Nokia gör comeback på mobilmarknaden!

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2010

Nokia gör comeback på mobilmarknaden!

En vecka gammal nyhet, men ser inte att det uppmärksammats här:

"Nokia gör comeback på allvar på mobilmarknaden, meddelar bolaget i dag. Telefonerna ska tas fram av ett nytt bolag, som samtidigt köper en del av Microsofts mobilverksamhet.

Nokia har tidigare aviserat att en comeback på mobilmarknaden har varit aktuell. Och nu är det klart, men man ska inte tillverka mobilerna själv.

I stället har bolaget tecknat ett globalt licensavtal med HMD Global, som ger tillverkaren rätt att ta fram en ny generation av mobiltelefoner och läsplattor med Nokias varumärke. HMD Global Oy är ett nystartat bolag med säte i Finland och som leds av tidigare Nokia-chefer.

Enligt avtalet kommer Nokia att få royaltybetalningar från HMD:s försäljning av mobiler och plattor. Nokia har inget ägande i det nya bolaget, men väl en styrelseplats.

Nokia konstaterar att telefoner av enklare modell fortfarande är populära i många delar av världen. De kommer därför att fortsätta marknadsföras men kompletteras nu alltså även av en ny uppsättning produkter, smarta telefoner och surfplattor under varumärket Nokia. Dessa kommer att köras på Android.

– I dag är början på ett nytt spännande kapitel för Nokiavarumärket i en bransch där Nokia fortfarande är ett ikoniskt namn. Istället för att tillverka telefoner själv ska HMD producera mobiltelefoner och surfplattor som kan leverera värdet av varumärket Nokia till den globala marknaden, säger Nokia Technologies-bossen Ramzi Haidamus.

Nokias comeback presenteras i samband med att Microsoft, som köpte Nokias telefonverksamhet, väljer att kränga av den verksamhet som tillverkar enklare telefonmodeller, till FIH Mobile och HMD Global för 350 miljoner dollar, vilket motsvarar knappt 3 miljarder kronor.

FIH Mobile, som är ett dotterbolag till Hon Hai/Foxconn, köper också tillverkningsanläggningen Microsoft Mobile Vietnam.

Totalt är det omkring 4 500 anställda som kommer att ta klivet över till FIH Mobile och HMD Global.

Microsoft uppger dock att man kommer att fortsätta utveckla Windows 10 Mobile och stödja Lumiatelefoner. Affären väntas slutföras under andra halvan av 2016."

Länk från IDG som uppmärksammat nyheten

NO MAAM

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Sverige
Registrerad
Dec 2005

Fanns på systersajten 99mac: http://www.99mac.se/artikel/8753-nokia-atervander-till-telefo...

Om den inte fanns på SweClockers så är jag lite förvånad.

W7, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Huawei P20 Pro

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2015

Man får hoppas att det inte är samma girigbukar till Nokia-chefer som gick på Microsofts lock och pock om att Win8 för datorer skulle dra åt sig kunder till Winphone som "flugor till smör".

20% av mobilmarknaden år 2015.
Så Microsoft kunde få en fet och konstant inkomst av tilläggstjänster som: Bing, Skype med många fler.
I synnerhet tack vare riktad reklam genom noggrann telemetri av kunder/användare.

Vi vet redan hur det gick för Nokia med Microsoft samarbetet och hur det går för Microsoft med deras mobilsatsning, nu kommer vi få se hur det går för Nokia med Android.
Kanske kan man dra slutsatser på hur det skulle kunna gått för Nokia åren 2012-2015 om de börjat med Android.

Huvuddator: i5-6600K, GTX 970, 8GB DDR4 2660MHz, Maximus VIII Gene MK, 120GB SSD+250GB SSD+240GB SDD, Linux Mint 18.2/Win7

Mest använda datorn Acer E3-112: Linux Mint 18.1, helt fläktlös, N2830 500GB 750EVO. För surf+film+musik vid "nanna kudde dax.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2005

Det ända Nokia kan erbjuda är väl deras namn som de smutsat ner något enormt.
Kanske kan de ta sig tillbaka om de lyckas erbjuda bra telefoner till ett bra pris.

Mac Book-intel