Glapp i laddnings utag iphone 5s

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Trelleborg
Registrerad
Dec 2015

Glapp i laddnings utag iphone 5s

Hej

fall din Iphone eller Ipad inte laddas så kan man göra så här

Din Iphone eller Ipad kan verka vara i perfekt skick – skärmen är hel och repfri, högtalarna fungerar som vanligt, hemknappen och de andra knapparna är felfria – men helt plötsligt tar den inte laddning. Du kopplar in den i laddaren men inget händer. Sakta men säkert tar batteriet slut och snart kan du inte använda den längre.

Det kan så klart hända att något har gått sönder på riktigt, men få inte panik direkt. Oftast är det bara något högst tillfälligt och enkelt avhjälpt.

Här är några vanliga saker som kan ställa till det för laddningen, och som inte kräver en reparation. Innan du provar något annat ska du så klart prova standardknepet när något är lite vajsing med en Iphone eller Ipad – starta om den.

Är sladden inkopplad?

1. Sladden inte ordentligt inkopplad

Lightning-kontakten är mindre och enklare att använda än gamla 30-pinnarskontakten, men den sitter inte heller lika bergssäkert fast. Det första du bör kolla är att du verkligen tryckt in den hela vägen.

Dålig laddare

2. Dålig sladd eller laddare

Lightning-sladdarna har en otäck förmåga att snabbt slitas ut, speciellt kring fästet på lightning-sidan, men även på usb-sidan. Nästa steg är alltså att testa en annan lightning-kabel och/eller en annan laddare. Om du använder datorn för att ladda kan du även testa att byta usb-port.

Smuts i kontakten

3. Smuts i kontakten

Lightning-kontakten på nyare Iphone- och Ipad-modeller verkar även mer mottaglig och känslig för damm och smuts (men det kan ske även med de gamla kontakterna). Det kanske inte drabbar så många, men damm från en ficka eller väska kan långsamt ansamlas och göra att stiften i kontakten inte längre har lagom mycket kontakt med de i sladden. Varje gång du trycker in kontakten pressas dammet ihop och med tiden kan en liten "kaka" bildas i botten. Om det här är ditt problem så borde du kunna se det på att själva kontakten inte går in ordentligt även om du försöker trycka in den.

För att ”städa” kontakten kan du använda till exempel en tandpetare – men var försiktig, vi har hört från användare som har lyckats ha sönder kontakten i ett försök att bli av med dammavlagringarna. Något mjukt och spetsigt gjort av trä bör användas istället för en nål eller liknande verktyg gjord av hård metall. Börja med att stänga av enheten, och om du har en burk tryckluft till hands kan du börja och avsluta med att blåsa. Cnet har visat hur du gör i en video på Youtube.

4. I värsta fall

Om inget av ovanstående hjälper kan det fortfarande vara ett mjukvaruproblem. Gör en ny backup och återställ enheten till senaste version av IOS. Om inte ens det avhjälper problemet kan det handla om något värre hårdvarufel, och det bästa är att ta den till Apple.

Felet kan då vara att batteriet har dött, i vilket fall Apple kan byta ut det för 795 kronor plus porto om du inte har möjlighet att besöka en Apple-butik, eller något värre som kräver fullservice (priserna för det hittar du här).

Har du ingen garanti kvar är det möjligt att det ändå kan räknas som tillverkningsfel och ska repareras gratis i enlighet med reklamationsrätten. Annars kan du som en sista utväg innan du behöver köpa nytt eller betala för fullservice kanske utnyttja din hemförsäkring om du har en med allrisk.

Jag ska testa det någon gång med min iphone 5s

MVH Johannes Larsson

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011

Kan konfirmera "3. Smuts i kontakten" för min iPhone 6. Petade ut en otrolig massa fickludd från min kontakt och sen klickade sladden i som vanligt. Jag menar verkligen en massa.