Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
S-holm
Registrerad
Okt 2008

Radiator fläktar

Tjena.

Har en fundering kring radiator och fläktar, har sökt lite info online och hittar en hel del faktiskt men inte allt så tänkte att jag frågar väl här på Sweclockers då?

Min huvudburk idag består av Phanteks Enthoo Luxe som i sig innehåller Asus X99 A, 5820K klockad till 4.5GHz, DDR4, Sapphire 7970 m.m. Jag kyler för tillfället enbart CPU men tänkjer inkludera GPU senare, när beror på om jag får tag i döbilligt full size block el inte, annars får jag avvakta tills nu GPU inhandlas och vattenkyla GPU då istället.
Eventuellt inhandlas även VRM block för moderkortet (EK's?) men får se inte akut temps håller sig en bra bit under 60c även överklockad.

Jag hade tidigare vatten på CPU men böt nyligen ut min DDC till pwm styrd DDC + radiatorn till en 420 Alphacool Nexxxos UT60, samma tjocklek som tidigare 360 och eftersom Luxe har mer höjd än pro så kör jag på sug konfiguration. Ja jag gjorde bort mig skulle ha kört på ST30 istället + push/pull, försent nu haha.

Min fråga är om jag skull tjäna på att inhandla en EK 420 CE istället (45mm tjock) då den även har mer "fins" (17 tror jag?) och därmed kanske kan utnyttja push/pull på ett bättre sätt och skala bättre med högre fläkthastigheter? Onekerligen så gör CE 420 riktigt bra ifrån sig också.

http://www.xtremerigs.net/2015/10/06/ek-ce-420-radiator-revie...

Eller om jag borde behålla UT60's och kliva upp till tex Noctuas 2k el 3k IPPC? På en EK CE 420 kan jag iaf köra minst 2 fläktar i push config och 3 i pull config, altearnativt kanske t.o.m inhandla 2150rpm Darkside Gentle Typhoons med fläkt adaptrar (har redan 3x Bitspower 140/120mm)?

Det får gärna låta lite vid full load det kan jag leva med, men sover en halvmeter ifrån lådan så i idle skall den vara nästintill knäpp tyst det är enda kravet utöver det handlar allt om prestanda för mig även om det kommer kosta en slant och jag är allt annat än rik. Har kikat lite här men svårt att avgöra något:

http://www.xtremerigs.net/2015/02/11/radiator-round-2015/

Tycker att Noctua NF-A14 industrialPPC-3000 torde göra jobbet även i bara pull config om det är helt tätt mellan chassi/radiator och fläktar men fixar dessa fläktar att gå hela vägen ner till runt 500rpm sträcket, dom uppger 800rpm som lägsta gäller det även om kör med en bra kontroller likt Aquaero 5/6 eller kan det kringgås på något sett för 800rpm ör för mig för mycket nattetids och är sjukt känslig när jag ska sova?

Annars har vi 2k modellen av IPPC som ska kunna gå lägre, kanske rent av hellre köper 3 pin modellen isf och styr via Phanteks PWM hub, ja dessa 2 är alternativet i Sverige men handlar jag ifrån EU/USA så kan jag även välja 2150rpm Darkside GT´s + adaptrar och även där? Dom är ju beviserligen grymma radiatorfläktar och kostar ungefär som Noctuas IPPC där jag kikat inkl frakten kanske snäppet mer om man torskar i tullen men inga stora skillnader, vet iaf att GT's kan gå att få till ljudnivån jag kräver när jag sover och vad gäller pumpen så ska den bytas även den trots att den är pwm styrd. Kanske en Swiftech D5 pwm som klarar av att nå 800rpm på kurvan, framtiden får avgöra.

Fläktarna kostar en del trots allt jag vet det så vill planera rätt denna gången och inga misstag, har alltid varit nöjd med Noctua tidigare men dom kan ju inte rå på GT´s vad göller prestanda vid låg ljudnivå och det skiljer inte direkt så lite heller kan inte fatta att ingen lyckats kopiera dom än idag? Noktua IPPC 2k eller 3k vs GT's + adaptrar samt UT60 pull only vs tex CE 420 2x push/ 3x pull? Tips och idéer efterfrågas, samt någon som vet om Noctua IPPC 3k kan varvas ner till runt 500 rpm el är man låst till de 800 som företaget själva uppger? Jo viss det är subjektivt hur man upplever lju, självklart men för mig är NF-P och NF-F runt 800rpm helt enkelt för mycket ljud vid sovdags så nära datorn.

OBS, förlåt för en vägg av text för så lite sagt lol.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
S-holm
Registrerad
Okt 2008

Ok får chansa mig framåt hehe, 3x Darkside Gentle Typhoon 2150 rpm för pull på radiatorn är beställda och 140/120 adaptrar finns redan.

All dressed in black, so torde bli både snyggt och effektivt och om jag av någon anledning inte blir det så får jag väl inhandla 140mm Noctua IPPC, 3k modellen kan säker utprestera 2k GT's ganska ordentligt iaf i teorin men garanterat inte hålla samma låga ljudnivå.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sundsvall
Registrerad
Jun 2005
Skrivet av fark:

Ok får chansa mig framåt hehe, 3x Darkside Gentle Typhoon 2150 rpm för pull på radiatorn är beställda och 140/120 adaptrar finns redan.

All dressed in black, so torde bli både snyggt och effektivt och om jag av någon anledning inte blir det så får jag väl inhandla 140mm Noctua IPPC, 3k modellen kan säker utprestera 2k GT's ganska ordentligt iaf i teorin men garanterat inte hålla samma låga ljudnivå.

http://i58.tinypic.com/155gmso.jpg

Vart köpte du fläktarna, hur funkar dom tycker du?

/fredrim

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
S-holm
Registrerad
Okt 2008
Skrivet av Fredrim:

Vart köpte du fläktarna, hur funkar dom tycker du?

/fredrim

Tjena.

Jag köpte mina hos modmymods i USA, ruggigt bra att ha att göra med vad gäller service m.m och dessutom mycket villiga att skriva ner värde på paketet vilket var bra för mig iaf hehe..

https://modmymods.com/darkside-gentle-typhoon-performance-rad...

Dom finns även som PWM nu för tiden:

https://modmymods.com/gentle-typhoon-performance-radiator-fan...

+ lite nedsatta i pris nu dessutom ser jag.

Jag vet att även Daz mode i Canada har dom samt Highflow i Nederländerna men dock dyrare + dyrare frakt:

https://www.dazmode.com/store/product/scythe_gentle_typhoon_2...

http://www.highflow.nl/fans/ventilatoren/120mm-nl/nidec-120mm...

Jag är sjukt nöjd, styr mina via en Phanteks PWM till 3 pin DC kontroller hub, denna: http://www.inet.se/produkt/6910027/phanteks-pwm-fan-hub#/spec... Varje gång dom varvar upp vid behov är jag lika förvånad, hur i hela fridens namn kan dom prestera så bra till så låg ljudnivå och hur har ingen än idag lyckats kopiera konceptet, ja det är gåta för mig?
För radiatorer är dom numer ett måste för mig även om det finns billigare fläktar på marknaden, jag köpte faktiskt ett gäng Noctua IPPC 140mm (2k modellen) och testade med också då jag har 3x140mm radiator och gick omedelbart raka vägen tillbaka till butik, gav varken bättre prestanda el ljudnivå, låter som as över 1-1.5k i min mening verkligen högljudda på fullt flås. Jag är sjukt petig så jag kör inte mine GT´s i fulla varv heller utan varbar bara upp via bios vid behov men jag kan inte ens höra dom under 1k rpm fast jag sover en halvmeter ifrån datorn.

Du behöver nog inte ens 2150rpm modellen skulle jag tro, när jag kör mina i ca 1850 som motsvarar PWM modellen så gör det liten skillnad faktiskt och PWM modellen kan ju köras ned till 500 rpm och där garanterar jag att du inte kan höra dom om du inte lägger örat direkt emot själva fläkten.

EDIT:

PWM modellen för $17.99 st blir billigare än att handla Noctuas (kanske inte Redux dock) här i Sverige och mina tog ca 1.5 vecka innan dom anlände + som sagt, ingen tull/skatt betalade jag heller fast det är väl alltid ett lotteri även om dom skriver ner värdet till $50-60 inkl frakten som dom gjorde för mig iaf. Tror jag betalade under $35 i frakt men minns inte exakt?
Jag kör som sagt 140 bredd på radiatorn så måste ha adapter, finns rätt billigt (relativt iaf) här:

http://www.coolerkit.se/shop/fanadapter-120-till-2266p.html