de på samma sätt fast grafiskt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Apr 2009
Skrivet av kemuffkamelen:

@Swedish Berserk:
"sudo nano /etc/network/interfaces" i terminalen.
Det är lättare för nybörjare att använda en full texteditor än cat (nano är inlkuderat i alla ubuntuspins oavsett paket som installerats, även i netboot). Om du föredrar kate eller gedit så funkar de på samma sätt fast grafiskt.

Tackar! Jag vet inte vad som blir bäst! Jag bara undrade om det var gksudo man skulle köra men det är alltså sudo som gäller. Terminalen är något som man inte känner sig hemma på därför frågar jag er istället så det blir rätt från början.

Speldator: AMD Ryzen 7 2700 I Sapphire R9 270X DualX I 8GB I Kingston SSDNOW V300 120 GB I Crucial BX100 500GB I 320GB 640GB I W10
Acer B1 770 I LG G3 I Nvidia Shield TV V2 I PS4 PS3 & X360 I 2DS DS PSP I Canon EOS M I Raspberry Pi 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jan 2007
Skrivet av Swedish Berserk:

Är det sudo man ska köra då när man öppnar cat /etc/network/interfaces filen? Och sen är det bara att lägga till de två raderna i filen var som helst?

Precis, fast använd inte cat för att skriva. Jag själv föredrar vim för den känns enklast. (sudo vim /etc/network/interfaces). Skulle inte vim finnas installerat är det bara köra "sudo apt-get install vim".

Kortkommandon för vim:
För att börja redigera, tryck "i", "--INSERT--" kommer att synas längst ner till vänster.
När du är klar, tryck på ESC, det står nu inte --INSERT-- längre, skriv ":" (bara kolon) och "x". Alltså ":x" och enter. Den kommer spara och stänga ner editorn.

x=Spara och avsluta
w=Spara
q=Avsluta
q!=Tvinga avslut utan att spara ändringar som gjorts

HTPC - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/album/?id=2902
HTPC - Galleri; http://www.sweclockers.com/galleri/6562-htpc-galleribilder
42U - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/galleri/7862-42u-rackskap-i-hemmet
i7 920, Antec kühler 620, Asus P6T-Deluxe, Corsair Dominator 6*2GB 1600Mhz, XFX Core Edition 750W, Nvidia GTX 770

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Apr 2009

Så då har där körts följande:

sudo nano /etc/network/interfaces

Kom in och la till följande:

auto eth0
iface eth0 inet dhcp

Prövade sen alla tre kommandon:

sudo service networking restart
sudo /etc/init.d/network restart
sudo ifconfig eth0 up

Efter omstart stod det att den letade efter nätverk men inget hände så då startade datorn. Sen var nätverksikonen borta så jag ändrade tillbaka igen och startade om och då dök nätverksikonen upp men fortfarande inget internet.

Kan det vara så att det inbyggda nätverkskortet på moderkortet har slutat att fungera?

Skrivet av Tozzi:

Precis, fast använd inte cat för att skriva. Jag själv föredrar vim för den känns enklast. (sudo vim /etc/network/interfaces). Skulle inte vim finnas installerat är det bara köra "sudo apt-get install vim".

Kortkommandon för vim:
För att börja redigera, tryck "i", "--INSERT--" kommer att synas längst ner till vänster.
När du är klar, tryck på ESC, det står nu inte --INSERT-- längre, skriv ":" (bara kolon) och "x". Alltså ":x" och enter. Den kommer spara och stänga ner editorn.

x=Spara och avsluta
w=Spara
q=Avsluta
q!=Tvinga avslut utan att spara ändringar som gjorts

Jag vet knappt vad jag skrev med men körde med sudo nano så någonting där. Det fungerade på samma sätt som du beskriver det.

Speldator: AMD Ryzen 7 2700 I Sapphire R9 270X DualX I 8GB I Kingston SSDNOW V300 120 GB I Crucial BX100 500GB I 320GB 640GB I W10
Acer B1 770 I LG G3 I Nvidia Shield TV V2 I PS4 PS3 & X360 I 2DS DS PSP I Canon EOS M I Raspberry Pi 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Apr 2009

Jag körde Ubuntu 14.04.3 från en USB sticka och inte ens den klarar av att hitta något internet.

Kan man på något sätt ta reda på om nätverkskortet fungerar i Ubuntu? Det verkar mer vara ett hårdvarufel med tanke på att internet har fungerat innan på den.

EDIT:

Testade på speldatorn också men där fick jag inget internet i heller över ethernet. Testade att starta om routern men ingen skillnad.

Speldator: AMD Ryzen 7 2700 I Sapphire R9 270X DualX I 8GB I Kingston SSDNOW V300 120 GB I Crucial BX100 500GB I 320GB 640GB I W10
Acer B1 770 I LG G3 I Nvidia Shield TV V2 I PS4 PS3 & X360 I 2DS DS PSP I Canon EOS M I Raspberry Pi 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jan 2007
Skrivet av Swedish Berserk:

Så då har där körts följande:

sudo nano /etc/network/interfaces

Kom in och la till följande:

auto eth0
iface eth0 inet dhcp

Prövade sen alla tre kommandon:

sudo service networking restart
sudo /etc/init.d/network restart
sudo ifconfig eth0 up

Efter omstart stod det att den letade efter nätverk men inget hände så då startade datorn. Sen var nätverksikonen borta så jag ändrade tillbaka igen och startade om och då dök nätverksikonen upp men fortfarande inget internet.

Kan det vara så att det inbyggda nätverkskortet på moderkortet har slutat att fungera?

Jag vet knappt vad jag skrev med men körde med sudo nano så någonting där. Det fungerade på samma sätt som du beskriver det.

Konstigt..

testa att köra:
sudo dhclient -v eth0

Posta vad du får på skärmen.

När du ändå är i farten, posta vad du får ut av kommandot:
nmcli con

HTPC - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/album/?id=2902
HTPC - Galleri; http://www.sweclockers.com/galleri/6562-htpc-galleribilder
42U - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/galleri/7862-42u-rackskap-i-hemmet
i7 920, Antec kühler 620, Asus P6T-Deluxe, Corsair Dominator 6*2GB 1600Mhz, XFX Core Edition 750W, Nvidia GTX 770

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Apr 2009

Så här blev det:

htpc@HTPC:~$ sudo dhclient -v eth0
[sudo] password for htpc:
Internet Systems Consortium DHCP Client 4.1-ESV-R4
Copyright 2004-2011 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit https://www.isc.org/software/dhcp/

Listening on LPF/eth0/20:cf:30:e6:2a:5d
Sending on LPF/eth0/20:cf:30:e6:2a:5d
Sending on Socket/fallback
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 3
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 8
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 9
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 9
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 11
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 8
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 12
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 15
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 18
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 10
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 9
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 10
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 7
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 7
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 8
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 11
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 17
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 14
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 14
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 17
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 20
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 14
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 19
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 11
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 16
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 4
No DHCPOFFERS received.
No working leases in persistent database - sleeping.
htpc@HTPC:~$

Samt detta:

htpc@HTPC:~$ nmcli con
NAMN UUID TYP TIMESTAMP-REAL
Trådbunden anslutning 1 a1fa3bcb-5b69-4d1e-9c03-61ca85719b77 802-3-ethernet ons 30 sep 2015 14:28:07
htpc@HTPC:~$

Speldator: AMD Ryzen 7 2700 I Sapphire R9 270X DualX I 8GB I Kingston SSDNOW V300 120 GB I Crucial BX100 500GB I 320GB 640GB I W10
Acer B1 770 I LG G3 I Nvidia Shield TV V2 I PS4 PS3 & X360 I 2DS DS PSP I Canon EOS M I Raspberry Pi 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Câmara de Lobos, Madeira, Portugal
Registrerad
Nov 2005

Routerns DHCP-server fungerar inte. Kolla att den är aktiverad i routerns inställningar. Alternativt kan du använda statisaka IP-nummer.
sudo ifconfig eth0 192.168. x. y. (värdet på x och y beror på vilket nät och vilken DHCP-område din router använder. x bör ligga utanför de routern delar ut via DHCP).

Fagerja

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jan 2007
Skrivet av Swedish Berserk:

Så här blev det:

htpc@HTPC:~$ sudo dhclient -v eth0
[sudo] password for htpc:
Internet Systems Consortium DHCP Client 4.1-ESV-R4
Copyright 2004-2011 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit https://www.isc.org/software/dhcp/

Listening on LPF/eth0/20:cf:30:e6:2a:5d
Sending on LPF/eth0/20:cf:30:e6:2a:5d
Sending on Socket/fallback
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 3
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 8
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 9
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 9
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 11
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 8
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 12
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 15
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 18
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 10
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 9
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 10
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 7
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 7
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 8
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 11
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 17
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 14
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 14
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 17
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 20
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 14
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 19
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 11
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 16
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 4
No DHCPOFFERS received.
No working leases in persistent database - sleeping.
htpc@HTPC:~$

Samt detta:

htpc@HTPC:~$ nmcli con
NAMN UUID TYP TIMESTAMP-REAL
Trådbunden anslutning 1 a1fa3bcb-5b69-4d1e-9c03-61ca85719b77 802-3-ethernet ons 30 sep 2015 14:28:07
htpc@HTPC:~$

Skrivet av fagerja:

Routerns DHCP-server fungerar inte. Kolla att den är aktiverad i routerns inställningar. Alternativt kan du använda statisaka IP-nummer.
sudo ifconfig eth0 192.168. x. y. (värdet på x och y beror på vilket nät och vilken DHCP-område din router använder. x bör ligga utanför de routern delar ut via DHCP).

Jag börjar också undra om din router DHCP server fungerar. Vad för ip-adress har routern? Du kan testa lägga en statisk adress och se om nätverkskortet fungerar, på så sätt kan vi få fram om det är routern eller nätverkskortet som är boven.

Om du har en annan dator i samma nätverk som fungerar ut på internet, kolla vad den har för inställningar för IP, de intressanta är att få reda på:
* IP-adress
* Nätmask/Netmask
* Standard/Default gateway

Utifrån det kan vi skapa en statisk IP för din maskin.

Om det är en windows maskin, håll i Windows-knappen och tryck R, en "Kör" ruta kommer fram. Skriv "cmd" utan citat och enter, en svart kommandoruta kommer upp. skriv nu "ipconfig /all" och posta här. (högerklicka, markera med musen och tryck enter för att kopiera).

EDIT: Det är ingen som blockat din dator i routern?

HTPC - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/album/?id=2902
HTPC - Galleri; http://www.sweclockers.com/galleri/6562-htpc-galleribilder
42U - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/galleri/7862-42u-rackskap-i-hemmet
i7 920, Antec kühler 620, Asus P6T-Deluxe, Corsair Dominator 6*2GB 1600Mhz, XFX Core Edition 750W, Nvidia GTX 770

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Apr 2009
Skrivet av fagerja:

Routerns DHCP-server fungerar inte. Kolla att den är aktiverad i routerns inställningar. Alternativt kan du använda statisaka IP-nummer.
sudo ifconfig eth0 192.168. x. y. (värdet på x och y beror på vilket nät och vilken DHCP-område din router använder. x bör ligga utanför de routern delar ut via DHCP).

Skrivet av Tozzi:

Jag börjar också undra om din router DHCP server fungerar. Vad för ip-adress har routern? Du kan testa lägga en statisk adress och se om nätverkskortet fungerar, på så sätt kan vi få fram om det är routern eller nätverkskortet som är boven.

Om du har en annan dator i samma nätverk som fungerar ut på internet, kolla vad den har för inställningar för IP, de intressanta är att få reda på:
* IP-adress
* Nätmask/Netmask
* Standard/Default gateway

Utifrån det kan vi skapa en statisk IP för din maskin.

Om det är en windows maskin, håll i Windows-knappen och tryck R, en "Kör" ruta kommer fram. Skriv "cmd" utan citat och enter, en svart kommandoruta kommer upp. skriv nu "ipconfig /all" och posta här. (högerklicka, markera med musen och tryck enter för att kopiera).

EDIT: Det är ingen som blockat din dator i routern?

Tack för all er hjälp men tråkigt nog får jag inte internet på denna datorn så man börjar undra vad som kan vara felet med den.

Har ingen aning om hur man ändrar i den routern för det är en från Telia som man bara ska koppla in och köra igång utan att krångla med en massa olika saker. Alla andra trådade datorer i nätverket funkar.

Så om nu DHCP inte fungerar borde väl övriga datorer också vara utan internet? Har egentligen inte lust att ändra i routerns inställningar för då kanske någon annan dator börjar krångla istället. Det bästa hade varit om man på ett enkelt sätt kunde ta reda på hurvida nätverkskortet i datorn fungerar som den ska.

Körde det som Tozzi sa på en Windows maskin som får internet och detta kommer fram:

Microsoft Windows [Version 10.0.10240]
(c) 2015 Microsoft Corporation. Med ensamrätt.

C:\Users\Jesper>ipconfig /all

Windows IP Configuration

Host Name . . . . . . . . . . . . : Jesper-Dator
Primary Dns Suffix . . . . . . . :
Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
DNS Suffix Search List. . . . . . : lan

Ethernet adapter Ethernet:

Connection-specific DNS Suffix . : lan
Description . . . . . . . . . . . : Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethernet
Physical Address. . . . . . . . . : BC-5F-F4-21-0A-D6
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::d554:5f6d:d265:dfcc%2(Preferred)
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.80(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Lease Obtained. . . . . . . . . . : den 1 oktober 2015 14:08:36
Lease Expires . . . . . . . . . . : den 1 oktober 2015 15:08:35
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 62676980
DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-1D-8D-EC-3B-BC-5F-F4-21-0A-D6
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

Tunnel adapter Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2001:0:9d38:90d7:2026:2d2a:ae17:9717(Preferred)
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::2026:2d2a:ae17:9717%4(Preferred)
Default Gateway . . . . . . . . . : ::
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 117440512
DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-1D-8D-EC-3B-BC-5F-F4-21-0A-D6
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled

Tunnel adapter isatap.lan:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . : lan
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

C:\Users\Jesper>

Står DHCP enabled på denna? Verkar konstigt om det inte finns på den som inte funkar? Skillnaden i så fall är att de som funkar kör Windows och den som inte fungerar kör Ubuntu men det har jag svårt att tro med tanke på att detta funkat innan.

Speldator: AMD Ryzen 7 2700 I Sapphire R9 270X DualX I 8GB I Kingston SSDNOW V300 120 GB I Crucial BX100 500GB I 320GB 640GB I W10
Acer B1 770 I LG G3 I Nvidia Shield TV V2 I PS4 PS3 & X360 I 2DS DS PSP I Canon EOS M I Raspberry Pi 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jan 2007
Skrivet av Swedish Berserk:

Tack för all er hjälp men tråkigt nog får jag inte internet på denna datorn så man börjar undra vad som kan vara felet med den.

Har ingen aning om hur man ändrar i den routern för det är en från Telia som man bara ska koppla in och köra igång utan att krångla med en massa olika saker. Alla andra trådade datorer i nätverket funkar.

Så om nu DHCP inte fungerar borde väl övriga datorer också vara utan internet? Har egentligen inte lust att ändra i routerns inställningar för då kanske någon annan dator börjar krångla istället. Det bästa hade varit om man på ett enkelt sätt kunde ta reda på hurvida nätverkskortet i datorn fungerar som den ska.

Körde det som Tozzi sa på en Windows maskin som får internet och detta kommer fram:

Microsoft Windows [Version 10.0.10240]
(c) 2015 Microsoft Corporation. Med ensamrätt.

C:\Users\Jesper>ipconfig /all

Windows IP Configuration

Host Name . . . . . . . . . . . . : Jesper-Dator
Primary Dns Suffix . . . . . . . :
Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
DNS Suffix Search List. . . . . . : lan

Ethernet adapter Ethernet:

Connection-specific DNS Suffix . : lan
Description . . . . . . . . . . . : Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethernet
Physical Address. . . . . . . . . : BC-5F-F4-21-0A-D6
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::d554:5f6d:d265:dfcc%2(Preferred)
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.80(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Lease Obtained. . . . . . . . . . : den 1 oktober 2015 14:08:36
Lease Expires . . . . . . . . . . : den 1 oktober 2015 15:08:35
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 62676980
DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-1D-8D-EC-3B-BC-5F-F4-21-0A-D6
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

Tunnel adapter Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2001:0:9d38:90d7:2026:2d2a:ae17:9717(Preferred)
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::2026:2d2a:ae17:9717%4(Preferred)
Default Gateway . . . . . . . . . : ::
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 117440512
DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-1D-8D-EC-3B-BC-5F-F4-21-0A-D6
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled

Tunnel adapter isatap.lan:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . : lan
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

C:\Users\Jesper>

Står DHCP enabled på denna? Verkar konstigt om det inte finns på den som inte funkar? Skillnaden i så fall är att de som funkar kör Windows och den som inte fungerar kör Ubuntu men det har jag svårt att tro med tanke på att detta funkat innan.

Öppna filen interfaces igen /etc/network/interfaces, ändra raden "iface eth0 inet dhcp" till "iface eth0 inet static" och lägg sedan till detta under:

address 192.168.1.123
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.1.1

Spara och kör "sudo service networking restart". Funkar det nu?

HTPC - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/album/?id=2902
HTPC - Galleri; http://www.sweclockers.com/galleri/6562-htpc-galleribilder
42U - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/galleri/7862-42u-rackskap-i-hemmet
i7 920, Antec kühler 620, Asus P6T-Deluxe, Corsair Dominator 6*2GB 1600Mhz, XFX Core Edition 750W, Nvidia GTX 770

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Apr 2009

Så nu har jag prövat följande:

auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.1.123
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.1.1
auto lo
iface lo inet loopback

auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.1.123
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.1.1

Vet inte vilken av dessa så jag testade båda två men fick följande tillbaka:

htpc@HTPC:~$ sudo service networking restart
[sudo] password for htpc:
stop: Unknown instance:
networking stop/waiting
htpc@HTPC:~$

Vad betyder detta?

Speldator: AMD Ryzen 7 2700 I Sapphire R9 270X DualX I 8GB I Kingston SSDNOW V300 120 GB I Crucial BX100 500GB I 320GB 640GB I W10
Acer B1 770 I LG G3 I Nvidia Shield TV V2 I PS4 PS3 & X360 I 2DS DS PSP I Canon EOS M I Raspberry Pi 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Långtbortistan
Registrerad
Mar 2007

Just "service networking restart" är ingen höjdare att köra, man dödar en del processer vid sidan om nätverket som inte startas om automatiskt. En del kör "ifdown eth0" följt av "ifup eth0" (funkar naturligtvis inte om man loggat in remote med t.ex. ssh), andra föredrar att starta om datorn.

Det finns bara två sorters hårddiskar: de som har gått sönder och de som skall gå sönder.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Apr 2009
Skrivet av zarkov:

Just "service networking restart" är ingen höjdare att köra, man dödar en del processer vid sidan om nätverket som inte startas om automatiskt. En del kör "ifdown eth0" följt av "ifup eth0" (funkar naturligtvis inte om man loggat in remote med t.ex. ssh), andra föredrar att starta om datorn.

Så en omstart kan räcka?

Speldator: AMD Ryzen 7 2700 I Sapphire R9 270X DualX I 8GB I Kingston SSDNOW V300 120 GB I Crucial BX100 500GB I 320GB 640GB I W10
Acer B1 770 I LG G3 I Nvidia Shield TV V2 I PS4 PS3 & X360 I 2DS DS PSP I Canon EOS M I Raspberry Pi 2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Långtbortistan
Registrerad
Mar 2007
Skrivet av Swedish Berserk:

Så en omstart kan räcka?

Tja, det är ju svårt att svara på men det bör ge ett bättre (säkrare) svar på om du lagt in korrekta parametrar.

Din interfaces-fil ser iaf rätt lik ut min:

auto lo iface lo inet loopback auto eth0 iface eth0 inet static address 192.168.1.21 netmask 255.255.255.0 network 192.168.1.0 broadcast 192.168.1.255 gateway 192.168.1.1

Vad jag förstått så är det bara address, netmask och gateway som måste fyllas i utöver de fyra första raderna (auto lo osv).

Det finns bara två sorters hårddiskar: de som har gått sönder och de som skall gå sönder.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jan 2007

Testa starta om som sades av @zarkov. Funkar internet? Kan du testa skriva "ping 8.8.8.8" och posta vad du får?

HTPC - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/album/?id=2902
HTPC - Galleri; http://www.sweclockers.com/galleri/6562-htpc-galleribilder
42U - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/galleri/7862-42u-rackskap-i-hemmet
i7 920, Antec kühler 620, Asus P6T-Deluxe, Corsair Dominator 6*2GB 1600Mhz, XFX Core Edition 750W, Nvidia GTX 770

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jan 2007

Så hur gick det TS, ingen uppdatering..?

HTPC - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/album/?id=2902
HTPC - Galleri; http://www.sweclockers.com/galleri/6562-htpc-galleribilder
42U - Bygglogg; http://www.sweclockers.com/galleri/7862-42u-rackskap-i-hemmet
i7 920, Antec kühler 620, Asus P6T-Deluxe, Corsair Dominator 6*2GB 1600Mhz, XFX Core Edition 750W, Nvidia GTX 770

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skåne
Registrerad
Apr 2009
Skrivet av Tozzi:

Så hur gick det TS, ingen uppdatering..?

Jag glömde helt denna tråden och ber om ursäkt för det!

Det blev att jag köpte följande nätverkskort:

http://www.webhallen.com/se-sv/datorer_och_tillbehor/128007-t...

Testade det med Xubuntu 14.04 LTS och där fungerade nätverket direkt så jag antar att det inbyggda slutade att fungera. Tack till alla som hjälpte till!

Speldator: AMD Ryzen 7 2700 I Sapphire R9 270X DualX I 8GB I Kingston SSDNOW V300 120 GB I Crucial BX100 500GB I 320GB 640GB I W10
Acer B1 770 I LG G3 I Nvidia Shield TV V2 I PS4 PS3 & X360 I 2DS DS PSP I Canon EOS M I Raspberry Pi 2