Får jag starta ett företag?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2005

Får jag starta ett företag?

Skulle gärna vara snällt om någon insatt har lite koll.
Om jag skulle vilja riktigt grymma pappersflygplan jag själv gjort på tradera och jag säljer för stora summor hur fungerar det med skatt?

Jag är tveksam ifall jag har rätt att starta ett företag för just nu så har jag något som heter nystartsjobb som man hade rätt till om man varit arbetslös över 3 månader.

Någon som har koll eller kan man ringa skatteverket för att få svar på sådana frågor?

Adblocker,BigMacbookPro, #METOOintelinside, #INTEL#nvidia1080ti

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2009

Hobbyverksamhet upp till 50 tusen är nog skattefritt(?) finns särskilda regler kring detta, står på Skatteverkets hemsida.

Annars startar du enskild firma, ett företag reggat på ditt namn. Då får du skatta för inkomsterna samt du kommer bli momsskyldig. Exempelvis; du säljer ett flygplan för 125kr. Då får ditt företag 100kr. När du sen ska "ta ut dessa" ur företaget får du skatta på detta, exakt hur mycket beror på en massa faktorer men jag tror man generellt sett räknar 40-50% för enskilda bolag, vi gör iallafall det till vårt handelsbolag.

Gamingdatorn: CPU: I7 8700k Grafik: KFA2 1080Ti Moderkort: ASrock Z370 RAM: 16Gb crucial Nätagg: Corsair GS800 SSD:Intel 910 800gb, Samsung 950 M.2 512gb Låda: Phanteks Enthoo pro window
Laptop: MacBook pro 13” med touchbar
HiFi: Golv:JBL 590 C: JBL 520c Surr:XTZ 95.22 Stärkare: Onkyo NR727 Sub:2 XTZ 10.16

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2005

Men jag går ju på bidrag det var den delen jag undrar över .
Får ringa skatteverket och kolla hur hobbyverksamhet fungerar med.

Hur bokför man sin försäljnig?

Idén är inte att bli rik och inte ens att tjäna pengar utan bara ha något att göra och att jag är väldigt intresserad av häftiga prylar från china.

Adblocker,BigMacbookPro, #METOOintelinside, #INTEL#nvidia1080ti

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Maj 2003
Skrivet av xervz:

Hobbyverksamhet upp till 50 tusen är nog skattefritt(?) finns särskilda regler kring detta, står på Skatteverkets hemsida.

Så vitt jag vet är inkomst av hobby skattepliktig från första kronan. Det blir fort jäkligt snurrigt med hobby, och deklarationen. Man får inte dra av momsen, men man får kvitta inkomster mot utgifter. Förutom för "dyra" maskiner, som man i stället måste göra förslitningsavdrag på, över en längre period. Men det framgår inte riktigt vad som är en "dyr" maskin. Byggnader som används för hobby'n får man inte göra avdrag för. Men man får göra avdrag på kostnader för underhåll, om hobbyn är orsaken till att det behövs. För att göra det riktigt spännande, målar du tavlor, och säljer dem, måste du betala skatt från första kronan. Om du i stället skaffar dig den nya hobbyn "måla" och målar en tavla, en enda, som du säljer, för under 50.000:-, så är den skattefri. Anledningen till att de billigare tavlorna är skattepliktiga är alltså att det är en återkommande försäljning. Säljer man tavlor för 30.000:- eller mer årligen, måste man momsregistreras, och får då dra av momsen. Men får per automatik lite högre krav på bokföringen för sin hobbyverksamhet.
Det är en jävla soppa... Men hur som helst, det låter som om du har för avsikt att sälja elektronik, vilket ger återkommande försäljningar, och är skattepliktig från första kronan.

För mer klarhet kan du så klart ringa skatteverket.
Vilket jag nog tror är att rekommendera när det kommer till frågorna kring nystarts-bidraget med.
B!

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.