Permalänk
Medlem

Varför stänger min dator av sig?

Hej!

Ny på forumet och ställer en fråga som säkert har besvarats 300 gånger, men iaf så skulle jag behöva lite hjälp här. Det är nämligen så att min dator har stängt av sig 2 gånger de senaste dagarna när jag har spelat ett spel. Fläkten/fläktarna låter som att de går på högvarv, så jag köpte därför en burk tryckluft som jag rensade datorn på damm så gott jag kunde. Problemet kvarstår dock och datorn har återigen stängt av sig, fläktarna låter i princip lika högt som tidigare. Jag laddade ner programmet HWmonitor, är dock inte jättebra på datorer så jag kan tyvärr inte tolka värdena själv.

Hur tycker ni att värdena ser ut? Vad kan mitt problem bero på?

http://www.bilddump.se/bilder/20160424223203-85.226.171.149.p...

Permalänk

Ditt grafikkort är nog boven! Ligger på 100 grader idle!

Permalänk
Medlem

@Speedtriple3:

Någon lösning på detta som inte innebär att köpa ett nytt grafikkort?

Permalänk

@FN92: om du har gått på med tryckluft redan så är det inte mycket man kan göra. Kolla om eventuell garanti gäller annars så borde du nog köpa ett nytt kort.

Visa signatur

AMD Ryzen 5 3600 | Sapphire R9 280

Permalänk
Medlem
Skrivet av FN92:

@Speedtriple3:

Någon lösning på detta som inte innebär att köpa ett nytt grafikkort?

En början är ju att ta reda på varför GPU:n inte kyls som den ska. Snurrar fläktarna på kylaren? Har kylaren trillat ner och ligger på golvet i chassit? Blir det bättre om du monterar om kylaren och byter kylpasta?

Visa signatur

Spela Swemantle! Du vet att du vill.

Ibland har jag fel, men då är det någon annans fel.

Permalänk
Medlem

Ta ut kortet och blås det, kolla kontakter, ibland kan det va konstiga skaer som är problemet. Annars är det väl att lägga ny kylpasta. Beror lite på vilket kort det är

Permalänk
Medlem

Du får nog satsa på ett nytt kort för 4770 som du har(alla verkar inte läsa vad som står utan bara temperaturen på gpu'n) började säljas 2008 lite kul att folk tycker du ska kolla med garantin då.
Så kortet har nog gjort sitt.

Visa signatur

Moderkort: B550M AORUS PRO , Minne: 32GB 3600Mhz HDD1: Intel 660P M2 1TB, HDD2: Kingston A400 960GB CPU: 5900X, Kylning: NH-D15 black GPU: RTX 4080 VENTUS 3X OC Låda: Define 7 Compact Glass, PSU: RM650i
Mus: G502 Wireless Lightspeed, Tangentbord: Strafe RGB MK.2, Monitor: LC49G95TSSRXEN
Surfplatta: Huawei Mediapad M5, Telefon: Pixel 7 Pro

Permalänk
Avstängd

ta ur grafikkortet och rengör det från damm och applicera med ny kylpasta, se till att du har på dig esd band eller liknande när du gör detta. FY fan 100+ grader, ser inte bra ut det där.

Permalänk
Medlem

Med tanke på att grafikkortets fläktar verkar snurra som fan enligt bilden, så tror jag att kylflänsen är helt igenmurad med damm. Lite beroende på vad det är för typ av kylare kan det vara olika svårt att se, och att göra något åt...
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Medlem

Kör de verkligen på 8000 RPM så garanterar jag att du hör om fläktarna fungerar eller inte, de för ett jävla oväsen då om det ens GÅR att varva upp dem så högt. Men som alla säger, titta där först. Efter det, om de är döda, kan du kika på att ta ur kortet och plocka isär det för att se om kabeln som ansluter fläktarna kanske kommit loss eller blivit skadad.

Sitter den i och fläktarna snurrar som de ska, men du fortfarande ligger på 100 grader, då kan du prova att montera av själva kylaren från kretskortet och GPU:n om det går, göra rent och smeta på ny pasta om du eller någon polare har, och sen skruva på kylaren igen. Glöm inte fläktkabeln här för satan, det gjorde jag en gång och det var pinsamt.

Har inget med det beslutet att göra egentligen men det ser spontant ut som att det är dags att börja lägga undan pengar för en ny dator snart, de där grejerna går nog på lånat mod.

Visa signatur

Bara fanboys kallar folk för fanboy!

Permalänk
Medlem

Om det är denna typ av kylare på ditt kort så är det oftast bäst att ta av plasten för att kunna rengöra riktigt men det går att blåsa från baksidan också alltså där det blåser ut luften för att blåsa bort dammet men det är inte säkert att du får bort allt.
http://www.ixbt.com/video3/images/rv740/hd4770-front-small.jp...

Visa signatur

Intel Core i7 4770k @ 4.6Ghz | Asus Z87-PRO | MSI GeForce GTX 980 Ti Gaming 6G | 4x8GB Kingston Fury Beast 1600Mhz @ 2000Mhz | Fractal Design Define XL R2 Svart | Samsung 850 EVO 500GB | Samsung 850 Pro 256GB | Western Digital 4TB | Western Digital Red 3TB | 2st AOC 24G2U skärm | EVGA Supernova G2 850W | Windows 10 Pro | Custom EK vattenkylning

Permalänk
Medlem
Skrivet av FN92:

@Speedtriple3:

Någon lösning på detta som inte innebär att köpa ett nytt grafikkort?

Fixa kylaren eller montera något annat.
Nedan är ett gammalt hd3850 med någon cpu-kylare som jag hade låg o skräpade. Borrade hål i botten på flänsen o fäste den med plåtskruv.
45-50°C
Getto mod 👍