Forumdelen sponsras av

Samsung Smart-TV med kass bildkvalité

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2014

Samsung Smart-TV med kass bildkvalité

Hej.

Jag köpte nyligen en ny 55" TV men är inte nöjd med bilden och innan jag eventuellt lämnar tillbaka den så tänkte jag ställa ett par frågor här först. Teven jag köpte heter Samsung 55" Smart LED-TV UE55J6275XXE (TV) . När jag kom hem så märkte jag att de analoga kanalernas bild var extremt dålig. Har en Sony Bravia 32" och på den är det kristallklar bild på de analoga kanalerna.

Vill tillägga att jag är en Sony kille och att jag alltid brukar köpa sony produkter i vanliga fall. Men jag ville prova Samsung för första gången vilket jag nu ångrar då jag egentligen hade tänkt köpa den här: http://www.elgiganten.se/product/ljud-bild/tv/KDL55W755CBAE/sony-55-led-smart-tv-kdl-55w755cbaep .

Kommer det bli någon skillnad (på de analoga kanalernas bildkvalité) om jag köper den Sony TVn istället?

(Har inte digital TV)

Tack på förhand!

Trädvy Permalänk
Bildexpert 📺
Thomas Ytterberg
Registrerad
Mar 2013

Du kan inte få bra bildkvalitet på analoga TV-sändningar och det blir tydligare när du kliver upp i storlek. 32 till 55 tum är en tredubbling av ytan. Analog TV är 60-talsteknik gjort för att se bra ut på dåtidens imponerande 20 tum. Det det får via kabeln är dessutom digitalt distribuerat innan det omvandlas till en analog bildsignal. Därför är det också mpeg-kompressionsartefakter i bilden. Så man får det sämsta av båda världar. Du kan inte få en sämre bildkälla än analog kabel-TV. Till och med VHS är bättre.

Vad du får när du köper olika TV-apparater är olika metoder för hur den undermåliga bilden ska presenteras. Olika idéer om hur bilden ska skalas upp och filtreras, men inte mer. Detta även efter att man justerat bort fabriksinställningarnas överdrivna bild.

Det är ungefär som att välja huruvida du ska krydda den härskna pölsan med kanel, kardemumma eller basilika. Du gillar Sonyns bild för att du är van med Sonys sätt att krydda. Du är inte van med Samsungs kryddning. Andra skulle säga tvärtom beroende på vad de hade för TV innan.

"Bättre" bild kan du få genom att kliva ned i storlek eller flytta soffan längre bak. Byter du till en Sony kan det kanske passa din smak bättre, men "bättre" i objektiv mening är det inte. Bara olika sätt att krydda pölsan. Du riskerar snarare med 55 tum upptäcka att Sonys metoder har sina nackdelar de också.