Raspberry pi 2 orkar inte driva alla usb tillbehör.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kungsbacka
Registrerad
Maj 2014

Raspberry pi 2 orkar inte driva alla usb tillbehör.

Hejsan

Jag har ett litet problem med min Raspberry pi 2. Jag använder den tillsammans med en usb hubb som jag har kopplat 4 grejer till. Jag har tangentbord och mus samt 2 st usb minnen kopplat till hubben sen så har jag en wifi dongel kopplat till usb porten på själva raspberryn. Har även 2 lediga portar på enheten. Jag har märkt att den inte orkar driva alla dessa tillbehör samtidigt. Men det konstiga är att min Raspberry pi 1 klarar alla tillbehör samtidigt utan problem.

För jag har ju hört att rpi 2 ska ge mer ström ur sina portar än vad rpi 1 gör. Är det så att det är nåt fel med min rpi 2 på nåt sätt?

Jag stör mig jättemycket på detta så jag vore jätte tacksam för hjälp

Tack på förhand

Chassi: Antec GX500 / HDD: WD blue 1TB / CPU: i3 6100 @ 3,7 Ghz / GPU: Sapphire Radeon RX 560 Pulse 2 GB / Kylning: Intel stock och 3st i chassit 1xpush 2xpull / PSU: Fractal Fesign Integra M 450 / MB: MSI h110 PC MATE / RAM: Crucial Ballistix Sport 2x4GB 2400 Mhz / OS: Win10 Pro / Mus: Trust GXT 32 / TB: Logitech G110 / Ljud: Logitech Z906 och Arrogant bastard hurricane / Skärm: BenQ GW2470HE / Macbook late 2006 med Ubuntu /

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2006

Vad har du för strömadapter? Hur många A?
RPI2 har ju en quad core cpu, och den vill ha minst 2A har jag för mig, men du kanske behöver ännu mer pga alla tillbehör.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jul 2007

Antagligen så behöver du byta nätadapter till en som ger mer ström; Pi2an drar ju mer ström i sig än vad Pi1an gör.

Alternativt skaffar du en strömsatt (aktiv) USB-hubb.

WS: Bärbar workstation, 2 * Dell U2412M
HTPC: Intel NUC, Canton GLE 496, Yamaha RV-A830, Sanyo PLV-Z700
Server: Intel Xeon E3-1240@3.4 GHz, ESXi, 32GB RAM, 8*2TB RAID-Z2 + SSD-cache
Slösurf: MacBook Air 11,6", Samsung S8
Kamera: Canon EOS 5DII + 1DIII, Canon 100/2.8 Macro, Canon 70-200/2.8L, Canon 24-70/2.8L

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kungsbacka
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av taliz:

Vad har du för strömadapter? Hur många A?
RPI2 har ju en quad core cpu, och den vill ha minst 2A har jag för mig, men du kanske behöver ännu mer pga alla tillbehör.

Jag har en adapter som ligger på 2,4 A så det borde ju räcka.

Chassi: Antec GX500 / HDD: WD blue 1TB / CPU: i3 6100 @ 3,7 Ghz / GPU: Sapphire Radeon RX 560 Pulse 2 GB / Kylning: Intel stock och 3st i chassit 1xpush 2xpull / PSU: Fractal Fesign Integra M 450 / MB: MSI h110 PC MATE / RAM: Crucial Ballistix Sport 2x4GB 2400 Mhz / OS: Win10 Pro / Mus: Trust GXT 32 / TB: Logitech G110 / Ljud: Logitech Z906 och Arrogant bastard hurricane / Skärm: BenQ GW2470HE / Macbook late 2006 med Ubuntu /

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2006
Skrivet av jeffan97:

Jag har en adapter som ligger på 2,4 A så det borde ju räcka.

Räcker för RPI'n, men uppenbarligen inte för alla tillbehör.
Enklast är nog att skaffa en strömsatt USB-hubb.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kungsbacka
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av taliz:

Räcker för RPI'n, men uppenbarligen inte för alla tillbehör.
Enklast är nog att skaffa en strömsatt USB-hubb.

Tycker det verkar konstigt för rpi 1 klarar ju det, kan det va så att rpi 1 ger mer ström till sina portar eftersom den drar mindre ström i allmänhet?

Chassi: Antec GX500 / HDD: WD blue 1TB / CPU: i3 6100 @ 3,7 Ghz / GPU: Sapphire Radeon RX 560 Pulse 2 GB / Kylning: Intel stock och 3st i chassit 1xpush 2xpull / PSU: Fractal Fesign Integra M 450 / MB: MSI h110 PC MATE / RAM: Crucial Ballistix Sport 2x4GB 2400 Mhz / OS: Win10 Pro / Mus: Trust GXT 32 / TB: Logitech G110 / Ljud: Logitech Z906 och Arrogant bastard hurricane / Skärm: BenQ GW2470HE / Macbook late 2006 med Ubuntu /

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skarpnäck
Registrerad
Mar 2011

Jag hade samma problem, för mig var det inte adaptern utav kabeln jag använde. De flesta tunna micro-usb kablar agerar som motstånd och strömmen kommer inte fram! Skaffar man en tjock sladd som helst bara kan ladda och inte överföra data så hjälper det.

Gaming:[Asus Zenith Extreme]-[AMD TR 1950X@4Ghz]-[Corsair Dominator 3066mhz 32GB]-[GTX 1080 Ti SLI]-[Samsung 960PRO 1TB]-[CL SMA8]:.
Server(ESXi):[Supermicro X10SDV-8C-TLN4F]-[Intel Xeon D1541]-[32GB ECC]-[32GB SataDom + 1TB Samsung 960EVO]:.
Server(unRAID):[Supermicro X10SL7-F]-[Intel Xeon 1240L V3]-[32GB ECC]-[40TB WD Re + 500GB Curcial MX100]:.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kungsbacka
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av AquaRelliux:

Jag hade samma problem, för mig var det inte adaptern utav kabeln jag använde. De flesta tunna micro-usb kablar agerar som motstånd och strömmen kommer inte fram! Skaffar man en tjock sladd som helst bara kan ladda och inte överföra data så hjälper det.

Jag använder en strömadapter med fastkabel så det är ju inte det som är problemet just nu :/

Chassi: Antec GX500 / HDD: WD blue 1TB / CPU: i3 6100 @ 3,7 Ghz / GPU: Sapphire Radeon RX 560 Pulse 2 GB / Kylning: Intel stock och 3st i chassit 1xpush 2xpull / PSU: Fractal Fesign Integra M 450 / MB: MSI h110 PC MATE / RAM: Crucial Ballistix Sport 2x4GB 2400 Mhz / OS: Win10 Pro / Mus: Trust GXT 32 / TB: Logitech G110 / Ljud: Logitech Z906 och Arrogant bastard hurricane / Skärm: BenQ GW2470HE / Macbook late 2006 med Ubuntu /

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Långtbortistan
Registrerad
Mar 2007
Skrivet av jeffan97:

Jag använder en strömadapter med fastkabel så det är ju inte det som är problemet just nu :/

Det är tyvärr ingen garanti. RPi2 drar ju lite mer ström än RPi1 så det kan vara så att spänningsfallet i kabeln blir lite, lite för stort för att det skall fungera med alla prylar inkopplade.

Om jag inte minns fel så går det att öka max-strömmen genom att ändra ett värde i en config-fil. Jag har tyvärr inte grejerna framför mig just nu men googla på "raspberry pi usb current" eller liknande så hittar du det snabbt.

Skickades från m.sweclockers.com

Det finns bara två sorters hårddiskar: de som har gått sönder och de som skall gå sönder.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kungsbacka
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av zarkov:

Det är tyvärr ingen garanti. RPi2 drar ju lite mer ström än RPi1 så det kan vara så att spänningsfallet i kabeln blir lite, lite för stort för att det skall fungera med alla prylar inkopplade.

Om jag inte minns fel så går det att öka max-strömmen genom att ändra ett värde i en config-fil. Jag har tyvärr inte grejerna framför mig just nu men googla på "raspberry pi usb current" eller liknande så hittar du det snabbt.

Skickades från m.sweclockers.com

Okej får ta och göra det då Tror du att det går att mäta strömmen och spänningen i usb porten med multimeter ?

Chassi: Antec GX500 / HDD: WD blue 1TB / CPU: i3 6100 @ 3,7 Ghz / GPU: Sapphire Radeon RX 560 Pulse 2 GB / Kylning: Intel stock och 3st i chassit 1xpush 2xpull / PSU: Fractal Fesign Integra M 450 / MB: MSI h110 PC MATE / RAM: Crucial Ballistix Sport 2x4GB 2400 Mhz / OS: Win10 Pro / Mus: Trust GXT 32 / TB: Logitech G110 / Ljud: Logitech Z906 och Arrogant bastard hurricane / Skärm: BenQ GW2470HE / Macbook late 2006 med Ubuntu /

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Mälardalen
Registrerad
Dec 2012

Ofta är det väldig skillnad på det som skrivs i Ampere på laddaren och vad den klarar av.

Har du testat en bättre laddare?
Annars blir det en strömsatt USB hub som gäller.

[1700X] [B350 mITX] [16GB DDR4@3200MHz] [Vega 56] [Nano S] [D15S] [Win 10 Pro]

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Långtbortistan
Registrerad
Mar 2007
Skrivet av jeffan97:

Okej får ta och göra det då Tror du att det går att mäta strömmen och spänningen i usb porten med multimeter ?

För att mätningen skall ha någon relevans så måste du göra den under belastning och det kan bli lite knivigt. För att mäta strömmen måste man koppla mätaren i serie med förbrukarna och det vet jag inte hur man gör utan att offra en kabel eller liknande.

Spänningen bör det däremot inte vara några problem att mäta. Bara koppla in allt och peta dit proberna.

Skickades från m.sweclockers.com

Det finns bara två sorters hårddiskar: de som har gått sönder och de som skall gå sönder.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2012

Det får väl anses som självklart sen flera år tillbaks att man använder en USBhubb med egen strömförsörjning för att ansluta tillbehör till en Pi...

HTPC: Silverstone Sugo SG05W Vit, Asus H110I-Plus, G4560, Corsair Vengeance LPX 2133 MHz 2x4GB, WD Blue 250 GB, MSI GeForce GT 1030 Passive OC 2GB, (& ett antal enkortsdatorer med div användningsområden).

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Feb 2005
Skrivet av jeffan97:

Hejsan

Jag har ett litet problem med min Raspberry pi 2. Jag använder den tillsammans med en usb hubb som jag har kopplat 4 grejer till. Jag har tangentbord och mus samt 2 st usb minnen kopplat till hubben sen så har jag en wifi dongel kopplat till usb porten på själva raspberryn. Har även 2 lediga portar på enheten. Jag har märkt att den inte orkar driva alla dessa tillbehör samtidigt. Men det konstiga är att min Raspberry pi 1 klarar alla tillbehör samtidigt utan problem.

För jag har ju hört att rpi 2 ska ge mer ström ur sina portar än vad rpi 1 gör. Är det så att det är nåt fel med min rpi 2 på nåt sätt?

Jag stör mig jättemycket på detta så jag vore jätte tacksam för hjälp

Tack på förhand

Kan du undvara ett usb minne så kan du kanske koppla allt direkt till till pi:n? kanske med en eller två kortare usbsladdar om allt inte får plats direkt i uttagen. Annars så om du vill ha mer än fyra saker inkopplade så bör du kanske skaffa en strömsatt usbhubb.

Vet du vad det är för märke/modell på usbhubben och usbladdaren du använder?
Du kan ju ta dig förbi Ikea och köpa deras Koppla USB laddare för 79:-. Har visat sig fungera riktigt bra (trots vad jag svamlade om den i någon tidigare tråd...)

Skrivet av zarkov:

Det är tyvärr ingen garanti. RPi2 drar ju lite mer ström än RPi1 så det kan vara så att spänningsfallet i kabeln blir lite, lite för stort för att det skall fungera med alla prylar inkopplade.

Om jag inte minns fel så går det att öka max-strömmen genom att ändra ett värde i en config-fil. Jag har tyvärr inte grejerna framför mig just nu men googla på "raspberry pi usb current" eller liknande så hittar du det snabbt.

Skickades från m.sweclockers.com

editera /boot/config.txt

och lägg till

max_usb_current=1 safe_mode_gpio=4

(tror att den andra raden bara behövs om firmware:et inte har uppdaterats på ett tag.)

Skrivet av jeffan97:

Okej får ta och göra det då Tror du att det går att mäta strömmen och spänningen i usb porten med multimeter ?

Antingen så kan man skarva en usbsladd och mäta på den, eller skaffa en "USB Charger doctor" från Kina för ingenting. Problemet med alternativ två är att den drivs via USB:n och värdena kommer inte bli korrekta. Testade precis att seriekoppla två och den sista visar 0,11 färre volt, och 0,02 färre ampere.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Maj 2003
Skrivet av Gropenator:

Antingen så kan man skarva en usbsladd och mäta på den, eller skaffa en "USB Charger doctor" från Kina för ingenting. Problemet med alternativ två är att den drivs via USB:n och värdena kommer inte bli korrekta. Testade precis att seriekoppla två och den sista visar 0,11 färre volt, och 0,02 färre ampere.

Fast det är ju väntat? Du har ett spänningsfall över den första enheten, bland annat via kontakten, och du förbrukar 0.02A mindre iom att den ena förbrukaren sitter före mätaren. Är det repeterbart som resultat, alltså, att de visar samma siffror oavsett vilken som sitter först, så är det riktigt imponerande. Jag räknade med betydligt större felvisning. Jag har en annan variant på samma typ av mätare, så jag vet ungefär vad de kostade, och för de pengarna är 5% felmarginal det minsta jag räknade med. Dina siffror indikerar att det är betydligt mindre än så...

Skrivet av HenKenny:

Ofta är det väldig skillnad på det som skrivs i Ampere på laddaren och vad den klarar av.

Det beror nog mycket på vad det är för laddare. Jag har ett par Samsung, en Philips, och en Nokia. De levererar vad de säger att de ska, med bred marginal. Sen har jag ett par billiga kineser i bilen. De levererar inte i samma utsträckning, och blir varma när man försöker sig på den typen förbrukare. Så det är som du skriver, "bättre" laddare kan vara lösningen, beror ju på vad man använder i dag.
B!

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kungsbacka
Registrerad
Maj 2014

max_usb_current=1 safe_mode_gpio=4

Jag kan inte hitta dem config.txt filen

Chassi: Antec GX500 / HDD: WD blue 1TB / CPU: i3 6100 @ 3,7 Ghz / GPU: Sapphire Radeon RX 560 Pulse 2 GB / Kylning: Intel stock och 3st i chassit 1xpush 2xpull / PSU: Fractal Fesign Integra M 450 / MB: MSI h110 PC MATE / RAM: Crucial Ballistix Sport 2x4GB 2400 Mhz / OS: Win10 Pro / Mus: Trust GXT 32 / TB: Logitech G110 / Ljud: Logitech Z906 och Arrogant bastard hurricane / Skärm: BenQ GW2470HE / Macbook late 2006 med Ubuntu /

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2012
Skrivet av jeffan97:

max_usb_current=1 safe_mode_gpio=4

Jag kan inte hitta dem config.txt filen

Skriv in själv.

HTPC: Silverstone Sugo SG05W Vit, Asus H110I-Plus, G4560, Corsair Vengeance LPX 2133 MHz 2x4GB, WD Blue 250 GB, MSI GeForce GT 1030 Passive OC 2GB, (& ett antal enkortsdatorer med div användningsområden).

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kungsbacka
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av MatteN:

Skriv in själv.

Oj jag skrev fel XD Jag menade max_usb_current, den verkar inte finnas i config.txt Får leta en gång till

Chassi: Antec GX500 / HDD: WD blue 1TB / CPU: i3 6100 @ 3,7 Ghz / GPU: Sapphire Radeon RX 560 Pulse 2 GB / Kylning: Intel stock och 3st i chassit 1xpush 2xpull / PSU: Fractal Fesign Integra M 450 / MB: MSI h110 PC MATE / RAM: Crucial Ballistix Sport 2x4GB 2400 Mhz / OS: Win10 Pro / Mus: Trust GXT 32 / TB: Logitech G110 / Ljud: Logitech Z906 och Arrogant bastard hurricane / Skärm: BenQ GW2470HE / Macbook late 2006 med Ubuntu /

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2012
Skrivet av jeffan97:

Oj jag skrev fel XD Jag menade max_usb_current, den verkar inte finnas i config.txt Får leta en gång till

Skriv in raden själv i config.txt.

HTPC: Silverstone Sugo SG05W Vit, Asus H110I-Plus, G4560, Corsair Vengeance LPX 2133 MHz 2x4GB, WD Blue 250 GB, MSI GeForce GT 1030 Passive OC 2GB, (& ett antal enkortsdatorer med div användningsområden).

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kungsbacka
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av MatteN:

Skriv in raden själv i config.txt.

Jaha så man kan skriva in saker själv åxå? Antar att det bara är till att skriva det nånstans i config.txt filen

Chassi: Antec GX500 / HDD: WD blue 1TB / CPU: i3 6100 @ 3,7 Ghz / GPU: Sapphire Radeon RX 560 Pulse 2 GB / Kylning: Intel stock och 3st i chassit 1xpush 2xpull / PSU: Fractal Fesign Integra M 450 / MB: MSI h110 PC MATE / RAM: Crucial Ballistix Sport 2x4GB 2400 Mhz / OS: Win10 Pro / Mus: Trust GXT 32 / TB: Logitech G110 / Ljud: Logitech Z906 och Arrogant bastard hurricane / Skärm: BenQ GW2470HE / Macbook late 2006 med Ubuntu /

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2012
Skrivet av jeffan97:

Jaha så man kan skriva in saker själv åxå? Antar att det bara är till att skriva det nånstans i config.txt filen

Ja.

HTPC: Silverstone Sugo SG05W Vit, Asus H110I-Plus, G4560, Corsair Vengeance LPX 2133 MHz 2x4GB, WD Blue 250 GB, MSI GeForce GT 1030 Passive OC 2GB, (& ett antal enkortsdatorer med div användningsområden).