Receiver med 4k och hdcp 2.2, vad rekommenderas?

Permalänk
Medlem

Receiver med 4k och hdcp 2.2, vad rekommenderas?

Tjena,

Tänkte köpa en receiver till vardagsrummet, budget är väll typ 6-10k, vill ha något bra men inte beredd att betala mer en 10k.

Behöver 4k 60hz hdmi och hdcp 2.2 så den är någelunda framtidssäkrad, också uppskattat om det finns i "low profile" form faktor.

Har ni några rekommendationer?

Permalänk
Medlem

Det värsta är väl att just nu är i princip inget någorlunda framtidssäkert när det gäller 4k och hdmi om man blandar in HDR i leken.

Dagens nyaste receivers där så har de flesta stöd för hdmi 2.0 och hdcp 2.2 och då klarar de åtminstone av 4K/60hz, flera av dem har också nya format som Dolby Atmos och eller DTS X.

Bla Onkyo har några rätt billiga modeller med stöd för det och det kommer mer från fler tillverkare. I low profile kan man titta på Marantz NR-1506 och NR-1606 om det är viktigt med måtten men priset man får betala för att välja low profile är lägre effekt, i princip hälften av en normalstor.

Och så länge man struntar i stöd för kommande HDR går det bra att välja någon med minst hdmi 2.0 och hdcp2.2, det kommer bli bild i 4k upp till 60hz och det kommer antagligen även gå att se UHD-bluray.

Men skulle man vilja börja köra HDR enligt nya märkningen Ultra HD Premium så verkar det krävas hdmi 2.0a stöd.
Ännu har jag inte sett någon reciever med hdmi 2.0a som då verkar krävas för Ultra HD Premium men det kommer väl senare då bläcket knappt torkat för den specen.

Problemet blir med nya HDR tekniken för det är där det börjar bli komplicerat och upplagt för ännu ett onödigt format krig som vanligt därför att två huvudvarianter skiljer sig åt.

I bästa fall bygger man in stöd för båda men tyvärr ser det ut som om olika tillverkare går olika vägar igen och kanske är det bättre att vänta med HDR tills man ser vilka som får genomslag.

Å ena sidan står den helt färska "Ultra HD Premium" från UHD Alliance märkningen och som ser ut att kräva hdmi 2.0a å andra sidan finns konkurrenten Dolby Vision vars system inte kräver hdmi 2.0a utan klarar sig med hdmi 2.0 men istället kräver att dedikerade kretsar för Dolby Vision finns inbyggda i skärmen för att visas i HDR.

Detta betyder att i stort sett alla 2015 års hdr klara tv inte klarar den nya standarden med några enstaka undantag av de allra dyraste(svindyra) modellerna trots att de är specade med hdr.

Av 2016 års modeller kommer många klara nya Ultra HD Premium standarden som dessutom finns i två undervarianter där den för OLED tv är anpassad till en lägre minsta nivå för maximal ljusstyrka på 540 vs de 1100 nits som krävs för LCD skärmar. Dolby är för övrigt med i UHD Alliance men satsar ändå på en egen variant. Det finns dessutom ytterligare några standarder för HDR som Open Source HDR10 så rörigt är ordet.

För att ytterligare krångla till det har Sony valt en egen 4K/HDR logga fast de tekniskt ska följa Ultra HD Premium men vill ha sin egen logga istället. Dolby Vision i det andra lägret har istället undantag från sina högre satta mål som gör att de i stort är likvärdiga med ca 1000 nits fast deras egentliga mål är 12bitars färg och 10000nits men sådana skärmar tillverkas inte ännu.

Bla LG har anammat Dolby Vision för sina OLED och på sändnings sidan kör netflix Dolby Vision vilket innebär att har man då en tv med Ultra HD Premium som saknar Dolby Vision stöd så får man ingen HDR från netflix. Återstår att se vad UHD Bluray följer för standard men lutar nog mest åt Ultra HD Premium med hdmi 2.0a där.

Permalänk
Medlem

Blev det någon receiver?

och isf vilken?
Håller på att spana efter en själv och har dessutom ev kravet att det ska vara minst 2 slutsteg till atmoskanalerna inbyggda. Har iofs några äldre förstärkare som kan agera steg till just atmos och en gammal surroundreceiver har ju dessutom så jag kan köra med 4 takhögtalare. Får se hur mkt billigare det blir med en med 7kanaler + lågnivå på takkanalerna.
Den billigaste 9.1 med DTS:X och Atmos ligger på 10k
Pioneer SC-LX59 http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3324766