Gjorde jag misstag eller ej? (Frågor om smittrisk och bakterier från rått kött)

Permalänk
Medlem

Gjorde jag misstag eller ej? (Frågor om smittrisk och bakterier från rått kött)

Hej, visste inte var jag skulle posta detta men det får bli här. Admin får gärna flytta på tråden om den ligger fel.

Jag jobbar i en köttfabrik. När jag nu skulle sitta och käka lunch så glömde jag ta med en kniv och en kollega satt vid samma bord och hade ätit klart gav sin kniv till mig efter att han märkte att jag hade problem med att skära köttet. Det fanns lite ketchup på kniven och han torkade det på sina byxor som han använt i produktionen. Han sa att de var rena och gav mig sedan kniven och jag började käka. Jag tvivlar att byxorna är rena eftersom han använder de dagligen i produktionen.

Gjorde jag misstaget nu? Om nu byxorna var smutsiga och han varit i kontakt med kött och nu sedan på kniven, vad kan i värsta fall hända? Tänker mer på smittrisken och bakterier från kött. Hur farligt är det?

Hoppas ni förstår, tack på förhand

Rubrik förtydligad i enlighet med §3.1 /screamin-daemon, moderator
Permalänk
Medlem

Har ingen aning, men är inte Salmonella vanligt?

http://www.1177.se/Orebrolan/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Salmonel...

Edit: Gör ingenting om du blir smittad, det värsta som kan hända är att du blir sjuk eller eventuellt dör. Jag menar, diska en kniv orkar väl ingen? Lite "yolo" så där på lunchkvisten.

OT: Det är helt omöjligt att säga vad för något du kan ha blivit utsatt för. Men "onda" bakterier är ju inte helt omöjligt, sedan vad för bakterier eller inte det är svårt att säga.
Sedan vad ditt immunförsvar pallar är ju helt upp till det, bara avvakta och se.

Permalänk
Inaktiv

Jag tror absolut inte att det är någon fara.

Alltså. I VÄRSTA fall dör du ju på fläcken. I ett inte omöjligt (men otänkbart) dåligt scenario blir du magsjuk och får stanna hemma från jobbet i några dagar.

Permalänk
Medlem

antagligen så händer det inget.

Permalänk
Medlem

Haha va fan? Orka bry sig, Du överlever nog.

Permalänk
Medlem

I värsta fall? Ja då trillar du av pinnen men det är så otänkbart med tanke på standarden vi har på livsmedel och fabriker idag.

Största problemet är om ni har slakt i samma byggnad och han jobbar i orena delen av den men då finns det inget som heter "rena kläder" vid lunch.
Pratar vi enbart konsumentpack och förädling så skulle du kunna äta prylarna som kommer på banden direkt utan tillagning.

Permalänk
Medlem

Även om det var olämpligt gjort så är det mycket liten risk att du skulle bli sjuk av händelsförloppet du beskriver. Det är bland annat det man har immunförsvaret till. Du kan givetvis inte veta vad som var på hans byxor, även det som inte syns kan finnas. Men risken att du skulle bli sjuk av det är nog i det närmaste obefintlig.

De allra flesta som inte har någon form av tvånggsyndrom i renlighet utsätts dagligen för smittorisker långt värre utan att veta om det. De med manisk renlighet utsätts också, möjligen i än större utsträckning i och med att de skrubbar och spritar bort fettlagret på huden som ska skydda mot det värsta.

Permalänk
Medlem

hypokondri at it's finest :D.

Tror du överlever!

Permalänk
Medlem

Polisanmäl honom.

Permalänk
Medlem
Skrivet av stenharl:

Polisanmäl honom.

Vem ska polisanmälas? Han som torkade av kniven på byxorna eller han som frivilligt tog emot den för att äta med?

Permalänk
Medlem

Jag hoppas att köttet i din fabrik inte har några bakterier, exempelvis salmonella, på sig då det vore aningen otrevligt för slutkonsument.

Permalänk
Medlem

Du kan åka och inhandla toalettpapper i förebyggande syfte. Sedan kan du avvakta 1-3 dygn för att se om du får några symtom.

Permalänk
Medlem

Well, du blev precis patient zero.

Permalänk
Medlem

Någon som just gått en HACCP utbildning? Ta de lugnt. Allt är så förbannat överdrivet i livsmedelsbranschen. Handlar bara om att butiker och producenter ska ha sin rygg fri om något skulle hända en slutkonsument. Jag äter väldigt sällan mitt kött helt tillagat, liksom många andra.

Permalänk
Medlem

hehe, vet inte hur många gånger man tagit skitiga knivar och skurit bröd/kött/grönsaker med.
Kan bestå av allt från betong till olja på de där knivarna.

Lite skit har ingen dött av.

Sen lite döda djur är inte hela världen. Du kan nog slicka på de där köttbitarna ni hanterar också utan problem.

Permalänk
Medlem

Jag har druckit blod direkt ur älgen i skogen och det gick bra så du kan nog vara lugn...

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Tyvärr det är kört för din del! Samma sak hände mig en gång och jag dog

Permalänk
Medlem

Fråga någon som jobbar med kött.. dom vet nog..

Permalänk
Moderator

Vad för sorts kött är det ni arbetar med? Svensk fågel testas vad jag vet för salmonella så risken att få det i Sverige är liten. Campylobacter hade du nog märkt av vid det här laget.
Fläskkött kan ju innehålla trikiner men det testas ju också för.

Skrivet av Onyx:

Du kan åka och inhandla toalettpapper i förebyggande syfte. Sedan kan du avvakta 1-3 dygn för att se om du får några symtom.

Låter mest vettigt. Magsjukor är för det mesta inte trevliga men inte heller farliga, de läker av sig själva.

Skrivet av axelaxel:

Jag har druckit blod direkt ur älgen i skogen och det gick bra så du kan nog vara lugn...

Om det är någon del av djuret som inte innehåller bakterier är det ju dock blodet, så det säger inte himla mycket faktiskt även om det låter väldigt äckligt.

Permalänk
Medlem

@ Andreaz1
Nä men om man drar ut alla tarmar och skopar upp blod i en mugg från buken så 🤔
Smakar som allt annat blod. Lite järnsmak bara...

Skickades från m.sweclockers.com

Fel namn
Permalänk
Medlem

Jag hade nog oroat mig mer för din kollegas eventuella stänkande med tasken r han varit på muggen. Inte en lätt smak av gubbastänk ?

Sen - jobbar ni med nöt eller fläsk ?

Nötkött serveras trotts allt i vissa former som är väldigt nära rått kött..

Permalänk
Moderator
Skrivet av Karaff:

Jag hade nog oroat mig mer för din kollegas eventuella stänkande med tasken r han varit på muggen. Inte en lätt smak av gubbastänk ?

Sen - jobbar ni med nöt eller fläsk ?

Nötkött serveras trotts allt i vissa former som är väldigt nära rått kött..

Nötkött kan serveras rått också, carpaccio är väl rått tror jag.