Nyttoväxtodling i hemmet och på kontoret - intresse?

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Mönsterås
Registrerad
Mar 2002

Nyttoväxtodling i hemmet och på kontoret - intresse?

Tror ni ett system där människor och företag kan köpa odlingsystem som kan stå i fönsterkarmar på kontoren och i hemmen som är relativt automatiskt skötta, förutom tillförsel av vatten och nutrienter skulle kunna slå på marknaden?

Rätt så mycket av en växts liv är vetenskapligt undersökt, vilket gör att en plantas livscykel kan modelleras vad avser ljuscykler för varje dag av en växts kretslopp. Man vet exempelvis vilken frekvens av ljus och av vilken intensitet ett växt behöver i början av sitt liv, under tillväxtfasen samt för blomning och frukttillväxt. Vidare vet man mängden vatten och vilka nutrienter som behövs.

Därigenom skulle man kunna bygga relativt små och kompakta odlingssystem som drivs av smådatorer med standardiserade program som styr LED-belysning, bevattningsflöden, jonhalter, spänningar i jorden och alla andra faktorer för en bra livscykel av en nyttoväxt. (Ericsson, var är ni?!).

Tillsättningen av koldioxid som främjar växternas tillväxt kommer genom placering på kontor och i hemmen att komma från människorna som vistas i lokalerna.

Det skulle i ett framtidsscenario leda till att varje kontorsutrymme eller hem skulle kunna bli självförsörjande på nyttoväxter såsom paprikor, tomater, frukter och andra trevligheter utan att öka vare sig elförbrukningen eller någon annan faktor förutom inköp av gödning (om man inte väljer att gå fullt ut kompostvägen). Istället för stora växthus där man tillsätter koldioxid på flaska, skulle växtligheten flytta dit människorna är och symbiosen

Koldioxid - syresättning - cellulosa

skulle koncentreras. De profesionella växthusodlarna skulle kunna bli kringresande konsulter som skulle kunna få ansvar för ett samhälles lokala odlingsområde eller någon annan form av område.

Istället för att värma växthus separat på vintern, skulle värmen som människorna avger och behöver komma växterna gratis till del.

Det är synergier om något.

Vad väntar mänskligheten på?!

Allting är gratis. Bara höja skatten.
http://imgur.com/gallery/hhD3J
I zenit av Roms storhetstid mutades romarna att rösta på senatorer i utbyte mot mutor
https://www.youtube.com/watch?v=gJ2tPMIh6u0

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Malmö
Registrerad
Apr 2007

Jag tror att folk inte är så intresserade av att köpa extra belysning (solen duger vanligtvis gott) och styrningselektronik och sensorer samt dra fula vattenslangar och elkablar till sina hobbyodlingsprojekt i fönsterkarmen.
Tycker man däremot inte att odlandet är det centrala utan mer gillar automation och att bygga små elektronikprojekt så kan det vara intressant men den gruppen skaffar kanske sina egna grejer.

För företag kanske. Men för att för att göra ett företag på 20 anställda självförsörjande av exempelvis tomater krävs det en hel del plantor och därmed investeringar i tid, pengar och inte minst yta. Själv tror jag det finns mer potential för självförsörjning att använda hustak för utomhusodling. Både för privatpersoner och företag. Finns mycket outnyttjad takyta för diverse projekt, men intresse och tid måste tillföras ;).

Nu låter jag kanske lite väl negativ. Finns säkert smarta lösningar som tar in delar av ovan nämnda tekniker och få igång lite mer odling ändå. Men jag har också lite vänner som påbörjat odlingsprojekt med r pi där resultaten var mer givande för andra tekniknördar än för de som vill odla. Jag tror exempelvis på slutna system där man bara tillför vatten i en reservoar själv (och kanske gödning), men solen kan gott stå för ljuset och bevattningen kan vara mekaniskt styrd snarare än elektroniskt. Iaf för fönsterkarmsodlingar.

Mer lokal odling tror jag kan fungera i olika former så det kan säkert skapas mer business kring det du tar upp. Det svåra är att hitta ett område som konsumenterna går igång på. Inte bara ur ett ingenjörs eller hållbarhetsperspektiv utan vilka trender olika kundgrupper är sugna att hänga med på.

🖥 → Ryzen 5 2600@4,1ghz • Gainward RTX 2070 • 16GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC (mITX)
💻 → SurfacePro 3 [i5 • 4GB ddr3 • keybaord + pen]
🖱 → Corsair m65 white / ⌨ → pok3r nordic white
📱 → Oneplus6
🎧 → Sennheiser momentum wireless & Logitech g930

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Mönsterås
Registrerad
Mar 2002

@Söderbäck:

Negativitet är bra för att pressa idéer genom födelsekanalen.

Jag ser det som vilken marknadsföringskampanj som helst. Vem ville ha LCD-skärm, vem ville ha pekskärm, vem ville ha surdeg innan det pumpades upp efterfrågan kring dessa produkttyper?

Intresse är relativt lätt att pumpa upp, använd endast rätt triggers. Eftersom Miljöpartiet och ekologiskt samt närodlat, har relativt start stöd bland befolkningen är inte steget långt (med rätt övertygningskampanj) att även komma över tröskeln till denna sortens odling. Måhända vägen går via takodlingar.

Poängen med automatiseringen var att minska tröskeln in. Koppla på vatten och skruva i flaskan med näringslösning så sköter automatiken resten. Vad avser fulhet och jobbighet är det anledningen vi har industridesigners. Tanken är att köra igenom idén via allsköns olika filter från olika professioner, så att installationerna blir snygga, rena, kliniska och kan övertyga samtliga medelkonsumenter om hur viktig och bra denna inriktning är. För det är den!

Det som började som pill i människors garage blev en gång i tiden Hewlett Packard, Apple och Microsoft. Vad kommer Pi och hobbyodling att leda till - när människor gjort rätt kopplingar i sina hjärnor! Jag visste exempelvis inte att växters behov studerats så noggrannt förrän i torsdags. Då slog aha-upplevelsen mig hur lätt det skulle vara att göra enkla program i en meny.

"Vad vill du odla:
1. Krasse
2. Tomat
3. Gurka
3.1 sort a
3.2 sort b
...."

Sedan sköter systemet vatten, belysning och allt annat tills det är tid att skörda eller klippa i busken. Anledningen att använda extra belysning är för att ge rätt mikromol tillväxtljus, i rätt frekvenser. När man byter takarmaturer eller bygger nytt kan man med fördel hänga växtställningar under ljusen och därmed få en trevlig inomhusmiljö.

Det existerar redan.

Nu skall rätt chef anställas, med rätt intresse så att gamla tråkiga vanor ersätts av nya och symbiotiska. Låt kulten börja!

In the church of symbiotic inhouse nutritional plants // det måste vara engelska för att det skall kännas exklusivt. Läs det med brittisk accent, från någon Oxfordprofessor.

Allting är gratis. Bara höja skatten.
http://imgur.com/gallery/hhD3J
I zenit av Roms storhetstid mutades romarna att rösta på senatorer i utbyte mot mutor
https://www.youtube.com/watch?v=gJ2tPMIh6u0

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Mönsterås
Registrerad
Mar 2002

Såklart börsnoteras bolaget så att värderingen kan pumpas upp och förbi Tesla, Ericsson/Nokia vid IT-boomen 1998-2000 eller Enron. Med en styrelseordförande och VD som av medierna beskrivs som inomhus-Jesus och som skapar en personkult kring denna excentriska person, så kommer många förstagångsinvesterare att bli offantligt rika. Förutsatt att de vågar satsa sina pengar tidigt i projeketet.

Spelar man endast rätt melodi, med rätt kontroverser och andra konstigheter så ökar attraktiviteten i kulten. Precis som människor sänder pengar till TV-evangelister eller i pyramidspel, så kommer de att skyffla in pengar här -eftersom det erbjuds något verkligt värdefullt.

Koldioxidsänkande åtgärder

För framtiden

För barnen

För hälsan

För miljön

Bla bla bla och alla andra positiva trigger-ord. Nejdå känsloreaktioner kan inte framställas i industriell skala. Företaget blir en samhällskritik och ett pyramidspel i ett. Det beskriver kretslopp, men människor använder sina gamla vanor för att pumpa upp värderingen exponentiellt. Framtiden är inte i ett rent IT-bolag, utan i symbiotisk odling.

Nyckeln till det hela är att man använder befintligt ljus i kontoren och hemmen till odlingarna, det vill säga inte sätter in extra ljus. Annars ökar förbrukningen av energi. Koldioxiden är redan tillgänglig, vatten förbrukas redan, man har redan belysning på kontoren.

Vad som adderas är nyttoväxter, det vill säga man maximerar produktionen i rummet och tiden.

Hittade en video till

Kontentan är att användning av redan befintligt ljus är nödvändigt för att hålla nere produktionskostnaderna. Men då nyttjas resurserna totalt sett bättre. Man tar världsekonomin allt närmare toppformen av en marathonlöpare. Eller en 100-meters löpare. Frågan är om mänskligheten kan hålla formen under hela livet eller om samhällena krackelerar efter 35 när skadorna av den hårda träningen (resursutnyttjandet av olja) börjar visa sig.

Allting är gratis. Bara höja skatten.
http://imgur.com/gallery/hhD3J
I zenit av Roms storhetstid mutades romarna att rösta på senatorer i utbyte mot mutor
https://www.youtube.com/watch?v=gJ2tPMIh6u0