Permalänk
Datavetare

MS SQL till Linux

https://blogs.microsoft.com/blog/2016/03/07/announcing-sql-se...

Även The TechReport och IDG har skrivit lite om detta.

Ganska otänkbart att Microsoft skulle lansera SQL-server till Linux bara för något år sedan

Permalänk
Medlem

Förstår inte riktigt poängen...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

https://blogs.microsoft.com/blog/2016/03/07/announcing-sql-se...

Även The TechReport och IDG har skrivit lite om detta.

Ganska otänkbart att Microsoft skulle lansera SQL-server till Linux bara för något år sedan

Håller verkligen med. Microsoft har gjort mycket häftiga grejer sen något år tillbaka. Tål ju att jämföras med Oracle som praktiskt taget är en käpp i hjulet gällandes exempelvis öppen källkod.
Så tråkigt att Google valde Java istället för C#!

Hoppas på att Microsoft kör stenhårt med vNext WPF och liknande och levererar ett plattformsoberoende VS.

Mitt förtroende för Microsoft går upp och ned över tid men sedan ett år tillbaka så är det mestadels positivt. Man måste tänka på att Microsoft är ett ganska splittat företag där olika bra/dåliga beslut kan tas i olika delar av företaget. Microsoft tillverkar ju som bekant Internet Explorer. De har även Outlook. Då kanske man kan tänka sig att de använder renderingsmotorn i IE till Outlook?... Nepp.

Jag kan verkligen se att MS SQL kommer öka rejält på sikt.

Permalänk
Datavetare

@PointMan: Rätt säker att poängen stavas "Azure". Redan för något år sedan bestod 30 % av gäst-OS som kördes på Azure av Linux.

Microsoft lanserade för en tid sedan .NET Core 5 för Windows, Linux och OSX. .NET Core är inte en fullständig variant av .NET, utan kan främst ses som "den del av .NET som behövs för att köra ASP.NET". Microsoft hoppas att den allt större skara som kör Linux som gäst-OS ska ta med sig ASP.NET om de migrerar från "klassisk" Windows ("klassisk" i detta fall = icke-virtualiserad server).

.NET Core är en del i att lyckas med ASP.NET på Linux (men har svårt att se varför någon skulle välja .NET Core över säg Java eller NodeJS). Den andra kritiska delen för att ASP.NET ska vara relevant på en annan plattform är stöd för SQL-server, även här lär man i allt större andel välja Linux som gäst-OS och vill man då hålla SQL-server relevant så måste den finnas på Linux.

Backar man ännu ett steg så finns en väldigt tydlig trend: allt fler kunder ifrågasätter varför man ska betala för ett OS. När (handlar inte längre om "om") Microsoft inte längre kan ta betalt för Windows kommer den produkten bli en belastning då den inte kan betala sina egna kostnader.

Edit: tror MS SQL-server har en långt större chans att bli en relevant spelare på Linux än vad .NET Core har.

@Leedow håller med om att det hade varit bättre om Google valt något annat än Java för Android, C# hade definitivt varit ett bättre alternativ givet Oracles beteende. Själv hoppas jag Go kan ersätta Java på Android.

På serversidan känns däremot Java vettigare än .NET, det även efter .NET Core 5 lanseringen. Serversidan går allt mer mot molnet, i molnet är effektivitet extremt viktigt då man i praktiken betalar per klockcykel som används. Java7 och än mer Java8, både i form av OpenJDK och Oracles JVM, är betydligt effektivare än senaste .NET runtime, det även på Windows.

Faktum är att även NodeJS i allt fler lägen presterar bättre än .NET runtime, i alla fall när man jämför NodeJS/Linux vs .NET/Windows.
Microsoft vill få in Chakra (JS motorn i Edge) som alternativ i NodeJS på Windows vilket då med hyfsad sannolikhet även gör NodeJS/Windows en mer effektiv runtimeplattform jämfört med .NET/Windows.

Med tanke på att JS i grunden är ett skriptspråk är det otroligt hur pass väl det presterar i form av NodeJS. Själv har jag väldigt svårt för dynamiskt typade språk, men här har ju igen Microsoft klivit fram med lysande teknik i form av TypeScript + Visual Studio Code (som stödjer Linux och är ur lådan integrerad med NodeJS!).

Även Visual Studio Code på Linux är något som måste ha ansetts omöjligt bara för något år sedan. Har länge tyckt att Visual Studio blivit en oformlig koloss, Visual Studio Code är däremot mer som "gamla" Visual Studio -> en lysande utvecklingsmiljö som ändå är liten och smidig. Kör i stort sätt uteslutande Visual Studio Code för JS/TS/C# både på Windows och Linux.