Plex, Owncloud och VNC på Ubuntu (på en Intel Nuc) - Helt nollad!

Permalänk
Medlem

Plex, Owncloud och VNC på Ubuntu (på en Intel Nuc) - Helt nollad!

Haft en intel nuc som jag kört som plex server på windows 7 i nått år. Fungerar galant!

Var dock sugen på att även ha owncloud på servern, vilket numera kräver en Linux installation försatt fungera. Sagt och gjort har jag börjat testa mig fram med detta.

Laddat ner Ubuntu, installerat på ett USB-minne. Pluggat i i nucen och installerat Ubuntu. Så långt är allt frid och fröjd. Men sen börjar problemen.

Har aldrig använt Linux tidigare (bortsett från någon enstaka gång) så är helt grön. Försöker ladda ner plex från hemsidan. Får hem filen men den går inte att starta. Söker runt på nätet efter hur man ska installera plex. Får upp en massa terminal-koder som ska skrivas in. Följer guiden och lyckas få plex installerat. Har dock inte den blekaste aning om vad som faktiskt installerades, hur det installerades och om det är så man ska installera det.

Försökte mig sedan på att installera någon form av VNC-service. Här gav jag upp.

Det finns så många förespråkare som menar att Linux är superenkelt och överlägset windows i enkelhet osv. Men jag förstår verkligen inte vart jag ska börja. Jag har förstått att även om program går att ladda ner behöver de ändå oftast installeras via terminal-fönstret för att fungera.

Finns det någon kom-igång sida eller liknande? Känner mig helt lost just nu.

Permalänk
Medlem

Att använda Linux genom terminalen är det man ska lära sig om man vill kunna köra servertjänster som OwnCloud och Plex. Det finns dock en del andra lösningar, som att ladda ner färdiga virtuella avbilder av det man vill använda, t.ex. Wordpress m.m. och även det nya Snappy Ubuntu m.m. Googla så hittar du.

Men om du vill lära dig att bemästra systemet och få ut all potential finns det inga genvägar. Det kan vara en brant lärokurva, men att följa guider som du gjort är första steget.

Det finns en hel del guider och kom-igång-sidor, t.ex. den här:
https://help.ubuntu.com/community/UsingTheTerminal

Anslut till Ubuntu-datorn med putty, använd inget grafiskt gränssnitt på själva datorn (Ubuntu Server installeras t.ex. utan GUI). Skriv in dess IP och kör.

Helt kort: Följande kommandon är bra att kunna:

sudo - akrynom för "superuser do", ska du använda så fort du vill göra något med systemet som administratör
nano - enkel editor för att ändra konfigfiler
apt-get update - uppdaterar pakethanteraren med info om nya versioner av program
apt-get upgrade - uppdaterar alla installerade paket som finns i ny version sedan förra uppgraderingen
apt-get install - installera ett program som finns i paketförrådet, t.ex. apt-get install htop (installerar programmet htop).
wget - ladda hem något från nätet via http/ftp t.ex. wget http://domän.se/filnamn.zip
man - manualen, testa t.ex. man wget
top - här håller du koll på processer, load, minnesanvändning m.m.
clear - rensa skärmen
cd - change directory, gå till en viss mapp t.ex. cd /etc/apache2
cp - copy, kopiera en fil
ifconfig - info om dina nätverksenheter, IP-adress m.m.

Ja, det finns hundratals kommandon som du kan använda med olika parametrar och flaggor och dessutom köra tillsammans, output från ett kommando kan du använda med ett annat.

Sen finns en hel del principer som kan vara bra att ha ett hum om, t.ex. att alla enheter representeras av en fil eller mapp, t.ex. /dev/sda1 som är en partition på första hårddisken.

Alla filer och mappar ägs av olika användare/grupper i systemet, t.ex. av root, detta av säkerhetsskäl. Som vanlig användare har du inte tillgång till allt.

Vet inte varför jag gav mig in på det här att förklara detta, det blir liksom inte komplett någonstans - men det är en spännande värld helt enkelt!

Böcker som jag rekommenderar:
The Debian Administrator's Handbook, gratis på PDF: https://debian-handbook.info/get/now/
Mycket i Ubuntu funkar som i Debian då det bygger på det.

The Linux Command Line: http://linuxcommand.org/tlcl.php
Bra bok som tar dig långt.

EDIT: Ändrade lite i mitt inlägg.

Permalänk
Medlem

@saturday_sun:

Tack för ett superbra svar!

Antar att det bara är att börja försöka lära sig om jag vill köra vidare på detta då. Det största problemet (som jag stött på hittills ) är ju att så länge allt fungerar när man följer någon av de halvmiljonen guider som finns är allt frid och fröjd. Men så snart något inte går är jag verkligen helt lost.

Det verkar även vara väldiga skillnader på installationsförlopp och liknande beroende på vilken version man kör av både ubuntu och av t.ex. Owncloud (som jag försöker installera för tillfället). Någon guide som täcker båda de senaste versionerna av både ubuntu och owncloud verkar inte finnas, så man blir hänvisad att använda äldre guider och försöka pussla ihop något.

Kanske inte kommer som någon överraskning att jag inte lyckats installera det än Följde någon guide för att installera lamp vilket gick bra. Men sen får jag inte in owncloud eftersom versionsnummer och allt har ändrats från alla guiderna som finns.

Permalänk
Medlem

Ett bra första steg är att inse att du inte är på Windows så man installerar oftast program lite annorlunda, d.v.s man surfar inte in på en sida och laddar ner en fil,dubbelklickar och trycker next,next,next...
I din linuxinstallation så har du en katalog/bibliotek med program, kallas "repository".
Repo:t har koll på vad du har installerat, vilka versioner av allting m.m.
Så när du kör kommandot som skrevs ovan:

apt-get update

Så kollar datorn upp allt du har i ditt repo och laddar ner uppdateringar vid behov om en ny version finns av en mjukvara.
Även om du nu har senaste versionerna av allt så är det ändå inte installerat. Det gör du med:

apt-get upgrade

Då installeras alla uppdateringar som hittades i föregående steg.

Det som är underbart här är att med två rader kod så uppdaterar du allt i datorn. Tänk hur Windows hanterar detta, först windows update som sköter OS, sen har du alla 3:e part som inte helt ovanligt ploppar upp egna rutor där de vill att du uppdaterar.

Till ditt problem då. Med dina nya kunskaper så har du nu insett att istället för att ladda ner en fil och installera så vill du lägga till programmet i repo:t. Kollar vi Owncloud på deras hemsida så finns följande sida:
https://download.owncloud.org/download/repositories/stable/ow...
Nu vet jag inte vilken version av Ubuntu du kör men du ser ju att det finns från 12.04 till 16.04 iaf.
Genom att mata in följande(för ubuntu 16.04), sudo krävs för vissa kommandon så får du owncloud installerat.

wget -nv https://download.owncloud.org/download/repositories/stable/xU... -O Release.key apt-key add - < Release.key sh -c "echo 'deb http://download.owncloud.org/download/repositories/stable/xUb... /' >> /etc/apt/sources.list.d/owncloud.list" apt-get update apt-get install owncloud

Owncloud kommer även uppdatera sig varje gång du kör apt-get update/upgrade (om det finns en ny version givetvis...).

Ett varningens finger dock, man ska endast lägga till saker i repo:t man litar på! Använd alltid de officiella sidorna samt sunt förnuft.

Sedan går det inte att göra på detta sätt med alla mjukvaror, endel får man ladda ner och installera som du är van med, typ Plex då det inte tillhandahåller ett officiellt PPA(vilket är märkligt kan jag tycka då Plex är stort).

Permalänk
Medlem

@bardbard:
Tack för en jättebra svar!

Dock verkar just owncloud ju även kräva att man först installerar php, mysql och skapar databasanvändare samt ställer in lite inställningar. Innan själva owncloud-filerna installeras.

Har testat med Ubuntu 16.04 nu men kan givetvis prova någon annan dist eller version om någon annan är bättre eller så.

Finns det månne någon bra guide för att föra just detta? Testar mig fram och plockar bitar och kod lite här och där nu, men får det inte att fungera. Verkade få igång en fungerande server med php installerat igår, men blev något fel med användarprivilegierna tror jag så när jag väl hade laddat ner owncloud hittas ingenting där det borde vara (localhost/owncloud).

Mellan varje försök jag gjort har jag även installerat om hela Ubuntu för att få installationen så ren som möjligt Tack och lov går det ju iallafall rätt snabbt att installera

Permalänk
Medlem

Finns ju en bra guide här som du kan följa där de anger vilka grundpaket som krävs m.m.
https://doc.owncloud.org/server/8.0/admin_manual/installation...

Har aldrig installerat Owncloud så kan egentligen inte hjälpa dig mer men jag skulle försöka hålla mig till att enbart läsa på deras hemsida. Kanske kan installera ikväll på en virtuell maskin då jag är sugen på att prova owncloud.

Permalänk
Medlem
Skrivet av bardbard:

Finns ju en bra guide här som du kan följa där de anger vilka grundpaket som krävs m.m.
https://doc.owncloud.org/server/8.0/admin_manual/installation...

Har aldrig installerat Owncloud så kan egentligen inte hjälpa dig mer men jag skulle försöka hålla mig till att enbart läsa på deras hemsida. Kanske kan installera ikväll på en virtuell maskin då jag är sugen på att prova owncloud.

Nu skummade jag bara guiden (är på jobbet), men det såg väldigt svårarbetat ut för någon som är helt ny

Om du testar att installera får du hemskt gärna dela med dig av dina erfarenheter, eller peka i rätt riktning i alla fall. Om du har möjlighet och orkar så klart. Men ska läsa på mer i dokumentet under kvällningen och försöka lite mer också!

Permalänk
Medlem

Har installerat det nu hemma och det verkar fungera. En mycket basic installation som behöver tweakas endel med inställningar och rättigheter m.m. Om detta finns det att läsa i manualen för owncloud.
Jag installerade ubuntu 16.04 på en virtuell maskin så har en "ren" installation när jag börjar.
Skriver mina kommandon med kommentarer:

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade #Ser till att jag är uppdaterad med det senaste #Vi måste nu fixa lamp, jag kommer köra apache2, php7 samt mysql #Börjar med apache sudo apt-get install apache2 sudo service apache2 restart #installerar apache och startar om tjänsten #Öppnar webläsaren och surfar in på http://localhost #En sida där det står "It works" med en massa text bör dyka upp. #Installerar php7 och mysql sudo apt-get install php7.0 && sudo apt-get install mysql-server #Lite tillbehör sudo apt-get install libapache2-mod-php7.0 && sudo apt-get install php7.0-mysql #skapar en fil för att kolla att php fungerar sudo nano /var/www/html/testphp.php #I filen skriver vi <? phpinfo(); ?> #surfa in på http://localhost/testphp.php #En massa info om version etc om php bör dyka upp #Dags att installera owncloud! wget -nv https://download.owncloud.org/download/repositories/stable/xU... -O Release.key sudo apt-key add - < Release.key sudo sh -c "echo 'deb http://download.owncloud.org/download/repositories/stable/xUb... /' >> /etc/apt/sources.list.d/owncloud.list" sudo apt-get update sudo apt-get install owncloud #Klart. Kolla att det finns en owncloudmapp under /var/www/ #Nu pekar vi om apache till owncloudmappen sudo nano /etc/apache2/sites-available/000-default.conf #Där det står DocumentRoot /var/www/html ändrar vi till: DocumentRoot /var/www/owncloud #Starta om apache sudo service apache2 restart #Surfa in på http://localhost , nu bör du kunna skapa adminkonto samt välja plats för lagring samt databas.

Fortsätt läs här https://doc.owncloud.org/server/9.0/admin_manual/installation...
Mycket basic installation men bra att ha att testa lite med.
Hoppas det fungerar för dig med

Permalänk
Medlem

@bardbard:
Helt fantastiskt! Nu börjar ögonen falla ihop för ikväll. Men detta blir absolut prio efter jobbet imorrn!

Tusen tack att du tog dig all tid att skriva ned alla kommandon och kommentarer. Så jäkla kul när man ser att internet inte bara består av klagande och arga användare. Önskar jag kunde tacka på något mer sätt!

Återkommer med resultat så snart jag hunnit testa!

Permalänk
Medlem

@bardbard:
Det slog mig precis att jag kanske även skulle ställa frågan om det kan vara någon idé att köra Ubuntu virtuellt i en windows-installation istället. Eller kan det bli massa krockar med filsystem (ntfs/ext4 osv) i och med att jag gissar båda kommer användas tillsammans då?

Permalänk
Medlem

Går utan problem då du skapar en virtuell hårddisk på din riktiga hårddisken, d.v.s inga problem att köra ntfs på din fysiska disk och sedan ext4 på den virtuella.
Sen är väl frågan varför du ska blanda in Windows då du ändå måste "krångla" i linux.
Givetvis går det att göra tvärtom också om du vill, d.v.s köra Windows i en virtuell maskin under Linux

Edit: Vet inte om du har tittat i denna tråd, men finns ju en heldel matnyttigt att läsa här:
http://www.sweclockers.com/forum/trad/1212245-stora-owncloud-...
Finns mer komplett guide hur du ställer in allting(tillskillnad från det jag gjort ovan)

Permalänk
Medlem

@enoch85 har en owncloud-tråd här där du kan få hjälp och färdiga installationer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av bardbard:

Går utan problem då du skapar en virtuell hårddisk på din riktiga hårddisken, d.v.s inga problem att köra ntfs på din fysiska disk och sedan ext4 på den virtuella.
Sen är väl frågan varför du ska blanda in Windows då du ändå måste "krångla" i linux.
Givetvis går det att göra tvärtom också om du vill, d.v.s köra Windows i en virtuell maskin under Linux

Edit: Vet inte om du har tittat i denna tråd, men finns ju en heldel matnyttigt att läsa här:
http://www.sweclockers.com/forum/trad/1212245-stora-owncloud-...
Finns mer komplett guide hur du ställer in allting(tillskillnad från det jag gjort ovan)

Ska kolla mer i tråden ikväll! Men det är alltså inga problem att tex köra windows 10 (har en extra licens liggandes) på min nas med filer lagrade på ntfs-diskar, skapa en virtuell installation av Ubuntu med owncloud och sedan från denna dela ut mina ntfs diskar till owncloud:et?

Tror nästan det är den smidigaste lösningen (för min del). Framför allt är det nog tidsfaktorn som får spela en liten roll i att köra windows i grunden (om det nu fungerar). Det har jag redan bra koll på, både med plex, vnc och minecraft-server för kidsen som kommer installeras snart.

Permalänk
Medlem

Ok, då förstår jag varför du vill göra på det sättet. Vore ju bättre att enbart köra Linux givetvis men det kommer med tiden
Nu vet jag inte vilken licens av Win10 du har men som jag förstått det så tvingar den in uppdateringar och tvingar till sig omstarter vare sig du vill eller inte. Någon annan får bekräfta då jag inte har Win10 själv. Detta är ju givetvis inte bra som server-os. Men nu gäller ju detta en hemserver där upptiden inte behöver vara 100% antar jag så det går väl an.
Nåväl, till din fråga dock.
Ja, det borde vara möjligt. Notera att jag inte kört Owncloud själv så vet inte men vore konstigt om det inte gick. Bökigare givetvis men antar att förfarandet blir att du monterar NTFS-disken i Ubuntu och pekar owncloud dit på någotsätt. Pillar lite med rättigheter så bör det vara klart sen. Efter en snabb googling så finns det ju lite guider och så iaf så det verkar ju möjligt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av bardbard:

Ok, då förstår jag varför du vill göra på det sättet. Vore ju bättre att enbart köra Linux givetvis men det kommer med tiden
Nu vet jag inte vilken licens av Win10 du har men som jag förstått det så tvingar den in uppdateringar och tvingar till sig omstarter vare sig du vill eller inte. Någon annan får bekräfta då jag inte har Win10 själv. Detta är ju givetvis inte bra som server-os. Men nu gäller ju detta en hemserver där upptiden inte behöver vara 100% antar jag så det går väl an.
Nåväl, till din fråga dock.
Ja, det borde vara möjligt. Notera att jag inte kört Owncloud själv så vet inte men vore konstigt om det inte gick. Bökigare givetvis men antar att förfarandet blir att du monterar NTFS-disken i Ubuntu och pekar owncloud dit på någotsätt. Pillar lite med rättigheter så bör det vara klart sen. Efter en snabb googling så finns det ju lite guider och så iaf så det verkar ju möjligt.

Ja, funderade på det också. Har även en Win 7 licens att använda, dock är väl problemet med Win 7 numera att det också installerar uppdateringar (och typ uppdaterar sig till Windows 10 utan att fråga).

Ska man kanske försöka få tag i nån server version av Windows? Just för att minimera risken att uppdateringar och annat förstör och startar om när servern/nas:en faktiskt används?

Permalänk
Medlem

Det är klart att server-os är lämpligare att använda än desktop-os. Samma gäller ju på linux givetvis där server-versionen oftast är lämpligare.
Vad du än väljer och gör så ska man komma ihåg att sätta upp en server är svårt och kräver att man läser instruktioner och manualer. Det går liksom inte att bara dubbelklicka en *.exe och trycka next, next, next, finished och allt är frid och fröjd.

Permalänk
Medlem

@bardbard:
Det är väl egentligen bara owncloud jag inte har koll på. Fildelning (inom hemmet), plex, vnc och minecraft-server har jag redan ordning på i Windows-miljö. Dock har det, precis som du säger, krävt lite tid för att få allt att fungera

Verkar som det är relativt enkelt att få Windows 10 att inte starta om iallafall: http://lifehacker.com/prevent-windows-10-from-automatically-restarting-your-p-1723647582.

Så kanske testar med det Bara kvar att försöka installera en virituell installation från tråden som länkades tidigare, samt googla fram hur man kommer åt windows NTFS-diskar från den virtuella maskinen.

Permalänk
Medlem

Hoppas inte gör det mer komplicerat för dig men personligen tycker jag det är lättare installera owncloud via docker för det är lätt installera och väldigt lätt uppdatera när de släpper ny release. ( Kört owncloud i ett par år men gick själv över till docker för det är mycket mer bekvämt. )

Bli root

sudo -i

Installera docker

curl -fsSL https://get.docker.com/ | sh

Starta owncloud

docker run -d -v /<var dina filer ska sparas på disken>:/var/www/html -p 80:80 owncloud:8.1

Permalänk
Medlem
Skrivet av nighter:

Hoppas inte gör det mer komplicerat för dig men personligen tycker jag det är lättare installera owncloud via docker för det är lätt installera och väldigt lätt uppdatera när de släpper ny release. ( Kört owncloud i ett par år men gick själv över till docker för det är mycket mer bekvämt. )

Bli root

sudo -i

Installera docker

curl -fsSL https://get.docker.com/ | sh

Starta owncloud

docker run -d -v /<var dina filer ska sparas på disken>:/var/www/html -p 80:80 owncloud:8.1

Vad är docker? Någon typ av mjukvara man kör i Ubuntu gissar jag?

Permalänk
Medlem

Ang VNC så vill jag minnas att default vncserver i ubuntu är "vino".
Client "vinagre".
Båda har gui.

Permalänk
Medlem

@MrOrsh: Hej docker är det alla pratade om 2015, och fortfarande väldigt hett med docker-swarm osv. Det är ett verktyg som hanterar lxc containers i linux kerneln. Lätt förklarat är det ett nytt sätt cheppa och utveckla applikationer. Lämpar sig väldigt bra för AWS ( Molnet ). För att försöka förklara lätt och bildligt som din applikation körs i en liten container som du kan flytta till vilken server du vill. Så du kan helt enkelt utveckla och testa den på din egen dator och det är exakt samma linux eko system med dependencies osv som sen kör i produktion. Så du behöver helt enkelt inte vara orolig att du saknar någon dependency när du går live som annars kan va ett problem. Har hur många usercases så kan skriva hur mycket som helst. Gillar du vagrant så kommer du gilla docker

Här är några intressant länkar.

https://en.wikipedia.org/wiki/Docker_%28software%29
https://www.docker.com/what-docker
https://hub.docker.com/

EDIT: I ditt fall betyder det att du inte behöver bry dig hur programmet ska installeras och konfigureras någon har redan gjort jobbet åt dig. Det som kan behöva confas är något i gränsnittet som peka ut mysql databas men owncloud har stöd för sqlight så du behöver nog inte ens tänka på det.