Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2014

Om Polymer

https://www.polymer-project.org/

Ser inte vidare mycket diskussion kring detta "verktyg/ramverk", det enda som dök upp vid sökning var en liten fråga för ungefär ett år sedan, vilket inte är ett dugg konstigt då google håller relativt tyst kring detta projekt. Men det har hänt en hel del på senare tid och jag tycker verkligen att folk som är intresserade av webbutveckling (professionellt, eller som mig, hobbymässigt) borde ta en titt.

Polymer är byggt som ett ".. lightweight sugaring layer on top of the Web Components APIs." För att man ska kunna använda framtida HTML standarder redan nu(specifikt shadow-dom och web components) samt lite annat gott och blandat, t.ex hjälp-funktioner för att bygga/använda web components och variabler/mixins till CSS. https://www.polymer-project.org/1.0/docs/devguide/feature-ove...

Hela tanken med polymer är att man ska bygga 'reusable' och 'themable' komponenter/element på effektivt sätt. Jag tycker det är väldigt intressant att arbeta med, känns mycket enklare att använda än ett komplett "app framework" t.ex react eller angular. Väldigt lätt att skapa och använda komponenter. Det finns även massvis med redan funktionella komponenter, vilket gör att det exempelvis går väldigt snabbt att få ihop layouten för en ny app. https://elements.polymer-project.org/

Värt att tänka på är browser support är ganska snäv, vilket jag inte bryr mig ett dugg om, men om man som webbutvecklare vill använda detta så får man fundera lite extra kanske. Men även om man inte kan sätta det i produktion så tycker jag det är värt att ta en titt ändå, kanske passar till något privat projekt. https://www.polymer-project.org/1.0/docs/browsers

Ni som testat det, vad tycker ni? Ni som inte testat det, gör det och se sedan fråga 1 igen!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2012

Hur är det jämfört med bootstrap?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Växjö
Registrerad
Sep 2002

Jag hade inte jämfört det med bootstrap. Det är ju något helt annat. Ska du jämföra med något så är det lite likt react.

Har byggt 2-3 appar i polymer och jag gillar tänket väldigt mkt. Web components är smidigt rent generellt för det blir enkelt att strukturera upp sin app i mindre componenter som dessutom är native i webbläsaren. Om man är van vid MVC blir de dock en liten tröskel för datan blir mer inbakad i layouten (fast ändå inte...)

Jag rekomenderar både react och polymer om man ska bygga en ny webapp idag.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2012

Polymer ser riktigt trevligt ut.
http://jessewarden.com/2015/09/fun-with-polymer-1-1.html

Ser ut att ge bättre läsbarhet av html-kod. Renare kod.

Finns det något sätt att hantera namnrymder för taggar?
T ex om det behövs mer än en uppsättning komponenter i samma html, kanske från olika leverantörer, då är väl risken att tag-namn annars kolliderar om inte namnrymder/namespaces finns?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2014

Svårt att göra en bra jämförelse med bootstrap. Bootstrap är nästan allt man behöver om man vill göra en relativt statisk sida, lite elements och lite layout. Men vill man ha en "applikation" med massa element med funktioner som ska kopplas ihop på något vis, så blir det svårare, där är polymer ett bra hjälpmedel då man först och främst binder logiken till elementet (istället för att behöva göra en eller flera relativt anonyma script.js filer)

Polymer kan på sätt och vis användas som bootstrap, t.ex genom att använda polymers "material design" bibliotek för designens skull.

Bästa sättet att lista ut vad polymer gör är att testa det.

@vanlighalsning: finns inga regler kring namespace så vitt jag vet, man får se till att döpa unikt