Synpunkter inför min hemmabiolösning (5.1)

Permalänk
Medlem

Synpunkter inför min hemmabiolösning (5.1)

Hej!

Ber på förhand om ursäkt för lång text, men har mycket jag vill ta med i beräkningen och nämna. Kortfattat hoppas jag att det gömmer sig riktiga audiofiler här i forumet som kan hjälpa mig sätta samman den bästa hemmabiolösningen utifrån mina förutsättningar.

2012 köpte jag en Yamaha RX-V371 förstärkare och därtill ett par Dynavoice Magic F-6 EX högtalare. Körde inledningsvis dessa som stereo men då mycket av talet föll bort i film så kompletterade jag med tiden med en centerhögtalare (Dynavoice Magic C-4 EX). Talet blev bättre men jag blev ändå aldrig riktigt nöjd med ljudet. Upplevde aldrig att jag faktiskt fick ett bra ljud eller "wow-känsla". Delarna och kablarna därtill valde jag efter att ha läst rekommendationer då jag själv är långt ifrån en expert på området.

Förstärkaren har dock lagt av. Misstänker att den blivit för varm då den stått bakom en lucka i en TV-bänk.

Var nu under semestern hos en bekant som körde 5.1 med små satelliter (märke no-name) uppsatta i taket. Även han är långt ifrån en expert och hade köpt ett paket för ca 3000 för en massa år sedan. Det lät dock fantastiskt bra och jag blev verkligen imponerad, fastän vi lyssnade på väldigt låg volym och på Barnkanalen av alla källor.

I veckan kom jag nu över ett 5.1 paket på Blocket med Proson Reality Sat 31 (osäker på om det är V1 eller V2) samt en stor jäkla subwoofer av märket XTZ (tror den hette SW100-XTZ). Detta märke har jag aldrig tidigare stött på. Har inte hunnit provlyssna på högtalarna eller subben då jag saknar förstärkare, men hade själv innan spanat in just dessa högtalare utifrån rekommendationer och omdömen på Ljudfokus.se.

Så nu sitter jag med följande.

2 x Dynavoice Magic F-6 EX
1 x Dynavoice Magic C-4
4 x Proson Reality Sat 31
1 x Proson Reality Center 32 SA (Osäker, inte hunnit dubbelkolla)
1 x XTZ SW100
1 x vardagsrum i uppskattad storlek 5x4 meter

Att jag är osäker beror på att jag hämtade högtalarna igår och idag har jag rest på semester.

Runt omkring allt detta så kommer jag köpa en ny TV när jag kommer hem som stöder 4K samt 4K uppskalning och det är till denna jag vill utöka min filmupplevelse.

Så det jag söker är följande:

En lämplig förstärkare för 5.1 (även om jag har möjlighet till 7.1 så skippar jag det) med bästa möjliga ljud, i huvudsak för film och spel. Gärna med HDMI-växlare och uppskalning till 4K (om det behövs i förstärkaren fastän TV-n redan har funktionen?) samt autokalibrering då jag troligtvis aldrig skulle kunna fixa det manuellt.

Det jag klurar på är varför jag inte upplevde ljudet som direkt märkvärdigt tidigare. Var det förstärkaren som var kass, var det högtalarna (Dynavoice) eller bristen på en subwoofer? Eller en kombination? Bör jag behålla Dynavoice och köra som front, skaffa en kompetent förstärkare och sedan komplettera med subwoofer och 2 satelliter (Proson)?

Det jag önskar uppnå är följande:

Ett rent och klart ljud där talet blir tydligt men även effekter och omgivningsljud hörs tydligt (dörrar som öppnas, fotsteg etc), en djup och fyllig bas men dock inget behov av att skrämma grannar eller skaka fönsterrutor. Basen skall ge fyllnad och effekt, även på lägre volymer då jag har småbarn som sover om kvällarna. Dock vette tusan om förstärkaren i sig gör något för basen eller om det ligger i subben helt.

Till detta har jag en begränsad budget, hoppas hitta en förstärkare för 1000, max 1500 begagnat eller max 2500 ny (exempelvis Yamaha RX-V375) men då måste jag omförhandla Mallorca-resan jag lovat frugan och det blir tufft.

Hoppas någon har goda kunskaper inom detta och kan vägleda mig rätt.

Mvh

// Peter